Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana Amplitunera.

marcin1981

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Zaznaczam, że wcześniej posiadałem tylko małe wieże i poważnie proszę o pomoc. Zakupiłem kolumny Yamahy ns f150 i amplituner HK AVR1500. Kolumny są nowe a wzmacniacz używany (kupiony na giełdzie i miał pasować). Gra to, ale tony niskie i wysokie słabo wyczuwalne (basu prawie nie ma) i tu moje pytanie czy zmiana amplitunera na Yamahę RS201 lub Pioneer VSX329 lub na coś innego pomoże. A może lepiej dołożyć chociaż subwoofer. Głównie słucham rocka.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/118925-zmiana-amplitunera/

Ja juz to przerabialem, i mozesz mi zaufac, nawet zamiana mojego starego amplitunera(denon avr-x1000) na marantza NR1504, mimo ze sie poprawilo, nic nie dalo, ciagle czegos brakowalo, dopiero dokupienie PM6005 rozwiazalo sprawe, teraz jest tak jak lubie:) Testowalem kilka amplitunerow od Denona, przez Pionieer-a po Yamah-e(martantz wygrywa), jesli chodzi o sluchanie muzyki stereo tylko wzmacniacz stereo, nie ma innej opcji, znaczy moze jest ale pewnie cena tez bedzie znacznie wyzsza:).

Jesli chcesz na tym słuchać muzyki (stereo) to jak pewnie większość forumowiczów, powiem:

Kup Pan wzmacniasz stereo ;)

Zdecydowana większość ampli słabo sobie radzi w stereo

Pamiętam swoja przesiadkę z ampli Onkyo na Pioneera A607R..nie spodziewałem się takiej różnicy

Jeśli idzie o Onkyo, to do jakości brzmienia np taniego amplitunera TX-8020 trudno mieć zastrzeżenia, bardzo pozytywnie mnie zaskoczył pod tym względem. Radio z RDSem też ładnie odbiera. Przy tym jest wyposażony w wejścia cyfrowe i porządny DAC Wolfsona, co w klasie cenowej poniżej 1k pln rzadko się zdarza. Recka np tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dajcie Pany spokuj!

Przerobiłem temat Ampli z kolegą który ma obsesję na punkcie KD, nie ma o czym rozmawiać.

Wzmacniacz stereo gra i się słucha muzyki, a Ampli do kina, więc jeśli chcesz słuchać muzyki to kup wzmacniacz stereo.

Pozrawiam

Zawsze powtarzam (może się mylę), że żeby ampli zagrał jak wzmacniacz stereo musi kosztować relatywnie 5x więcej i już.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Kup wzmacniacz to na pewno jak ci zależy na radiu to osobny tuner, Podaj budżet salon do odsłuchów , preferencje muzyczne jeżeli takie posiadasz rodzaj muzy i już chłopaki tutaj polecą z koksem

Witam, dziękuje za tak żywe odpowiedzi.

Więc poważnie myślę o Yamaha RS201, ale chętnie usłyszę inne sugestie bo tak naprawdę to niewiem czy to dobrze zagra z moimi kolumnami. Mój budżet to 800zł. może ewętualnie coś używanego.

Witam Wszystkich.

Zaznaczam, że wcześniej posiadałem tylko małe wieże i poważnie proszę o pomoc. Zakupiłem kolumny Yamahy ns f150 i amplituner HK AVR1500. Kolumny są nowe a wzmacniacz używany (kupiony na giełdzie i miał pasować). Gra to, ale tony niskie i wysokie słabo wyczuwalne (basu prawie nie ma) i tu moje pytanie czy zmiana amplitunera na Yamahę RS201 lub Pioneer VSX329 lub na coś innego pomoże. A może lepiej dołożyć chociaż subwoofer. Głównie słucham rocka.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Wzmacniacz stereo polepszy znacznie kwestię stereo, może również lepiej napędzić kolumny ale w kwestii braku basu należy w pierwszej kolejności zacząć od akustyki pomieszczenia. Ja miałem amplituner, niski model yamahy i bez podbijania basu było go sporo. Po wymianie na wzmacniacz stereo w kwestii samych niskich tonów, zeminiła się ich barwa na lepszą ale nie przybyło ich.

Najpierw włącz muzykę z basem, może jakiś rap amerykański, czy elektronikę house, i przejdź się po pokoju w różne jego miejsca i sprawdź, czy nigdzie nie ma basu. Obstawiam, że nie ma go w miejscu odsłuchowym, a w innym będzie sporo.

Daj znać, co słyszysz.

może coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może jeszcze stargujesz i spokojnie na jakieś nie złe cd w budżecie zostanie.Wzmacniacz miałem i zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie, w sumie dzięki niemu do tej pory zostałem przy sony es

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawdziłem z subem (bardzo stary i marny) i niskie tony popraiły się znacznie. Więc poszukam jakiegoś konkretnego suba.

Dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Mowilem. Za 8 stowek powinienes znalezc cos fajnego w uzywkach.

Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.