Skocz do zawartości
IGNORED

harmonix - zasilajace

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kolejny dzień testów kabli zasilających Harmonix MM , tym razem na końcówkach mocy.

Muszę przyznać ,że jestem w szoku ( choć generalnie sceptycznie podchodzę do kabli ) ile te kable pozytywnego wnoszą do systemu.

Naturalność z jaką brzmią instrumenty jest powalająca.

Balans tonalny jest można powiedzieć idealny , niczego nie ma za dużo i niczego nie ma za mało.

Pełna równowaga a do tego czystość wybrzmień ( separacja ) instrumentów jest najlepsza jaką dotychczas słyszałem na innych kablach AC.

Kable jak to kable jedne bardziej zamulają system , pompują nienaturalnie bas tnąc górne rejestry, inne natomiast odwrotnie.

Jedne kable potrafią zmatowić dźwięk a inne znowu nienaturalnie wyostrzyć.

Te Harmonixy to jak dla mnie absolutna rewelacja i nigdy nie spodziewałbym się tak genialnych kabli tego producenta.

Jedyne co wygląda dość komicznie to ich oczojebny wygląd na tle pozostałych kabli ;)

A tak to wygląda w rzeczywistości ;)

Kolejny dzień testów kabli zasilających Harmonix MM , tym razem na końcówkach mocy.

A pisales juz jak te sieciowki graja na DAC-u, i napedzie? Bo chyba nie! Ja w takim razie poprosze.

I jeszcze jedno pytanie jakie wczesniej byly sieciowki i w ktorych miejscach, chodzi mi o to aby napisac ze wymieniles taki kabel na taki i jakie sa wrazenia?

Czyli co? Potrzeba i do transportu i do DAC-a?

Choć miałem tylko trzy sztuki, to komplet teoretycznie jest najlepszym rozwiązaniem. Ale życie ma swoje preferencje i na razie decyzją kapituły rodzinnej stanęło na jednej. ;-)

A tak to wygląda w rzeczywistości ;)

U mnie trochę bardziej kolorowo. Co prawda nie za sprawą topowych sieciówek, tylko najnowszych interkonektów mogących pochwalić się sygnaturą "Milion", ale jako ciekawostkę mogę podać, że są inauguracją powstania nowej linii o wdzięcznej nazwie Hijiri "Milion".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie trochę bardziej kolorowo. Co prawda nie za sprawą topowych sieciówek, tylko najnowszych interkonektów mogących pochwalić się sygnaturą "Milion", ale jako ciekawostkę mogę podać, że są inauguracją powstania nowej linii o wdzięcznej nazwie Hijiri "Milion".

Jak na razie te zasilające Harmonixa to nr.1 ( w moim przypadku do końcówek mocy ).

Przesłucham może jeszcze ostatnią 1 lub 2 propozycje i jeżeli nic nie będzie na podobnym poziomie nie widzę innej możliwości jak zakupić Harmonixa do końcówek.

Pozostałe kable raczej zostają bez zmian.

Ale te IC co masz obecnie u siebie również chętnie wypróbuję w miejsce MIT-a.

Jak zagrały i w miejsce jakich kabli wpiąłeś te IC?

Przesłucham może jeszcze ostatnią 1 lub 2 propozycje i jeżeli nic nie będzie na podobnym poziomie nie widzę innej możliwości jak zakupić Harmonixa do końcówek.

Pozostałe kable raczej zostają bez zmian.

Ciekawe, że w DAC-u ta sieciówka u Ciebie niewiele wniosła. U mnie najwięcej, ale u znajomego również były niewiarygodne zmiany i to na systemie z przeciwnego bieguna estetyki dźwięku. Ale jak to bywa, co system, to inna reakcja.

Umka, napisz jak wrażenia odsłuchowe.

Jak zagrały i w miejsce jakich kabli wpiąłeś te IC?

Oczywistym jest chyba fakt, że mając cały system Reimyo zmieniałem z do niedawna topowych GP.

Jak grają? No cóż, są zdecydowanie bardziej rozdzielcze, ale wiąże się to z mylnym uczuciem osłabienia wysokich tonów. To właśnie oczyszczenie górnych rejestrów z piaszczystości plus zmiana poziomu rozdzielczości średnicy daje zwiększenie mikro-dynamiki, a co za tym idzie, wbrew pozorom dodatkowy pakiet informacji. Co więcej, przy tym wszystkim notujemy poprawę basu, który staje się teraz zdecydowanie lepiej kontrolowany. Oczywiście są to różnice pomiędzy bratnimi produktami i w dopiętym do ostatniego guzika systemie.

Ps. Te kilka zdań było dla tych, którzy ze słuchaniem muzyki są jeszcze na etapie rozpatrywania muzyki w kategoriach dół, góra i wysokie. Gdy uporamy się z tym problemem i dojdziemy do spraw bliższych prezentacji przekazu, dopiero wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa w audiofilię - wiem, to jest brutalne, ale niestety prawdziwe. Kto miał u siebie tak głośną tutaj sieciówkę "Milion Maestro", wie dobrze o czym mówię, czyli sposobie zawieszenia źródeł pozornych pomiędzy kolumnami - reszta jest na tyle naturalna, że staje się wartością drugorzędną. Z pewnością ma to każdy z piszących tutaj i jak Reytan będzie bronić tej prawdy, ale tylko do momentu zderzenia z realnym kablem w swoim systemie. Kończąc te kilka zdań, o które zostałem poproszony, rzekłbym, że nowe interkonekty przy wspomnianych wcześniej zmianach w porównaniu do modelu GP idą podobną drogą co zasilający. A czy wpiszą się w zastany system, sprawa jest otwarta.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kończąc te kilka zdań, o które zostałem poproszony

Świetny opis, dzięki. Faktycznie w GP-101 SUS kontrola dołu była bardzo problematyczna. W moim systemie odnosiłem też wrażenie pewnego przewiania na średnicy, w efekcie czego akcentowane były raczej skraje a sama średnica nie była do końca przejrzysta. Opisane przez Ciebie różnice wskazują na to, że usunięto pewne słabości GP-101 SUS przy zachowaniu zalet czyli holograficznej sceny i dużej plastyczności obrazu. Reasumując, mamy znów jeden z ciekawszych na rynku kabli.

Posiadaczom systemow Reimyo wspolczuje, nie maja wyjscia, musza miec te kable:)

Na szczescie w innych zestawieniach moga , ale nie musza byc najlepsze. Ja na wszelki wypadek ich na odsluch nie wezme...

Konto w trakcie usuwania

(...) zdecydowanie bardziej rozdzielcze, ale wiąże się to z mylnym uczuciem osłabienia wysokich tonów. To właśnie oczyszczenie górnych rejestrów z piaszczystości plus zmiana poziomu rozdzielczości średnicy daje zwiększenie mikro-dynamiki, a co za tym idzie, wbrew pozorom dodatkowy pakiet informacji. Co więcej, przy tym wszystkim notujemy poprawę basu, który staje się teraz zdecydowanie lepiej kontrolowany.

Bardzo trafny opis zjawiska ( piszę tu o wpływie wzrostu rozdzielczości i czystości dźwięku na przekaz muzyczny ogólnie, Harmonixa nie słyszałem ). Zauważyłem, że wpływa to także na wzrost akceptowalnego poziomu głośności.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Posiadaczom systemow Reimyo wspolczuje, nie maja wyjscia, musza miec te kable:)

...posiadacze innych systemów, wepną w system kable Transparent Audio z nowej serii Reference Generation 5 i dopiero mogą mieć zagwozdkę i powody do współczucia;-)

...posiadacze innych systemów, wepną w system kable Transparent Audio z nowej serii Reference Generation 5 i dopiero mogą mieć zagwozdkę i powody do współczucia;-)

Transparen Audio ne ma najlepszych sieciówek ( tak generalnie ) ale są na dobrym poziome. Nie słysałem nowej 5 już

generacji ale korzystam z sieciówek innego brandu KS i jestem bardzo zadowolony.

Ciekawe, że w DAC-u ta sieciówka u Ciebie niewiele wniosła. U mnie najwięcej, ale u znajomego również były niewiarygodne zmiany i to na systemie z przeciwnego bieguna estetyki dźwięku. Ale jak to bywa, co system, to inna reakcja.

Chyba zaszło jakieś nieporozumienie, bo ja nie podłączałem tych kabli do dac-a.

Owszem podłączałem Harmonixa do preampu i tutaj Siltech DC wypadł lepiej niż ten Harmonix.

Jak każdy miedziany kabel Harmonix wyciął ( choć nieznacznie ) detale w całym paśmie.

Na szczescie w innych zestawieniach moga , ale nie musza byc najlepsze. Ja na wszelki wypadek ich na odsluch nie wezme...

Jeżeli używasz Acrolinków ( o ile mnie pamięć nie myli ) to nawet nie możesz przypuszczać ile dźwiękowo traci Twój system z tymi kablami względem kabli Harmonixa MM.

Oczywistym jest chyba fakt, że mając cały system Reimyo zmieniałem z do niedawna topowych GP.

Może dla Ciebie jest to oczywiste ale nie dla mnie.

Nie byłem u Ciebie i nie wiedziałem jakie kable IC miałeś podłączone w systemie.

Dlatego grzecznie zapytałem.

Jarek, nie da sie przewidziec, jakie kable sa najlepsze w danym systemie i to na odleglosc , no chyba ,ze Ty umiesz:)

Mam swoje zasady i cena acro to jest max tego co moge zaakceptowac, drozszych nawet na odsluchy nie biore. Wyjatek zrobilem dla Siltecha, ale w moim systemie i na moj gust sie nie sprawdzil. Jesli dobrze zrozumiealem wczesniejsze wpisy, cena tego miliona to 40 kola, grubo za duzo jak na moj gust, nawet jesli jest doskonaly.

Gdyby jeden kabel byl najlepszy do wszystkich systemow, pozostali producenci by musieli upasc, a jednak jakos daja rade.

Ja mam reference mmlink pierwsza serie z oyaide f1/m1e do wzmaka i nawet nie probuje tego zmieniac, tak dobrze pasuje w systemie.

Moze ten nowy jest lepszy, ale moze zburzyc dlugo budowana rownowage. Ludzie od dwana wiedza, ze lepsze jest wrogiem dobrego:)

Konto w trakcie usuwania

Jarek, nie da sie przewidziec, jakie kable sa najlepsze w danym systemie i to na odleglosc , no chyba ,ze Ty umiesz:)

Mam swoje zasady i cena acro to jest max tego co moge zaakceptowac, drozszych nawet na odsluchy nie biore.

A moze czasami lepiej napisac prawde nie stac mnie na takie kable wiec ich nie kupie, przeciez to normalne, mnie na wiele rzeczy nie stac...innych pewnie tez... Oczywistym jest ze Siltech to klasa ponad klase i oczywistym jest ze w kazdym dobrym systemie te kable bedzie bardzo slychac tylko na plus. ;)

Chyba zaszło jakieś nieporozumienie, bo ja nie podłączałem tych kabli do dac-a.

Owszem podłączałem Harmonixa do preampu i tutaj Siltech DC wypadł lepiej niż ten Harmonix.

Jak każdy miedziany kabel Harmonix wyciął ( choć nieznacznie ) detale w całym paśmie.

Jeżeli używasz Acrolinków ( o ile mnie pamięć nie myli ) to nawet nie możesz przypuszczać ile dźwiękowo traci Twój system z tymi kablami względem kabli Harmonixa MM.

Może dla Ciebie jest to oczywiste ale nie dla mnie.

Nie byłem u Ciebie i nie wiedziałem jakie kable IC miałeś podłączone w systemie.

Dlatego grzecznie zapytałem.

Ale ja nie robiłem Tobie najmniejszego zarzutu. Tak tylko napomknąłem dla jasności,.;-)

pozdr.

nie da sie przewidziec, jakie kable sa najlepsze w danym systemie i to na odleglosc , no chyba ,ze Ty umiesz:)

Mariusz ja niczego na odległość nie mam zamiaru przewidywać bo zapodziałem gdzieś moją szklaną kulę ;)

Jednak poczytaj , porozmawiaj z ludźmi , którzy te kable mieli i porównywali do innych kabli , W RÓŻNYCH systemach i konfiguracjach a wtedy wszystko będzie jasne.

Ja osobiście porównywałem te kable na moich tranzystorach i na ... Ayonie i w obu przypadkach było rewelacyjnie.

Ale trudno przecież Tobie to ocenić na odległość bo przecież nie miałeś tego kabla, ja natomiast miałem np. Twoje Acrolinki chyba ze 2 razy ;)

Przecież nie namawiam Ciebie do zakupu i wcale nie nalegam tylko podpowiadam Tobie żebyś może spróbował tych kabli dla wyrobienia sobie obiektywnej opinii na temat grania konkretnego setup -u.

Zrobisz jak uważasz.

Ale ja nie robiłem Tobie najmniejszego zarzutu. Tak tylko napomknąłem dla jasności,.;-)

pozdr.

No offence ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Odnośnie Acrolinka to Jarek ma rację. Na pewno można znacznie lepiej przekazać plastyczność średnicy i wysokich tonów. Acrolink jest referencją w dolnym zakresie pasma, ale brakuje mu witalności i urozmaicenia barw w wyższych podzakresach.

A moze czasami lepiej napisac prawde nie stac mnie na takie kable wiec ich nie kupie, przeciez to normalne, mnie na wiele rzeczy nie stac...innych pewnie tez... Oczywistym jest ze Siltech to klasa ponad klase i oczywistym jest ze w kazdym dobrym systemie te kable bedzie bardzo slychac tylko na plus. ;)

Stasiu, a skad Ty wiesz na ile mnie stac?

Rzecz w tym ,ze by nie dac sie zwariowac cenami kabli w audio, ja dlugo mialem zasade, ze zadnego kabla pow 10 k nie kupie i zlamalem ja tylko raz. Staram sie budowac system na klockach, ktore daja mi frajde i swietny dzwiek bez popadania w finansowa przesade. Dla mnie system cost no object jest nie do,przyjecia, nawet jak zmaterializuje Marie Callas w salonie.

Stad nie wezme miliona, chyba ze bedzie okazja posluchac u siebie bez zobowiazan, jak radzi Jarek.

Tomek,

Ja mam inne zdanie o acro, dla mnie ten kabel ma wszystko co mi potrzeba , wlasnie gore cenie w nich najbardziej. Jedynie do wzmaka szukalem innej sygnatury.

Chociaz wpadlem ostatnio na kabel, ktory brzmi na poziomie acro9500 a jest znaczaco tanszy. Napisze jaki, jak go kupie, zeby ceny nie wzosly:)

Konto w trakcie usuwania

Odnośnie Acrolinka to Jarek ma rację. Na pewno można znacznie lepiej przekazać plastyczność średnicy i wysokich tonów. Acrolink jest referencją w dolnym zakresie pasma, ale brakuje mu witalności i urozmaicenia barw w wyższych podzakresach.

Dokładnie tak jest jak napisałeś.

Acrolink dobrze wypadnie np. w B-klasowych tranzystorach gdzie bas ma dźwięk kartonu po TV oklepywanego kijem od szczotki ;)

Tutaj Acrolink ze swoim obszernym ( jak dla mnie nienaturalnie napompowanym ) basem może zdziałać wiele dobrego.

Chociaz wpadlem ostatnio na kabel, ktory brzmi na poziomie acro9500 a jest znaczaco tanszy. Napisze jaki, jak go kupie, zeby ceny nie wzosly:)

Czy jest to kabel od jakiegoś forumowego kolegi ?;)

Stasiu, a skad Ty wiesz na ile mnie stac?

Byc moze, ale sa TYLKO dwie opcje, albo Cie nie stac, albo nie jestes prawdziwym audiofilem, zalozmy ze Cie stac a nie chcesz pojsc w najdrozsze klocki, wiadomo ze dopiero pewien pulap cenowy daje to czego wszyscy szukamy w dzwieku i Ty tez bys szukal gdybys byl prawdziwym audiofilskim maniakiem. Opcja druga ktora czytajac Twoje posty jest bardziej prawdopodobna, nie stac Cie, bo raczej jestes prawdziwym audiofilem maniakiem. Opcji trzeciej brak! ;) Czysta logika...nic wiecej :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tutaj Acrolink ze swoim obszernym ( jak dla mnie nienaturalnie napompowanym ) basem może zdziałać wiele dobrego.

Faktycznie, ilość tego basu może przyprawić o zawrót głowy. W moim systemie, który brzmi lekko to się bardzo sprawdzało, ale jak ktoś ma ciężko brzmiące klocki i kolumny to bas będzie zdecydowanie nazbyt dominujący. Tam musi być w środku jakiś patent geometryczny, który działa tak jak autotransformator wzmacniający najniższe impulsy. U mnie podobne dociążenie i wzrost kopnięcia na basie zapewniły trzy X-Blocki położone dokładnie na transformatorach zasilających poszczególne urządzenia.

Byc moze, ale sa TYLKO dwie opcje, albo Cie nie stac, albo nie jestes prawdziwym audiofilem, zalozmy ze Cie stac a nie chcesz pojsc w najdrozsze klocki, wiadomo ze dopiero pewien pulap cenowy daje to czego wszyscy szukamy w dzwieku i Ty tez bys szukal gdybys byl prawdziwym audiofilskim maniakiem. Opcja druga ktora czytajac Twoje posty jest bardziej prawdopodobna, nie stac Cie, bo raczej jestes prawdziwym audiofilem maniakiem. Opcji trzeciej brak! ;) Czysta logika...nic wiecej :)

Tak dla wyjasnienia, jestem opcja trzecia czyli audiofilem z doswiadczeniem zyciowym. Zbyt drogie rzeczy napawaja mnie niechecia, z dualizmu Fromma wbieram byc.

A Twoja logika jest- sorry za szczerosc, logika dziecka w piaskownicy.

Konto w trakcie usuwania

Zbyt drogie rzeczy napawaja mnie niechecia,

:D

Uwazam ze czasami lepiej byc szczerym...najwazniejsze to do samego siebie. ;)

A Twoja logika jest- sorry za szczerosc, logika dziecka w piaskownicy.

Ciekawa i 'logiczna' linia obrony :D

U Stasio, źle trafiłeś z tym tekstem, bardziej pasowałby do Cytrusa ale nie do Marslo. Marslo mógłby mieć i ma system taki jaki chce mieć bez większych ograniczeń finansowych. Stasio , chyba straciłeś kolejną osobę której mógłbyś sprzedać swój tajemniczy produkt.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Faktycznie nie jest zbyt eleganckie snucie rozważań na temat zasobności portfela oraz świadomych wyborów innego usera... Przy czym nie jest również specjalnie wskazana przywoływanie a contrario nazwy innego użytkownika, do którego rzekomo takie stwierdzenie bardziej pasuje. Panowie więcej wzajemnej sympatii i szacunku.

Faktycznie nie jest zbyt eleganckie snucie rozważań na temat zasobności portfela oraz świadomych wyborów innego usera...

to nie pierwsze wybryki niestety, kultura co poniektórych pozostawia baardzo wiele do życzenia..

----------------------------------------------------

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.