Skocz do zawartości
IGNORED

HK AVR 370,Klipsch RF , jak poprawić jakość

max720

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Może był nie jednokrotnie taki wątek , ale może macie jakieś nowe , ciekawsze rozwiązania , pomysły .

Otwórz , posiadam amplituner HK AVR 370 oraz zestaw Klipsch RF 62II , RC 52II , RS 52II sub Klipsch 110 . Z czasem bedzie drugi .

I teraz jak poprawić jakość stereo ? Dokupić jakiś wzmacniacz ( jaki ?) , czy szukać końcówkę mocy ?

Co mi da wzmacniacz , a co końcówka ? Słucham dużo radio internetowe.

Groszy na tą chwilę specjalnie nie ma :( , bo lecę narazie na JVC X 500 :)

Ale sytuacja , jest cały czas rozwojowa :)

Pozdrawiam.

Maciej

Witaj,

Twój amplituner posiada wyjścia pre-out, tak więc nie ma żadnego problemu, abyś wykorzystał zewnętrzny wzmacniacz do zasilenia kolumn przednich. Czy to ma być tylko końcówka mocy, czy wzmacniacz zintegrowany zależy od Ciebie. W przypadku końcówki mocy funkcjonalnie nic się nie zmieni, nadal centrum sterowania będzie amplituner, jedynie podczas odsłuchu stereo jakość będzie lepsza dzięki końcówce mocy, w trybie wielokanałowym poza lepszym brzmieniem kolumn przednich, pewna poprawa nastąpi także w pozostałych kanałach ze względu na odciążenie amplitunera z kanałów frontowych. Stosują wzmacniacz zintegrowany musisz zwrócić uwagę, aby urządzenie posiadało wejście na końcówkę mocy. W takim przypadku w trybie wielokanałowym system pracuje tak jak wcześniej opisałem, natomiast podczas odsłuchów dwukanałowych możesz wprowadzić sygnał do wzmacniacza i wykorzystać także przedwzmacniacz ze wzmacniacza stereo, co może wpłynąć pozytywnie na brzmienie (zakładając, że ten przedwzmacniacz będzie lepszy niż wbudowany w Twój amplituner).

Moim zdaniem prostszym rozwiązaniem będzie wybór dobrej końcówki mocy. Aby jednak podać Ci konkretne modele, podaj więcej szczegółów. Przede wszystkim jakie gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, co aktualnie podoba Ci się w brzmieniu systemu, a co chciałbyś zmienić, w jakim budżecie możemy poruszać się,

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

I teraz jak poprawić jakość stereo

Znam te kolumny jak własną kieszeń-dużo się po nich nie spodziewaj,(hektary przestrzeni,super lokalizacja zródeł pozornych,scena w głąb i w szerokość itd)-ale łupią dobrze.

Nie wpadają w kompresję przy dużym poziomie głośności.

Nie ma charczenia-i podkreślonych sybilantów-mimo wyraznej góry.

I ja do nich-widział bym Klasę A Xindaka P-MA,a że skuteczność jest taka w nich a nie inna-to i 35m z RF 62II nagłośni.

To moja propozycja,a co ci salon podsunie to nie wiem.

Końcówka PAM- do kupienia za 3400-3600 pln.(salon oczywiście)

Czasem tęsknię za tym łupaniem-ach ten bas,(nie mylić z audiofilskim ;) )- a ta dynamika...;)

W sumie to się trochę "rozpędziłem" bo nawet nie napisałeś czego oczekujesz pisząc (poprawa w stereo)-j/w w tych kolumnach nie oczekuj "audiofilskiego" klimatu.

Tam jest drive,bas,góra-(taka jaka jest) mi się podobała,ale wydać 3-4 koła (a to nie mało) na końcówkę,i troszkę może coś się zmieni,to trzeba się zastanowić.

Czasem wysunięcie kolumn o 50-70cm do przodu,i poszerzenie bazy-lub zwężenie zrobi więcej niż nowy klamot.

To może lepiej foto pokazać-jak na chwilę obecną to wygląda.

To nie sztuka w koszta się wpindolić-i płakać potem.

Wiesz jak to jest z KLIPSCH. :)

A kultura w AUDIO i ciepełko kojarzy mi się z łagodnością, i wzmacniaczem KLASY A,lub jakąś lampą(zależy od lamp) niby ten charakter można uzyskać( w teori),tylko jest kwestia czy ty to usłyszysz..

Tylko czy to na tych kolumnach da się to zrobić- charakteru grania kolumn nie zmienisz definitywnie.Ona są wyrywne-i ja ich nie widzę jako grzecznie,łagodnie grających-o ile my o tym samym myślimy.

Trzeba wypożyczyć i potestować.

Jak bym chciał ,ciepełka itd-to nie kupił bym klipssch,Focal,B&W CM,itd.

To kolumny raczej do szybkiego,dynamicznego grania(rokowego) gdzie ciepełko nie potrzebne.Tak to ja odczuwam.

• 2 tygodnie później...

@Max: jak chcesz ciepelka, oleistej srednicy i przyjemnosci, to w niskim budzecie zainteresuj sie firma Atoll oraz kolumnami firmy Audio Academy. Mowie powaznie, to jest razem b. mocna kombinacja. Zreszta, te kolumny graja b. fajnie takze z niskimi Denonami, mozliwe ze z HK tez...ale jeden haczyk...WZMAK stereo jest potrzebny, amplituner tego nie zrobi. Przetestuj niska integre Atolla przez wejscie main-in ze swojego HK i pozycz do tego te kolumny.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.