Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Może to być bardzo ciekawa karta. Ale nie gra DSD i nie ma jeszcze sterowników do LINUX.

Mało jest DAC z wejściem I2S po HDMI.

Choć dla Audiobyte Black Dragon będzie idealna.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale połączenie PC z DAC optykiem to bym zdecydowanie nie polecał ... sygnał do optyka powstaje na płycie głównej ... a wiesz jakiej są jakości płyty główne .. jakie mają zegary ...

Jesłi decydował bym się na takie rozwiązanie to brał bym światełko z osobnej karty nie ze zintegrowanej z płytą.

To ma wtedy sens ... ale wyklucza zastosowanie laptopa ...

Dobra karta dźwiękowa kosztuje tyle co konwerter USB/SPDIF z izolacją ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Można tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Moim zdaniem i tak laptop odpada ze względu na chłodzenie aktywne.

Mnie nic bardziej nie denerwuje jak słyszalne wiatraki.

Ten konwerter to żart ale jeśli ktoś się uprze na toslink to znajdzie rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mnie nic bardziej nie denerwuje jak słyszalne wiatraki.

To jest kolejna obiegowa opinia związana z laptopami, że mają wiatraki a te hałasują i bryndza.

Mozna sobie sprawić odpowiedniego laptopa z dodatkowym softem do sterowania wiatrakiem i zapewniam, że

nie słychać wiatraka no chyba, że ktoś trzyma głowę zaraz przy latopie zamaist zająć miejsce odsłuchowe ;).

Ja siedzę około 1 metr w lini prostej od laptopa. Kompletna cisza. To już winyl jako nośnik bardziej mi szumi.

Jeśli to było pytanie do mnie to nie mam pojęcia. Nie interesują mnie wynalazki sieciowe. Dac'a napędzam z plików muzycznych znajdujących sie na zewnętrzym dysku USB.

Daphile to nie wynalazek sieciowy tylko wyspecjalizowany system do m. in. odtwarzania muzyki także z plików.

Doskonale o tym wiem tylko jeśli nie mam zamiaru nic ciągnąc z sieci to po co mi jakieś dedykowane wynalazki ? U mnie normalny system operacyjny doskonle się sprawdza przy odtwarzaniu muzyki a i laptop przy okazji służy do wielu innych celów.

Wszystko to rzecz gustu, mody i czort wie czego tam jeszcze.

Pozdr.

sfdene

Mozna sobie sprawić odpowiedniego laptopa z dodatkowym softem do sterowania wiatrakiem i zapewniam, że

nie słychać wiatraka no chyba, że ktoś trzyma głowę zaraz przy latopie zamaist zająć miejsce odsłuchowe ;).

Ja siedzę około 1 metr w lini prostej od laptopa. Kompletna cisza. To już winyl jako nośnik bardziej mi szumi.

Ja akurat wiatraki słyszę i mi one przeszkadzają dlatego wolę całkowicie pasywne rozwiązanie.

A ja mam Asusa z i3. Ponad półtora roku temu padł mi wiatrak, na początku chciałem wymienić, nawet zakupiłem nowy, ale pomyślałem że wymienie dopiero jak mi znowu gniazdko ładowania się zrypie, no i tak chodzi pasywnie już prawie 2 lata :)

Co sądzicie o transmisji do DAC z komputera przez I2S ?

Np. taka karta ;

Ukryta Zawartość

Źle sądzimy.

Długa droga przesyłu to nie jest rozwiązanie akurat dla i2S.

Nawet na płytkach drukowanych konstruktorzy starają się maksymalnie skrócić drogę przesyłu I2S, wysyłanie go poza komputer jest trochę karkołomnym pomysłem.

Twórcy tej płytki chyba nie ogarniają całości zagadnienia. Bo fakt, że można coś zrobić nie oznacza iż należy to robić.

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Długa droga przesyłu to nie jest rozwiązanie akurat dla i2S.

Przesyłanie czystych sygnałów I2S w czystej postaci długim przewodem to faktycznie zły pomysł.

W przypadku HDMI korzysta się chyba z transmisji różnicowej i kodowania. Tak przynajmniej wynika z opisu na stronie AudioGD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiobyte Hydra Z ma wyjscie I2S a DAC black dragon wejscie I2S. I to podobno dziala.

Przesyłanie czystych sygnałów I2S w czystej postaci długim przewodem to faktycznie zły pomysł.

W przypadku HDMI korzysta się chyba z transmisji różnicowej i kodowania. Tak przynajmniej wynika z opisu na stronie AudioGD

Ukryta Zawartość

Tak - coraz więcej przetworników przyjmuje i2S po HDMI.

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Widać różnicowo nie ma takich problemów przy większej odległości. W sumie kiedyś na próbę podłączałem zwykłe i2s taśmą długą na metr i nie było zwieszania się, więc dobrym przewodem HDMI i to różnicowo może to działać. Teoretycznie każdy DAC można tak stuningować, żeby taki sygnał przyjął.

Widać różnicowo nie ma takich problemów przy większej odległości. W sumie kiedyś na próbę podłączałem zwykłe i2s taśmą długą na metr i nie było zwieszania się, więc dobrym przewodem HDMI i to różnicowo może to działać. Teoretycznie każdy DAC można tak stuningować, żeby taki sygnał przyjął.

Być może - Ty jesteś praktyk, to wiesz. :)

Ja się znam na zawiłościach elektronicznych jak krowa na gwiazdach. :)

DSD gra łagodniej od PCM. Odbieramy to jaką większą naturalność dźwięku tzw. dźwięk analogowy ;-)

W systemach plikowych, najczęściej dość ostrych, taka charakterystyka brzmienia jest bardzo pożądana.

Nie odrzucałbym więc DSD jako pustego marketingu ...

Masz racje, co począć :)

Może pliki DSD są ratunkiem dla tych którzy posiadają laptopy w roli transportu plików i nie mają liniowych zasilaczy i zewn kart usb.?

A nie znasz się. Wiadomo, że kabel USB to najlepszy EQ.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

rambo54

Sorki, przesadziłem. Nie wiem jakie masz doświadczenie z dobrym dźwiękiem. Może jednak coś tam wiesz ale masz przekonania takie a nie inne (patrz pogląd na DSD).

Moim zdaniem nie ma sensu prowadzić jakieś głupiej wojny o koncepcję ale razem spróbować ustalić co wpływa na polepszenie jakości odtwarzania dźwięku.

Ale bez nadymania się i teoretyzowania. Wymieniajmy się doświadczeniami a nie poglądami. Bo z audio zrobimy politykę. A tam nie da się dojść do porozumienia.

W ostatnim Hi-Fi Choice jest recenzja Auralic Aries napisana przez Marka Dybę.

Porównuje on Ariesa do PC z kartą USB JCAT i zasilaniem liniowym.

Praktycznie nie ma różnić w brzmieniu, z lekką przewagą PC.

Ocenił Ariesa jako znakomite źródło nawet do High-Endowego systemu.

Innymi słowy jeśli źródło osiągnie pewien poziom trudno wykombinować z 0 i 1 coś lepszego ;-)

Ale tym poziomem na pewno nie jest goły PC.

Też uważam, że "audiofilskie" kable LAN to makabryczny żart ;-)

Też uważam, że "audiofilskie" kable LAN to makabryczny żart ;-)

A jakie porównywałeś? I w jakim systemie?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Wystarczy, że grałem tą samą muzykę z dysku lokalnego i NAS czy Wimpa

Oczywiście nie ma żadnej różnicy.

W każdym razie w moim systemie.

Kabel LAN to prawdziwe 0 i 1 z korekcją błędów. Czynnik czasowy jest w tym przypadku nieistotny.

Kabel LAN to prawdziwe 0 i 1 z korekcją błędów. Czynnik czasowy jest w tym przypadku nieistotny.

Czyli w nich lecą zera i jedynki, a nie prąd elektryczny?

Nie należy także zapominać o wpływie (np. sianie zakłóceniami) na inne elementy toru audio.

Jakie masz zdanie w kwestii kabli SATA?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.