Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator big 7

Lukasz Stawowy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Focal robi upgrade Twoich Utopii do najnowszego modelu? Szanujące się firmy tak robią i nie traktuj tego jako jakiś przytyk.

Z tego co wiem to upgrade robi Linn, Metronome i Burmester. Ale w przypadku kolumn nie słyszałem o firmie która robiłaby upgrady. Ani Focal, ani TAD, ani Wilson, Rockport czy MBL nie robiły i nie robią. To które to są te szanujące się firmy produkujące kolumny?

Z tego co wiem to upgrade robi Linn, Metronome i Burmester. Ale w przypadku kolumn nie słyszałem o firmie która robiłaby upgrady. Ani Focal, ani TAD, ani Wilson czy MBL nie robiły i nie robią.

To wyślij pismo do Focala że np. na basie chciałbyś tego EM który do obudowy powinien pasować a chciałbyś tylko pokryć różnicę w cenie przetworników te im odsyłając.

Kto nie próbuje ten nie ma!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To wyślij pismo do Focala że np. na basie chciałbyś tego EM który do obudowy powinien pasować a chciałbyś tylko pokryć różnicę w cenie przetworników te im odsyłając.

Kto nie próbuje ten nie ma!

Ale nie ma nowszych przetworników. Nowe Utopie mają być za 3-5 lat.

Raffael,

Dystrybutor w Niemczech Black Forest Audio nie ma Nagry

FineHifi

Dieter Finger

22301 Hamburg

Deutschland

tel.:040-69454099

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale nie ma nowszych przetworników. Nowe Utopie mają być za 3-5 lat.

Przecież Ty nie masz na basie EM?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak przewaza Jazz

Do tego typu muzyki to może być moim zdaniem ciekawa alternatywa.

Japońce potrafią robić porządne urządzenia.

Co wy moi drodzy macie z tym jazzem? Jazz jest bardzo pojemnym gatunkiem: potrafi być kameralny i cichy, ale potrafi być też wielki, wielkoformatowy, niemalże symfoniczny, albo i nawet rockowy czy wręcz 'metalowy'... chaotyczny, impulsywny, głośny i gęsty...

Zadziwiają mnie wypisywane dziwoty przez niektórych audiofilów na temat tego gatunku muzyki.

Parker's Mood

Dlatego uważam, że i do jazzu najlepsze są duże kolumny z pełną rozpiętością dynamiczną, z porządną sekcją basową i wykopem. Małe kolumienki może są ok do muzyki dawnej.

Przezornie jednak nastawiłem lód w zamrażarce ale ciężko teraz o świeże truskawki ;)

Co wy moi drodzy macie z tym jazzem? Jazz jest bardzo pojemnym gatunkiem: potrafi być kameralny i cichy, ale potrafi być też wielki, wielkoformatowy, niemalże symfoniczny, albo i nawet rockowy czy wręcz 'metalowy'... chaotyczny, impulsywny, głośny i gęsty...

Zadziwiają mnie wypisywane dziwoty przez niektórych audiofilów na temat tego gatunku muzyki.

Oj tam oj tam a ja lubię bez i to lepsze niż jezz Czy jakoś tam ale z symfoniką nie szaleję bo mi mebli szkoda na takie ekstrawagancje ;)

Przezornie jednak nastawiłem lód w zamrażarce ale ciężko teraz o świeże truskawki ;)

Dlatego uważam, że i do jazzu najlepsze są duże kolumny z pełną rozpiętością dynamiczną, z porządną sekcją basową i wykopem. Małe kolumienki może są ok do muzyki dawnej.

A Ja uważam że do większości muzyki i tym się ze Sly różnimy ;)

Mam hasło wyborcze:

Dla każdego 80m2 do grania muzyki!

Głosujcie dziś na mnie ;)

Chodziło mi o małe kameralne składy i wokale.

Tak jak napisałem powyżej.

Jarek Ty nie wiesz jak trzech muzyków potrafi napieprzać w mikrofon :)

Żadne kolumny tego słodkiego wokalu kobiecego dynamika nie oddadzą ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jest prawdą, że do dużych kolumn musi być wielki pokój. Całkiem spore paczki można mieć już w 25m2. Wiele zależy od układu pokoju. Jeśli jeszcze dojdzie skuteczna adaptacja akustyczna to jest miodzio. To mit podobnie jak z TV, że do dużego rozmiaru musi być ogromny pokój.

Nie jest prawdą, że do dużych kolumn musi być wielki pokój. Całkiem spore paczki można mieć już w 25m2. Wiele zależy od układu pokoju. Jeśli jeszcze dojdzie skuteczna adaptacja akustyczna to jest miodzio. To mit podobnie jak z TV, że do dużego rozmiaru musi być ogromny pokój.

Wsadź Utopie do 20m2 Kowalskiego to porozmawiamy ;)

Scale jak najbardziej. Słuchałem ich w 20m2 bez adaptacji akustyki i było bardzo dobrze. A to nie są malutkie kolumny.

To posłuchaj sobie w w 20m2 duzżego big bandu o symfonice nie wspominając.

Sly zostaw dziś to zielsko, starczy już ;)

Masa i skala dżwięku z bardzo dużych kolumn w małym pomieszczeniu zabiłaby mnie - ta wielkość dżwięku po prostu w takim wypadku wręcz przeszkadza i nie daje przyjemności słuchania muzyki z domowego stereo. Mój przyjaciel wstawił potężne Lagacy do właśnie takiego pomieszczenia i szczerze mówiąc, nie ma fanu za grosz. Jeszcze jak ktoś głośno słucha, to dopiero jest kaszana w takich małych klatkach. Przecież po to się produkuje różnej wielkości głośniki, żeby dopasować dżwięk do swoich warunków lokalowych - najważniejsze są proporcje i balans, powiedziałbym. Poza tym, nie wyobrażam sobie również słuchania dziesięciu płyt dziennie, jak niektórzy audiofile deklarują, na hiendowych, czyli można założyć, że koncertowych poziomach głośności - głuchota murowana po miesiącu - tak jak w przypadku rockowych muzyków. Po takiej dawce decybeli, całe życie trzeba już słuchać bardzo głośno i im dalej w las, tym ciemniej.

Parker's Mood

Chicago tak jak Cie nie lubię to Cię lubię.

Kurde gdzie tu logika, a niech będzie :)

Błędne założenia. Nie mówię o 2m kolosach tylko o porządnych, podłogowych kolumnach o wysokości ok 1m do 1.3m. Poza tym słuchając dla przyjemności w domowym zaciszu nie łoi się głośno bo faktycznie byłoby to męczące. Ale mając porządną sekcję basową jest wielka przyjemność ze słuchania nawet przy domowych głośnościach i bas się fajnie odzywa, a wcale nie jest głośno. A wtedy cały balans tonalny jest zupełnie innej klasy niż z malutkich kolumienek.

Z tego co wiem to upgrade robi Linn, Metronome i Burmester. Ale w przypadku kolumn nie słyszałem o firmie która robiłaby upgrady. Ani Focal, ani TAD, ani Wilson, Rockport czy MBL nie robiły i nie robią. To które to są te szanujące się firmy produkujące kolumny?

Sly,

YG Acoustics oferuje upgrade swoich kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyjątek potwierdzający regułę. Poza tym taki upgrade jest możliwy póki obudowa jest taka sama, a jedynie zawartość ulega zmianie. W momencie gdy obudowa będzie nowa to można zapomnieć o takim upgradzie, bo oznaczałoby że producent za stare kolumny musi dać całe nowe. Pewnie byłoby to możliwe przy ogromnej dopłacie.

Teraz sprawdziłem i wbrew pozorom żadnego upgrade tam nie ma. Po prostu model Sonja może być w 3 wersjach. Składa się z modułów i po prostu mając główny, pierwszy moduł można później dokupić drugi, a potem trzeci. Jakiż to upgrade?

Błędne założenia. Nie mówię o 2m kolosach tylko o porządnych, podłogowych kolumnach o wysokości ok 1m do 1.3m. Poza tym słuchając dla przyjemności w domowym zaciszu nie łoi się głośno bo faktycznie byłoby to męczące. Ale mając porządną sekcję basową jest wielka przyjemność ze słuchania nawet przy domowych głośnościach i bas się fajnie odzywa, a wcale nie jest głośno. A wtedy cały balans tonalny jest zupełnie innej klasy niż z malutkich kolumienek.

Nie piszemy o balansie tonalnym, dupiane głośniki przy niskim poziomie SPL w ogóle go nie mają a te cicho grające w U to nie High End !

W małym pomieszczeniu duzych składów to sobie można posłuchać ale tylko na słuchawkach pod warunkiem że ktoś taki sposób odbioru muzyki akceptuje. Słuchawki maja jeszcze pewien plus mamy od 8 do 30dB cichszy poziom szumów tła i można w związku z tym Tutti przenieść trochę głośnością w dół nie tracąc piannisimo.

Dżwięk CIĄGŁY ! powyżej 85dB tak do 90dB to 15 minut przyjemności słuchania , poniżej 85dB to 8 godzin na spokojnie. Tak reaguje zmęczeniem organizm, robiono badania w tym kierunku.

No i wraca problem cen, przypomne tylko, ze to jest watek o B7, ktory cene wyjsciowa ma ponad 2 razy nizsza od GG zbalansowanego.

Zaklad o dobra butelke , ze kazdy polski audiofil, ktory sie zdecyduje na B7 SE i bedzie umial sie dogadac z producentem zaplaci finalnie ponizej 20 k pln.

Trzeba to wreszcie wprost powiedziec i porownac klase dzwieku tego urzadzenie przy podanej wyzej cenie.

Znajdzcie lepiej grajacy dac w cenie do 20 tys z 5 letnia gwarancja i mozliwosci upgradu na wyzszy model oraz dzwiekiem jak natywne dsd z lampiego to pogadamy.

Polityka cenowa wiekszosci firm jest chora. Ostatnio sie zainteresowalem Vitusem SIA 25 , trzy lata temy byl w testach z cena 18 tys euro, teraz na dzien dobry zycza sobie 23 tys euro za ten sam sprzet. Spojrzecie na budowe, 1/3 zajmuja radiatory.

Ceny w hiend zwariowaly, niestety.

Tu kolega uzywa B7 do sluchawek, zobacz jaki tor ma kolega Cortazar i tez ma wysokie modele Ayone(zdjecia tego toru sa ponizej,jak widac Kondo Souga przegral z Ayonem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O ile mnie pamiec nie myli, wymienilismy kiedys pv z Cortazarem.

Wybor SET Ayona mnie wcale nie dziwi, jego walory soniczne sa wyjatkowe moim zdaniem, dodatkowo ja nie potrzebuje duzych mocy. Testowalem juz wiele wzmacniaczy, Ayon wygral. Nastepne do testu beda nowe monosy Trinity 2x28 wpc od Amare, po AS.

Konto w trakcie usuwania

Nastepne do testu beda nowe monosy Trinity 2x28 wpc od Amare, po AS

Musisz zaczekać na Oracles, po naszemu Wyrocznie one będą miały 2x 45W i tyle do High Endowego systemu powinno być minimum żeby mieć frajdę z całym materiałem muzycznym.

Przypominam dalej i tak bedziesz korzystał z 1 do 1,5 Wata dostarczonego do kolumn, bo większość nie wiedząc o tym tak napędza swoje kolumny :)

No ale raz w miesiącu to Tutti dużej orkiestry bez różnego rodzaju zniekształceń warto usłyszeć.

Ależ jakie błędne założenia? To nie są założenia, tylko moja opinia. Jakość basu w audio nie bierze się z wielkości głośnika, tylko z tego, jak gra basista i jaki jest jego sound w realu i w następstwie, jak jest póżniej zrealizowany. Nawet jakbyś miał metrowej średnicy woofer, a w realu basista ma kiepski dżwięk, to nic to pełne pasmo nie da, zupełnie nic. Można zauważyć jak się chce, albo usłyszeć, że nawet w przypadku rasowego i bardzo sprawnego basisty, jego dżwięk jest słaby, a słaby jest z prostej przyczyny; dobierają jakieś wynalazki w postaci malutkich wzmacniaczyków i to po prostu nie brzmi i w tym kontekście, jakość i można chyba powiedzieć, że wielkość głośnika w basowym wzmacniaczu ma wielkie znaczenia - póżniej to właśnie wszystko słychać na nagraniach, szczególnie koncertowych. W studio podczas sesji jest trochę inna historia, ale generalnie jak słabo basista brzmi, to też i tak wyjdzie kaszana. Mogę takich nagrań, znakomitych zresztą pod względem artystycznym, wyłożyć na stól setki...

Parker's Mood

Ależ jakie błędne założenia? To nie są założenia, tylko moja opinia. Jakość basu w audio nie bierze się z wielkości głośnika, tylko z tego, jak gra basista i jaki jest jego sound w realu i w następstwie, jak jest póżniej zrealizowany. Nawet jakbyś miał metrowej średnicy woofer, a w realu basista ma kiepski dżwięk, to nic to pełne pasmo nie da, zupełnie nic. Można zauważyć jak się chce, albo usłyszeć, że nawet w przypadku rasowego i bardzo sprawnego basisty, jego dżwięk jest słaby, a słaby jest z prostej przyczyny; dobierają jakieś wynalazki w postaci malutkich wzmacniaczyków i to po prostu nie brzmi i w tym kontekście, jakość i można chyba powiedzieć, że wielkość głośnika w basowym wzmacniaczu ma wielkie znaczenia - póżniej to właśnie wszystko słychać na nagraniach, szczególnie koncertowych. W studio podczas sesji jest trochę inna historia, ale generalnie jak słabo basista brzmi, to też i tak wyjdzie kaszana. Mogę takich nagrań, znakomitych zresztą pod względem artystycznym, wyłożyć na stól setki...

Dodam tylko skromnie ze fizyka rozchodzenia się fali też się kłania, kiedyś z pierwszego rzędu słuchając 80 osobowej orkiestry nie słyszałem całej sekcji kontrabasów, dopiero przesiadka do 10 rzędu pomogła.

Tak że Sly 80 m2 to takie minimalne optimum dla każdego!

Tak na szybko policzyłem strzałki fali, w których siedząc nie słyszymy danej częstotliwości a porządne monitory do małego pomieszczenia powinny pociągnąc od 40Hz tylko co z tego :)

4,2m 40Hz

3,7m 45HZ

3,4m 50Hz

3 m 55hZ

2,8m 60Hz

2,6m 65hz

2,4m 70Hz

2,26m 75Hz

2,12m 80Hz

2m 85 Hz

1,88m 90Hz

1,78m 95Hz

1,7m 100Hz

1.54m 110Hz

Czyli dźwięki w muzyce między duże dis a małym a idą się mocno "bujać" w małych pomieszczeniach bo są w strzałkach fali. Można ich za to dobrze posłuchać u sąsiada za ścianą :D

U mnie na prawie 40m2 zjada mi 40hz ale wyżej jest uczciwie a na proponowanych 80m2 granie zaczyna się powyżej 25Hz i to już jest na prawdę fajnie i to zaczyna być High End pełną gębą :)

Patryk zostałeś fanem i wielbicielem urządzeń Sly? :)

Tylko pamiętaj! Tam jest opcja dla pilota i można to walenie po oczach wyłączyć lub zmniejszyć! Wszystko zależy od smaku użytkownika. Taki np Chińczyk bez tego to w ogóle nie podchodzi do sprzętu z zainteresowaniem tak ze zrozum producentów!

U nas taki sprzęt już dawno produkował forumowicz śp. StefanB no bez założenia grubego papieru na diody po prostu nie dało się tej elektroniki słuchać tak to rozpraszało i odciągało od muzyki :)

Pokaż może jak to Sly słucha na Utopiach oklejonych płatkami złota to będziesz gość! ;)

Sly, dobry pomysł żeby Utopie lunąć w wyśmienitej cenie na rynek azjatycki, dogadaj się z studentem konserwacji zabytków i Ci to zrobi w tydzień a jakie przebicie no i złote brzmienie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.