Skocz do zawartości
IGNORED

Informacja wstępna dla średnio-zaawansowanych pytających o kable

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

niech Kolega pisze do red. Swinarskiego z tymi swoimi żalami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest szansa, że zrozumie

Ukryta Zawartość

to po co kolejny bzdurny wątek?

a user wydawałoby się doświadczony?

ale - przypadłości nie wybierają... :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Ty nie słyszysz. Ja słyszę.

Udowodnij.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

@audiograde

wyjaśniłem po co

te idiotyczne debaty kablowe wciąż wracają i wciąż niektórzy "słyszący" wmawiają niedoświadczonym, że wymiana kabla głośnikowego, interkonektu czy sieciówki przyniesie im poprawę dźwięku, której szukają w sytuacji, gdy np. kolumny nie wyrabiają na basie

"no chyba że ktoś głuchy jest" albo "nie zna się, niewiele słyszał" względnie "idzie w zaparte, bo go nie stać" itp. itd.

no to proszę - piszcie te idiotyzmy na adres Magazynu HiFi

W czasach jak był pisany ten artykuł na polskim sprzęcie podczas wymiany kabli na inne dłuższe odkryłem że kable łączące wzmacniacz z kolumnami jednak mają pewien wpływ na to co ostatecznie słyszymy z kolumn.

Nie byłem żadnym świadomym audiofilem tylko chłopakiem który sam zauważył że kable łączące coś zmieniają jednak w dźwięku generowanym przez kolumny.

Nagrałem kiedyś ten sam utwór zwykłym aparatem foto z różnymi kablami zasilającymi -zwykłym i furutechem. Jeśli kable nie mają wpływu to pliki powinny być nie do odróżnienia.

Okazało się że pliki można odróżnić bo na zwykłem kablu dźwięk został zarejestrowany jako minimalnie bardziej ostry, przenikliwy natomiast na furutechu muzyka jest spokojniejsza i bardziej czysta.Oczywiście różnice w nagranych plikach były naprawdę bardzo minimalne ,ale uchwytne.

@audiograde

wyjaśniłem po co

te idiotyczne debaty kablowe wciąż wracają i wciąż niektórzy "słyszący" wmawiają niedoświadczonym, że wymiana kabla głośnikowego, interkonektu czy sieciówki przyniesie im poprawę dźwięku, której szukają w sytuacji, gdy np. kolumny nie wyrabiają na basie

"no chyba że ktoś głuchy jest" albo "nie zna się, niewiele słyszał" względnie "idzie w zaparte, bo go nie stać" itp. itd.

no to proszę - piszcie te idiotyzmy na adres Magazynu HiFi

Trzeba być ciężko doświadczonym, żeby uważać, iż na zły system pomoże dobry kabel (jakikolwiek). On tylko jeszcze bardziej pokaże wady systemu. Leczenie syfa pudrem nic nie załatwia. A że większość sprzętu (i mniejsza część kabli) do niczego się nie nadaje to jest oczywiste.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

:) Kable to temat który ożywia forum . Jak dyskusja jest spokojna i na poziomie to nawet fajnie się to czyta .

Co entuzjasta muzyki to opinia . To że coś widać na wykresie ( a dlaczego miało by być nie widoczne ) nie znaczy że jest słyszalne .

Sam nie mam kabli z supermarketu za bardzo lubię swoje klocki żeby podłączyć pod nie sznurek do suszenia bielizny .

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

A ty udowodnij, że wszystkie kable we wszystkich systemach dają jednakowe brzmienie.

Udowodniono to setki razy w ślepych testach.To nie dowód?

A ty udowodnij, że wszystkie kable we wszystkich systemach dają jednakowe brzmienie.

A ty udowodnij, że nie.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Powtórzyłeś to pięć razy, wystarczy! Każdy ma prawo mieć swoje zdanie.

Tylko dlaczego tak nachalnie domagasz się zwrócenia na siebie uwagi. Zacznij jeszcze na końcu każdego zdania pisać TAK.

Żałosne.

Pozdrawiam, Paweł

I bede powtarzal bez konca, bo to prawda. I kropka.

proszę zatem o wykresy częstotliwości różne dla tego samego materiału odtwarzanego z użyciem różnego okablowania

czasem warto wyczyścić uszy z woskowiny, a już na pewno warto zwrócić uwagę na akustykę..

u siebie lewa kolumna jest w rogu pokoju, ok 70 cm od ścian i wyraźnie stojąc za nią słyszę jak bas się kumuluje i daje ciśnienie na uszy

prawa ma sporo przestrzeni, stąd brak tego efektu

jak to wpływa na odsłuch siedząc w tzw trojkącie nie trzeba mówić

mieszkania nie zmienię, kobity też, pewnie łatwiej byłoby uwierzyć w kabel ;-)

Mnie przeraża ilość niedowiarków którzy uważają się za znawców.

Zastanawia mnie po co tacy ludzie żąglują sprzętem jeśli są głusi.

niech Kolega pisze do red. Swinarskiego z tymi swoimi przerażeniami i zastanowieniami:

Ukryta Zawartość

jest szansa, że odpowie

(ale pisząc tam, warto zadbać o ortografię)

Ukryta Zawartość

Tacy ludzie zmieniają komponenty które im grają np kolumny .

Z racji Twojej profesji mogę Cie zrozumieć i nawet Cie nie potępiam .

Każdy chce godnie żyć

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

niech Kolega pisze do red. Swinarskiego z tymi swoimi przerażeniami i zastanowieniami:

Ukryta Zawartość

jest szansa, że odpowie

(ale pisząc tam, warto zadbać o ortografię)

Albo do Przyjaciolki, o ile to pismo jeszcze istnieje.

Ukryta Zawartość

To coś ze mną jest nie tak. Ja słyszę różnice. Teraz w domu mam wypozyczone cztery różne pary i każdy gra trochę inaczej.

nic nie jest z Kolegą nie tak i nikt rozsądny nie twierdzi, że jest coś z Kolegą nie tak

Ludzie którzy słyszą te detale zostali zepchnięci do podziemia.

Przykra sprawa :(

? w prasie wciąż nowe pełne niuansów recenzje fikuśnych kabelków w każdym segmencie cenowym

i nie jest to prasa podziemna, są to kolorowe magazyny głównego nurtu

skąd zatem to poczucie prześladowania? czy nie odkleja się Kolega od rzeczywistości?

Po co ciągnąć takie tematy.

Kto normalny ufa że kabelki poprawią mu brzmienie i ładuje 500zł w kable zamiast dołożyć do kolumn czy wzmacniacza?

No, odpowiem towarzysze, NIKT!

W sumie to i tak każdy z nas to cichy wariat :) ( czasem głośny :) )

Kolega mi napisał że za 150 zł to on ma całe nagłośnienie kompa i mu z tym dobrze :)

Każdemu z nas coś gra jednym więcej innym mniej .

Chodzi o to forum i całą zakładkę hi-fi.

to ma związek nie z tym, czy ktoś coś słyszy tylko ze sposobem odnoszenia się do innych, zniechęcającym ludzi do naszego wspólnego hobby, odnoszenie się a la "po co tacy ludzie żąglują sprzętem jeśli są głusi"

Ja akceptuję odmienne poglądy innych. Niestety wiele osób uznaje tylko swoje racje. Jak widać na tym forum malo kto rozmawia. Tu jest tylko agresja jakiej nie spotyka się na innych forach. Mam wrażenie, że kolega graaf źle odebrał to co chciałem przekazać.

ja przymierzam się do kabelków głośnikowych oyaide tunami II.

Ktoś może je poznał bliżej?

Bylem z nimi na piwie wczoraj, ale jakies takie malo rozmowne byly.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.