Skocz do zawartości
IGNORED

Debata o in vitro

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Automatycznie nie można znaleźć się poza KK. Przynajmniej Katechizm KK nic o tym nie mówi, nawet gdy omawia grzech ciężki:

Próba wytłumaczenia Maju czegokolwiek jest daremna. Maju nie kieruje się Magisterium KK. Maju JEST nim. W związku z tym jeśli wystąpią jakiekolwiek rozbieżności pomiędzy Magisterium KK a interpretacją Maju - papież ma obowiązek natychmiast skorygować Magisterium i dostosować go tak, jak Maju uważa za słuszne.

Ja tu jestem wyłącznie hobbystycznie.

To Ciebie upoważnia do tego że możesz pisać brednie o mnie w stylu;

Nie pracuje dla mnie sztab ludzi, którzy na każde moje pstryknięcie palcami dostarczą mi furmankę przykładów, cytatów i linków.

Ja również jestem tu zupełnie dobrowolnie a Tobie takich łatek nie przyklejam.....jak już cokolwiek to w żartach.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Romekjagoda czytam ten wpis i oczom nie wierzę...

1.Zaczynasz czepiać się słówek?

Sam wymyśliłeś termin;

Jesteś nieprzyzwoity i kłamiesz. Oto kto i kiedy użył wywodów o "nauce Kościoła w szerokim tego słowa znaczeniu":

Użytkownik romekjagoda dnia 07.05.2015 - 14:00 napisał

Maju dnia 06.05.2015 - 07:34 napisał

"Pokazywałem?

Masz na myśli te teorie (hipotezy) na temat losu dzieci nieochrzczonych?

To pokazywałem ale to z nauką Kk w ścisłym tego słowa znaczeniu nic wspólnego nie miało a z doktrynami Kk tym bardziej."

Chwila moment: czyli nauki św. Tomasza nie były naukami Kościoła?

Nie w ścisłym sensie....tzn. były tylko teoriami (hipotezami) teologicznymi które składały się na naukę ale w bardzo szerokim rozumieniu. ich niepodzielanie (w kwestii losu dzieci nieochrzczonych) nie skutkuje żadnymi konsekwencjami o których wyżej pisałem....to nie skutkuje grzechem.

A teraz możesz mnie przeprosić.

2. Imprimatur to nie jest "zatwierdzenie zgodności z nauką KK" to jest tylko i wyłącznie "pozwolenie na druk książki, oficjalna aprobata władz kościelnych, wydawana zazwyczaj przez miejscowego biskupa (ordynariusza)"....proszę nie wprowadzać w błąd.

Bez komentarza. 'Oficjalna aprobata władz kościelnych' to nie to samo co 'zatwierdzenie zgodności z nauką KK'?! Czyli co - Kościół zatwierdza i opatruje swoją oficjalną pieczęcią książki niezgodne z naukami, które głosi? Zachowaj odrobinę powagi.

3. nie wiem po co ten wywód o ekskomunice....nadal nie rozumiesz że nikt oprócz dziennikarzy nie nie straszył???

Dziennikarze? A bp Hoser nie straszył? Inni biskupi nie mówili o tym? Hmmm. Ciekawe. Oczywiście tutaj jest śpiewka, że użyto terminu ekskomunika 'w szerokim tego słowa znaczeniu'. Ale dalej piszesz już, że:

5. Jedno widzę zrozumiałeś że nie ma innej ekskomuniki jak instytucjonalna....skoro tak jesteśmy na dobrej drodze i pewnie zrozumiesz niedługo że nikt z biskupów nią nie straszył.

Z tym, że masz problemy ze spójnościa i logiką: jeśli nie ma innej ekskomuniki niż instytucjonalna, a o ekskomunice mówił bp Hoser, to --> myślę, że każdy logicznie myślący człowiek jest w stanie dodać 1 + 1.

I znów wykładasz mi czym jest grzech zamiast skupić się na tym co istotne....co należy rozumieć przez napisane przeze m,nie zdanie " automatycznie można "poza Kk" znaleźć się tylko w jeden sposób"[/i.

Zacytowałem co to jest grzech, by trzymać się faktów (w moim mniemaniu to jest istotne w dyskusji), bo napisałeś, że każdy grzech ciężki skutkuje 'ekskomuniką w szerokim tego słowa znaczeniu'. A Katechizm KK nic takiego nie definiuje jako konsekwencji grzechu + jednoznacznie definiuje ekskomunikę, jako karę. Więc kolejny raz wychodzi jak lawirujesz i siejesz nieprawdę.

Teraz już wiesz co ja i no i pewnie biskupi mówiący podobne słowa mieli na myśli?

Zdecydowanie nie, bo fakty przeczą temu, co chcesz wyłożyc jako obowiązującą interpretację.

Mnie nie zależy na pognębieniu Ciebie, czy innego biskupa. Jak napisałem, jestem członkiem Kościoła, ale niezmiernie irytuje mnie, gdy pewni hierarchowie czy duchowni próbują z tego Kościoła robić, to czym on nie jest/nie powinien być w świetle Ewangelii.

Powrót po dłuższej przerwie...

Bobcat i toptwenty nie prościej się przyznać że to dla Was za trudne... :))))

Maju dnia 11.05.2015 - 12:31 napisał

Romekjagoda czytam ten wpis i oczom nie wierzę...

"1.Zaczynasz czepiać się słówek?

Sam wymyśliłeś termin;"

Jesteś nieprzyzwoity i kłamiesz. Oto kto i kiedy użył wywodów o "nauce Kościoła w szerokim tego słowa znaczeniu":

Zanim zaczniesz mi znów wymyślać zrozum wreszcie że do nauki Kk zaliczamy teorie i hipotezy czyli dyskusję w ramach tej nauki a do Magisterium zalicza się nauczanie Kk przedstawione jako nieomylne nie podlegające tym dywagacjom.

A teraz możesz mnie przeprosić.

Żartujesz oczywiście, czyżbym to ja nazwał Ciebie bezpodstawnie kłamcą? ;(

2." Imprimatur to nie jest "zatwierdzenie zgodności z nauką KK" to jest tylko i wyłącznie "pozwolenie na druk książki, oficjalna aprobata władz kościelnych, wydawana zazwyczaj przez miejscowego biskupa (ordynariusza)"....proszę nie wprowadzać w błąd."

Bez komentarza. 'Oficjalna aprobata władz kościelnych' to nie to samo co 'zatwierdzenie zgodności z nauką KK'?! Czyli co - Kościół zatwierdza i opatruje swoją oficjalną pieczęcią książki niezgodne z naukami, które głosi? Zachowaj odrobinę powagi.

Jak wyżej (podkreślone), bez komentarza.

"3. nie wiem po co ten wywód o ekskomunice....nadal nie rozumiesz że nikt oprócz dziennikarzy nie nie straszył???"

Dziennikarze? A bp Hoser nie straszył? Inni biskupi nie mówili o tym? Hmmm. Ciekawe. Oczywiście tutaj jest śpiewka, że użyto terminu ekskomunika 'w szerokim tego słowa znaczeniu'. Ale dalej piszesz już, że:

Wyświetl postUżytkownik Maju dnia 11.05.2015 - 12:31 napisał

"5. Jedno widzę zrozumiałeś że nie ma innej ekskomuniki jak instytucjonalna....skoro tak jesteśmy na dobrej drodze i pewnie zrozumiesz niedługo że nikt z biskupów nią nie straszył."

Z tym, że masz problemy ze spójnościa i logiką: jeśli nie ma innej ekskomuniki niż instytucjonalna, a o ekskomunice mówił bp Hoser, to --> myślę, że każdy logicznie myślący człowiek jest w stanie dodać 1 + 1.

Rachunki....logika Twoja legła w gruzach bo sęk w tym że Hoser nic o ekskomunice nie mówił;

Na pytanie, „Czy posłowie publicznie deklarujący się katolikami, którzy opowiedzą się w głosowaniu za dopuszczalnością metody in vitro, mrożenia i selekcji zarodków, muszą liczyć się z ekskomuniką?”, ks. Arcybiskup Henryk Hoser powiedział: – Jeżeli są świadomi tego co robią i chcą, by taka sytuacja zaistniała, jeżeli nie działają w kierunku ograniczenia szkodliwości takiej ustawy, to moim zdaniem automatycznie są poza wspólnotą Kościoła."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zacytowałem co to jest grzech, by trzymać się faktów (w moim mniemaniu to jest istotne w dyskusji), bo napisałeś, że każdy grzech ciężki skutkuje 'ekskomuniką w szerokim tego słowa znaczeniu'. A Katechizm KK nic takiego nie definiuje jako konsekwencji grzechu + jednoznacznie definiuje ekskomunikę, jako karę. Więc kolejny raz wychodzi jak lawirujesz i siejesz nieprawdę.

Czepiasz się teraz mojego skrótu myślowego "każdy grzech ciężki skutkuje 'ekskomuniką w szerokim tego słowa znaczeniu'"?

Jako zdeklarowany katolik nie powinieneś mieć problemu dlaczego tak napisałem i skąd wynikło to porównanie.

Jednak masz, więc dla Twojej wygody wycofuję to niefortunne porównanie, powiem więcej nie będę pisał też że "grzech grzech ciężki skutkuje wykluczeniem z Kk" bo to też zrozumiesz dosłownie. ;)

'Teraz już wiesz co ja i no i pewnie biskupi mówiący podobne słowa mieli na myśli?'

Zdecydowanie nie, bo fakty przeczą temu, co chcesz wyłożyc jako obowiązującą interpretację.

Mnie nie zależy na pognębieniu Ciebie, czy innego biskupa. Jak napisałem, jestem członkiem Kościoła, ale niezmiernie irytuje mnie, gdy pewni hierarchowie czy duchowni próbują z tego Kościoła robić, to czym on nie jest/nie powinien być w świetle Ewangelii.

Fakty temu nie przeczą....podaj mi gdzie którykolwiek z biskupów mówił o ekskomunice, jeżeli mówił (np. Hoser) to wyraził się jasno "automatycznie są poza wspólnotą kościoła".

To ci wyjaśnię łopatologicznie bo znów możesz mieć problem.

Miał na myśli tylko i wyłącznie ten fakt że będąc w tej sytuacji w stanie grzechu ciężkiego nie mogą przystępować do sakramentów. Tyle.

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Maju znów zmarnowałeś szanse milczenia. @romekjagoda o 13:10 sprowadził Cię do parteru i intelektualnie zrobił z Ciebie marmoladę. Skorzystaj więc z możliwości nie kompromitowania się bardziej. Swoimi buńczucznymi pseudo-odpowiedziami tylko się pogrążasz jeszcze bardziej.

Operetki ciąg dalszy. Hoser wprawdzie powiedział, ale jednak nie powiedział tego co powiedział. Etatowy objaśniasz słów hierarchów w akcji.

Pisałem już poprzednio o braku szacunku dla rozmówców, co się przejawia traktowaniem ich jak pozbawionych rozumu.

Bobcat skoro twierdzisz że bp. Hoser powiedział to co sugerujesz podaj ten cytat, tak jak ja to zrobiłem udowadniając że nie on mówiło ekskomunice. Nie pisz o szacunku do rozmówców, bo nie podając niczego na poparcie tego co mówisz i traktując w ten sposób rozmówców sam wykazujesz skrajny brak do nich szacunku, sam się takim prowadzeniem dyskusji kompromitujesz.

Ps.Nie prościej było się przyznać że nie do końca rozumiesz zawiłości tej sprawy i daliście się zmanipulować przez media które zaogniły konflikt pisząc o rzekomej ekskomunice w sytuacji gdy to co powiedział abp. Hoser nic z tym nie miało wspólnego.

Jeden z przykładów;

"Apb Henryk Hoser, autor kontrowersyjnej wypowiedzi o tym, że posłowie głosujący za in vitro mogą zostać ekskomunikowani, razem z abp Michalikiem i bp Górnym wysłali list m.in. do prezydenta i parlamentarzystów....."

A co powiedział abp. już kilka razy cytowałem ale dla Ciebie powtórzę;

"Posłowie, którzy świadomie poprą ustawy dopuszczające metodę in vitro, mrożenie i selekcję zarodków, automatycznie będą poza wspólnotą Kościoła"

Ukryta Zawartość

Za dużo czytacie Newsweek-ów i GW..... :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem, zaraz zaczniesz mętnie "tłumaczyć", że mówił o "postawieniu się poza wspólnotą KK", nie ekskomunice. Otóż poza wspólnotą KK znajdują się jedynie: (1) ekskomunikowani; (2) apostaci; (3) wyznawcy innych religii. W KK grzesznik, choćby największy, poza wspólnotą KK nie jest. Wypowiedź Hosera jest więc jednoznaczna.

Główny problem Twoich wpisów jest taki, że nieodmiennie zakładasz u swoich adwersarzy brak mózgu.

Za dużo czytacie Newsweek-ów i GW.

Ty nam będziesz decydował lekturę? Index Liborum Prohibitorum się marzy? To se ne vrati Pane Havranek.

Ukryta Zawartość

Ciekawi mnie cóż takiego czego bym nie cytował powiedział....mam czas, bo nie wiedzieć czemu ta TVN-owska strona coś mi nie chce załadować. Hoser mówił o "automatycznym postawieniem poza wspólnotą Kk" a taka nie występuje w tych sytuacjach które podałeś, nie przy ekskomunice. Występuje tylko wtedy kiedy ciężki grzech jest tego powodem i jest to określenie często w Kk stosowane które obrazuje pewien stan katolika nie mogącego korzystać ze sakramentów będącym w stanie grzechu ciężkiego.

Załadowała się ta strona i cóż widzimy, nic nowego;

H.H.: Jeżeli są świadomi tego co robią i chcą, by taka sytuacja zaistniała, jeżeli nie działają w kierunku ograniczenia szkodliwości takiej ustawy, to moim zdaniem automatycznie są poza wspólnotą Kościoła.

Słowo w słowo to co już cytowałem.....wygląda na to że niektórzy dziennikarze i Ty nie rozumiesz co oznaczają te słowa.

Próbujesz wmówić że tu jest potwierdzenie i zapowiedź ekskomuniki to wykaż na podstawie jakiej procedury ekskomunika może być nałożona automatycznie.

Jakiej procedury? O czym w ogóle mówisz? Automat. Zagłosowałeś nie tak, jak nam się podoba? Już cię wśród nas nie ma. Z automatu.

Bo jest to potwierdzenie. Tak zostało powszechnie zrozumiane. Nie tylko przez "nieprzychylne media". Niektórych biskupów również.

Bobcat zrozum to nie abp. Hoser nakłada karę na wiernych ona wynika z prawa, wiążącej mocy tego prawa, która następuje automatycznie po czynie. Przez sam czyn katolik tak bardzo oddala się od Kościoła, że nie może być dalej uważany za jego członka.

Dlatego pisanie że biskupi straszą ekskomuniką jest nieuprawnione;

- to dziennikarz zapytał sugerując taką możliwość

- Hoser tylko potwierdził jak to wygląda w świetle prawa kanonicznego i co może po spełnieniu warunków które podał (ale nie musi) się stać.

To każdy katolik powinien to wiedzieć, to prawo znać i rozeznać je we własnym sumieniu.

Zresztą brak prawa uczestniczenia w życiu religijnym z powodu ciężkiego przestępstwa wobec jego porządku i nauki nie ma charakteru definitywnego.

Przez sam czyn katolik tak bardzo oddala się od Kościoła, że nie może być dalej uważany za jego członka.

Nie mam czasu (i ochoty) odpowiadać na resztę, ale to jest przegięcie. Pokaż mi gdzie Katechizm KK mówi o wykluczeniu automatycznym z Kościoła za popełnienie grzechu (ciężkiego). Podałem kilka postów wyżej definicje i konsekwencje grzechu ciężkiego wg Katechizmu Kościoła, i nie ma tam nic o wykluczeniu poza wspólnotę. Nie wiem więc, o jakim automatycznym wykluczeniu mówisz, ale czekam w napięciu na źródłowe teksty.

Ps.Nie prościej było się przyznać że nie do końca rozumiesz zawiłości tej sprawy i daliście się zmanipulować przez media które zaogniły konflikt pisząc o rzekomej ekskomunice w sytuacji gdy to co powiedział abp. Hoser nic z tym nie miało wspólnego.

To abp Gocłowski (bodajże) też dał się zmanipulować odpowiadając, że jak to usłyszał to go 'zmroziło'? Czyli zakładasz brak mózgu nie tylko u dyskutantów w tym wątku, ale także u arcybiskupa?

Powrót po dłuższej przerwie...

To abp Gocłowski (bodajże) też dał się zmanipulować odpowiadając, że jak to usłyszał to go 'zmroziło'? Czyli zakładasz brak mózgu nie tylko u dyskutantów w tym wątku, ale także u arcybiskupa?

Kolejny dowód, że niektórzy prowadzą tę rozmowę tak, oraz argumentują w taki sposób, że przekroczyło to wszelkie granice śmieszności.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Pokaż mi gdzie Katechizm KK mówi o wykluczeniu automatycznym z Kościoła za popełnienie grzechu (ciężkiego). Podałem kilka postów wyżej definicje i konsekwencje grzechu ciężkiego wg Katechizmu Kościoła, i nie ma tam nic o wykluczeniu poza wspólnotę. Nie wiem więc, o jakim automatycznym wykluczeniu mówisz, ale czekam w napięciu na źródłowe teksty.

Te sprawy reguluje Kodeks Prawa Kanonicznego, a nie Katechizm.

Odnalezienie źródła zajmuje w google 0.3 sekundy, hasło "automatyczna ekskomunika".

Kolejny dowód....

To nie abp. Gocłowski dał się zmanipulować, sami popadacie w śmieszność, nie czytacie całego wywiadu z nim a skupiacie się na jednym stwierdzeniu "zmroziło mnie". Zobaczmy co takiego go "zmroziło".

D. Czy jednak arcybiskup Hoser nie przesadził, mówiąc, że ktoś, kto podejmuje tego typu decyzję, znajdzie się poza Kościołem?

abp. G. Trochę mnie to zmroziło.

D.Z tej wypowiedzi wynika bowiem, że posłowie, którzy są autorami ustaw o in vitro, i ci, którzy za nimi zagłosują, będą ekskomunikowani.

G. Dlatego powiedziałem, że ta wypowiedź wprawiła mnie w zakłopotanie. Nie posłużyłbym się takim sformułowaniem. "Znaleźć się poza wspólnotą Kościoła" to dosłowne tłumaczenie słowa "ekskomunika". Jeśli jednak ktoś odrzuca nauczanie Kościoła w tak ważnej sprawie, to sam musi się ocenić w swoim sumieniu. Podkreślam: w swoim sumieniu. Kościół rzadko się tak jasno wypowiada, ale w przypadku in vitro następuje selekcja embrionów. Jedne są wszczepione do organizmu matki, inne niszczone...

D.,...Zamrażane.

G. Ale co to znaczy: zamrażane? Co się z nimi potem stanie?....

Tu pominę nieistotny dla wyjaśnienia sprawy fragment.

D. W innych krajach europejskich nie wykluczono z Kościoła parlamentarzystów, którzy uchwalili podobne ustawy.

G. Biskup polski nie może nakładać ekskomuniki na przykład na Niemców.

D. Ale mnie chodzi o to, że nie zrobili tego biskupi niemieccy.

G. Żaden biskup nie nakłada ekskomuniki. Może to zrobić tylko papież. Ale człowiek może się sam wykluczyć z Kościoła, jeśli nie przestrzega jego nauczania.

D. Więc polscy posłowie zostaną wykluczeni z Kościoła czy też nie?

G. Jestem przekonany, że nie ma mowy o żadnym wykluczeniu. Poseł będzie musiał sam ocenić swoje postępowanie. Rzecznik episkopatu tak właśnie to ujął.

D. Czyli złagodził wypowiedź arcybiskupa Hosera…

G. Przypomniał, że zabicie człowieka - a człowiek staje się człowiekiem w momencie zapłodnienia - jest ciężkim grzechem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie abp. Gocłowski dał się zmanipulować, sami popadacie w śmieszność, nie czytacie całego wywiadu z nim a skupiacie się na jednym stwierdzeniu "zmroziło mnie". Zobaczmy co takiego go "zmroziło".

Tak, oczywiście. Nie powiedział tego, co powiedział, poczym dajesz cytat którego jednoznacznie wynika, że jednak powiedział to, czego nie powiedział. Dziękuję, że cały czas uważasz nas za pozbawionych mózgu.

człowiek staje się człowiekiem w momencie zapłodnienia

Czyli jednak T20 zadaje zasadne pytanie dlaczego go od razu nie chrzczą.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Przypomniał, że zabicie człowieka - a człowiek staje się człowiekiem w momencie zapłodnienia - jest ciężkim grzechem.

Myślę, że nie ma takiej potrzeby. Dzieci mają u Boga fory jeśli chodzi o winę/karę za grzechy.

Szczególnie te nienarodzone, które zamordowano w łonach matek.

To oczywiście tylko moje własne przemyślenia, a nie oficjalne stanowisko Kościoła.

Twoje własne przemyślenia są zaskakująco trafne i zbliżone do tego co o tym oficjalnie Kościół zaczyna jednym głosem mówić.

toptwenty i 23031970 lubią to

Dlaczego T20 to lubi mnie nie dziwi, natomiast dlaczego Numerek ten który Kk wielokrotnie zarzucał że chrzci dzieci jest dla mnie zagadką.....może jak zwykle zawiodło go logiczne myślenie. :)))

Bobcat i T20 miotacie się w oparach swoich absurdów....zapoznajcie się z PŚ i nauką Kk i nie piszcie więcej tych głupstw na temat chrztu, żałosne to i nie na miejscu.

G. Przypomniał, że zabicie człowieka - a człowiek staje się człowiekiem w momencie zapłodnienia - jest ciężkim grzechem.

"Patrząc na dokumenty Kościoła nigdzie nie jest powiedziane, że od poczęcia mamy do czynienia z człowiekiem, z osobą. Mowa jest raczej o tym, że embrion powinien być traktowany jak osoba. Owszem Kościół, ma wątpliwości co do tego co powstanie z zarodka, ale zawsze rozstrzygamy na korzyść życia. Dlatego dokumenty Kościoła mówią, że embrion nie ma godności osoby ludzkiej, ale że "należy mu się godność właściwa osobie ludzkiej". "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, oczywiście. Nie powiedział tego, co powiedział, poczym dajesz cytat którego jednoznacznie wynika, że jednak powiedział to, czego nie powiedział. Dziękuję, że cały czas uważasz nas za pozbawionych mózgu.

Nie wiem czego jesteś pozbawiony, spróbuj jednak skupić się na tym co ktoś do ciebie pisze lub na wypowiedzi Gocłowskiego.

Abp. Gocłowski powiedział wyraźnie co go zmroziło i dlaczego. Powiedział że on nie użyłby takiego określenia....zapominając że Kościół któremu służy używa takiego określenia. Ponadto kluczy lub dał się zmanipulować dziennikarce (post 768) potwierdzając na koniec to co powiedział abp. Hoser.

"Ale człowiek może się sam wykluczyć z Kościoła, jeśli nie przestrzega jego nauczania."

[']"Ale człowiek może się sam wykluczyć z Kościoła, jeśli nie przestrzega jego nauczania."[/i]

Musi złożyć podanie i zanieść na Miodową.

Raz ochrzczony (czy tego chciał, czy nie - pozostaje katolikiem na zawsze. Nawet hitlerowcy mieli kościelne pogrzeby, a biedne ludziki w macicah nie mogą się doprosić chrztu.

Mowa jest raczej o tym, że embrion powinien być traktowany jak osoba

Przez Kościół Katolicki tym bardziej.

Patrząc na dokumenty Kościoła nigdzie nie jest powiedziane, że od poczęcia mamy do czynienia z człowiekiem, z osobą

Czy to oznacza, że dokumenty KEP i polskich biskupów można wyrzucić do kosza, a ich przemówinia usunąć z archiwów?

Dlatego dokumenty Kościoła mówią, że embrion nie ma godności osoby ludzkiej, ale że "należy mu się godność właściwa osobie ludzkiej". "

Dwa razy dwa równa się cztery, a nawet pięć lub trzy.

może jak zwykle zawiodło go logiczne myślenie.

Najpierw sam się naucz samodzielnie myśleć, a potem oceniaj myślenie innych.

Bobcat i T20 miotacie się w oparach swoich absurdów....zapoznajcie się z PŚ i nauką Kk i nie piszcie więcej tych głupstw na temat chrztu, żałosne to i nie na miejscu.

Żałosne i nie na miejscu są Twoje próby chachmęcenia w sprawie, za którą przemawia żelazna logika która dowodzi braku konsekwencji.

Bobcat i T20 miotacie się w oparach swoich absurdów....zapoznajcie się z PŚ i nauką Kk

Nie o Pismo święte ani naukę Kk tutaj chodzi.

Tutaj chodzi o nauczanie KEP i POLSKICH biskupów.

Nie wiem czego jesteś pozbawiony

Ja wiem natomiast czego Ty jesteś pozbawiony. Elementarnego poczucia przyzwoitości.

Powiedział że on nie użyłby takiego określenia....zapominając że Kościół któremu służy używa takiego określenia. Ponadto kluczy lub dał się zmanipulować dziennikarce

Ty wiesz co zapomniał, że kluczy i że dał się zmanipulować. Z pewnością abp. Gocłowski rozmawiał z Tobą osobiście i wytłumaczył Ci się ze wszystkiego. Zakres absurdu jaki prezentujesz jest porażający.

My o KEPie, a on o Piśmie świętym.

My o Hoserze i innych, a on Ojcach Kościoła sprzed 1000 lat.

I tak w kółko.

Maju - napisz do KEP, że głosi nauki sprzeczne z nauką Kościoła powszechnego, a nam daj spokój.

Dlaczego T20 to lubi mnie nie dziwi, natomiast dlaczego Numerek ten który Kk wielokrotnie zarzucał że chrzci dzieci jest dla mnie zagadką.....może jak zwykle zawiodło go logiczne myślenie. :)))

A nie powinno Cię to Maju dziwić , wszak embrion , płód , czy w końcu noworodek są jednakowoż nieświadome chrztu , i w myśl nauk kk nie ma przeciwwskazań do ochrzczenia n.p. wspomnianego embrionu , czy pomogłem Ci w rozwikłaniu zagadki ?

P.S.

Kto uwierzy i ochrzczony zostanie, będzie zbawiony, ale kto nie uwierzy, będzie potępiony” (Marka 16:15—16).

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.