Skocz do zawartości
IGNORED

Platforma antywibracyjna c.d.

Fafikdog

Rekomendowane odpowiedzi

tak samo jak dobrze jest stawiać sprzęt na czymś odsprzęgającym od podłoża - tak samo czasem dobrze jest go przycisnąć

ciężar, rodzaj, miejsce tego nacisku - jest kompletnie indywidualne. tu nie ma żadnych reguł - bo każdy - i sprzęt i człowiek - jest inny.

prawidłowość technologiczna zaprojektowania zasilacza nie ma tu nic do rzeczy.

są urządzenia - które lepiej / inaczej (akustycznie) działają na swobodzie, a są i takie - które lepiej rezonują wewnętrznie z jakimś tam obciążeniem fizycznym

przykład - dampery na lampy - niby to nie ma wpływu na działanie lamp, elektrony tak samo zapieprzają :) ale jednym to pasuje - innym nie (dźwiękowo), a jeszcze inni w ogóle tego nie słyszą

co do zasady - niektórzy słyszą pewne niuansowe różnice, inni nie - to całkowita norma w audio i dobrze jest się z tym pogodzić :) a w high endzie to powinno być oczywistością.

jak komuś pasuje puszczać prąd przez sznurówkę od nordosta - jego sprawa, ktoś inny woli pytona 5 kg :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Dziękuję. Jak sądzisz jaki procent brzmienia całego systemu stanowią ww gadżety a jaki optymalnie dobrana akustyka pomieszczenia. Czy układanie czegokolwiek na poprawnie zaprojektowanym zasilaczu przyniesie poprawę brzmienia czy świadczy to o słabości konkretnej konstrukcji.

Tradycyjnie,jak mozna jakims gadzetem poprawic brzmienie urzadzenia ,to z pewnością jest do dupy. Zwlaszcza jesli reaguje na sieciowki ,prawda? :) Ręce opadają.

Niewątpliwie dobierając rozwiązania na słuch dobieram je do swojego gustu, do swojego pomieszczenia/akustyki. Zysk jakościowy spowodowany opisanymi rozwiązaniami (poza dociążeniem kolumn) bierze sę z poprawy jakości sygnału elektrycznego i nie ma wiele wspólnego z akustyką. Te dwa aspekty widzę jako rozłączne. Oba bardzo istotne. Szymonie zachęcam do próby z bambusem i kwarcem.

Deskami i piachem bawiłem się w audio 17 lat temu. Od tego czasu nauczyłem się żeby najpierw zadbać o podstawy a później bawić się gadżetami, które w poprawnie zbudowanym systemie pełnią marginalną rolę a zazwyczaj szkodzą.

Nie wyobrażam sobie deski do krojenia pod moje 200kg monobloki :)

Tradycyjnie,jak mozna jakims gadzetem poprawic brzmienie urzadzenia ,to z pewnością jest do dupy. Zwlaszcza jesli reaguje na sieciowki ,prawda? :) Ręce opadają.

Z Ciebie to prawdziwy inspektor gadżet.

Deskami i piachem bawiłem się w audio 17 lat temu.

Szymon, gdzie my idziemy Ty już stamtąd wracasz...mówię to bez złośliwości

wiem że poprawnie zrobiona akustyka to podstawa i prędzej czy pożniej trza ten temat przerobić

ale spójrz na warunki i system który Ty posiadasz i ja....powiem po sportowemu ;-)

mój pokój to jak bardzo malutki ''ring'' gdzie ciosy tylko można zadać łokciem bo już przy sierpowym

można już zahaczyć o kolumnę ;-) ...a u Ciebie ?...swoboda akcji ;-)

..i dlatego ta deska bambusowa mnie interesuje

Rzeczywiście, ja też nie, przy tak dużej masie.

A co powiesz o ich dociążeniu ? :)))

Jednak już kwarc jako tłumik rezonansu, a przepływ prądu powoduje zjawisko rezonansu, może mieć sens.

Jednak, skoro bawiłeś się już piaskiem i deskami i masz już to za sobą, to ok. Fajnie Mirek powiedział, gdzie my idziemy, stamtąd Ty już wracasz :)

SoTM SMS-200 / Lampizator DHT DAC / NAF 845+Amati / Cessaro Chopin  

Czy układanie czegokolwiek na poprawnie zaprojektowanym zasilaczu przyniesie poprawę brzmienia czy świadczy to o słabości konkretnej konstrukcji.

Podam przykład. X Blocki zstały położone nad zasilaczami i trafami zarówno przedwzmacniacza jak i końcówki Jadis Defy 7 i wnoisły wyraźną poprawę. Dźwięk był czystszy i bardziej zdyscyplinowany. Opisywałem to już na forum. Czy produkty tej firmy to knoty?

Szymon, gdzie my idziemy Ty już stamtąd wracasz...mówię to bez złośliwości

wiem że poprawnie zrobiona akustyka to podstawa i prędzej czy pożniej trza ten temat przerobić

ale spójrz na warunki i system który Ty posiadasz i ja....powiem po sportowemu ;-)

mój pokój to jak bardzo malutki ''ring'' gdzie ciosy tylko można zadać łokciem bo już przy sierpowym

można już zahaczyć o kolumnę ;-) ...a u Ciebie ?...swoboda akcji ;-)

..i dlatego ta deska bambusowa mnie interesuje

Mirek w małej przestrzeni też można, jak przyjedziesz to sam się przekonasz. Deskę wykorzystamy zgodnie z przeznaczeniem czyli pokroimy na niej smaczną kiełbaskę :)

Od strony akustycznej mamy coś ekstra, musisz to zobaczyć.

Podam przykład. X Blocki zstały położone nad zasilaczami i trafami zarówno przedwzmacniacza jak i końcówki Jadis Defy 7 i wnoisły wyraźną poprawę. Dźwięk był czystszy i bardziej zdyscyplinowany. Opisywałem to już na forum. Czy produkty tej firmy to knoty?

Jesteś w stanie udowodnić ich działanie gdziekolwiek poza swoim systemem lub co gorsza obcym słuchaczom na własnym podwórku?

To, że coś wpływa na dźwięk nie znaczy że są to zmiany pozytywne to po pierwsze. Po drugie nikomu nie zabraniam testować i sprawdzać nawet najgłupszych pomysłów ale wskazuję poprawną lub jak wolisz logiczną kolejność w konstruowaniu całego systemu. Jeżeli masz system gdzie akustyka stanowi powiedzmy 50% a reszta klocków i zabawek 50% to jakie procentowo zmiany uzyskasz podkładką pod listwę zasilającą?

Dla mnie wszystkie te bzdety z X-em w nazwie to najczystszej wody szarlataneria niepoparta jakimikolwiek badaniami fizycznymi ani dowodami naukowymi. Jakiś czas temu przypadkowo nawiązałem kontakt z wymienioną firmą i miałem dostać bezpieczniki na testy, niestety jak się okazało że ja to ja to padł blady strach na możliwość weryfikacji teorii "producenta". Nadal jestem żywo zainteresowany testami wszelakimi, jest niestety jeden minus jak coś nie działa lub pogarsza brzmienie to następuje wylanie kubła zimnej wody. U mnie nie ma jak z pisamkami, że za psi grosz albo "audiokostkę" skaczą jak małpki w cyrku i cmokają na zawołanie. Jeżeli coś gra to może się nazywać dowolnie i pochodzić nawet z piekła a wyraźnie to napiszę. Problem w tym, że takich sprzętów jest jak na lekarstwo za to prymitywnego marketingu i bełkotu audio-oszołomów całe morze.

Masz odwagę to przyjedź i udowodnij pozytywne działanie jakiegokolwiek z X gadżetów, wtedy jasno i wyraźnie napiszę na forum, że mają pozytywny wpływ i koniec tematu.

Póki co po ostatnich przeżyciach z Harmonixami i Entreqami jedynie utwierdziłem się w moim przekonaniu. A miało być tak pięknie...

Rozumiem, że u Siebie masz wszystko dopięte na tip top i pozostają Ci jedynie gadżety.

To, że coś wpływa na dźwięk nie znaczy że są to zmiany pozytywne to po pierwsze.

To, co napisałeś to oczywista oczywistość. Dla jednych te zmiany są warte coś, dla innych nie.

Panie forumowy, chciałbym tylko byś ocenił trafa i zasilacze Jadisa, nic więcej:) Jeśli zareagowały czyli są do kitu?

Rzeczywiście, ja też nie, przy tak dużej masie.

A co powiesz o ich dociążeniu ? :)))

Jednak już kwarc jako tłumik rezonansu, a przepływ prądu powoduje zjawisko rezonansu, może mieć sens.

Jednak, skoro bawiłeś się już piaskiem i deskami i masz już to za sobą, to ok. Fajnie Mirek powiedział, gdzie my idziemy, stamtąd Ty już wracasz :)

Co ma poprawić dociążenie monobloków i gdzie mam położyć piaskowiec?

Jaki mierzalny wpływ ma kupka piasku na rezonans czegokolwiek w końcówce mocy i jaki wpływ ma obniżenie rzekomego rezonansu na sygnał audio. Skąd pomysł, że kwarc czyli piasek ma jakiekolwiek działanie na zjawiska w sprzęcie audio. I dlaczego kwarc a nie jakikolwiek z innych krzemianów np trydymit, coesyt czy krystobalit? Dlaczego nie zastosować krzemianów warstwowych typu biotyt, muskowit, flogopit czy lepidolit?

To, co napisałeś to oczywista oczywistość. Dla jednych te zmiany są warte coś, dla innych nie.

Panie forumowy, chciałbym tylko byś ocenił trafa i zasilacze Jadisa, nic więcej:) Jeśli zareagowały czyli są do kitu?

Miałem Jadisa JA200, nie widzę w tym zasilaniu niczego nadzwyczajnego. Stara, klasyczna szkoła. Trafa nie zareagowały tylko wyobrażenie słuchającego uległo takiej sugestii. Najpierw trzeba jednoznacznie i niepodważalnie ustalić czy jakieś pozytywne zmiany nastąpiły i są powtarzalne w innych systemach. Bardziej skłaniam się ku teorii, że tego typu gadżety bardziej szkodzą niż pomagają.

Przypomina mi to flebotomię znaną jako metodę leczniczą do XIX wieku. Upuszczanie krwi miało leczyć dolegliwości wszelakie i podobnie jak powyższe opierało się na wierze samych zainteresowanych.

Medycyna i nauka zweryfikowały co są naprawdę warte. Jak udostępnisz Jadisa to chętnie dokonamy pomiarów sygnału audio przed i po zastosowaniu gadżetów w dowolnym miejscu obudowy czy zasilania.

Najważniejsza jest weryfikacja w praktyce. Zawsze powtarzam jesteś pewien swojej racji zaproś do Siebie lub przyjedź i to udowodnij. Ode mnie masz nieustające zaproszenie. Nic w tej kwestii się nie zmieniło.

Czy produkty tej firmy to knoty?

Nie. Słyszałem je w kilku systemach. W każdym wnosiły słyszalną poprawę w większości aspektów. W szczególności poprawie ulegała prezentacja detali, dźwięk nabierał większego oddechu i takiego oderwania od kolumn, większego realizmu. Ale widocznie to jedynie sugestia, skoro tak uważają forumowe autorytety;-)

Ja bym tam nie brał na poważnie autorytetów, które nie wierzą np. w działanie bezpiecznika X-fuse, a nie miały go nawet w rękach. Na jakiej podstawie takie opinie, zdjęć w internecie?

Ja bym tam nie brał na poważnie autorytetów, które nie wierzą np. w działanie bezpiecznika X-fuse, a nie miały go nawet w rękach. Na jakiej podstawie takie opinie, zdjęć w internecie?

No ale tę opinię wygłosił największy forumowy autorytet, więc nie można jej nie traktować poważnie...

Szymon, nie napinaj się. Mi nie chodzi o udowodnienie Tobie, o wykazanie wyższości, mądrości, przewagi. To jest hobby, nie zawody. Co do mierzenia i nauki, to z przykrością stwierdzam, że stoisz w szeregu z Bum123. To, że nauka dziś nie znajduje odpowiedzi albo, że dane urządzenie nie zarejestruje czegoś, to nie znaczy że nie ma zmiany. Nauka dziś jeszcze nie zna odpowiedzi na pytanie czym jest prąd, więc o czym tutaj można mówić z "całą pewnością" ? Kwarc z uwagi na swoją drobną a przede wszystkim sypką strukturę tłumi rezonans. Być może inne materiały są lepsze. Nie wiem, nie robiłem takich porównań. Ostatecznie jest właśnie tak jak piszesz czyli "najważniejsza jest weryfikacja w praktyce". Ja nie sprzedaję desek z Ikea, nie mam konfekcji kwarcu, ja się dzielę swoimi spostrzeżeniami z naszego wspólnego hobby.

SoTM SMS-200 / Lampizator DHT DAC / NAF 845+Amati / Cessaro Chopin  

Trafa nie zareagowały tylko wyobrażenie słuchającego uległo takiej sugestii.

Tak się składa, że byłem przy tych próbach. Byłem sceptyczny od początku. Zastosowano to na 2 przedwzmacniaczach Jadisa , końcówce i CD7 ARC. Zdjęcie X Blocka dawało dźwięk mniej czytelny. Testowano na płytach moich z awangardy w klasyce, z firmy audiofilskiej Aeon.

np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja nie ulegam sugestiom. Różnica była oczywista również dla pozostałych. Słuchaliśmy bardzo głośno. Gdybym przy tym nie był, bym nie uwierzył. Nie nabywałem tego urządzenia, może kiedyś:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ale tę opinię wygłosił największy forumowy autorytet, więc nie można jej nie traktować poważnie...

Dlatego zbieram już na kolumny Studio16Hz, Amplifona (zanim nazbieram, to zadowolę się chińskim na literę C), kable Mita, potem tylko akustyka i wszystkie bezpieczniki, podkładki antywibracyjne, kondycjonery masy, itd. przestaną mieć u mnie rację bytu. To są za dobre sprzęty, żeby można było je jeszcze jakoś poprawiać.

Szymon, nie napinaj się. Mi nie chodzi o udowodnienie Tobie, o wykazanie wyższości, mądrości, przewagi. To jest hobby, nie zawody. Co do mierzenia i nauki, to z przykrością stwierdzam, że stoisz w szeregu z Bum123. To, że nauka dziś nie znajduje odpowiedzi albo, że dane urządzenie nie zarejestruje czegoś, to nie znaczy że nie ma zmiany. Nauka dziś jeszcze nie zna odpowiedzi na pytanie czym jest prąd, więc o czym tutaj można mówić z "całą pewnością" ? Kwarc z uwagi na swoją drobną a przede wszystkim sypką strukturę tłumi rezonans. Być może inne materiały są lepsze. Nie wiem, nie robiłem takich porównań. Ostatecznie jest właśnie tak jak piszesz czyli "najważniejsza jest weryfikacja w praktyce". Ja nie sprzedaję desek z Ikea, nie mam konfekcji kwarcu, ja się dzielę swoimi spostrzeżeniami z naszego wspólnego hobby.

Akurat zniekształcenia czy rezonans w sieci lub sygnale audio można łatwo pomierzyć. Mój sceptycyzm wynika z moich doświadczeń. na razie nikt mi nie udowodnił, że takie gadżety jednoznacznie pozytywnie wpływają na brzmienie. Tylko tyle w temacie. Buma cenię właśnie za jego audiosceptycyzm.

Czy nie sądzisz, że warto zainwestować w lepsze warunki akustyczne?

Tak się składa, że byłem przy tych próbach. Byłem sceptyczny od początku. Zastosowano to na 2 przedwzmacniaczach Jadisa , końcówce i CD7 ARC. Zdjęcie X Blocka dawało dźwięk mniej czytelny. Testowano na płytach moich z awangardy w klasyce, z firmy audiofilskiej Aeon.

np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie ulegam sugestiom. Różnica była oczywista również dla pozostałych. Słuchaliśmy bardzo głośno. Gdybym przy tym nie był, bym nie uwierzył. Nie nabywałem tego urządzenia, może kiedyś:)

Jak będziesz miał cokolwiek co można poddać weryfikacji u mnie to zapraszam. Inaczej sam rozumiesz, jak nie usłyszę... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio mamy zaskakujący wysyp świeżaków z zerowym dorobkiem i jakże wspaniałą znajomością wieloletnich użytkowników. Widać nowe forum zdycha i zombie wracają :)

Oczywiście zabrakło tchórzom odwagi aby wystąpić pod prawdziwym nickiem.

• Moderatorzy

Te transformatory za sugestią Tomkly i Squad05 usunąłem z toru, ponieważ słusznie zwrócili moją uwagę na znaczące pogorszenie brzmienia fortepianu. Ja tego nie słyszałem, zaczadzony byłem efektem WOW głębi 3D, kontrolą basu i oczyszczoną, perlistą górą.

U mnie te Twoje trafa podobny efekt dawały - pomimo poprawienia pewnych aspektów chyba więcej psują niż poprawiają.

-----------------

Jak będziesz miał cokolwiek co można poddać weryfikacji u mnie to zapraszam. Inaczej sam rozumiesz, jak nie usłyszę... :)

Doskonale Ciebie rozumiem, ja również polegam tylko na własnym słuchu i opisuję tylko z autopsji. Materiał na którym odsłuchuję jest bardzo specyficzny. To skomplikowany dźwięk, ale to właśnie na nim wyłapuję każdy niuans. Śpiew operowy a w szczególności głos sopranowy w najwyższych dźwiękach w śpiewie koloraturowym zarówno lirycznym jak i dramatycznym również jest idealny do testowania.

Na muzyczce bla bla bla to jakichkolwiek różnic się nie wyłapie. Głos ludzki (ćwiczących śpiew operowy) to najdoskonalszy instrument i bogactwo jego niuansów nie odda jakikolwiek instrument. Własnie na nim najczęściej testuję stąd wyłapuję najmniejszą zmianę czy to przy teście okablowania, bezpieczników, czy nawet podstawek pod kable głośnikowe, ale o tym napiszę później.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Lampizator wkłada do środka , ale Ty ciemna masa jesteś ;)

Oczywiście , szczególnie tej .

Kup sobie koniecznie jeszcze do kompletu bezpieczniki , listwę i drut zasilający .

Będzie Nirvana ;)

Tak z naklejką gra troszkę ciemniej ..

Jak chcesz troszkę jaśniej przykleję białą i zapłacisz tylko 250 zł ..zamiast 400...

Ten z prawej kosztuje też 400 zł , ale za 10 kg..

post-59766-0-84730600-1493203371_thumb.jpg

post-59766-0-80920200-1493203383_thumb.jpg

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Druty mają świetne tylko przydrogie

Przydrogie ????

To jest patologia ...zobacz do klubu YB jakie głośniki chłopaki sprzedają w cenie listwy Verictum .

To tak jakbyś kupił hulajnogę ( Verictum ) w cenie nowego BMW ( YB).

Tak z naklejką gra troszkę ciemniej ..

Jak chcesz troszkę jaśniej przykleję białą i zapłacisz tylko 250 zł ..zamiast 400...

Ten z prawej kosztuje też 400 zł , ale za 10 kg..

Jeśli chodzi o ceny, to interesuje mnie jednak mimo wszystko bardziej jakie on wprowadza zmiany. Mam na tyle kiepski system (nie będę zdradzał jaki, bo to moja sprawa), że akurat wypożyczony bezpiecznik X-Fuse działa pozytywnie, lepiej niż poprzedni Padis (większa rozdzielczość). Nie potrzebuję 10kg bezpieczników, tego z prawej też nie testowałem, tylko ten z lewej i nie chce mi się już dalej się tym zajmować, skoro jestem zadowolony. Bawi mnie za to Wasz forumowy guru-autorytet, który z góry neguje jego działanie, widząc jedynie jego zdjęcie. W ogóle po co wrzucać zdjęcia bezpieczników? Żeby na ich podstawie opisywać ich wpływ na brzmienie najwyraźniej.

Ten z prawej kosztuje też 400 zł

Po wydaniu nawet kilkukrotności tej kwoty świat mi się nie zawalił. Szkoda czasu na trajlowanie nawet o tym. Kup te zwykłe i mi prześlij lub wskaż gdzie je kupić. Potestuję.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

tego z prawej też nie testowałem, tylko ten z lewej

Test na spostrzegawczość oblany ;)

Po wydaniu nawet kilkukrotności tej kwoty świat mi się nie zawalił. Szkoda czasu na trajlowanie nawet o tym. Kup te zwykłe i mi prześlij lub wskaż gdzie je kupić. Potestuję.

Alibaba.com

Przydrogie ????

To jest patologia ...zobacz do klubu YB jakie głośniki chłopaki sprzedają w cenie listwy Verictum .

To tak jakbyś kupił hulajnogę ( Verictum ) w cenie nowego BMW ( YB).

Gwałtem ktoś Ciebie Grzesiu zmuszał do ich zakupienia? Patologia? A gdzie jej nie ma? Kolumny za fortunę a w środku tak naprawdę syf, a to przecież wręcz norma.

Test na spostrzegawczość oblany ;)

No nie do końca, ja tu widzę inne (wizualnie) bezpieczniki, czy zachowują się tak samo w systemie? Może, nie wiem. Jeśli tak, to jestem naiwny i przepłaciłem, ale grunt, że jestem zadowolony :)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

No nie do końca, ja tu widzę inne (wizualnie) bezpieczniki, czy zachowują się tak samo w systemie? Może, nie wiem. Jeśli tak, to jestem naiwny i przepłaciłem, ale grunt, że jestem zadowolony :)

Tak różnią się naklejką i jej brakiem ;)

Zdałeś ;)

Gwałtem ktoś Ciebie Grzesiu zmuszał do ich zakupienia? Patologia? A gdzie jej nie ma? Kolumny za fortunę a w środku tak naprawdę syf, a to przecież wręcz norma.

Jak patologia to chyba można nazwać to wprost ?

Jak jest syf to też można napisać ?

Przecież do tego powinno służyć forum , czyż nie ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.