Skocz do zawartości
IGNORED

LEKTOR GRAND firmy Ancient Audio

tomek7776

Rekomendowane odpowiedzi

>tomek7776:

Mówiłem, że nie będę już z tobą dyskutował ale zadam ci jedno pytanie:

Jak możesz podważać opinię darkula, który słyszał LG, skoro sam go nawet nie słyszałeś???

Biorąc pod uwagę fakt, że AA jest dla darkula jakby nie patrzeć konkurencją to naprawdę bardzo dobrze świadczy o nim fakt, że wypowiada się o tym sprzęcie pozytywnie. Natomiast twoja chęć udowodnienia na siłę, że LG to zły produkt, poprzez podważanie opinii innych na mniej lub bardziej zasadnych (czasami wręcz bezzasadnych) podstawach świadczy znowu bardzo źle o tobie...

Gdybym miał kase to kupił bym DAC NAGRA Kudelskiego!

I niep.... w szukanie DIY.

Sam przymierzam sie do wykonania serii DAC'ów i to dobrych ale wątpie czy ktoś kto może wydac 50 000 ZŁ będzie zainteresowany, mimo że mój produkt będzie znacznie tańszy.

-> Tomek.... Zwróć uwagę na to, że trudno jest porównywać hi-endowe konstrukcje minimalistyczne z high-techem w rodzaju Nagry (założywszy, że wszystkie spełniają podstawowe kryterium tzn. dźwięk odpowiedniej klasy). Większą sztuką jest uzyskać stosowny efekt - czyli dźwięk "poza wszelką krytyką" (brawo, Darkul, to Ci się udało ...) z układu minimalistycznego, niż z układu wymagającego wielu "protez" i dodatkowych regulacji. To też się wiąże z ceną. Tak więc - IMHO - w tym przypadku masz wybór, za co płacisz: za talent konstruktora i niebanalny design czy za "klocka" z tysiącami elementów w środku. A śmiem twierdzić, że układy minimalistryczne dają większe szanse na osiągnięcie dźwięku j.w. (bowiem zgodnie ze starą zasadą - której nikt fachowy raczej nie zaprzeczy - im mniej elementów w torze, tym mniej "słabych ogniw" degradujących sygnał, a i mniej mozna spieprzyć przez niewłaściwe regulacje).

Pozdrawiam wszystkich, ciśnieniowców też :)

JAK wiecie w sprzęcie dłubie od lat... i jak cos jest super to takie jest.

Oznaczac to może jedno ,nikt w warunkach domowej manufaktóry niewykona np.DAC NAGRY!

Nie ta liga i technologia jak i podejśćie.

Może tak być ale jak chyba wiesz nie musi.

Pewnych klamotów w warunkach domowych sie niezrobi.

Z tąd mój szacunek do Audio Research,Nagra,Studer,Otari,Sonograph,Treshold,Telefunken- Audio,Schoeps,Neumann,Audio Precision,Neutrik,Halcro,Bryston....i jeszcze z kilka ale nie kiladziesiąt!

W ramach DIY czy manufaktóry jako takiej moge zrobic cos bardzo dobrego ale nie w postaci setek sztuk.

Nie ta kasa,doświadczenie i warunki.Takie sa realia i tego trzeba być świadomym.

Na takie doswiadczenie zawsze pracuje sztab ludzi i to latami.

Fakt że zaczynaja naogół jako Garaż Power Tech.... i tylko kilku z nich przeżyje...

pod wplywem naciskow ze strony wplywowych forumowiczow cenzura lukara wyciela w pien moje ostatnie wpisy,oraz chyba pare poprzednich.

no,no ciekawe,pewnie cos nie po mysli pisalem.

Wiesz tomku, to Ciebie tną nie Lectora :-)

Nic nie poradzę. Jako inżynier jestem zwolennikiem hi-tech i bardzo, bardzo nieufnie podchodzę do lamp i superniszowych firm robiących drogie i ekstrawaganckie klocki. A jednak na wszystkich AS musiałem zaliczyć dźwięk zestawów AA do ścisłej czołówki. Wyjątkiem była prezentacja zestawu z granitowymi kolumnami - tu brzmienie było jedynie poprawne (w skali Darkula).

Z tego co wiem, zestawy AA kupują nie żadne bogate snoby (tacy wolą B&O albo Bose) tylko ludzie, którzy doskonale wiedzą czego chcą, i na dodatek stać ich na to. Wiedzą na tyle dobrze, że żaden z nich nie pojawia się na żadnym forum, bo mu to do niczego niepotrzebne.

Uprzedzając oklepane zarzuty, Waszczyszyna bronię zupełnie bezinteresownie, bo go normalnie lubię za to, że facet ma styl, kulturę i żyje z tego co sam stworzył w przeciwieństwie do picowników handlujących używanym złomem z lewymi badaniami technicznymi ;-)

tomek7776: napewno sądzisz, że tutaj chodziło o twoje wypowiedzi odnośnie Lektora? A może o coś innego w twoich wypowiedziach? Ciekawe, no nie? O co mogło chodzic Lukarowi? Jak już wpadniesz na trop to daj znać, ogłosimy święto na forum :-)

Ale póki co, to pudło!

Zbig- również zawsze będąc na AS odwiedzałem ten sam pokój. Niestety nigdy nie miałem okazji usłyszeć pełni możliwości lampowych tejże firmy. Raz pamiętam jak to technologia lampowa była wspomagana tranzystorowym basem z głośnika aktywnego. Czyżby super konstrukcje lampowe z tym pasmem sobie nie radziły? Dziwne sam używam lamp od wielu lat, ale nie miałem takiego problemu przy sprawnych wzmacniaczach. Może więc podzielisz się plusami co z czym grało i jak brzmiało- z góry dzięki.

>Zydelek

Zawsze słuchałem Aktiv Monitorów (trójdrożne podłogówki na Focalu, Audaxie i basowym Hertzu napędzanym tranzystorem) z Silver Integrą bądź monoblokami. Jako źródło któryś z Lektorów. Waszczyszyn stosuje aktywny bas bo jego wzmacniacze to kilku-kilkunastowatowe SE na 300B, które przy próbie nagłośnienia sporego salonu chyba by jednak nie wydoliły.

Dźwięk był dynamiczny, z wykopem i z rozciągniętym basem, szczegółowy a jednocześnie naturalny i przyjemny dla ucha pomimo sporych poziomów głośności. Do tego wielka i głęboka scena.

Zbig

jak sie slucha tego co masz,to kazdy inny system zagra powalajaco(AA).

to w rewanzu.zgadnij za co.

rowniez sluchalem na AS,sprzetu AA,i bylo nieciekawie.jestem przyzwyczajony do lepszego dzwieku.

do wlasciciela firmy AA,nie mam ZADNYCH uprzedzen.do sprzetu owszem,nigdy jeszcze nie zrobil na mnie wrazenia,tylko rozczarowanie.lubie rozsadnie i rozwaznie wydawac ciezko zarobione pieniadze.nie stac mnie na ........poluzowany bas ,za 48tys.ani wzmacniacze wymagajace wspomagania na basie aktywna sekcja.to nie ta liga.

co do veluma,kupilem go za 40% ceny(5600),sprawdzil sie w moim systemie,chetnie dokupie 2 pare.

dlatego, pisalem o nim pozytywnie.nie ma wad,szczegolnie poluzowanego basu.

dlaczego poruszylem temat LG,ano dlatego

strona 18 Audio 10/2004

TOPOWY....

SZCZYT SZCZYTOW..........

REFERENCYJNA KONSTRUKCJA...........

TOPOWA POD KAZDYM WZGLEDEM, CENY,i KONSTRUKCJI..........

NAJLEPSZE ELEMENTY i PODZESPOLY....

to chyba zobowiazuje,chyba ze nadmiernie sie szafuje takimi okresleniami.a takie odnioslem wrazenie.

>Zydelek:

W przypadku wzmacniaczy lampowych AA problemem jest tylko moc jak już powiedział Zbig - 18W to mało na duże pomieszczenie i duży głośnik basowy stąd tranzystor na niskich w Activ Monitorach.

Ale słuchałem niedawno Home Monitor 2004 (nowe 2 drożne podłogówki) z towarzyszeniem Silver 300 i Lektora 4. Brzmiało to naprawdę bardzo fajnie, przestrzeń jeszcze lepsza niż w przypadku Activ Monitorów ale brakowało tego wykopu, który mają Activy - ale to chyba oczywiste :).

Moje zdziwienie, bieże się stąd, że kolega miał monobloki na 300B, które w pokoju 25m kolumny Spendor 9/1 podnosiły do góry. Nic nie brakowało. Była przestrzeń, góra, średnica i przeogromne basisko. Zestaw ten 9p.Jasika, tyle że z kolumnami SF na wystwie AS parę lat temu był najlepszym dzwiękiem wystawy. Grało to w ogromnej sali, co dopiero było powodem zastosowania subwoofera, który był zestrojony jedynie do pomruków.

Temat tak sie rozwinął, że rola recenzeta w tym roku chyba nikogo nie ominie :):):) Pozdr. przeciwników i zwolenników AA.

>tomek7776

No wiesz, ale ja w zgadywaniu słaby jestem... O kurczę! No chyba nie wziąłeś do siebie moich ogólnych uwag nt. pośredników różnej maści! Sorry chłopie, naprawdę nie chciałem!

No i aleś się odgryzł. Prawdziwie północnowschodnia riposta, aż mrozem powiało. Chyba mi słabo ;-) Klientom też tak walisz jak im się nie podoba twoja oferta?

AA oczywiście porównywałem nie z moim budżetowym systemem, ale z innymi hiendowymi na wystawie, zwykle znacznie droższymi.

Zbig

ostatnia linijka z wpisu 20.25

jak zabolalo ,sorry.

klientow traktuje duzo lepiej niz pracownicy komisow i salonow stolecznych,z ktorymi wspolpracuje.

gdybys byl zainteresowany jakims autem,daj znac.

• Redaktorzy

To ile w końcu kosztuje ta cholerna Nagra, bo tomek77-cośtam pytał a jakoś nikt nie odpowiedział? A tak a propos poluzowanego basu... Nie wiem już, czy ta pretensja to do odtwarzacza, czy do recenzenta, który użył tak brzydkiego słowa. Weź se Tomku kup Ongaku, kosztuje obecnie około 40 tysięcy GBP. Tylko najpierw przecyztaj recenzję, np. w HiFi Choice, gdze recenzent wyliczył odstępstwa od neutralności tego wzmacniacza, a nstępnie stwierdził że to wciąż jeden z najlepszych wzmacniaczy na świecie. Ja osobiście, przygotowując test, staram się aby był on na tyle szczegółowy i wnikliwy, aby rzeczywiście powiedział coś czytelnikowi. W tym celu wyciągam co się da z cech brzmieniowych urządzenia, porównuję to z innymi które słyszałem, piszę czy i w jakim stopniu mi się to podoba, oraz jakie budzi skojarzenia. Nie biorę przy tym pod uwagę, że może trafić się czytelnik słaby w piśmie, który z mojego tekstu będzie w stanie zrozumieć mniej więcej tyle "aha, piszę że coś nie tak, znaczy - zły sprzęt, zły!"... Proszę państwa, jesteśmy wśród ludzi inteligentnych i wykształconych, róbmy z tych cech użytek.

jozwa -> jak to mówią amerykanie - tomek7776 got seriously OWNED. i to many times w tym wątku.

ale walczy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Józwa

O czym Ty mówisz?! To forum od jakiegoś czasu stało się areną popisów jakichś frustratów z przerostem osobowości, którzy doskonale się bawią, wprowadzając tu ferment. No cóż, jak widać nie tylko śmietanka zawsze wypływa na wierzch... ;-) No, a jak widzę z paru ostatnich wpisów, doszło już nawet do nabijania się z czyjegoś systemu (skądinąd bardzo sensownie złożonego), co już jest dla mnie samym szczytem chamstwa... Mam wrażenie, że nie sposób się odezwać, żeby nie nadepnąć na ambicję paru kretynom, którzy jakby tylko czekają, żeby zacząć rozróbę... I smieszno, i straszno...

jozwa maryn

to teraz ,jak widze sugerujesz ze to recenzent cos namieszal?

mozliwe,ale sprzet ,nie jest najwyzszych lotow.

zapewne gra poprawnie,ale to chyba ,przy tym pulapie cenowym,i na tle konkurencji,duzo za malo.

pare stron wczesniej jest recenzja Krella,warto sobie porownac wykonanie,dzwiek,cene,mimo tego,ze jest to koncowka.po drodze byl transport,clo,marze dystrybutora,itp,pewnie wiesz wiecej niz ja,na ten temat.

a AA sam sobie dystrybutorem,brak cla,itp.zreszta jest mi to obojetne,nie licze cudzej kasy.

ale mam prawo oceniac produkt,ktory wzbudza u mnie kontrowersje.i porownywac go np. do Nagry.

• Redaktorzy

tomku: sugeruję właśnie to, co napisałem. Moje obawy jak widać pozostają w mocy.

Cudze pieniądze, owszem liczysz.

Natomiast co do Krella, to dobry jest. Ale wydaje mi się że znam wzmacniacz który nie może się z nim równać klasą wykończenia, a też gra dobrze. Mimo że nie stoi za nim całe NASA i Deklaracja Niepodległości. Proponuję wziąć się do słuchania, a oględziny pozostawiać na deser.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.