Skocz do zawartości
IGNORED

GOODMANS/CARY 300B/GRAMOFON J.SIKORA

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega szwagier 83, to gdzieś od Lublina?

Nie nie ,rodzinę tam mam

]Małe sprostowanie 25kzl to kosztuje linia Basic z dwoma silnikami ,Reference czyli ten topowy model jest o wiele droższy, nie dociekałem ale z rozmowy z konstruktorem wynikało że jest dość drogi, oczywiście oba bez ramienia. Gość twierdzi że wyciska swoim zestawem maximum informacji zawartych na vinylu , jest takie powiedzenie : ,,każda sroczka swój ogonek chwali" , a może i nie ,być może że jest w tym i ziarnko prawdy , posłuchamy zobaczymy.Na początek mojej przygody z J Sikorą zamierzam kupić preamp jego produkcji, rozmawiałem z kilkoma osobami które są w posiadaciu tego cacka , bardzo sobie chwalą.

Tak jak pisałem referencyjny 25bez ramienia , signature 40 Ale z tego co zrozumiałem to z ramieniem

Wyglądają ślicznie ,kawał dobrej roboty ,tyle że ponad 100kg ,trzeba mieć dobry stolik do tego i miejsce

W pre tez widać wnętrzności i naprawdę jest napakowany na fulla do tego wykonanie profesjonalne

:)

Nie nie ,rodzinę tam mam

Tak jak pisałem referencyjny 25bez ramienia , signature 40 Ale z tego co zrozumiałem to z ramieniem

Wyglądają ślicznie ,kawał dobrej roboty ,tyle że ponad 100kg ,trzeba mieć dobry stolik do tego i miejsce

W pre tez widać wnętrzności i naprawdę jest napakowany na fulla do tego wykonanie profesjonalne

Nie jestem znawca gramofonow,napewno sa tu koledzy audiofile co na gramofonach i dodatkach do nich zeby polamali i oni powinni powiedziec co w trawie piszczy.

Akurat sluchalem gramofinow J.Sikory i graly swietnie,widac ze wykonanie fantastyczne,materialy uzyte do budowy jak widac na zdjeciach, talerz wykonany z paru rodzajow metalu,widac to po kolorach, jak w torcie warstwy na przemian inny material,waga starszej wersji 85kg a nowej 125kg.

Przegladalem rynek i te gramofony o duzej wadze wlasnej to te topowe,nie znam sie ,ale ma to duze znaczenie dla odpowiedniej jakosci grania,wibracje itd.

Janusz Sikora jak widac pokazuje ze to nastepny producent polski osiagajacy wyzyny hi-endu swiatowego i podoba sie audiofilom, tak jak w przypadku sprzetow Amplifona i Lamplizatora,przeciera szlaki dla swoich gramofonow.

Właściwie to rozpytałem o cały zestaw tj. gramiak Basic 2x silnik +ramię+wkładka+ preamp=około40kłz.Ludzie znający temat,i posiadający ten zestaw, twierdzą że za takie pieniądze nic lepszego na rynku nie znajdziesz.Może mają rację niewiem nie będę się spierał. Wiem jedno jest to trochę szmalu, kwestia czy ostatecznie taki wybór zaspokoi oczekiwania, czy też będzie to kolejna wtopa?

Właściwie to rozpytałem o cały zestaw tj. gramiak Basic 2x silnik +ramię+wkładka+ preamp=około40kłz.Ludzie znający temat,i posiadający ten zestaw, twierdzą że za takie pieniądze nic lepszego na rynku nie znajdziesz.Może mają rację niewiem nie będę się spierał. Wiem jedno jest to trochę szmalu, kwestia czy ostatecznie taki wybór zaspokoi oczekiwania, czy też będzie to kolejna wtopa?

Szukalem recenzji J.Sikory gramofonow, ale wszyscy posiadacze twierdza ze tylko ich sluchaja i nie maja czasu na pisanie o nich,to chyba dobrze swiadczy.

Znowu namawialem recenzetow o odsluch i opinie to dostalem odpowiedz ,kto wniesie mu te 125kg ha ha

Gość cybant

(Konto usunięte)

Szukalem recenzji J.Sikory gramofonow, ale wszyscy posiadacze twierdza ze tylko ich sluchaja i nie maja czasu na pisanie o nich,to chyba dobrze swiadczy.

Znowu namawialem recenzetow o odsluch i opinie to dostalem odpowiedz ,kto wniesie mu te 125kg ha ha

Mirek od tych 125 kg ważniejsza jest wkładka , ramię i phono...

W winylu jest trochę odwrotnie...;)

Jak kupisz gramiak za 20 tys to na wkładkę odpowiadającą temu " body" musisz wydać minimum 10 tys.

Ramię do Sikorki to też minimum 10 tys.

Jak kupisz gramiak za 20 tys to na wkładkę odpowiadającą temu " body" musisz wydać minimum 10 tys.

Święte słowa taka jest prawda ,to nteż całość ponad 40kzł, w zestawie taniej, kupując wszystkie elemęty osobno to ponad 50 kzł.

To nie jest tak , dotychczas J Sikora nie nastawiał się na ,, masówą produkcję" robił dla znajomych kolegów , kosztowały ile kosztowały , na chwilę obecną próbuje wejść na rynek z nieco wyższymi cenami, a potem pewnie gdy zyska to w pewnych kręgach poziom kultu to cena będzie jeszcze wyższa.Wydaje mi się że jest to odpowiedni moment na decyzję o zakupie.

Tak mi J.Sikora mowil ,ale do tego tanszego gramofonu proponowal nie droga wkladke Kuzmy ,ktora twierdzil grala podobnie do tych 5-razy drozszych,tak ze trzeba popytac ktora to i jak sie nazywa.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Tak mi J.Sikora mowil ,ale do tego tanszego gramofonu proponowal nie droga wkladke Kuzmy ,ktora twierdzil grala podobnie do tych 5-razy drozszych,tak ze trzeba popytac ktora to i jak sie nazywa.

Takie rzeczy tylko w bajkach ...;))

Wkładka musi być dopasowana do ramienia i phono ...

Mirek nie daj się wkręcać ...to tak jak u Marslo , który ma referencję ;)) bo mu tak powiedzieli ludzie , którzy sprzedali mu 2/3 systemu...;))

Mnie sprzedali gramofon , ale ja nie wierzę , że jest najlepszy na świecie ;))

Mirek nie daj się wkręcać ...to tak jak u Marslo , który ma referencję ;)) bo mu tak powiedzieli ludzie , którzy sprzedali mu 2/3 systemu...;))

moze akurat ta wkladka z tym ramieniem zgrywala sie i dlatego mialo grac dobrze,musze wiecej poczytac o gramofonach i tych wszystkich dodatkach,dobrze ze nie mam za duzo pieniedzy, tak ze pole manewru mam male i bledu nie popelnie ha ha

moze akurat ta wkladka z tym ramieniem zgrywala sie i dlatego mialo grac dobrze,musze wiecej poczytac o gramofonach i tych wszystkich dodatkach,dobrze ze nie mam za duzo pieniedzy, tak ze pole manewru mam male i bledu nie popelnie ha ha

Ta wkładka o której mowa, Kuzmy, która jest dydykowana do ramienia 12cali kosztuje2400 jewro, robiona jest przez japońców tylko i wyłocznie dla Kuzmy i pewnie tą wkładkę, tańszą miał na myśli Śikora. Nie wiem Mirku czy zdajesz sobie sprawę że Pan Sikora używa wkładek po 5 a nawet do10 tysięcy dolarów , dla niego 2,5 tyś jewro to tania wkładka. Masz prosty przykład na którymś ze zdjęć jest na przykład ZYX OMEGA za jakieś 5 tysiaki dolc.W tym przypadku nie ma półśrodków za 50% tu się płaci 100%.A na kupienie tych klocków w przyszłości za pół ceny bym bardzo nie liczył , bo jeśli są tak dobre jak niesie wieść to będą zaawsze w cenie.Ale nie zniechęcaj się ani nie poddawaj, dąż do celu. Ja naprzykład mam kasę, a niewiem jak pokonać barierę typu ŻONA .

Ta wkładka o której mowa, Kuzmy, która jest dydykowana do ramienia 12cali kosztuje2400 jewro, robiona jest przez japońców tylko i wyłocznie dla Kuzmy i pewnie tą wkładkę, tańszą miał na myśli Śikora. Nie wiem Mirku czy zdajesz sobie sprawę że Pan Sikora używa wkładek po 5 a nawet do10 tysięcy dolarów , dla niego 2,5 tyś jewro to tania wkładka. Masz prosty przykład na którymś ze zdjęć jest na przykład ZYX OMEGA za jakieś 5 tysiaki dolc.W tym przypadku nie ma półśrodków za 50% tu się płaci 100%.A na kupienie tych klocków w przyszłości za pół ceny bym bardzo nie liczył , bo jeśli są tak dobre jak niesie wieść to będą zaawsze w cenie.Ale nie zniechęcaj się ani nie poddawaj, dąż do celu. Ja naprzykład mam kasę, a niewiem jak pokonać barierę typu ŻONA .

Ja mam ten sam problem,kupilem Goodmansy to skwitowala ze to dla mnie a nie dla niej,stwierdzila ze szkoda pieniedzy na te wszystkie ustrojstwa,lepiej bym jej dal na "silikony" i tak to wyglada.

Ja mam ten sam problem,kupilem Goodmansy to skwitowala ze to dla mnie a nie dla niej,stwierdzila ze szkoda pieniedzy na te wszystkie ustrojstwa,lepiej bym jej dal na "silikony" i tak to wyglada.

Czasami zastanawiam się po której stronie jest większy poziom egoizmu ,po mojej bo próbuję zrealizować własne marzenia czy po drógiej.Bo jest wieczne alel i dlaczego nie dla mnie.

silikony, to dobra inwestycja :)

zresztą, Twoja żona jak by przeczytała ile razy wymieniasz nazwisko Sikory, może poczuc się zaniepokojona :)

Tu koledze trzeba przyznać rację.

silikony, to dobra inwestycja :)

zresztą, Twoja żona jak by przeczytała ile razy wymieniasz nazwisko Sikory, może poczuc się zaniepokojona :)

Juz w tytule tego watku jest nazwisko J.Sikory dlaczego?bo caly ten watek jest posrednio poswiecony temu Panu, ktory posiada tor odsluchowy moich marzen i ktory uslyszalem na AS w Warszawie w 2014r. dla mnie najlepiej muzycznie grajacy tor jakikolwiek w zyciu slyszalem.

Niesamowite jest to ze wszystko co w tym torze znajduje sie jest wlasnorecznie zrobione przez tego Pana od kolumn Goodmans(Twin Axiette 8)+ wzm Lampowy+Gramoon Sikora,to nie tak jak u nas audiofili kupujacych gotowe roznych znanych firm klocki i szukamy najbardziej pasujacych sprzetow do siebie, zeby w koncu najlepiej razem zagraly.

Chcialbym odtworzyc w swoim domu identycznie grajacy tor odsluchowy J.Sikory,kolmny Goodmansy juz mam,nie kupione od niego, ale przez zniego zrobione,gramofon tez bede szukal uzywany tego Pana, bo na nowy mnie nie stac,wzm lampowy mam Cary 300B, mam nadzieje ze podola zadaniu,kable glosnikowe mam takie same jak J.Sikora czyli Neotech 1952,juz jestem blisko konca niz poczatku i wszystko zrobie zeby tor moj podobnie gral.

Tak ze juz wiadomo ze na zawsze nazwisko tego Pana bedzie przewijalo sie w tym watku,ktory zbudowal najlepszy tor jaki slyszalem i zawsze bede wzorowal sie na nim i wszystkim melomanom szukajacym pieknego grajacego toru odsluchowego bede polecal jako wzor sprzety J.Sikory,sam od niego bezposrednio nic nie kupilem,ale uzywane sprzety jego produkcji jak najbardziej,kto ma wystarczajaca kase to polecam pojechac i umowic sie na odsluchy,moze akurat spodoba mu sie te granie, tak jak w moim przypadku,to jest inne granie niz te co wszedzie mozna uslyszec,zapewniam.

To wszystko co widac na tym zdjeciu jest produkcji J.Sikory i to co gralo na wystawie AS w Warszawie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

A pisałeś kiedyś, że tor twoich marzeń i najlepszy jaki słyszałeś to u Starego? To jak jest?

Posłuchał , ocenił , punkt spojrzenia się zmienił i zmienił zdanie lub nie co w tym złego ?

Ty przez spory czas monobloki Burmester wychwalałeś pod niebiosa - posłuchałeś Amplifona i pozamiatał Twój punkt myślenia...co w tym nadzwyczajnego jest ?

A gdzie napisałem, że to coś złego? Monobloki Burmestera to jedne z najlepszych wzmacniaczy na rynku. Ale czas biegnie i pojawiło się kilka trochę lepszych opcji. Tak będzie zawsze.

A pisałeś kiedyś, że tor twoich marzeń i najlepszy jaki słyszałeś to u Starego? To jak jest?

Tak tor ST to najlepszy tor UNIWERSALNY do kazdego gatunku muzyki, jaki do tej pory slyszalem i do duzych pomieszczen.

Tor J.Sikory najlepszy tor marzenie do pomieszczen mniejszych takich jak moj salon i do sluchania wybranych gatunkow muzyki a w szczegolnosci wokalow, ktore ja preferuje,to inne granie i kazdy powinien najpierw posluchac czy mu odpowiada,akurat ja jestem zachwycony i wiele osob sluchajacych tego toru tez ma podobne zdanie.

Tak tor ST to najlepszy tor UNIWERSALNY do kazdego gatunku muzyki, jaki do tej pory slyszalem i do duzych pomieszczen.

Tor J.Sikory najlepszy tor marzenie do pomieszczen mniejszych takich jak moj salon i do sluchania wybranych gatunkow muzyki a w szczegolnosci wokalow, ktore ja preferuje,to inne granie i kazdy powinien najpierw posluchac czy mu odpowiada,akurat ja jestem zachwycony i wiele osob sluchajacych tego toru tez ma podobne zdanie.

I tego się trzymaj nie daj się zbić z tropu, dąż do celu a osiągniesz go, tylko powoli bez nachalności i nie po trupach .

Bede tez czesto pisal w tym watku o lampach 300B i zapraszam kolegow do podzielenia sie wiadomosciami na ich temat,ktore najlepsze,gdzie kupic i ktore sa tez teraz produkowane:

Ukryta Zawartość

Oczywiscie zamieszczam nastepna recenzje swietnego wzm na lampe 300B

Ukryta Zawartość

Niedrogi i piekny wzm na lampe oczywiscie 300B

Ukryta Zawartość

Tutaj przyklad pieknego japonczyka 300B

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo to zlosliwa i nieprawdziwa opinia, nie spodziewalem sie sie tego po Tobie.

Jak chodzi o gramiaka, to deck mam prosty i stosunkowo tani, ramie z wkladka i phono kosztowaly 4 razy tyle , co deck z oddzielnym zasilaczem. Kable i tweaki to dodatkowo rownowartosc deck'a i to w calosci dopiero robi dzwiek. Phono ustawiany przez Toma Evansa pod parametry wkladki tak na marginesie.

Konto w trakcie usuwania

Az wierzyc sie nie chce ze tyle jest wzm SET na lampe 300B

Ukryta Zawartość

Troche o lampach 300B i ich sonicznych plusach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Autor

To Ty słuchasz tylko wokali solo i chóry? Bo nawet w pieśniach Schuberta jest piano. Zestaw tylko pod wokale, ciekawe?

kocham wokale meskie i kobiece,slucham mniejszych skladow muzycznych,gitara i saksofon solo,balady rokowe,wszystko co piekne i spokojne,kiedy chcem posluchac cos szybszego i dynamicznego to podlaczam do tego samego mojego Carego 300B sluchawki K-1000 a na nich to juz jest taka jazda ze tylko kto ich sluchal to wie o co chodzi

Mirku - wracając to tematu urządzeń Pana Sikory pragnę cię doinformować i przynaglić zarazem .Dorzeczy , w przyszłym roku Pan Sikora zamierz się wystawić w Monahium , jeśli mu dobrz pójdzie , a czego mu szczerze życzę i z całego serca, bo to bardzo miły, komunikatywny i ciekawy jegomość, to jego wynalazki staną się aytomatycznie droższe o conajmniej 100% . Przykładem czego może być historia ZONTEKA , to też nasz produkt , po wystawie w Warszawie, Monahium i USA ,za kosztujący jeszcze rok temu 20 tyś.pln.gramofon ,dziś trzeba dać co najmniej 40 tyś pln.Spójrz :http://www.audiostereo.pl/drapak-peezeeta_96450.html/page, cała historia jak to powstawało. Poza tym nie wiem czy jescze jest dostępny u nas w kraju .Od nproducenta też nie kupisz ,niestety umowy. Kolejna kwestia,na zakup używanego , nie liczył bym bardzo ,a to z tego względu iż Pan Sikora w ramach rozliczenia przyjmuje swoje urządzenia i można je zawsze za dopłatą wymienić na nowsze modele ,lub wyższy(dotyczy to głównie gramofonów) . Twierdzi że jego klocki się nie starzeją, ,,nie ma się co psuć" ,materiały użyte do wyprodukowania śą bardzo wysokiej jakości ,a jakośc wykonania jest tak wysoka że nawet i po dwudziestu latach będą jak nowe.Jak widzisz czasu jest mało, trzeba gromadzić kasę i to szybko!!!

Mirku - wracając to tematu urządzeń Pana Sikory pragnę cię doinformować i przynaglić zarazem .Dorzeczy , w przyszłym roku Pan Sikora zamierz się wystawić w Monahium , jeśli mu dobrz pójdzie , a czego mu szczerze życzę i z całego serca, bo to bardzo miły, komunikatywny i ciekawy jegomość, to jego wynalazki staną się aytomatycznie droższe o conajmniej 100% . Przykładem czego może być historia ZONTEKA , to też nasz produkt , po wystawie w Warszawie, Monahium i USA ,za kosztujący jeszcze rok temu 20 tyś.pln.gramofon ,dziś trzeba dać co najmniej 40 tyś pln.Spójrz :http://www.audiostereo.pl/drapak-peezeeta_96450.html/page, cała historia jak to powstawało. Poza tym nie wiem czy jescze jest dostępny u nas w kraju .Od nproducenta też nie kupisz ,niestety umowy. Kolejna kwestia,na zakup używanego , nie liczył bym bardzo ,a to z tego względu iż Pan Sikora w ramach rozliczenia przyjmuje swoje urządzenia i można je zawsze za dopłatą wymienić na nowsze modele ,lub wyższy(dotyczy to głównie gramofonów) . Twierdzi że jego klocki się nie starzeją, ,,nie ma się co psuć" ,materiały użyte do wyprodukowania śą bardzo wysokiej jakości ,a jakośc wykonania jest tak wysoka że nawet i po dwudziestu latach będą jak nowe.Jak widzisz czasu jest mało, trzeba gromadzić kasę i to szybko!!!

Tak J.Sikora to bardzo uprzejmy i super gosc,tylko w jego pokoju czulem sie jak w domu,atmosfera wspaniala tak jak wysoki poziom grania, co do kupna uzywanych to nawet te najdrozsze i najlepsze na swiecie bez problemu za 50% dostane; tak bez przesady.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Bardzo to zlosliwa i nieprawdziwa opinia, nie spodziewalem sie sie tego po Tobie.

Jak chodzi o gramiaka, to deck mam prosty i stosunkowo tani, ramie z wkladka i phono kosztowaly 4 razy tyle , co deck z oddzielnym zasilaczem. Kable i tweaki to dodatkowo rownowartosc deck'a i to w calosci dopiero robi dzwiek. Phono ustawiany przez Toma Evansa pod parametry wkladki tak na marginesie.

Źle to odebrałeś ;)

To miało być tylko uszczypliwe , nie złośliwe i absolutnie nie dotyczyło Twojego toru analogowego tylko wypowiedzi dotyczącej oceny Twojego systemu przez dystrybutora...

No bo co niby ma powiedzieć ktoś kto sprzedaje ...że gra źle;)

A moja wypowiedź to przestroga , że absolutnie nie należy wierzyć ocenie komuś kto chce coś sprzedać ...tylko tyle.

Mirek też nie powinien wierzyć we wszystko co Pan Sikora mówi.

Inaczej to nazywa się naiwność:)

Grzegorz, z calym szacunkiem - ile Ty masz lat , spojrz w o mnie, bedziesz wiedzial ile ja mam. Mirek ztcw jest z podobnego rocznika co ja.

I Ty chcesz nas przestrzegac przed naiwnoscia?

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.