Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa DIY - pomoc przy wyborze

MPB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem w trakcie montażu listwy sześciogniazdkowej. Dwa gniazda niefiltrowane do pre i end, cztery z filtrami (phono,DAC,transport CD, MAC) - miałem 2 filtry Schaffnera o symbolu FN 660-10/06. Zamontowałem jeden filtr na 2 gniazda. Prośba o poradę: czy typ tego filtra jest odpowiedni do zastosowań audio.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

https://www.audiostereo.pl/topic/118019-listwa-diy-pomoc-przy-wyborze/

Chciałem zostawić 2 gniazda bez filtracji, mogę wymienić filtry , te miałem pod ręką, ale jak trzeba kupię inne - tylko jakie?

Schemat połączeń jest na filtrze, więc wystarczy nawinąć dwa uzwojenia na jeden rdzeń (ferytowy) plus kupić kondensatory na napięcie 630V i po kłopocie.

cewki powyżej 5-10 mH.

Ja swego czasu skorzystałem z tego projektu i szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolony.

Projekt świetnie opisany i podparty pomiarami i co najważniejsze ...spełnia swoje zadanie bardzo dobrze :-)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Obudowę i kable 12 AWG Neotecha - miedź monokrystaliczna 7N - znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Obudowa pasuje do gniazd Furutecha i takie kupiłem w HiFi Ja i TY ( wersja rodowana), można też dokupić z nie firmowymi gniazdami za dużo mniejsze pieniądze. Obudowa bardzo solidna - anodyzowane Al - niektóre brzegi trzeba sfazować bo są ostre

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja swego czasu skorzystałem z tego projektu i szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolony.

Projekt świetnie opisany i podparty pomiarami i co najważniejsze ...spełnia swoje zadanie bardzo dobrze :-)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

polecam przeczytanie tego projektu wszystkim dla których obudowa i gniazdka są najważniejszymi elementami takiej konstrukcji

Ukryta Zawartość

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Widzę że samodzielne wykonanie listwy to niemały koszt w stosunku do używki z ebay np Furutecha TP-80E, ostatnio poszła za 255Euro. Nawet się nad nią zastanawiałem ale forumowicze którzy porównywali ten model z filtrami do innych mówią że nawet tańsza TP-60 bez filtracji jest brzmieniowo lepsza. Model dużo wyższy TP-609 Furutecha też nie ma filtracji a oceniany jest bardzo dobrze przez forumowiczów. Filtry Schurtera próbowalem u siebie i zrezygnowałem bo wprowadzały zauwżalne pogorszenie jakości dźwięku.

Mam TP 80 od paru ładnych lat i przyszedł czas na zmiany. W założeniu miałem zrobić prostą listwę bez filtracji na jak najlepszych komponentach. Filtry miałem na podorędziu więc postanowiłem je wykorzystać, jeżeli będą pogarszały dźwięk wyeliminuje je. Co do kosztów: za 2 kzł będę miał listwę, której komponenty znajdę w listwie Furutecha 5 x droższej ( solidne rodowane gniazda schuko, EIC, przewody solid core z miedzi monokrystalicznej 7N, solidna aluminiowa obudowa). No i frajda, że coś sam zrobiłem;) Nie wiem czy to działa, ale przewody potraktowałem ciekłym Azotem i Helem po 1/2 h :)) Gniazd nie, bo bałem się, że niska temperatura może uszkodzić plastik.

Mam taką możliwość( dostęp do ciekłych gazów) , wszędzie piszą o krio .... więc czemu nie :) takie woodooo:)

i potem się dziwić kawałom o audiofilach?:( Obudowa za pierdylion euro,okablowane drutem ciągnionym przez dziewice przy pełni Saturna,gniazda rodem z Gwiezdnych Wojen , a w środku..........A tak prawdę mówiąc,czy środek wogóle w takiej konstrukcji jest "konstruktorowi" potrzebny?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Audiofilowi zależy wyłącznie na jakości dźwięku a nie żeby tłumienie zakłóceń było wysokie bo to prosto można wykonać albo kupić gotową listwę z filtrami a jest tego pełno a tym ze potem większość się jej pozbywa. Koncepcja autora wątku mi się zajebiście podoba, jak najprostsza ale najlepsze materiały i to w praktyce najlepiej dziala. Druty solid core monokrystaliczne Neotecha używałem w audio i moim zdaniem są swietne. Tomkly sugerował niedawno okablowanie Furukawy jednak nie sądzę zeby neotech był gorszy, jeszcze dodatkowo potraktowany gazami :)

Mam prośbę do kolegi MPB - gdybyś zdecydował się popróbować z filtrami o komentarz co sądzisz na ich temat, czy coś w praktyce poprawiają np przy zasilaniu transportu lub DAC-a bo zdania na ten temat są różne i dużo zależy od systemu.

Audiofilowi zależy wyłącznie na jakości dźwięku a nie żeby tłumienie zakłóceń było wysokie bo to prosto można wykonać albo kupić gotową listwę z filtrami a jest tego pełno a tym ze potem większość się jej pozbywa. Koncepcja autora wątku mi się zajebiście podoba, jak najprostsza ale najlepsze materiały i to w praktyce najlepiej dziala. Druty solid core monokrystaliczne Neotecha używałem w audio i moim zdaniem są swietne. Tomkly sugerował niedawno okablowanie Furukawy jednak nie sądzę zeby neotech był gorszy, jeszcze dodatkowo potraktowany gazami :)

Mam prośbę do kolegi MPB - gdybyś zdecydował się popróbować z filtrami o komentarz co sądzisz na ich temat, czy coś w praktyce poprawiają np przy zasilaniu transportu lub DAC-a bo zdania na ten temat są różne i dużo zależy od systemu.

Dokładnie o to mi chodziło.

Czekam jeszcze na rodowane gniazdo EIC Furutecha, parę dni wygrzewania i ocenię jak to się sprawuje na źródłach cyfrowych z i bez filtra, jeżeli będzie gorzej zostanie listwa bez filtracji. O moich obserwacjach oczywiście napiszę.

Co do Neotecha - mam bardzo dobre doświadczenia z ich produktami. Nie od parady Tajwańczycy robią górne modele dla Transparenta i Harmonixa.

Sam popełniłem kabel głośnikowy oparty na solid corach Neotecha (3x12 AWG na jedą żyłę) i taśmach srebrnych Duelunda (3x srebro 6N,16 AWG osłona jedwabna nasączana olejem skalnym). Powinienem nazwać ten kabelek "Kiler" bo zjada na śniadanie firmowe kabelki kosztujące wielokrotność kosztów materiałowych.

Dokładnie o to mi chodziło.

Czekam jeszcze na rodowane gniazdo EIC Furutecha, parę dni wygrzewania i ocenię jak to się sprawuje na źródłach cyfrowych z i bez filtra, jeżeli będzie gorzej zostanie listwa bez filtracji. O moich obserwacjach oczywiście napiszę.

Co do Neotecha - mam bardzo dobre doświadczenia z ich produktami. Nie od parady Tajwańczycy robią górne modele dla Transparenta i Harmonixa.

Sam popełniłem kabel głośnikowy oparty na solid corach Neotecha (3x12 AWG na jedą żyłę) i taśmach srebrnych Duelunda (3x srebro 6N,16 AWG osłona jedwabna nasączana olejem skalnym). Powinienem nazwać ten kabelek "Kiler" bo zjada na śniadanie firmowe kabelki kosztujące wielokrotność kosztów materiałowych.

Ile sobie życzą za przesyłke z Włoch?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.