Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator big 7

Lukasz Stawowy

Rekomendowane odpowiedzi

Zalezy, jak sie ma sluch wytrenowany. Poza tym muzyke odbieramy nie tylko przez receptory sluchu, odbieramy calym cialem , nawet przez kosci. Kolega posiedzi w tym hobby troche dluzdj, to sie jeszcze nie raz zdziwi.

Ja tez nie biegam jak Usain:)

Konto w trakcie usuwania

Ano bez - może dlatego tak dobrze grała :) Mi się spodobała bardziej niż 101D replica WE. Niestety tamta para nie była moja - już jedną zdobyłem, a niedługo powinienem mieć kolejną, zobaczymy czy zagrają równie dobrze jak pożyczona.

Może wsadź żarówki z Castoramy. Energooszczędne Ostam dają oszczędny bas i blask góry.... :-))

Zachwyty nad Lampizatorem w świetle powyższych rewelacji powinny innym dać do myślenia....mówię całkiem serio.

Tylko to chyba średnio tak wsadzać lampę na małpę ? i to w DHT

Marcin nie nerwujsa wiemy że masz mieć coś w stylu Lampzatora w ofercie :)

O ile mi wiadomo tam z tyłu jest przełącznik prądu żarzenia.

I Sly przeczytaj to zanim się zapienisz w sprawach technicznych :)

To tylko dla rozluznienia atmosfery, bo mimo ze o Nelsonie mam b.dobre zdanie,

Ja też miałem b.dobre zdanie o P. Nelsonie dopóki nie posłuchałem jego konstrukcji.

Teraz mam jeszcze lepsze zdanie ;)

Ale nasz super recenzent nie miał o tym pojęcia!!

2,5 i 5v ale nie 4.1 i 6,3 po prostu zapytałem sie jak to działa

Dodam tylko , że ja używam DHT komercyjnie od 2011 roku i chyba jaki jedeni z pierwszych na świecie w pełni zestaw DHT .

To nie wypominaj mi że kogoś "małpuje"

Ale piszę całkiem serio. Może nie czytałeś uważnie wymiany zdań między kolegami. To co napisał Pal55 totalnie go kompromituje. A to przecież poważny jak się wydawało, zawodowy recenzent audio. To skandal jest. Tym samym wszystkie jego recenzje nadają się na śmietnik.

Panie Marku, proszę oddać kasę, ktorą brał Pan za recenzje i zabrać się do poważnej roboty i proszę wiecej nie oszukiwać czytelników udając recenzenta znającego się na audio! Proszę choć postarać się zachować resztki przyzwoitości. Jest Pan jeszcze młody. Na pewno znajdzie się jakaś praca.

Tak sobie czytam i powinienem napisać, że oczom nie wierzę, ale w sumie mnie to nie dziwi. Bo świat lampowego audio to najcześciej wielkie oszustwo, pobożne życzenia, kłamstwa, brak pojęcia o tym jak sprzęt powinien grać, ogromne zniekształcenia, zakłamanie przekazu itd. Nie mówię, że na 100% zawsze, ale bardzo często. Tym razem okazuje, że znany w Polsce recenzent zachwala konfigurację lamp, które nie mają prawa być użyte w jego sprzęcie, gdyż nie pasują wartości żarzenia! I jeszcze stwierdza, że pewnie dlatego tak dobrze to grało, a przecież w takiej sytuacji pracując w tak niekorzystnych dla siebie warunkach takie lampy grać dobrze nie mogą! Równie dobrze można by do Porsche 911 wlać diesla i jeśli jakimś cudem udałoby się go odpalić twierdzić, że teraz to dopiero jest jazda. Po prostu rewelacja... :-) I póki takie rewelacje wychodzą spod ręki amatora, to jeszcze można się pośmiać. Sam też jestem amatorem i nie muszę się na wszystkim znać. Nie biorę za to kasy. Ale gdy takie rewelacje wychodzą spod pióra zawodowego recenzenta, który za swoją wiarygodność bierze realne pieniądze to jest to skandal! To są kpiny z audio i z czytelników tych wszystkich recenzji, bo w tej sytuacji ileż one są warte?

A tak pięknie to rozwinąłeś :)))

Ja też miałem b.dobre zdanie o P. Nelsonie dopóki nie posłuchałem jego konstrukcji.

Teraz mam jeszcze lepsze zdanie ;)

Stary awatar wrocil?

Kto u was jest aniol a kto demon?:)

Chcialem sprawidzic monosy Sit1 , ale delaer z Danii nie chcial pozyczyc na odsluch.

Potem przeczytalem na audiogonie , ze sa problemy ze spasowaniem ich z Avantgardami, no te se siana dalem.

Konto w trakcie usuwania

2,5 i 5v ale nie 4.1 i 6,3 po prostu zapytałem sie jak to działa

Dodam tylko , że ja używam DHT komercyjnie od 2011 roku i chyba jaki jedeni z pierwszych na świecie w pełni zestaw DHT .

To nie wypominaj mi że kogoś "małpuje"

Oj tam, oj tam znowu pliszka :) mam Ci sypnąć przykładami ?

Stary awatar wrocil?

Kto u was jest aniol a kto demon?:)

Chcialem sprawidzic monosy Sit1 , ale delaer z Danii nie chcial pozyczyc na odsluch.

Potem przeczytalem na audiogonie , ze sa problemy ze spasowaniem ich z Avantgardami, no te se siana dalem.

To trza było do kolegi zadzwonić to by Tobie pożyczył jak miał z Niemiec.

Ale Ty zabiegany kapitalista - krwiopijca jesteś i nawet Total Dac-a z kartonów nie wypakowałeś.

Oj, brzydki z Ciebie chłopiec ;)

Ale piszę całkiem serio. Może nie czytałeś uważnie wymiany zdań między kolegami. To co napisał Pal55 totalnie go kompromituje. A to przecież poważny jak się wydawało, zawodowy recenzent audio. To skandal jest. Tym samym wszystkie jego recenzje nadają się na śmietnik.

Panie Marku, proszę oddać kasę, ktorą brał Pan za recenzje i zabrać się do poważnej roboty i proszę wiecej nie oszukiwać czytelników udając recenzenta znającego się na audio! Proszę choć postarać się zachować resztki przyzwoitości. Jest Pan jescze młody. Na pewno znajdzie się jakaś praca.

A nie wpadles na to ,ze zadzwonil do Lukasza i zapytal , czy moze wsadzic te PX?

Ja w kazdym razie tak zrobilme , jak mi Jozek polecil niestandardowa prostownicza. Wlozylem lampe dopiero jak Lukasz powiedzil, ze nie ma strachu.

Zasilanie w lampim B7 jest na poziomie i "tolerancyjne" .

To trza było do kolegi zadzwonić to by Tobie pożyczył jak miał z Niemiec.

Ale Ty zabiegany kapitalista - krwiopijca jesteś i nawet Total Dac-a z kartonów nie wypakowałeś.

Oj, brzydki z Ciebie chłopiec ;)

No jak mialem wypakowac , jak wnusio do mnie" Manio" mowil?:)

I Sly przeczytaj to zanim się zapienisz w sprawach technicznych :)

Dokladnie jest hebelek do praelaczania pradu zarzenia, moge Sylwkowi zdjecie wyslac, zeby sie uspokoil:)

Konto w trakcie usuwania

Niestety to pokazuje właśnie jak słabym i nietrafionym pomysłem jest adopcja USB jako głównego interfejsu do audio... praktycznie każdy inny rodzaj połączenia wydaje się lepszy.. wydaje mi się, że głównie przez USB pc-audio ma taką słabą opinię wśród tradycyjnego high-endu.

A u mnie z pendiva po USB gra dobrze ;)

Więcej, testowalismy w klubie takiego grajka o cenie juz odpowiednio hajendowej (50 kpln) i zdecydowanie on grał też lepiej z pendrive'a po usb niż ze swojego dysku wewnętrznego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam pytanko do posiadaczy B7, czy nie traci on rozdzielczości na wyższej średnicy. Jak dotąd tylko dobre gramofony wg mnie maja w tym zakresie odpowiednie wypełnienie. Czy warto posłuchać B7?

Czy DSD i PCM różnią się pod tym wzgledem?

Marcinie z całym szacunkiem dla Ciebie po co się chcesz bawić ze mną w jakieś podchody. Piszesz, żebym Ci wytłumaczył kiedy tak naprawdę już znasz, jak Ci się wydaję, odpowiedź i zająłeś już stanowisko i tak naprawdę do niczego nie zamierzasz się przekonywać. Uczciwie Ci proponuję prezentację problemu. Myślę, że do czasu kiedy posłuchasz nie ma sensu się przekomarzać na forum bo jak napisałem wyżej i tak raczej do niczego konstruktywnego to nie doprowadzi. Szanuje, że masz inne zdanie i prawdę mówiąc sam jestem ciągle zadziwiany przez świat audio ale zachowuję otwartą głowę a przede wszystkim otwarte uszy i ciesze się muzyką kiedy mi na to czas pozwala. Co więcej w ramach postępu czasu cieszę się coraz lepszą muzyką dzięki małym kroczkom w PC-Audio czego i Tobie w ogóle życzę czy z PC-Audio czy bez niego.

Jest to fizycznie niemożliwe

Właśnie fizycznie jest to jak najbardziej możliwe. Nie jest to możliwie jedynie teoretycznie. Przekaz / technologia cyfrowa, w wymiarze w którym się do nich odnosisz są pojęciami czysto teoretycznymi czyli mówimy o kreatywnym zastosowaniu matematyki natomiast kiedy przechodzimy do implementacji fizycznej to okazuje się, że oczywiście operujemy w świecie analogowym, w którym za medium dla naszych teoretyczny zer i jedynek jest jak najbardziej fizyczny prąd. Jak się nad tym zastanowisz to całą muzyka, którą słuchasz za wyjątkiem ostatecznego kroku, którym jest fala dźwiękowa to nic innego jak modulacją prądu elektrycznego nie ma w niej nic cyfrowego. Czysto analogowy prąd modulowany od gniazdka prosto z sieci aż po magnesy w membranie (ten prąd to właśnie Twoja muzyka). Po drodze przechodzi wiele transformacji, przechodzi przez wiele różnych kontrolerów / modulatorów i z różnym powodzeniem i jakością dociera do głośników. Okazuje się, że te różnice słuchać i to na każdym etapie stąd różnie brzmiące wzmacniacze i też nośniki danych. Oczywiście po części analogowej toru znacznie prościej te zmiany usłyszeć i uwypuklić ale i po stronie cyfrowej są jak najbardziej obecne i do usłyszenia a w związku z tym jest w czym przebierać i wybierać dlatego czasami piszę o swoich doświadczeniach choć w dyskusję nie za bardzo chce mi się wdawać. Wole posłuchać muzyki :)

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Nie nie wpadłem i to jest nie do przyjęcia. Bo czym innym jest wsadzanie różnych typów lamp w ramach wymaganych parametrów technicznych, elektrycznych itd i szukanie różnic brzmieniowych, a czym innym wsadzanie czegoś czego nie powinno się wsadzać bo parametry zupełnie się nie zgadzają i jeszcze pisać, że to super gra! To tak jakbyś zapytał mechanika z zadupia czy do tego Porsche jednak możesz wlać diesla, a on potwierdziłby że tak. To świadczyłoby o głupocie zarówno owego mechanika jak i właściciela tegoż Porsche. Jeśli Pan Fikus zaleca takie eksperymenty no to w zasadzie nie dziwą te krzywo zamontowane gniazda czy inne historie o których można tu przeczytać. Strach się bać.

Mam pytanko do posiadaczy B7, czy nie traci on rozdzielczości na wyższej średnicy. Jak dotąd tylko dobre gramofony wg mnie maja w tym zakresie odpowiednie wypełnienie. Czy warto posłuchać B7?

Posłuchać zawsze warto.

To powinno ułatwić Tobie wyciągnięcie odpowiednich wniosków na temat tego urządzenia.

Ale Lampizator mistrzem rozdzielczości raczej nie jest ;)

To jest zupełnie inne granie niż typowe dac-i suchotniki - cherlaki.

Piszę o PCM.

Zdecydownie moim zdaniem. DSD z natywnych nagran jest doskonale rozdzielczy na lampach 101d, w analogowym stylu.

Pcm niestety jest nieco misiowaty i standardowo przymulony w stylu lampowym na 16/44,1, hiresy nieco bardziej rozdzielcze.

La Fontaine jest jednak w pcm zdecydowanie bardziej precyzjna i rozdzielcza w moim systemie, zachowujac piekna barwe, za ktora ja najbardziej cenie.

Konto w trakcie usuwania

Nie nie wpadłem i to jest nie do przyjęcia. Bo czym innym jest wsadzanie różnych typów lamp w ramach wymaganych parametrów technicznych, elektrycznych itd i szukanie różnic brzmieniowych, a czym innym wsadzanie czegoś czego nie powinno się wsadzać bo parametry zupełnie się nie zgadzają i jeszcze pisać, że to super gra! To tak jakbyś zapytał mechanika z zadupia czy do tego Porsche jednak możesz wlać diesla, a on potwierdziłby że tak. To świadczyłoby o głupocie zarówno owego mechanika jak i właściciela tegoż Porsche. Jeśli Pan Fikus zaleca takie eksperymenty no to w zasadzie nie dziwą te krzywo zamontowane gniazda czy inne historie o których można tu przeczytać. Strach się bać.

Najfajniej jak ktoś nie wie o czym pisze :)

Posłuchać zawsze warto.

To powinno ułatwić Tobie wyciągnięcie odpowiednich wniosków na temat tego urządzenia.

Ale Lampizator mistrzem rozdzielczości raczej nie jest ;)

To jest zupełnie inne granie niż typowe dac-i suchotniki - cherlaki.

Piszę o PCM.

Ale rozdzielcze granie nie zawsze musi oznaczać brak rozdzielczości. Metronome C-8+ czy Gryphon są wystarczająco rozdzielcze a suche wcale nie są.

DHT DAC-e i preampy tak na szybko Wavelength Audio i Allnic Audio Labs.

To dla Marcina na szybko :)

pokaż mi cały system DHT ? który był wcześniej od naszego

Sory czegoś nie rozumiem ?

300B żarzona jest 5v

, 2A3 2,5v

,101D 4,5V

a są dwa ustawienia ?

18733d1432252530-lampizator-big-7-direct-stream-digital-x256-img_6944.jpg

Ale rozdzielcze granie nie zawsze musi oznaczać brak rozdzielczości. Metronome C-8+ czy Gryphon są wystarczająco rozdzielcze a suche wcale nie są.

Z tych właśnie powodów stoi u mnie C8+ ;)

Jak się nad tym zastanowisz to całą muzyka, którą słuchasz za wyjątkiem ostatecznego kroku, którym jest fala dźwiękowa to nic innego jak modulacją prądu elektrycznego nie ma w niej nic cyfrowego.

Czy na oscyloskopie dałoby się wychwycić różnice o których piszesz?

Najfajniej jak ktoś nie wie o czym pisze :)

Czyli wg.ciebie można wsadzać dowolne lampy bez względu na punkt pracy lampy i wartości prądu żarzenia?

To całe to granie lampowe to jest gówno warte i nie dziwię się, że później na pomiarach wychodzi, że te lampowe sprzęty w większości to szmelc i z dobrym graniem nie ma to nic wspólnego. Ale niektórzy nigdy na oczy nie widzieli pomiarów własnego sprzętu i święcie wierzą, że ich system dobrze gra...tak święcie w to wierzą, jak dzihadyści w 12 dziewic czekających na nich w raju!!!... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.