Skocz do zawartości
IGNORED

LEKTOR GRAND firmy Ancient Audio

tomek7776

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli cena danego urzadzenia ma aspiracje do wyzszej polki, kazdy szczegol powinien byc zaadresowany. Gryphon uwzglednil to, produkujac custom clamp, ktora prezentuje sie jak przystalo w urzadzeniu za $45,000 zl. Jesli kierowac sie opisem na AA site, clamp ktory jest uzyty z LG, jest standardowym elementem dolaczanym do kitu CD-Pro i kosztujacym $3. Trzeba sobie uswiadomic ze osoba kupujaca unit w tej cenie, kieruje sie nie tylko jakoscia dzwieku, ale niewatpliwie bedzie jej takze zalezalo na tym specjalnym uczuciu posiadania czegos solidnego i przyjemnego w dotyku. Niestety plastikowy clamp tego nie dostarczy, tym bardziej w przypadku odtwarzacza top loading z otwarta architektura. Wiem, bo uzywalem tej (plastikowej) clamp na codzien;)

Poza tym, uzycie CD-ROM w zdjeciach reklamowych, moim zdaniem nie nalezy do zbyt dobrego smaku (i pasuje bardziej do wysilku diy). Jest to oczywiscie tylko moja prywatna opinia i powinna byc przyjeta nie jako krytyka, lecz rzetelna porada podniesienia zarowno jakosci jak i image produktow AA. ;-)

[obrazekLUKASZ-203420_1.jpg] [obrazekLUKASZ-203420_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3442-100001963 1170261133_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Trzeba sobie uswiadomic ze osoba kupujaca unit w tej cenie, kieruje sie nie tylko jakoscia dzwieku, ale niewatpliwie bedzie jej takze zalezalo na tym specjalnym uczuciu posiadania czegos solidnego i przyjemnego w dotyku.

Peter ma rację. Często pisze się że "nie ważne jak coś wygląda, ważne jak gra" Może to i prawda w przypadku sprzętu za 2k PLN, ale jeśli chodzi o urzadzenia za 50k PLN to zwykły bull#$@^&. Ważny jest także fit'n'finish. Za tę cenę to już nie luksus. To zwykła przyzwoitość.

jozwa maryn: oczywiście, że nie narzekał, bo może bylo mu wstyd, ze staroścwiecki, że z duchem czasu nie idzie do przodu? Ale sądze, że nie ma o co larum podnosić, każdy będzie pisał jak mu się podoba. Wszak o wiele ważniejsze jest co sie pisze, a to jak, to już drugorzędna sprawa.

... a mityczny nabywca LG jednak istnieje -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O matko, polecam przeczytać (no może przelecieć) całość...

Ciekawe czy to autentyczne wypowiedzi, czy też firma krzak ukrywająca się za tajemniczymi dilerami pozwala sobie na ściemy?

Witam Serdecznie Wszystkich,

Nie wiem czy na czasie czy też nie (bo może już zmęczenie Lektorem Grand), ale to ja jestem tym"mitycznym" nabywcą" i to mój wpis na stronie Velum. Trochę mnie onieśmielaja wasze opinie, bo bardzo przepraszam, ale chyba nie bardzo przynajmniej część z was nie wie za bardzo o czym mówi oceniając np. LG. Tak się składa, że porównywałem LG z Wadią 861, Mikado, CD 12 Linna ( między innymi). Jeśli ktoś chciałby wiedzieć mogę się podzielić pewnymi uwagami. Natomiast co do uwagi o porównaniu wykonania Mikado i LG to pragnę uprzejmie zwrócić uwagę na opuszczającą się klapę MIkado - praca mechanizmu przywołuje na muśl praslkę automatycznę z okresu poprzedniego (ale to tak na marginesie).

Szunaj:

Zakładam, że nie trolujesz. Jeśli nie, GRATULACJE! Nieważne, jak LG "naprawdę" gra, bo to "naprawdę" naprawdę nie istnieje. Skoro porównywałeś go z innymi, i uznałeś, że wart jest zakupu - dobrze dla Ciebie.

A reszta Ci najwyraźniej zazdrości, bo nie mają luksusu TAKIEGO wyboru :)

Pzdr,

M.

No cóż trudne i łatwe zadanie zarazem. Po pierwsze nie ma tu żadnej ściemy, ani żadnych takich rzeczy.

POwiem tak Mikado dla mnie wydaje się bardzo energetyczny i taki "uwaga to ja gram". Moja ocena jednak jest niepełna ponieważ wtedy kiedy go porównywałem z LG to była pierwsza wersja LG (teraz jest trzecia. Obiektywnie mówiąc to na tym poziomie cenowym nie ocenia się takich aspektów dźwięku jak np: liczba szczegułów, sceny, aury, barwy itp. Mamy tu raczej, przy oczywiściu zachowaniu tych wszystkich elementów, z pewnego rodzaju indywidualnymrysem. To trochę tak jak byśmy porównywali dwa instrumenty - oba prezentyją dźwięk naturalny (to jest poza dyskusją), ale jednach z jakichś powodów wybieramy ten jeden konkretny. Ale jednak o Mikado nie będę mówił, bo to świetny odtwarzacz, ale słychać, że maszyna; i to nie bynajmniej z uwagi na głosno opadającą klapę. Co innego Linn. To jest inny świat i dlatego chciałbym trochę o tym porównaniu, bo przeciwnik, czy może wzór godny naśladowania. Niestety obawiam się, że znowu niewielu słyszało go w dobrej konfiguracji i dlatego robi mu się krzywdę sprowadzając wszystko do ceny.

A więc, znów był to match (od matching) gdy grand był dwa upgrad'y niżej. Ogólnie Lin wydawał się lepiej zrównoważonym i wyważonym odtwarzaczem. Tak jak w przypadku MIkado, nie mówimy o pewnych aspektach związanych z reprodukcją i prezentacja zdarzeń muzycznych. POprostu, nawet jeśli nie była to prezentacja w 100% rzeczywista (czy ona w ogóle istnieje), to w każdym razie to było coś czego nie tylko chce się słuchać, ale co jest wręcz zdumiewające istnieje wewnętrzne przekonanie, że tak właśnie ma być. Wiem, że są to stwierdzenia ogólne, ale myślę, że ktoś kto obcował z dobrym sprzętem wie co mam na myślli To nie ma co mówić o głatkości, płynności, fizjologii dźwięku, fenomenalnej przestrzeni, oddaniu uderzenia ataku itd itp.

Natomiast co do Wadii, to przykro mi, w ogóle nie ma o czym mówić. To jest tym bardziej przykre, że sam się (mogę tak powiedzieć) na niej wychowałem. Miałem co prawda 850 i uwaga- to mie ściema, ale fakt. Gdy usłyszałem Lektora III, który poprostu rozjechał ją, juz wszystko wiedziałem. Nota bene jakiś człowiek z W-wy się zlitował i kupił ją ode mnie za niewielkie pieniądze.

Sorry, chyba przynudzam

Tzn. mówiąc konkretnie. Jest zresztą takie określenie, które się przyjęło - wadiowanie. To znaczy nakładanie na odtwarzaną muzykętych samych aspektów dźwięku- przestrzeń (zawsze duża sala) ciemna, w pozytywnym tego słowa znaczeniu, prezentacja - (sól fizjologiczna). Po prostu brak zróżnicowania.

Np LG nie tylko pokazuje informacje otym jak nagrano utwór, ale i w jakich warunkach. Smieszne jest, to odnosi się szcególnie do płyt starszych. MOżna robić zakłady, że dany utwór był nagrywany zupełnie kiedy indziej i czasami przez kogoś innego. Wierzcie to naprawdę słych. To są te elementy pozamuzyczne, ale zapis 16 bitowy i to przekarze. Warunek. No cóż musi być sprzęt. Tutaj hasło CCC (cena czyni cuda) nie ma zupełnie zastosowania.

A tak a propos. To jest co najmniej jeszce jeden gość, który kupił L. Granda

No to mowimy tu juz o seryjnej produkcji pelna geba, skoro az dwoch kupilo "Lektor Grand". W tym momencie "Lektor Grand" stracil swoj ezoteryczny status. Znajc zycie, pewnie niedlugo produkcja zostanie przeniesiona do Chin.

tomek

to pewnie ta 1-a wersja co jak pisalem kiedys w ogloszeniach byla, ok.6000 pln kosztowala, a II mogla przejsc w III -a za pomoca apgrejdu granitowego i nikt jej nie kupowal:))), ale to tylko moje domysly, nic pewnego

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

W zeszlym roku AA bylo na CES w Las Vegas. Nie wszedlem coprawda z powodu braku i czasu i ogolnego zaiteresowaniem czyms, co juz na AS w Warszawie rzucilo mi sie bardziej w oczy jako stolik do "koksu", niz wyrafinowane urzadzenie. Nie czytalem wszystkich wpisow, ale zauwazylem porownania do Nagra, do 390 i komentarze dotyczace jakosci wykonania. Faktycznie, zgodze sie w kazdej chwili, ze sprzedajac grajka za $14K, juz nie tylko krazek CDR powinien byc zastapiony firmowa plyta AA, ale mozna przeciez wziac kogos z dobra znajomoscia fotografii reklamowej i przedstawic w odpowiedniej formie produkt. Pamietajac oczywiscie zeby w zadnym wypadku nie pokazywac wewnetrznego balaganu. I lampy osadzone jakos krzywo, i w ogole jakis kompletny burdel, wlasnie troche jak po koksie. Moze stad zastosowanie drewnianych belek, ale szkoda, ze nie Wenge, a przy takiej cenie osobiscie chce miec Lignum Vitea, a nie jakies czeresnie i deby. Jak egzotyka, to niech egzotyka. I te zlote plytki z tylu? Zlota plakietka na denku? Przepraszam, Marantz tez nie jest najbardziej elegancki, ale jego estetyka nie krzyczy do bogatego Wanii z Moskwy "dawaj dulary!"

Realnie, Nagra to zupelnie inny wytwor i AA jest jeszcze b.daleko do szwajcarskich miasteczek, gdzie jakosc jest nieporownywalna i wszyscy po sobie sprzataja. Ktos porownal to do 390S, osobiscie przechodzac na SACD zmienilem ML na SA14v2 a teraz na SA11S1 i jezeli ML ma byc skala porownacza do LG, to musialem kompletnie niedoinwestowac do mojego nowego grajka.

Dzentelmen powyzej, szczesliwy posiadacz LG, ile do cholery ma pan splat za przetworniki w sytuacji, w ktorej jak Pan twierdzi trzeba tego sluchac w odpowiedniej konfiguracji? Cholera, nie mialbym absolutnie zadnej przyjemnosci majac przy odsluchach swiadomosc koniecznosci splacania rat. Co jak co, ale wiezy na raty nie wezme. Dla ciekawskich proponuje porownanie wnetrza SA11S1 i libacji wewnatrz LG.

No cóż Panowie, chyba zabieram głos (niejako) we własnej sprawie po raz ostatni. My, albo raczej większość forumowiczów miesza wiele spraw jednocześnie. Nie będę, bo i jest to z góry skazane na porażkę, dyskutować nt. jakości design'u, złotych blaszek, krzywych lamp itp. Po prostu nie ma rozmowy. Dla mnie naprzykład (choć mam świadomość, że jestem wyjątkiem są to sprawy drugorzędne) ma to znaczenie mniejsze, bo każdy, choćby nie wiem jak wyrafinowany stylistycznie produkt, już po jakimś czasie staje się, przynajmniej dla właściciela powszedni. Ale co nie przemija i zadziwia, to to na ile potrafi wzbudzać nieprzemijające emocje.

Proponuję, aby ustalić pewne kryteria, co do przyjęcia których uczestnicy forum będa zgodni, i dopiero wtedy zacząć poważną wymianę zdań. W przeciwnym razie opinie staję się, mówiąc delikatnie nie na temat.

Jeszce raz proponuję,aby ci wszyscy, którzy tak wiele mają do powiedzenia o różnych aspektach dźwięku po prostu naprawdę porównali Granda np jak wcześniej powiedziałem z Mikado, Wadią, Linn'em CD12 . To byłaby naprawdę fajna wymiana zdań. W przeciwnym razie mamy następujący problem, który nigdy nie będzie miał rozstrzygnięcia - jeden lubi gospodarza a drugi jego córkę.

Pozdrawiam

Wydaje mi sie ze w ostatniej wypowiedzi Szunaja jest duzo racji. Mozna bylo polemizowac na temat estetyki i jedynie domyslac sie jak dane urzadzenie gra, ale w momencie gdy pojawil sie ktos, kto naprawde L. Granda kupil, i twierdzi ze w jego opinii gra to lepiej niz inne, renomowane klocki (i prezentuje nie mniejsza wartosc monetarna), no to chyba trudno na sile gospodarza uszczesliwiac. Pozostaje tylko wybrac sie na AS i sprawdzic osobiscie ile jest w tym wszystkim prawdy. ;-)

Nie chce byc ponownie zbyt sarkastyczny, na AS nie bede, ale poszukam AA na CES, poniewaz jesli sprzedali w tym roku tylko jedna sztuke, nie wiadomo, czy ponownie sie pojawia w Las Vegas. Na pewno poslucham jesli beda obecni. Posiedze w pokoju nieco dluzej incognito i rzuce uchem i okiem na reakcje zwiedzajacych. Na CES bedzie zdecydowanie luzniej...a juz na pewno w pokoju AA.

A tak jeszcze z ciekawosci, zapytam Szunaja: co sie dzieje gdy nie zainstalujesz CD clamp i przez pomylke wcisniesz PLAY na L. Grandzie? Czy jest jakas blokada odtwarzacza? W moim transporcie pojawia sie napis NO DUMPER. ;-)

Peter=> dzięki za przesyłkę. Obiecuję, że do G.... zrobię obudowę nie gorszą jak w L... . Masz u mnie mistrzowstwo świata w dyscyplinie jaką jest stosunek jakości, nakładu pracy i materiału do brzmienia i wyglądu. :):):):) w porównaniu do...... ( tu należy wpisac markę samemu).

• Redaktorzy

Widzę tu zdjęcie clampa AA - ale clamp który widziałem na Show wyglądał inaczej, lepiej - nie miał dziury tylko metalowe wypełnienie. Kolejny upgrade?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.