Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA720AE vs Marantz PM5005 vs jakiś Onkyo

Hardi

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam jakiegoś wzmacniacza stereo do słuchania klasycznego rocka. Wizualnie najbardziej podchodzi mi Denon, a opis wypada bardzo pozytywnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale wezmę pod uwagę też inne opcje w podobnej cenie (w grę wchodzą nówki). Byłbym szczęśliwy gdyby było coś ładnego o klasycznym wyglądzie w stronę Denona, dobrze brzmiącego i jeszcze miało wejście cyfrowe, ale z tym ostatnim to raczej problem (nie rozumiem tego dlaczego nie dają cyfrowego wejścia przy większości wzmacniaczy stereo).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

podaj proszę w jakiej konfiguracji nowy wzmacniacz będzie pracował, przede wszystkim z jakimi kolumnami, w jak dużym pomieszczeniu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

podaj proszę w jakiej konfiguracji nowy wzmacniacz będzie pracował, przede wszystkim z jakimi kolumnami, w jak dużym pomieszczeniu.

na chwilę obecną kolumny to Qln 604

Bild-604.jpg

(jednak to się z czasem zmieni), a pomieszczenie to wynajmowane mieszkanie, pokój w którym słucham to 4x5m, ale np. jutro mogę zmienić mieszkanie z pokojem do słuchania 3x4 albo 7x10 itd. więc nie ma czym się sugerować :-) wzmacniacz to jest coś co chcę kupić na dłużej :-) prawdopodobnie jednak kupię Denon PMA720AE

Zerknij na amplituner Onkyo TX-8020, jest mocniejszy od Denona, ma wejścia cyfrowe (i to aż 3) i kosztuje poniżej tysiaka.

ale jak brzmi w porównaniu do Denona PMA720A? obawiam się, że to będzie na poziomie Denona DRA-F109, który też jest tanim amplitunerem, jednak wolałbym wzmacniacz :-)

Ze swojej strony polecam ONKYO A-9050. Posiadam go od kilku miesięcy i generalnie jestem zadowolony. Wg mnie dosyć analityczny dźwięk, świetnie kontrolowany bas to tak na pierwsze ucho da się zauważyć. Ponadto może służyć jako DAC (na kości WOLFSONA); posiada trzy wejścia cyfrowe oraz pięć analogowych. Jeżeli ja miałbym dokonać wyboru na pewno rozważyłbym ponownie tę ofertę. No i jeszcze muszę podkreślić jakość wykonania, która jest bardzo dobra.

O, a tu masz test przedrukowany z HiFI Choice:

Ukryta Zawartość

Udanych wyborów życzę.

Ukryta Zawartość

8020 to nie F109 nie mylmy pojeć.

Wzmacniacze te grają jednak nieco innym dźwiękiem. Niestety nie znam tych kolumn więc nie wiem który lepiej sprawdzi się w twojej konfiguracji.

Denon gra cieplej, miło się go słucha jest bardziej relaksujący. Onkyo z kolei wprowadza lepsza dynamikę, przestrzenność dźwięku. Choć jest wtedy bardziej suchy.

Z klasycznie wyglądających modeli zwróć uwagę jeszcze na Pioneera A30

Gość był najarany na denona wiec nic do niego nie docierało

Chyba po prostu oczekiwał pochwały w wyborze...

już się zdecydowałem na Denona PMA-720AE

No i jak gra, opowiadaj? Nie kończ tematu na wyborze. Koniec to Twoje doświadczenia po wybraniu sprzętu.

Gość był najarany na denona wiec nic do niego nie docierało

ale o co ci chodzi bo nie rozumiem? w zasadzie dostałem jedynie poradę, aby zainteresować się jeszcze Onkyo i Pioneerem, Pioneera nawet nie brałem pod uwagę bo mam wyjątkowo uczulenie na tą discopolową markę, a przeglądając internet wzdłuż i szerz, czytając anglojęzyczne strony ird. w końcu doszedłem do wniosku, że ten Denon powinien być w sam raz dla mnie

Chyba po prostu oczekiwał pochwały w wyborze...

nie, po prostu chciałem usłyszeć opinie ludzi, którzy mają itd., a w zasadzie nic konkretnego nie otrzymałem, milion razy więcej dowiedziałem się na stronach anglojęzycznych i dlatego wybór padł na Denona

No i jak gra, opowiadaj? Nie kończ tematu na wyborze. Koniec to Twoje doświadczenia po wybraniu sprzętu.

bardzo dobrze współpracuje z moimi głośnikami i doskonale sprawdza się w muzyce rockowej, jest potęga brzmienia, jest ciepło i klarowność, jestem szczęśliwy :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo dobrze współpracuje z moimi głośnikami i doskonale sprawdza się w muzyce rockowej, jest potęga brzmienia, jest ciepło i klarowność, jestem szczęśliwy :-)

To najważniejsze, oby tak było dalej. Powodzenia.

My z forum już trochę jesteśmy spaczeni tym ciągłym dążeniem do doskonałości.

Czasem się nad tym zastanawiam, dlaczego kupując kolumny szukam już innych skoro te mi leża. Myslę że to nie jest kwestia doskonałości... bo przecież każde na swoj sposób mi leżały, każde lubiłem po coś je wybrałem.

I nie doszedłem dlaczego tak jest :(

Tak naprawdę to jest mój pierwszy wzmacniacz stereo (nie licząc Aiwy XA-950, którą dostałem za darmo, a która popsuła się po kilku dniach użytkowania i nie licząc wzmacniaczy gitarowych i studyjnych bo to do zupełnie innego użytku) dotychczas miałem amplitunery i to zazwyczaj kina domowego. Jak mi coś odpowiada brzmieniowo to tego nie zmieniam, więc szybko nie rozstanę się z tym Denonem i nie będę szukać czegoś innego. :-)

jeszcze 5 lat temu zmieniałem sprzęt gitarowy i studyjny, przynajmniej tak raz na 2-3 miesiące, ale wyrosłem z tego :-D teraz jak coś mi siądzie brzmieniowo to zostawiam i nie szukam niczego innego :-)

Jak kupisz tego Denona to za żadne skarby świata nie daj się zaciągnąć na odsłuch Rotela.

bo???

bo sprzęt, który kosztuje kilka razy więcej lepiej brzmi? to wiem... podaj mi model NOWEGO Rotela o mocy 2x85 wat którego można kupić za 1300 zł? o ile mi wiadomo najtańszy Rotel kosztuje 1700 zł i ma 2x40 wat

tylko błagam nie wspominaj mi o starociach z allegro, bo już więcej nie dam się nabrać, wystarczy że raz wydałem 1000 zł na archiwalny rozklokociany sprzęt, który błyskawicznie padł... w grę wchodzi TYLKO coś co ma GWARANCJE, dlatego zdecydowałem się na zakup Denona PMA-720AE

mocy 2x85 wat

Ale Denon też tyle nie ma.

tylko błagam nie wspominaj mi o starociach z allegro

w grę wchodzi TYLKO coś co ma GWARANCJE

i bardzo dobrze. Także ie raz przejechałem się na cudach z elektroniki wtórnej ktore były totalnymi złomami.

mysle ze nie mozna generalizowac, bo z kolei ja przewaliłem sporo uzywanego sprzetu i na szczęście nie miałem niespodzianek. ale kupowałem od pasjonatów, wiec sami dbali o sprzet. a mozna oczywiscie trafic na jakiegos pseudo pasjonata albo handlarza który sprzedaje audiovintage marki BRAUN za bóg wie jakie pieniądze.

dla przykładu za 2 tys nawet nie kupisz nowego nada c355 a z kolei kupisz napewno np MF A3, który takiego NAda zjada na śniadanko :)

Ale Denon też tyle nie ma.

według specyfikacji producenta 4 Ohm - 2 x 85 W :-)

mysle ze nie mozna generalizowac, bo z kolei ja przewaliłem sporo uzywanego sprzetu i na szczęście nie miałem niespodzianek. ale kupowałem od pasjonatów, wiec sami dbali o sprzet. a mozna oczywiscie trafic na jakiegos pseudo pasjonata albo handlarza który sprzedaje audiovintage marki BRAUN za bóg wie jakie pieniądze.

ja się raz przejechałem i mi wystarczy, sprzęt był kupiony od pierwszego właściciela, pasjonaty, no ale sprzęt ma prawo się zepsuć, problem polega na tym, że jak zepsuje się staroć to trzeba samemu ponosić koszty naprawy, albo po prostu wywalić sprzęt, tak czy siak traci się kasę, z nowym sprzętem jest natomiast tak, że posiada gwarancję i przez okres gwarancji można spać spokojnie, bo w razie usterki nie ponosi się kosztów finansowych, ale oczywiście zdaję sobie sprawę, że ktoś mógł nigdy nie mieć problemów z używkami

bo???

bo sprzęt, który kosztuje kilka razy więcej lepiej brzmi? to wiem... podaj mi model NOWEGO Rotela o mocy 2x85 wat którego można kupić za 1300 zł? o ile mi wiadomo najtańszy Rotel kosztuje 1700 zł i ma 2x40 wat

tylko błagam nie wspominaj mi o starociach z allegro, bo już więcej nie dam się nabrać, wystarczy że raz wydałem 1000 zł na archiwalny rozklokociany sprzęt, który błyskawicznie padł... w grę wchodzi TYLKO coś co ma GWARANCJE, dlatego zdecydowałem się na zakup Denona PMA-720AE

Bo ten Denon generalnie jest do dupy. Wystarczy? Tani, niskobudżetowy wzmacniaczyk, którego 2x50W może służyć co najwyżej do nagłośnienia kuchni o wymiarach 2x3 m, a i tak dźwięk będzie pozbawiony muzykalności.

Widze też że nie masz kompletnie żadnego doświadczenia w wyborze wzmacniacza. Dla ciebie dane techniczne podawane przez producenta są świętością. A zapewniam cię, że nowy Rotel o mocy 2x40W (którego wspominasz) rozjeżdża w dynamice i wydajności prądowej nie jeden piecyk o deklarowanej mocy 2x85W. Ten wzmacniaczyk możesz postawić obok dowolnej mini wieży tego samego producenta, a różnicy nie uświadczysz. Za to wydasz kasę za nic. Wzmacniacze Denona zaczynają się od modelu 15xx, reszta to zwykłe popierdułki w ładnym plastykowym pudełku o dźwięku bez emocji i bez żądnego charakteru.

Jak widzę od samego początku zdecydowałeś się na ten model, więc po co bić przez tyle dni pianę?

Chcesz, to bierzesz i kupujesz. Po co więcej? Aby dowartościować się, aby być pogłaskanym, że jesteś bardzo zaradnym i przedsiębiorczym konsumentem? Że to idealny pomysł? G. prawda. Nie jest.

Chcesz kupić, to kupuj, ale nie wciągaj w to innych. Każdy ma jakiś określony budżet, wiec po co płakać, że inni mają więcej? Jakieś kompleksy? Niestety w tym przedziale cena warunkuje jakość. Jeżeli ktoś nie ma pojęcia o sprzęcie i jest pełen obaw co do używanego sprzętu niech nie krzyczy w wniebogłosy, ze jest oszukiwany.

Ceną za używany sprzęt jest zawsze niepewność czy będzie działał prawidłowo. Choć co do nowszego, fabrycznego z najniższej półki takiej pewności też nie ma. A gwarancja? W buty można sobie ją wsadzić. Spróbuj reklamować to przekonasz się że sprzedawca ma zawsze 10 wymówek, że stało się to z twojej, albo co najwyżej kuriera winy.

bo???

No i drugie "bo":

Panowie. Proszę o pomoc. Posiadam denona pma 720 ae i "cedeka" denona dcd 720 ae oraz kolumienki Dali Zensor 3 i cholera brakuje mi średnicy, jest jakaś taka wycofana, zamulona. To wina wzmacniacza czy dali zensor 3 mają taką wycofaną, ściśniętą średnicę. Co mam wymienić, żeby wokale były wyraźniejsze i nie takie zamulone jak to jest teraz?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Też jestem zdania, nie ma sensu strzępić języka... Budżetowe sprzęty mają to do siebie, że łatwiej je ewentualnie wymienić, jak coś nie "gra". Użytkownikowi pasuje, także świetnie i niech mu Denon lekkim będzie! :-)

Bo ten Denon generalnie jest do dupy. Wystarczy? Tani, niskobudżetowy wzmacniaczyk, którego 2x50W może służyć co najwyżej do nagłośnienia kuchni o wymiarach 2x3 m, a i tak dźwięk będzie pozbawiony muzykalności.

Widze też że nie masz kompletnie żadnego doświadczenia w wyborze wzmacniacza. Dla ciebie dane techniczne podawane przez producenta są świętością. A zapewniam cię, że nowy Rotel o mocy 2x40W (którego wspominasz) rozjeżdża w dynamice i wydajności prądowej nie jeden piecyk o deklarowanej mocy 2x85W.

Jak się stawia takie tezy, to wypada jednak mieć coś na poparcie, bo inaczej ktoś to szybko wytknie.

Denon 700 (przed-poprzednik :) ) ma realne: 2x72W @ 8 ohm i aż 2x109W @ 4 ohm

Denon 710 (poprzednik) ma realne (zmierzone): 2x69W @ 8 ohm i aż 2x104W @ 4 ohm

Denon 520 (aktualny, model niżej) ma (zmierzone): 2x61W @ 8 ohm i 2x85W @ 4 ohm

Z kolei takie:

Rotel RA-10: ma realne: 2x54W @ 8 ohm i 2x78W @ 4 ohm

Rotel RA-04: ma realne: 2x54W @ 8 ohm i 2x72W @ 4 ohm

Rotel RA-11: ma realne: 2x66W @ 8 ohm i 2x94W @ 4 ohm

Dynamikę [dB] Denony też mają średnio kilka dB lepszą w pomiarach.

Wszystkie pomiary pochodzą z Audio i są dostępne na ich stronie. Rozumiem, że dysponujesz pomiarami pokazującymi co innego ? ;-) Można wiele złego pisać o Denonie, ale od strony technicznej bardzo rzadka zdarza się by zaniżał mierzalne parametry (a z reguły jest dokładnie odwrotnie, jak widać na przykładzie serii 500 i 700).

Bo ten Denon generalnie jest do dupy. Wystarczy?

To dupy to są takie gadki ludzi, którym gra logo i cena, a panicznie boją się ślepego testu, bo są głusi jak pień i w ten sposób leczą swoje kompleksy ;-) Wybacz, ale to ty zacząłeś tym swoim durnym wpisem o kompleksach, kasie itd.

Ja mieszkam od wielu lat w Norwegii, nie narzekam na zarobki i stać mnie byłoby na kupno czegoś znacznie droższego, ale tak się składa, że nie mam kompleksów a w dodatku mam sprawne ucho bo jestem i muzykiem i realizatorem dźwięku. :-)

Tani, niskobudżetowy wzmacniaczyk, którego 2x50W może służyć co najwyżej do nagłośnienia kuchni o wymiarach 2x3 m, a i tak dźwięk będzie pozbawiony muzykalności.

Nie wiem skąd wziąłeś te dane, poza tym tak się składa, że już go mam i słucham w pomieszczeniu 3 razy większym, nie odkręcam na więcej niż na godz. 10 a jest już naprawdę głośno

Jak się stawia takie tezy, to wypada jednak mieć coś na poparcie, bo inaczej ktoś to szybko wytknie.

Denon 700 (przed-poprzednik :) ) ma realne: 2x72W @ 8 ohm i aż 2x109W @ 4 ohm

Denon 710 (poprzednik) ma realne (zmierzone): 2x69W @ 8 ohm i aż 2x104W @ 4 ohm

Denon 520 (aktualny, model niżej) ma (zmierzone): 2x61W @ 8 ohm i 2x85W @ 4 ohm

Z kolei takie:

Rotel RA-10: ma realne: 2x54W @ 8 ohm i 2x78W @ 4 ohm

Rotel RA-04: ma realne: 2x54W @ 8 ohm i 2x72W @ 4 ohm

Rotel RA-11: ma realne: 2x66W @ 8 ohm i 2x94W @ 4 ohm

Dynamikę [dB] Denony też mają średnio kilka dB lepszą w pomiarach.

Wszystkie pomiary pochodzą z Audio i są dostępne na ich stronie. Rozumiem, że dysponujesz pomiarami pokazującymi co innego ? ;-) Można wiele złego pisać o Denonie, ale od strony technicznej bardzo rzadka zdarza się by zaniżał mierzalne parametry (a z reguły jest dokładnie odwrotnie, jak widać na przykładzie serii 500 i 700).

lubie-to.jpg

Rotel RA-10 nie został wyposażony w układ zdalnego sterowania, bieganie przez cały pokój w celu zmiany źródła sygnału czy zmiany głośności to średni pomysł, między innymi dlatego nie brałem pod uwagę tego sprzętu, brak pilota w dzisiejszych czasach to wyjątkowa klęska, i nie rozumie takiej decyzji ludzi z Rotela, tym bardziej, że taki układ to groszowe sprawy, pilot to żaden luksus tylko standard.

Tak naprawdę to jest mój pierwszy wzmacniacz stereo (nie licząc Aiwy XA-950, którą dostałem za darmo, a która popsuła się po kilku dniach użytkowania

Rozumiem, że jesteś bardzo oblatany w sprzęcie audio, szczególnie stereo:-)

Rotel RA-10 nie został wyposażony w układ zdalnego sterowania... tym bardziej, że taki układ to groszowe sprawy, pilot to żaden luksus tylko standard.

To nie są groszowe sprawy, jeżeli chodzi o cenę sprzętu. Poza tym chodzi o jakość dźwięku.

Ja mieszkam od wielu lat w Norwegii, nie narzekam na zarobki i stać mnie byłoby na kupno czegoś znacznie droższego, ale tak się składa, że nie mam kompleksów

Tu nie chodzi o kompleksy, a doświadczenie w wyborze sprzętu audio. Jak widać w tej kwestii wiedzy nie masz żadnej. Dziwie mnie tylko to, że wypowiada to zadeklarowany muzyk, być może i wysokiej klasy.

O jakości wzmacniacza decyduje nie tylko ilość watów, a budowa stopnia wyjściowego zapewniającego odpowiednią wydajność prądową ( wysokiej jakości tranzystory mocy /w Rotelu sanken/, porządny transformator /np. toroidalny/ o wysokim zakresie mocy oraz wysokopojemnosciowe filtry. W niskich modelach Denona do wydajności prądowej Rotela trochę im brakuje, i to już słychać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.