Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny podstawkowe w przedziale 4000-6500zł

Turki85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drodzy forumowicze,

Zwracam się z prośbą o pomoc, sugestie w sprawie doboru (polecenia) kolumn podstawkowych w tym przedziale cenowym. Niestety nie jestem w stanie posłuchać wszystkich osobiście. Pod uwagę biorę następujące modele: Harpia Acoustic Amstaff Pico, Dali Mentor 2, Akkus V1, RLS Nereida II, Studio 16 Hertz Canto Grand oraz KEF R300.

Obecny sprzęt, którego nie chcę zmieniać za wyjątkiem kolumn: wzmacniacz NAD C320BEE, odtwarzacz NAD C521BEE, interkonekt QED Reference Audio, kable głośnikowe QED Ruby Anniversary Evolution. (wzmacniacz a później odtwarzacz zamierzam niedługo zmodyfikować u jednego kolegi z forum).

Obecne kolumny - Mission M34i.

Pomieszczenie o powierzchni 20-21m.kw.

Muzyka różnorodna: rock, pop, jazz, klasyka, blues, od czasu do czasu coś mocniejszego z cięższych odmian.

Nie lubię płaskiego i nieróżnorodnego dźwięku. Muzyka zazwyczaj słuchana na niskich lub średnich głośnościach. W muzyce ma być słyszalny komplet - nisko schodzący, odczuwalny, krótki bas, okrągła i piękna średnica, szczegółowe ale nie natarczywe wysokie tony.

PROSZĘ O POMOC, PROPOZYCJE I SUGESTIE.

Witaj,

proponuję posłuchać na pewno monitory Kef R300, które w Twojej konfiguracji powinny się idealnie sprawdzić. Warto także posłuchać najnowsze monitory Xavian Neox1 oraz niestety ponad budżet, ale naprawdę warte zainteresowania Amphion Argon 3.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie przepadam za doradzaniem , ale podstawkowce to mój główny nurt zainteresowań. Chyba najbliżej twoim potrzebom sprosta Chario Delphinus, ten Xavian Neox tez jest godny uwagi. Harpię sobie odpuść, to nie są kolumny pod Twój zestaw. Tyle ode mnie.

Nie myśl - słuchaj.

Dziękuję za pierwsze podpowiedzi i propozycje. Kef'ów R300 słuchałem tylko nie na swoim wzmacniaczu tylko na którymś modelu Quad. Ale podobało mi się ich brzmienie i bas za którym tęsknię w obecnych kolumnach, za jego jakością. Delphinus'y też mam możliwość posłuchać i są dostępne w mojej okolicy za ok. 4200 wraz ze stand'ami. Także mieści się to w moim budżecie. Tylko jedno pytanie, czy poradzą sobie również z nagraniami Tool, Perfect Circle i Metallica???

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Harpię sobie odpuść, to nie są kolumny pod Twój zestaw. Tyle ode mnie.

To są właśnie kolumny pod ten zestaw.

Wszystkie kolumny serii First Order są "strojone" na elektronice NAD.

Sam używam takiego zestawu ( C342, C352) w sypialni.

Wielokrotnie na Audio Show prezentowaliśmy z sukcesem nasze kolumny z NAD.

Pewnego dnia usłyszałem w naszym pokoju rozmawiających odwiedzających.

Jeden powiedział: "nie wiedziałem, że NAD tak dobrze potrafi grać :)

Właśnie wchodzi nowy model kolumny podstawkowej.

Tyle ode mnie :)

Bardzo lubię i cenię produkty Harpii i mam dla twórców wiele szacunku, ale z tym konkretnym zestawem (521 - 320), moim skromnym zdaniem , nie zagra dobrze. 542 i 352 to skrajnie wręcz różny zestaw ale nie ja będę decydował.

Dalszej polemiki nie będzie, autor wątku oceni.

Nie myśl - słuchaj.

Niestety Vandersteen 1ci to podłogówka a po drugie przekracza mój budżet. Ale dziękuję za wpis i propozycję.

Może ktoś napisze swoje spostrzeżenia kto słuchał lub posiadał któreś kolumny z pierwszego postu???

• 2 tygodnie później...

Dobry wieczór. KEF R300 jest ciekawą propozycją do NAD-ów ale potrzebna będzie korekcja dźwięku okablowaniem. W zakresie rozciągnięcia pasma bez oszukiwania bezkonkurencyjny są Amphiony 3. To do NAD-a moim zdaniem optymalna propozycja tyle, że kosztowna ale mogą zostać na wiele lat i "przeżyć" kilka wzmacniaczy. :-)

Dobry wieczór. KEF R300 jest ciekawą propozycją do NAD-ów ale potrzebna będzie korekcja dźwięku okablowaniem. W zakresie rozciągnięcia pasma bez oszukiwania bezkonkurencyjny są Amphiony 3. To do NAD-a moim zdaniem optymalna propozycja tyle, że kosztowna ale mogą zostać na wiele lat i "przeżyć" kilka wzmacniaczy. :-)

Wiele dobrego słyszałem o tych monitorach, ale znacznie przekraczają mój budżet 6500zł. Para tych monitorów kosztuje ok 9000zł. Chyba że macie super promocję i zmieszczę się w/w kwocie. Jeżeli tak to biorę w ciemno :)

mają duży ale trudno go dobrze kontrolować, potrzeba szybkiego mocnego wzmaka.

fajne też kiedyś były hyper 2000 mk2 i seria premium już nie produkowane.

Focal + Naim

W sumie to już rozważam tylko 4 modele- kef r300, chario delphinus, dali mentor 2 i studio 16 Hz canto grand. Jak tylko wróci mój Nad z modyfikacji i dojedzie Pioneer Pd-50 wybiorę się na odsłuchu i podejmę ostateczna decyzję.Dwie pierwsze pozycję mam dostępne u siebie w jednym sklepie. Zobaczę tylko czy uda mi się gdzieś w miarę blisko dorwać canto grand.

Modyfikowany Nad i pioneer pd-50. Wiadomo przez kogo zostales juz zmodyfikowany na PW. Hehe.

Jak cos kupisz opisz wrazenia, bo tez troche mysle nad monitorami.

?👈

chyba najlepiej było by zlecić komuś zrobienie albo zamówić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parka Illuminatorów w ładnej skrzynce przeskoczy wszystko co tutaj proponują.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwrotnica przy podziale na 3,4kHz. Krok odważny.

Zanim się w coś takiego wejdzie warto posłuchać. Same drogie głośniki to nie wszystko.

... i do tego podstawowy NAD do illuminatorów?:D

Posłuchaj kefów r300 i dynaudio focus 160. Z tej dwójki bym wybierał.

Pod NAD C320BEE + mod widze 3 różne propozycje .

Harpia - będzie równo , przejrzyście .

Kef R300 - stereofonia i przestrzeń

Studio 16 Hertz - barwa , muzykalność .

Takie cechy charakterystyczne .

Z PD 50 raczej Harpia albo R300 chociaż Studio 16 Hertz warto też brać do porównania .

Zanim wybierzesz się na odsłuchy niech to Ci pogra non stop chociaż tydzień .

Nieco inny ;)

Zwrotnica przy podziale na 3,4kHz. Krok odważny.

Zanim się w coś takiego wejdzie warto posłuchać. Same drogie głośniki to nie wszystko.

Posłuchaj kefów r300 i dynaudio focus 160. Z tej dwójki bym wybierał.

ale Nad po tuningu

obojętnie,które kolumny kolega kupi-i tak dni tego Nad-a będą policzone.

link do Akustyka jest tylko poglądowy.

wiele firm robi na głośnikach Scan Speak.

w W-wie,Tychach etc.

obojętnie,które kolumny kolega kupi-i tak dni tego Nad-a będą policzone.

Widziałeś na oczy taki wzmacniacz że się udzielasz ?

Nie pytam czy słuchałeś ale czy chociaż widziałeś ?

Szaman forumowy się znalazł ...

Widziałeś na oczy taki wzmacniacz że się udzielasz ?

Nie pytam czy słuchałeś ale czy chociaż widziałeś ?

Szaman forumowy się znalazł ...

masz jakiś kompleks?

konflikt interesów?

czy zły dzień?

Zadałem proste pytanie o czymś o czym usiłujesz się wypowiadać .

Widziałeś , słuchałeś ?

nie chce mi się z tobą rozmawiać.

i nie zamierzam niczego ci udowadniać.

Podobno gra na poziomie pieca za 5 kawalkow. Bynajmniej tak slyszalem. Niestety niezalezne zrodla tego nie potwierdzaja, tylko sam modyfikator. Wszyscy wierza na slowo :-D

?👈

Gość rydz

(Konto usunięte)

Modyfikowany Nad i pioneer pd-50. Wiadomo przez kogo zostales juz zmodyfikowany na PW. Hehe.

Haha dobre , zapomniałeś jeszcze dodać kable Qed Ruby .

Dziwi mnie zabieranie głosu przez userów w tym temacie , ktoś zna dżwięk takiego grzebańca ? po co dziobać w klawiaturę .

Autor tematu niech zapyta o kolumny megakonstruktore / przerabiacza , aaaa jeszcze jedno / przy odsprzedaży tego super wzmacniacza nie zapomni napisać że jest okaleczony. :)

Jeżeli chodzi o QED RUBY ANNIVERSARY EVOLUTION to wcześniej miałem Wireworld Orbit 16/4. Kto pamięta ten kabel głośnikowy lub go miał w swoim systemie? Potem zakupiłem QEDa bo koszt niewielki, ok.350zł z konfekcją. I po 3 tygodniach sprzedałem bardzo szybko Wireworld. To jest tylko moje odczucie ale QED jest dla mnie dużo lepszy akustycznie. Moje kolumny (M34i) nabrały lepszej jakości i basu którego zawsze mi brakowało. Także z mojej strony duży plus dla QED.

A co do modyfikacji, to drodzy Panowie sam widzę że piszecie o czymś czego nie słuchaliście. Tak samo jak ja! Ale koszt moda jest niewielki jaki sobie życzy Pan Marcin. Więc wiele nie jest do stracenia. A jeżeli będzie grał nawet na poziomie jednego modelu wyżej to i taj jestem 400zł do przodu.

Jak ktoś będzie chciał posłuchać po modzie to w 99% jestem w stanie udostępnić lub zaprosić do siebie.

PS. Panowie, po co drzeć koty. Takie forum wg mnie służy do pomocy a nie do obrzucania się błotem!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.