Skocz do zawartości
IGNORED

Sony vpl-hw55...hw40... Black Contrast Tuning.... VooDoo?

Yodas

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden ze Znajomych ( serdecznie go pozdrawiam) podesłał mi link ( jako ciekawostkę) do takiego tuningowego cuda....

Co o tym sądzicie? Czy to kolejne VooDoo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może ktoś z Was stosuje coś takiego u Siebie?..... a może Wiecie coś więcej niż suche marketingowe wiadomości?.....

Czy to jest warte tych "kilku" euro :) ;)?

czekam na opinie...

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponoc poprawia czerń o 50% przy zachowaniu lumenów. Jednak w praktyce -wg userow na forach zagranicznych- jednak zauważalny jest spadek lumenów przy jednoczesnej poprawie czerni, jednak nie jest to ponoc różnica 'niebo a ziemia'.....

Ja sam rozmawiałem z ta firma mailowo, oczywiscie twierdza ze to super tuning. Sam filtr ( jak do aparatu foto) jest nakładany od zewnatrz z uwzględnieniem kata ustawienia projka do ekranu. Cena 220€ z shippingiem z Germanowa. Czekam na dostawę aby zamowic to moze skrobnę kiedys cos wiecej/)

Pozdrawiam

...i jeszcze takie pytanko...

... czy wystarczy tylko założyć ten filtr i jest ekstra? ... ;) :)

....Czy po założeniu tego cuda jest konieczna profesjonalna kalibracja?

... @will66 skrobnij koniecznie czy to takie cudo i czy daje aż tak wiele jeśli chodzi o kontrast...

.... najważniejsze , najwięcej informujące i prawdę mówiące są opinie użytkowników.....

Pytań może być więcej.... np... czy z tym kagańcem lampa moze pracować w trybie "low", (bo filtr obcina jasność, podobno) ?....

Mnie ogólnie interesuje plastyka obrazu którą widzi oko, z tym filtrem, jakieś pomiary i wartosci liczbowe mało mnie interesują.... chodzi mi o ogólne odczucie i wrazenie co do kontrastu i czerni , czy widać jego poprawę i czy warte jest to tych euro...

....i czy ten zysk na czerni i kontrascie rekompensuje ,ewentualne inne straty w jakości obrazu po zastosowaniu filtra...?

Filtr zakładasz sam i to wszystko. Musisz tylko ustawić go odpowiednio do kata ustawienia projka aby niknąc refleksów itd.

Co do kalibracji to wiem, ze cześć userow zrobiła ponowna kalibrację ISF, inni 'robili' korektę na oko; zależy czego oczekujesz. Filtr obcina troche jasność ale nie jest to degradacja. Piszą o poprawieniu czerni i kontrastu ale nie słyszałem o innych ujemnych cechach zastosowania gadżetu.

Ja mysle ze i tak duzo zależy od warunków w jakich pracuje projek.... Cudów na kiju nie oczekiwałbym.

U mnie np. jade na preset Reference z lampa na Low z wylaczonym Iris i paroma innymi rzeczami ustawionymi wg własnych preferencji i jak dla mnie jest super. Zastanawiam sie sam co jeszcze moze ten filtr poprawic....

... jak zamontujesz to się dowiesz... ;) :).... i mam nadzieję, że ja się też dowiem bo obiecałeś, że skrobniesz co nie co.... :)

...Ja także nie mam nic do zarzucenia hw55 dla mnie produkuje mega jakościowy obraz, ale jeśli czernią zbliży sie jeszcze bardziej do jvc to bym się nie pogniewał ;) :)....

• 4 miesiące później...

Nie, nie zakupiłem. Niemiec z ktorym rozmawiałem był bardzo oględny w słowach (moze dlatego ze po angielsku:)) i jak na ponoc takie cudo nie chciał tego promować w rozmowie ze mną. Doszedłem do wniosku, ze nie wydam 200 euro na nakladke do obiektywu- zbyt mało danych:))

Nawet miałem przez chwilkę pomysl aby zakupić jakis różowy filtr do aparatu za 20 euro i sprobowac....

Nie, nie zakupiłem. Niemiec z ktorym rozmawiałem był bardzo oględny w słowach (moze dlatego ze po angielsku:)) i jak na ponoc takie cudo nie chciał tego promować w rozmowie ze mną. Doszedłem do wniosku, ze nie wydam 200 euro na nakladke do obiektywu- zbyt mało danych:))

Nawet miałem przez chwilkę pomysl aby zakupić jakis różowy filtr do aparatu za 20 euro i sprobowac....

... no cóż... czyli czekamy na innego Kolegę lub Kolezankę, która zaryzykuje te 200 "ojro"... :)

W hw 55 masz problem z czernia?

Po drugie jaki masz ekran ? Jak bialy to jak dla mnie czerni dobrej nie uzyskasz i to nawet w JVC. Przerabialem kilka bialych Screenow w roznych cenach i zaden nie spelnial oczekiwan. Grey robi swoje.

U mnie smiga 55 i czasami jest wrazenie ze plazme ogladasz.

Co do tego filtra to sciema, znajomy mial na hw30 i nic nie pomoglo dalej mleko, ekran bialy.

mysle, ze nie warto. Lepiej zrobic kalibracje projektora przy okazji poprawiajac pare niedociagniec fabrycznych.

Dokladnie. Raczej bym w kalibracje zainwetowal.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

To raczej juz nie ta polka cenowa :) Lepsza czernia itp. to Sony VPL-VW300ES lub JVC x500, Widzialem obraz dwoch i sadze ze mogly by cie bardzo zadowolic :)

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

W hw 55 masz problem z czernia?

Po drugie jaki masz ekran ? Jak bialy to jak dla mnie czerni dobrej nie uzyskasz i to nawet w JVC. Przerabialem kilka bialych Screenow w roznych cenach i zaden nie spelnial oczekiwan. Grey robi swoje.

U mnie smiga 55 i czasami jest wrazenie ze plazme ogladasz.

Co do tego filtra to sciema, znajomy mial na hw30 i nic nie pomoglo dalej mleko, ekran bialy.

Dokladnie. Raczej bym w kalibracje zainwetowal.

Na pewno szary ekran poprawi sytuacje, szczegolnie kontrast i kolory. Taka role ma tez velvet ramki ekranu: poprawienie wrażenia ze czerń jest czerniejsza.

Natomiast nie biały ekran jest problemem a tylko warunki w jakich projek pracuje i ustawienia samego projektora. Słabe warunki jak salon, okna itd to biały, a Tzw. jaskinia to szary ekran- generalna zasada. Zauważ ze wszystkie ale to wszystkie projki JVC, niezależnie od klasy i ceny, maja te same 1300 lumenów i z tego co wiem nie zmienia sie to juz bardzo po kalibracji. Sony 55 ma ich fabrycznie 1700, a po kalibracji zjeżdża w dol w okolice 1000.

Kalibracja projka przeniesie go na inny poziom jakosci: zarowno obrazu jako całości, czerni, kontrastu itd.

Wg tego testu kazdy proj po kalibracji bardzo zjeżdża z jasnością i jvc nie jest wyjątkiem...:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno szary ekran poprawi sytuacje, szczegolnie kontrast i kolory. Taka role ma tez velvet ramki ekranu: poprawienie wrażenia ze czerń jest czerniejsza.

Zgadzam sie w 100%

Nawet mozna zobaczyc ze dobre kina nie uzywaja bilaych ekranow tylko szare.

Zgadzam sie w 100%

Nawet mozna zobaczyc ze dobre kina nie uzywaja bilaych ekranow tylko szare.

uufffffffffffff...... dobrze że mam szary , nawet bardzo szary :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.