Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Ariel616, 6 Sty 2008, 19:21

>Miło mi to słyszeć choc boję się niespodzianek i jakichś awari przy uruchamianiu.

>

>Poza tym tak naprawde jeszcze nie jestem zdecydowany: zastanawiam się nad Symasymem na 2 parach

>tranów albo krellem. Zalezy mi tez na cenie.Nie chciałbym w elementach przekroczyć 350zł bez

>trafa-obudowa sie nie liczy.

Jak boisz się niespodzianek i zależy Ci na tym żeby było tanio to kup zmontowane płytki symasyma.Ja kupiłem od kolegi z forum właśnie symka i bez problemów odpalił.Koszt zmontowanych płytek też niewielki 180zł to tak jakbyś dopłacił do cześci ok 30zł więc niewiele.Jak chcesz to podam na PW od kogo pewnie się nie obrazi.

Pozdrawiam.

Jesli chodzi o lutowanie to najmniejszy problem bo z tym nie mam problemów, dlatego tez nie widzę potrzeby kupienia polutowanych płytek. Chodzi mi tylko o uruchomienie wzmacniacza(prad spoczynkowy,bias).

Jak już ktoś wcześniej pisał krell to nie jest tania zabawka. Porządny zasilacz na dwa kanały liczę na 800zł (cała końcówka ok. 2k zł), a gdzie obudowa, radiatory, końcówki i inne elementy ;) Ponadto trzeba kupić sporą garść nie łatwo dostępnych oryginalnych tranzystorów i je sparować ;)

Jak ktoś ma słabe pojęcie o elektronice, to radziłbym zacząć od czegoś łatwiejszego jak gainclone lub zlecić to komuś innemu.

Piotreq23

nie ma co znowu przesadzać... za komplet tranów On-Semi+PCB+kondy do zasilacza (razem 60.000uF) dałem jakieś 230zł, chyba że chcesz kondy nowe, no to wtedy robi się problem bo to wydatek 60zł/szt. Trafa to wydatek ok 350-400zł (nówki), zostaje obudowa - jeśli nie jakaś mocno wymyślana i nie rżnięta złotymi frezai to razem będzie ok 1kzł

>bogdan

Bardzo fajna konstrukcja, prosta ale na pewno zagra dobrze - wiem bo robiłem kiedyś sporo różnych wzmacniaczy podobnych do krella, może bardziej rozbudowanych. Dobre zasilanie ze stosunkowo sporymi kondensatorami i poprawny prąd spoczynkowy 0,15A przy którym tranzystory zaczynają ładnie pracować, skrośne są niemierzalne i DF wysoki. Jedynie gdybym coś zmieniał to inaczej zaplanował rozmieszczenie aby przewody do baz tranzystorów mocy były krótsze a kolektory blokowane kondensatorami do masy przy samej dupie. Warto układ sprawdzić przebiegami prostokątnymi i dobrać wartości kondensatorów kompensacyjnych aby przebieg na wyjściu był maksymalnie szybki i bez przerzutów.

W trakcie usuwania konta.

dobrze było by mieć parowane trany ... myślę że chłopaki i tak będą zamawiać grupowo, więc problem odpada

trafo może być jedno - napisałem 2 mówiąc o sobie - planuję zrobić dual mono

poza tranami garstka pierduł, które spokojnie kupisz w pobliskim sklepie tudzież na allegro

ja tam lubię jak jest wiernie odtwarzane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Yuras - a skąd masz takie piękne PCB?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Witam!

Czy mogę się jeszcze dopisać na

1 kpl. płytek?

Mam nadzieję, że będzie jakieś zamówienie na kpl. elementów...

Szkoda, że trafo 2*22v jest za niskie napięciowo, mam takie full audio 650w;)

Pozdrawiam!

Witam!

No to się wciskam;-)

5 Sty 2008, 19:51

>1. Waldi_06 - 4szt

>2. stmaniak - 2 szt

>3. Pi_etro - 2szt.

>4. damper - 2szt.

>5. Tadeiro - 2szt.

>6. Kajo - 2szt

>7. marsel-2szt

>8. Piotreq23 - 2szt.