Skocz do zawartości
IGNORED

Do lekarza ... na kartki

pilan

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi wyłącznie o pieniądze. Jak się płaci groszowe składki na ZUS to się nie powinno oczekiwać zachodnich standardów opieki medycznej. Ale wszyscy oczekują. I nie chcą być 800 w kolejce. I uważają że to że tak mało zarabiają to nie jest ich wina. I mają tu rację.

Więc jest pat. Pieniędzy nie ma i nie będzie a oczekiwania są i będą . To właśnie rodzi w nas frustrację ...

Może odpowiesz mi, głąbowi ekonomicznemu, jak wyglądają realne składki na emerytury, opiekę zdrowotną w przypadku umów śmieciowych i podobnych.

Gdyby bylo wiecej lekarzy to by ceny spadly ale tego nie chca sami lekarze.

?

Może, gdyby lepiej wykorzystywano lekarzy - mnie to wygląda na błąd lub wirusa w systemie.

Ceny prawie zawsze zależą od tego "jak można doić". Rynek więc sam reguluje ceny i nie ma w tym nic niezwykłego.

Nie u nas. Skoro możliwości państwowej służby zdrowia są najlepiej wykorzystywane w komercji!

Nie. Chodziło o Szkolnictwo.

Nie. Chodziło o służbę zdrowia. Oto link :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polscy gastarbeiterzy na leczenie przyjeżdżają do znienawidzonej Polski.

Może odpowiesz mi, głąbowi ekonomicznemu, jak wyglądają realne składki na emerytury, opiekę zdrowotną w przypadku umów śmieciowych i podobnych.

Ale o co chodzi i co z czego ma wynikać ? Że firmy oszczędzają i zatrudniają na śmieciówkach ? Co ma do tego służba zdrowia ? Myślisz że biedaków w Anglii albo USA stać na służbę zdrowia ? Nie.

A w Polsce tak ! Ale i tak wszyscy narzekają i nie doceniają tego że jednak mają opiekę medyczną mimo gówn.ych składek ...

Ukryta Zawartość

Nie. Chodziło o służbę zdrowia. Oto link :

Ukryta Zawartość

Polscy gastarbeiterzy na leczenie przyjeżdżają do znienawidzonej Polski.

Ponawiam pytanie.

Ukryta Zawartość

Oczywiście nie całe. Ostatnio jakaś minister od szkolnictwa stwierdziła że w Polsce są lepiej opracowane programy nauczania niż w Anglii.

Może odpowiesz mi, głąbowi ekonomicznemu, jak wyglądają realne składki na emerytury, opiekę zdrowotną w przypadku umów śmieciowych i podobnych

Praktycznie zero. Dopiero niedawno ozusowano zlecenia. Ale na to tez jest sposób. Zawierać będą fikcyjne umowy o dzieło. Albo odnawiać umowę co dwa tygodnie.

Władzunia zamiast zlikwidować śmieciówki i wprowadzić logiczną zasadę że osoba nie prowadząca działalności gospodarczej lub osiągająca przychodu od jednego zleceniodawcy może podpisywać jedynie umowy o prace bez względu na zawarta w niej treść, to wymyśliła sobie jak mocniej przjeb... w tych wyzyskiwanych pracowników na śmieciówkach.

osiągająca przychodu od jednego zleceniodawcy może podpisywać jedynie umowy o prace bez względu na zawarta w niej treść

Świetny pomysł na wzrost bezrobocia w Polsce. Wreszcie firmy przestały by zatrudniać ludzi o niskich kwalifikacjach na śmieciówkach i zaczęły naciskać na wzrost wydajności zatrudnionych już pracowników. A część małych firm po prostu by padła.

Nie wiedziałem że z ciebie taki radykalny Balcerowicz , no, no ...

To super pomysł dla wszystkich celebrytów z Telewizji. Każdy z nich zamiast odwalać zlecenia po 30 tysięcy dostał by z automatu umowę o pracę i etacik. Założyli by związek zawodowy i do emerytury byli by w tej telewizji nie do ruszenia. Odważnie ...

A jakbyś miał zatrudnić opiekunkę do dziecka - to też na etat. Co prawda ona mniej zarobi ale za to ty więcej zapłacisz. Dasz jej z automatu umowę o pracę - wstąpi do związku zawodowego opiekunek domowych i się jej do emerytury nie pozbędziesz tylko będziesz ją musiał utrzymywać. Nieźle ...

Świetny pomysł na wzrost bezrobocia w Polsce. Wreszcie firmy przestały by zatrudniać ludzi o niskich kwalifikacjach na śmieciówkach i zaczęły naciskać na wzrost wydajności zatrudnionych już pracowników. A część małych firm po prostu by padła.

Nie wiedziałem że z ciebie taki radykalny Balcerowicz , no, no .

A z ciebie jasnowidz. W szklanej kuli to sprawdziłeś.

A jakbyś miał zatrudnić opiekunkę do dziecka - to też na etat. Co prawda ona mniej zarobi ale za to ty więcej zapłacisz. Dasz jej z automatu umowę o pracę -

Z jakiej racji mógłbym komukolwiek dać umowę o prace jeśli nie prowadzę działalności??? Logika ci szwankuje.

Chyba nie każdy zatrudniajacy opiekunke do dziecka jest przedsiębiorcą? Czy już tak źle w tym kraju że tylko takich stać na opiekunki?

Z jakiej racji mógłbym komukolwiek dać umowę o prace jeśli nie prowadzę działalności?

Proponuję najpierw zapoznać się z prawem i ekonomią. A później snuć komunistyczne utopie w wyników których doszło by do kapitalistycznego horroru ...

Oczywiście nie całe. Ostatnio jakaś minister od szkolnictwa stwierdziła że w Polsce są lepiej opracowane programy nauczania niż w Anglii.

Mocne - takie teksty to pisz po 23 jak dzieci i emeryci śpią - mogą zejść na zawał. Ja ryknąłem śmiechem jak lew na widok kolacji wegetariańskiej jak to przeczytałem.....

W Polsce.... programy nauczania - o Jezu - która to taka mondra ?

W Polsce.... programy nauczania

Ostatnie międzynarodowe testy PISA pokazują ze nasze szkolnictwo (podstawowe i średnie) ma jedne z najlepszych wyników w Europie i na świecie.

Ale wiem że mówienie o tym jest passe - bo przecież tu trzeba na wszystko narzekać a nie bredzić że coś jest dobrze ...

Mylisz pojęcia @justas32

Mamy zdolną młodzież - i chwała za to najwyższemu. Natomiast nie mamy programów, nie umiemy też tej młodzieży zagospodarować.

Mam serdecznego kolegę którego żona jest nauczycielem i to dobrym, ma nazwisko rozpoznawalne poza Polską. Nie jest malkontentką, nie lubi bredzić, itd. Nie raz miałem okazję przysłuchiwać się rozmowom tego środowiska. I to mądrym rozmowom.

Uwierz jest źle i będzie gorzej.... Także nie myl młodzieży wygrywającej olimpiady matematyczne z poziomem nauczania matematyki.

Jedyne co w Polsce mamy to system wydawania podręczników perfekcyjnie opanowany tak żeby co roku wymuszać zakup nowych. To działa perfekcyjnie !!!

Jedyne co w Polsce mamy to system wydawania podręczników perfekcyjnie opanowany tak żeby co roku wymuszać zakup nowych. To działa perfekcyjnie !!!

totalna obecnie bzdura a czemu misiaczku???

bo do podstawówek masz za darmo ???

wiem że to Ci się w głowie nie mieści misiaczku, ale nie każdy skończył edukację na 8 klasach.

Cholera i zburzyłem jego ego -;( Bidak w szoku - sorry muls ;(

Mocne - takie teksty to pisz po 23 jak dzieci i emeryci śpią - mogą zejść na zawał. Ja ryknąłem śmiechem jak lew na widok kolacji wegetariańskiej jak to przeczytałem.....

W Polsce.... programy nauczania - o Jezu - która to taka mondra ?

Jakaś z wyspy tak powiedziała podobno. Nawet w internecie ją od razu zacytowali w ramach propagandy sukcesu lemingów.

Jeśli w POlsce są takie dobre to jakie oni tam maja w tej Anglii???

Po ok 6 miesiącach od wszczepienia sztucznej soczewki zaczęło się tzw zwłóknienie pozasoczewkowe. Tkanka za soczewką drażniona przez wszczep mętnieje - jest to problem dotyczący ok. 60% pacjentów po przeszczepie soczewki. I już na zabiegu mi powiedzieli że za ok 6 mcy ostrość wzroku może spaść gwałtownie - tym to się objawia. Leczenie jest banalnie proste - 1-2 strzały laserem i znów masz pełną ostrość. Tym razem - już na zawsze, gdyż po laseroterapii zwłóknienie pozasoczewkowe już nigdy nie nawraca. Oczyszczenie drogi optycznej laserem trwa ok 10 minut i kosztuje w Polsce gdzieś 500 zeta. Ale nie chciało mi się jechać do Polski. Poszedłem więc do kliniki okulistycznej w Dublinie. Właściciel kształcony w USA, wyposażenie jak na statku kosmicznym. Posadził mnie, zbadał, orzekł zwłóknienie pozasoczewkowe (co wiedziałem bez badania) pocmokał nad soczewką, że świetna robota (gość mi to robił w Polsce na maszynie, której tylko 2 egzemplarze były w Europie - w Szwajcarii i właśnie w Polsce :) ) i zaproponował laser. Cena... 800€. Biorąc pod uwagę, że branie wolnego na lot do Polski (w weekendy "moja" klinika okulistyczna nie pracuje - kasę liczą ;) ) to dużo większa strata - byłem gotów płacić. I tak czysty zysk dla mnie. No ale nic - zaczynam jęczeć, że ja biedny, ubogi Polak (nie ujawniłem mu swej profesji, bo by nie miał litości). Ostatecznie zgodził się na 400€. :)

Czyli mało, że zarabiasz, to jeszcze pracujesz na obraz polaka dziada.

Czyli mało, że zarabiasz, to jeszcze pracujesz na obraz polaka dziada.

Jak ci żal biednego okulisty to dam ci jego adres - możesz mu wysłać 400€ w celu ratowania Honoru Polaka.

Może zrób Narodową Zbiórkę w tym celu... Wszak Honor Polaka - rzecz bezcenna!

Chętnie bym wspomógł ów szczytny cel, obawiam się jednak że kasę przepiłem.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

mówisz, że chujek chce za duża zarabiać? Może i masz rację...

Myślę, że ceny ma rynkowe. Ale cóż złego w targowaniu się?

Znam paru autentycznych milionerów i nieraz z podziwem obserwowałem jak zajadle walczyli o jakieś marne grosze, jakby od tego zależało ich życie.

Ale - przecież zależy! Grosz do grosza... :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.