Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch Palladium P-37F

rjg66

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry,

mam mozliwosc zakupu uzywanych kolumn Klipsch Palladium P-37F. Nie chce inwestowac w bardzo drogi wzmacniacz i chcialbym spytac, czy bedzie pasowal Denon PMA-2020AE. Czy takie polaczenie ma w ogole sens? Slucham zarowno (metal)-rocka jak i muzyki klasycznej. Nie slucham np. jazzu.

Dziekuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/118574-klipsch-palladium-p-37f/

Kolega chce sobie krzywdę zrobić? Uciekaj od tych kolumn jak od ognia. Nie rozumiem ludzi, którzy chcą kupować takie wynalazki oparte o tajwańskie przetworniki za miskę ryżu. Masz w PL Studio 16hz wiec bierz na odsluch. Zagrają nawet z tym denonkiem. Jakbym Ci wymienił listę markowych kolumn robionych na podobnym wypasie to bys się przewrócił. Malo kto wie, ze PL powstaje kilkanaście drogich kolumienek sygnowanych znanymi logo. Z zewnątrz lukier a w środku plastic fantastik. Zobaczcie fotki focala ARIA 948.

OK, fajnie, ze w Polsce robia dobre kolumny. Ja jednak nadal szukam sensownego (tez cenowo) wzmacniacza do tego Klipscha w temacie. Sluchalem tych glosnikow (mieszkam w Niemczech), podobaly mi sie i maja tu fantastyczne recenzje. Sorry, polskich marek tu raczej nie znaja. O odsluchu nie ma mowy.

Dzieki, a takie cos tez by moglo byc?

Musical Fidelity M6si

Mozna to kupic niewiele drozej od owego Denona i chyba jest to jakis w miare aktualny model.

Pisałeś o niskim budżecie to takiego się trzymałem. M6si oczywiście może być !

Uciekaj od tych kolumn

Wchodząc na temat zastanawialem się keidy bedzie negatywny post. A daje głowę że kolega ich nawet nie widział nie wspominając o odsłuchu.

Wielkie dzieki. Szkoda tylko, ze M6SI jest 'Built in Taiwan'. PMA-2020AE jest 'Made in Japan'. Ale z tym chyba trzeba sie pogodzic.

kolumny łatwo napedzić, są podatne na zmiane barwy wzmacniacza. Musical Fidelity będzie dobrym wyborem. Jeśli w dobrej cenie masz Denona 2020 to on także jest ciekawy, urywa się nieco od niższych modeli ktore grają troszke mułowato.

Wchodząc na temat zastanawialem się keidy bedzie negatywny post. A daje głowę że kolega ich nawet nie widział nie wspominając o odsłuchu.

Gość się"za klimatyzował "bardzo szybko-i od wczoraj już 40 pare postów. :)

Lepszy od Slawka będzie. :)

A co do meritum-on nawet wersji RF nie słuchał,-ale pogląd ma. :)

Palladium też nie słuchałem-ale Klipsch- przy jego"skuteczności" to z dobrą lampa stworzy też extra duet,i chyba warto popróbować,tym bardziej ten model.

kolumny łatwo napedzić, są podatne na zmiane barwy wzmacniacza. Musical Fidelity będzie dobrym wyborem. Jeśli w dobrej cenie masz Denona 2020 to on także jest ciekawy, urywa się nieco od niższych modeli ktore grają troszke mułowato.

Dziekuje, musze chyba obu posluchac.

pma 2020 To dobry wzmacniacz. lecz wcenie nowego, kupisz używkę + CD i kable. A z używanych wzmacniaczy to w Niemczech ogromne możliwości wyboru, napis z ile chcesz wydać na wzmacniacz ?

Denon 2020 moge miec nowy za 1500, Musical Fidelity M6SI 'jak nowy' za 2000. Denon podoba mi sie tez bardzo z wygladu, bo nie ma zadnych niepotrzebnych wyswietlaczy (Marantz) albo wskaznkikow (Yamaha 2100). Yamahy nie chce, bo 'Made in China' Yamaha ma tez taka ciekawa wlasciwosc, ze kiedy jest do niej podlaczony np. tuner (i wlaczony), a selektor ustawiony jest na CD, to kiedy podkreci sie troche glosnosc, slychac ten tuner. Podobno poprzedni model tez tak mial. Wierzyc sie nie chce.

Przeciez teraz 3/4 sprzętu jest z Chin albo z Tajwanu / Malezji....to już nic nie znaczy.

Klipsch od zawsze jechał na tanich przetwornikach, nawet w legendarnych Cornwallach czy Klipschornach były szmatławe, blaszane woofery i brzęczące horny a jednak konstrukcje zyskały masę fanów.

Moim zdaniem warto dać tym P37F szansę ale na 100% nie z Denonem. Z MF mogą być całkiem ciekawe.

Przeciez teraz 3/4 sprzętu jest z Chin albo z Tajwanu / Malezji....to już nic nie znaczy.

Bo przyjęła się "głupia mentalność" -że Scan,Perless,Vifa ,Morel ,itd to nie wiadomo co.(znaczy się full-wypas)

A mi kolo "....." lata czy to Illuminator ,czy to blacha,szkło,jedwab czy polyglas.

Granie mi odpowiada-i kupuję takie a nie inne.

Lansowanie na AS ,na jakich to ja mam przetwornikach kolumny zostawiam "LAMUSOM" :)

Stare przysłowie mówi, że z gówna bata nie ukręcisz. Inna prawda mówi, że z kiepskich składników nawet najlepszy kucharz nie ugotuje dobrych potraw. I tak samo jest w audio. Dobre podzespoły nie gwarantują dobrego grania, ale kiepskie je uniemożliwiają definitywnie.

Ale są "Lamusy" patrzące na metki i nazwy firm. Jeśli nazwa jest znana to wierzą, że grać musi, mimo, że nie gra.... :-)

Bo przyjęła się "głupia mentalność" -że Scan,Perless,Vifa ,Morel ,itd to nie wiadomo co.(znaczy się full-wypas)

A mi kolo "....." lata czy to Illuminator ,czy to blacha,szkło,jedwab czy polyglas.

Granie mi odpowiada-i kupuję takie a nie inne.

Lansowanie na AS ,na jakich to ja mam przetwornikach kolumny zostawiam "LAMUSOM" :)

Popieram, nie interesuje mnie z czego jest zrobione, a jak gra bo to jest najistotniejsze. No ale co niektórzy na forum to "rasowe audiofile", słyszą różnice nawet po zmianie kabla USB. Siedzą w tym swoim królestwie złotych kabelków i słuchają plumkania.

Dobre podzespoły nie gwarantują dobrego grania, ale kiepskie je uniemożliwiają definitywnie.

To czy coś jest dobre albo nie ocenia słuchacz np ja, Ty lub ktokolwiek inny. Jak idziesz na odsłuch to na wstępie sprawdzasz jak sprzęt jest wykonany? skreślasz z listy bez przesłuchania ten który twoim zdaniem jest kiepski?

Nie kupuje nigdy sprzętów o których wiem, że są wykonane z kiepskich podzespołów. Na słuchanie dziadostwa również szkoda czasu, bo wybór na rynku jest ogromny i lepiej spożytkować ten czas na konstrukcje godne uwagi. Kiepskie sprzęty to naciąganie jeleni, a szkoda kasy na szajs, nawet jeśli jest na nim metka znanej firmy. Przekonałem się już wiele razy, że dobre przetworniki mogą być słabo zaaplikowane w konkretnej konstrukcji i gra słabo nie wykorzystując ich potencjału, ale też słyszałem wiele razy, że kiepskie przetworniki nawet w najlepszej obudowie i z najlepszą zwrotnicą nie są w stanie przeskoczyć swoich ograniczeń.

Stare przysłowie mówi, że z gówna bata nie ukręcisz. Inna prawda mówi, że z kiepskich składników nawet najlepszy kucharz nie ugotuje dobrych potraw. I tak samo jest w audio. Dobre podzespoły nie gwarantują dobrego grania, ale kiepskie je uniemożliwiają definitywnie.

Ale są "Lamusy" patrzące na metki i nazwy firm. Jeśli nazwa jest znana to wierzą, że grać musi, mimo, że nie gra.... :-)

To są podstawy i każdy średnio osłuchany audiofil to wie. Są też tacy co wierzą w cuda, że z badziewnych przetworników z Tajwanu będą mieli w cudowny sposób hajenda. Ważne że obudowa się świeci i są gwiazdki w prasie. Dlatego mamy na rynku coraz gorszy poziom sprzętu. 90% kupujących wybiera oczami i producenci bezlitośnie to wykorzystują. Ból przychodzi gdy degustator tajwańskich plasticzków posłucha konstrukcji wykonanej z wysokiej jakości komponentów. W motoryzacji nie ma problemu bo każdy wie, gdzie jest miejsce taty, skody czy lexusa.

W sumie zawsze można kupić chiński samochód ostatnio był cały odcinek na Top Gear tylko jest jeden warunek to musi być tanie :) . Jakość - cena i albo pasi albo nie a z tego co się orientuję to te kolumienki tanie nie są a płacisz jak za merca.

Skoro można za rozsądną kase kupić produkt rodzimej produkcji , do tego polecany chyba przez osoby na tym się znające ergo można ten produkt porównać ( odsłuch ) to nad czym tu się zastanawiać

To audio stereo pl nie audio stereo Taiwan.

A z Niemiec do Polski jest rzut beretem wekendowa wycieczka ( tyle że w Niemczech są nie znane znaczy nie będzie szpanu )

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

W sumie zawsze można kupić chiński samochód ostatnio był cały odcinek na Top Gear tylko jest jeden warunek to musi być tanie :) . Jakość - cena i albo pasi albo nie a z tego co się orientuję to te kolumienki tanie nie są a płacisz jak za merca.

Skoro można za rozsądną kase kupić produkt rodzimej produkcji , do tego polecany chyba przez osoby na tym się znające ergo można ten produkt porównać ( odsłuch ) to nad czym tu się zastanawiać

To audio stereo pl nie audio stereo Taiwan.

A z Niemiec do Polski jest rzut beretem wekendowa wycieczka ( tyle że w Niemczech są nie znane znaczy nie będzie szpanu )

My sie nie rozumiemy. Ja nie szukam kolumn, tylko wzmacniacza. Napisalem, ze sa w Niemczech nieznane i dlatego odsluch jest niemozliwy. A szpan to by byl wlasnie wtedy, gdybym mial cos nieznanego, a dobrego. Szpan mnie tu najmniej interesuje. Ja nie jestem audiofilem.

Klipsch pokazał że jednak się da.

No nie wiem. Wszystkich nie słyszałem. Z tych które słyszałem żadne nie grały wciągająco i zawsze był to jazgot.

Dlatego jest tylu konstruktorów. Jakby każdy lubił to samo uganiali byśmy się za jednym typem bab :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.