Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt do 15.000 zł - nowy

mpiekarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

padło wiele propozycji, z mojego doświadczenia zasugerowałbym posłuchać zestaw, oparty na elektronice Marantz tj. PM8005 / NA8005 oraz zestawie kolum Audio Academy Hyperion IV. To zestaw, który powinien Cię w pełni usatysfakcjonować. Alternatywą może być urządzenie Naim Unitilite 2 z kolumnami Xavian Neox2 lub także Audio Academy Hyperion IV.

Kolejną, bardzo ciekawą pod względem funkcjonalności oraz jakości dźwięku opcją jest system, oparty na bardzo zaawansowanym odtwarzaczu Cocktail Audio X40, wzmacniaczu Naim 5si oraz zestawie kolumn Kef Q700.

To tylko moje propozycje, które moim zdaniem warto rozważyć i przede wszystkim odsłuchać. Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przede wszystkim wybacz, że zmieniłem ostatecznie mój poprzedni wpis, - po prostu chodziło mi o pokazanie różnic w tym jak na to patrzymy.

Natomiast co do sprzętu ... mogą być bardziej neutralne, lub mniej (w 100% sprzętu neutralnego, który ma zniekształcenia 0%, równomierność pasma +-0dB itd. itp. nie ma ... ale są takie co mają np. pasmo równe na +-2dB , jak i +- 12dB ... ja wybieram to pierwsze). Fakt, że rozkład zniekształceń może być różny , a oba sprzęta mają np. generalnie ten sam poziom zniekształceń (a przez ten inny rozkład grają inaczej). Jednak, na prawdę neutralne grajki (nie w 100%, bo takiego jak zgodnie ustaliliśmy nie ma ... tylko po prostu bardzo bliskie neutralności), zaczynają grać po prostu podobnie, a margines różnic mocno neutralnych zestawów jest tak mały, że nie ma czegoś takiego, że jeden gra świetnie, a drugi totalnie kiepsko.

Każdy ma swoje preferencje - jeden lubi ogórki a drugi ogrodnika córki ... dzięki temu jest o czym pogadać.

W rzeczy samej stoimy na dwóch skrajnych biegunach tej zabawy. Ja już dawno nie gonię za prawdą "obiektywną" (bo to trochę jak bieg do horyzontu), a staram się tworzyć takie rozwiązania, które będą mi sprawiać maksimum przyjemności, przy założonym budżecie... a to, że sprzęt będzie (przy kreowaniu tej przyjemności) trochę oszukiwał, to cóż ...hmm... cała przyjemność po mojej stronie :-))

Lubię sobie pogrywać ... 

Dali Ikon 6 mk2 są źle zrobione. JA rozumiem, że ktoś może lubić podbite skraje pasma, ale te kolumny nie mieszczą się nawet w granicach +-3,5dB.

Góra z wstęgowego nie jest zła przy dobrze dobranym wzmacniaczu, ale środek byle jaki. Obudowa średniego lotu.

Dużo osób wybiera ten zestaw, ale dużo osób jeszcze nie wie czego tak dokładnie szuka.

Podbite skraje pasma efektywnie grają przy chwilowym odsłuchu, niestety już w domu okazuje się że taki rodzaj muzyki może zmęczyć.

Fakt. Dużo czasu upływa do momentu w którym klient potrafi dokładnie sprecyzować swoje oczekiwania. To jest podstawowa przyczyna dla której ludzie wymieniają sprzęt.

Nigdy nie kupuj pod wpływem promocji czy chwili, bo potem nie będzie odwrotu. Prawdziwych promocji też nigdy w tej branży nie ma, po prostu jest wysoka marża którą zawsze można obniżyć i nadal sprzedać z zyskiem.

Dobre promocje zdarzają się rzadko, bo każdy chce zarobić. Jak swojego czasu trafiłem na 45% obniżkę, tylko dlatego że większość osób nie wiedziała nawet co to jest. ;)))

Ja już dawno nie gonię za prawdą "obiektywną" (bo to trochę jak bieg do horyzontu), a staram się tworzyć takie rozwiązania, które będą mi sprawiać maksimum przyjemności

To jest ten ostatni etap - opamiętanie. Potem, to już tylko śmierć. ;)

To jest ten ostatni etap - opamiętanie. Potem, to już tylko śmierć. ;)

eeee tam ... jeszcze po drodze jest operacja prostaty i dom wesołej jesieni życia "Bramy Raju" :-)))

Lubię sobie pogrywać ... 

Jakie moje życie kiedyś było proste kupiłem w latach 90 tych klocki technicsa i myslałem ze ma super sprzet <lol> zresztą nadal go mam bo się przywiązałem i za czapkę gruszek nie sprzedam

Po 20 latach uśpienia kupiłem sobie szpulowca bo mi się podobał i załapałem bakcyla.

Ludzką rzeczą jest dążenie do własnej doskonałości i każdy z nas stara się to robić , jeden może przeznaczyć większe środki drugi mniejsze . Nie każdy ma porshe ale pewnie wielu by chciało.

Mi kable nie grają z prozaicznego powodu nie mam na nie kasy :) ale jak komuś grają i Go stać to niech się bawi

z pozdrowieniami dla maniaków audio

Darek

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Jestem po odsłuchach Marantz PM8005 + Marantz SA8005 + TANNOY REVOLUTION DC6 T. I nie ukrywam, że zaskoczył mnie ten zestaw. Była przestrzeń, barwa, dobra dynamika i rozdzielczość. Dlatego polecam odsłuch tych kolumn z Marantzem.

Uważaj żebyś się nie przejechał na tych Tannoyach. Pierwsze mocne wrażenie to bardzo zły doradca. Dobre Tannoy zaczynają się od DC10 T.

15 koła-na wszystko,czyli szukamy czegoś w kwocie 20.tyś-po rabacie.

Na kolumny 8-10 tyś,wzmak i strumień za resztę.

Masz takie pole do popisu-że typy(typu) Hyperion,DALI MKII,KEF Q700 ha ha :) olej ciepłym moczem.(ewent nowe REA -od AA)-może grają.:)

Posłuchaj Grzegorza kolumn(Ariesy,Minasy),,Jurka(nowej lini) Fresco,Collage-,Focala 826(W),Kef R700,wszystko po niżej 9 koła spokojnie kupisz.(to są różne brzmienia)na razie to przesłuchaj.(jak nic z tych-to dalej poszukamy)-pamiętaj że wszystkie do domu możesz wypożyczyć-za kaucją,a panowie Jurek,i Grzegorz mogą ci prezentację w domu zrobić,Michał być może też z AA.

Jak kolumny ci przypasują-to wtedy się będziesz martwił o resztę.

To jest zbyt sporo pieniędzy-żeby to na pałę kupić.

A już na pewno nie sugeruj się bardzo odbiorem w salonie-bo u ciebie będzie na 100% inna akustyka-i też może być rozczarowanie.

Nawet gdy byś ją chciał poprawić(akustykę) w swoim pokoju-owszem da się,ale kubatury pomieszczenia nie zmienisz-i nigdy nie będzie tak samo jak w salonie.

No chyba że wsio w twoim lokum by było idealne jak w salonie. :)(kubatura pomieszczenia)

25-30% na okablowanie (ok. 3000

Proponuję do klubu ATOLA powrócić. :)

A co do kabli to lekką ręką wyda 500zł za listwe sieciową, 500 na głośnikowe, 300 na sieciówkę, 300 interkonekt, 300 USB

:) i ręce i nogi opadają.

Uważasz że wydając 13tyś na sprzęt podstawowy nie da się wysupłać dodatkowych 2tyś na okablowanie?

Proponuję posłuchać dobrego sprzętu na listwie komputerowej, kablu do drukarki i zwykłym drucie bez konfekcji.

2:13tyś to bardzo dobre proporcje.

Po waszych sugestiach na pierwszy ogień pójdzie zestaw Marantz PM8005 + kolumny:

- Dali Ikon 6 mk2

- Audio Academy Hyperion IV

- KEF Q700

- Canton CHRONO 509.2 DC

Po odsłuchach jak wyrobię sobie wstępne zdanie, odsłucham wzmacniaczy. Zacznę od:

- NAD C375 BEE

- Marantz PM14S1

… i zobaczymy co się dalej wydarzy

kupiłem w latach 90 tych klocki technicsa

W tym kraju każdy chyba zaczynał od Technicsa - to był jedyny sensowny sprzęt (zwłaszcza w latach 80tych) dostępny w Pewexach ... :-)) mnie też duma rozpierała nieprawdopodobna. :-)))

Lubię sobie pogrywać ... 

Uważasz że wydając 13tyś na sprzęt podstawowy nie da się wysupłać dodatkowych 2tyś na okablowanie?

Uważam-że te 2 koła dodam do jeszcze lepszych kolumn(nie mylić z droższe) lub do bardziej wydajnego wzmacniacza,i będę miał większą satysfakcję-jak wiara w poprawę przez "druty" :) nie wspomnę o USB-COAX :)

A za 500 pln będzie miał przyzwoicie wykonane druty głośnikowe,IC,Coax,i USB ;)

Jeszcze jakieś pytania w związku z voodoo? :) to do działu "złotouchych" trzeba się przenieść.

W tym kraju każdy chyba zaczynał od Technicsa

E tam-nie każdego na początku było stać,no i zależy kto ma ile wiosenek. :)

Ja tam miałem Diorę,Kasprzaka,a dopiero w 88r-czy 89 Technics.I nawet nie zły modeł A 800 mkII ten z klapką-no i oczywiście Altony,potem Mildton, a potem Altus-a jak.... :)

A z BALTONY-podziemie pod Mariottem-W-wa-to się wychodzić nie chciało-tak muzyczka cykała,pod korektorem Pionka,i wszystkie suwaki podświetlane-to był LANS. ;)

Pamiętam jak w szkole się "lansowałem" tym technolem-bo ja mam klasę AA ,he he)

Proponuję posłuchać dobrego sprzętu na listwie komputerowej, kablu do drukarki i zwykłym drucie bez konfekcji.

Zapraszam na ślepy test-zobaczymy jaki kolega zrobi się "malutki"

Sam taki się zrobiłem-i tak myślę sobie(niech sobie gra to co jest-a gra bardzo fajnie) a ja latem na wędkarstwo się przerzucę. Ten sport też tani nie jest-a ja dopiero będę zaczynał. ;)

Oczywiście,płytki nadal będą kupowane-5-10 w miesiącu,ale tylko te dobrze zrealizowane.

Ponoć lepiej mieć mniej-ale jakościowo lepszych,niż mieć full,ale słuchać się tego nie da. ;)

15 koła-na wszystko,czyli szukamy czegoś w kwocie 20.tyś-po rabacie.

Na kolumny 8-10 tyś,wzmak i strumień za resztę.

Masz takie pole do popisu-że typy(typu) Hyperion,DALI MKII,KEF Q700 ha ha :) olej ciepłym moczem.(ewent nowe REA -od AA)-może grają.:)

Posłuchaj Grzegorza kolumn(Ariesy,Minasy),,Jurka(nowej lini) Fresco,Collage-,Focala 826(W),Kef R700,wszystko po niżej 9 koła spokojnie kupisz.(to są różne brzmienia)na razie to przesłuchaj.(jak nic z tych-to dalej poszukamy)-pamiętaj że wszystkie do domu możesz wypożyczyć-za kaucją,a panowie Jurek,i Grzegorz mogą ci prezentację w domu zrobić,Michał być może też z AA.

Jak kolumny ci przypasują-to wtedy się będziesz martwił o resztę.

To jest zbyt sporo pieniędzy-żeby to na pałę kupić.

A już na pewno nie sugeruj się bardzo odbiorem w salonie-bo u ciebie będzie na 100% inna akustyka-i też może być rozczarowanie.

Nawet gdy byś ją chciał poprawić(akustykę) w swoim pokoju-owszem da się,ale kubatury pomieszczenia nie zmienisz-i nigdy nie będzie tak samo jak w salonie.

No chyba że wsio w twoim lokum by było idealne jak w salonie. :)(kubatura pomieszczenia)

No i nareszcie ktoś się namęczył i napisał co napisać należało. Tylko czy autor wątku istnieje, czy robi wkręta :D czy w ogóle jest w stanie na tym levelu odbierać co napisałeś. Przecież to polskie zwykle ;) produkty,a nie lśniące Maranze, Danony i inne na M zaczynające się ślicznotki.

Szkoda pisania choć tyle fajnego produktu na rynku polskich kolumn. Studio 16 Hz, AKKUS, Audio Academy....

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

No i nareszcie ktoś się namęczył i napisał co napisać należało. Tylko czy autor wątku istnieje, czy robi wkręta :D czy w ogóle jest w stanie na tym levelu odbierać co napisałeś. Przecież to polskie zwykle ;) produkty,a nie lśniące Maranze, Danony i inne na M zaczynające się ślicznotki.

Szkoda pisania choć tyle fajnego produktu na rynku polskich kolumn. Studio 16 Hz, AKKUS, Audio Academy....

Pyerdolenie, "Maranze" i "Danony" to jedno, Studio 16Hz, AKKUS, Audio Academy, to drugie. Jednym drugiego nie zastąpisz.

Pyerdolenie, "Maranze" i "Danony" to jedno, Studio 16Hz, AKKUS, Audio Academy, to drugie. Jednym drugiego nie zastąpisz.

Ha ha,fakt,masz rację,ale się ku..wa uśmiałem..;)

A teraz luknąłem jak Robin napisał,:DANONY" albo literówka, ha ha,albo ....;)

Znalazłem dobry zestaw przypadkowo.

Autor wątku powinien koniecznie wziąć go pod uwagę ale z kolumnami euphony 90

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Autor wątku powinien koniecznie wziąć go pod uwagę.

Ukryta Zawartość

Być może-ale po odsłuchu i za 10800 max.Bo ta cena to kosmos. ;)

Ukryta Zawartość

Można też dać Atolla zamiast Hegla do tych kolumn i dorzucić odtwarzacz plików.

Można i Baltlab Epoca 3-i można i można,sporo można,ale najpierw trzeba na kwadrat to zabrać ;) i reszta jak Robin pisał. ;)

W tym kraju każdy chyba zaczynał od Technicsa - to był jedyny sensowny sprzęt (zwłaszcza w latach 80tych) dostępny w Pewexach ... :-)) mnie też duma rozpierała nieprawdopodobna. :-)))

Pmiętam ten słoneczny dzień kolejka przed Pewexem i udało się kupić za 450 usd Magnetowfon Technicsa symbol chyba 700 był trzygłowicowy i z Dolby C i to grało.

Autor wątku powinien koniecznie wziąć go pod uwagę ale z kolumnami euphony 90

Ukryta Zawartość

U mnie H80 grał z DM3/7 i ładnie było, tak kameralnie.

Ukryta Zawartość

rekomendacji Robina to nawet nie zamierzam kwestionować.Dołączona grafika

Fajnie se pożartować trzymając fason, ale fajnie też otworzyć głowę na polskich producentów sprzętu audio. Dobre audio to nie satelity czy inne technologie o najwyższym stopniu przetworzenia. Dobre kolumny z komponentów już teraz dostępnych powszechnie potrafią zrobić polscy konstruktorzy i wytwórcy.

Decydując się na przykład na polskie kolumny mamy fajna obsługę, dobre granie i bonus w postaci tego, że wiemy za co płacimy i mniej więcej ile komponenty w polskich kolumnach kosztowały i dokładnie co tam w nich gra. Polskich producentów nie stać na cholernie drogi marketing:( Stać ich dzięki oszczędnościom na pośredniakach i reklamie na wkładanie w swoje wyroby komponentów z półki cenowej nie występujących w wielkoseryjnej produkcji u zagranicznych wielkich, ogromnych firm. Polskie kolumny np. wymienione wyżej od Studio 16Hz grają na 102 ! :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Pmiętam ten słoneczny dzień kolejka przed Pewexem i udało się kupić za 450 usd Magnetowfon Technicsa symbol chyba 700 był trzygłowicowy i z Dolby C i to grało.

hhhhuuuhhh... normalnie jakbym sam to pisał

nie wiem jak to wyglądało w twoim przypadku ale u mnie pół rodziny stało w tej kolejce - miałem jakieś 14 lat miałem więc rodzina zrobiła "zrzutę"... a że średnia krajowa była tak ok. 50USD to nikt by nie wpadł na pomysł, żeby mnie z tą kasą samego puścić...

cóż to były za emocje - ręce mi się trzęsły i spać nie mogłem przez miesiąc

Lubię sobie pogrywać ... 

hhhhuuuhhh... normalnie jakbym sam to pisał

nie wiem jak to wyglądało w twoim przypadku ale u mnie pół rodziny stało w tej kolejce - miałem jakieś 14 lat miałem więc rodzina zrobiła "zrzutę"... a że średnia krajowa była tak ok. 50USD to nikt by nie wpadł na pomysł, żeby mnie z tą kasą samego puścić...

cóż to były za emocje - ręce mi się trzęsły i spać nie mogłem przez miesiąc

Byłem starszy, a sprzęt był do pierwszego mojego biznesu.

Do 20 metrów można wziąć bardzo dobre monitory

http://sklep.rms.pl/polk-audio-lsim703-lsim-703-audiofilskie-kolumny-podstawkowe-2szt

do tego dobre audiofilskie źródło i wzmak

CD Musical Fidelity M3scd + wzmacniacz M3si

http://www.musicalfidelity.com/products/m3series/m3si/

http://www.musicalfidelity.com/products/m3series/m3scd/

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Po waszych sugestiach na pierwszy ogień pójdzie zestaw Marantz PM8005 + kolumny:

- Dali Ikon 6 mk2

- Audio Academy Hyperion IV

- KEF Q700

- Canton CHRONO 509.2 DC

warto dodać do listy elac fs 247 (też wstęga i spora możliwość regulacji brzmienia), ceny sklepowe przyzwoite bo na półkach gości nowsza wersja 247.2

To tylko moje propozycje, które moim zdaniem warto rozważyć i przede wszystkim odsłuchać. Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą

Chętnie wpadnę na odsłuch.. tylko gdzie ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.