Skocz do zawartości
IGNORED

2 strefy - ten sam subwoofer

iceb

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do "zagospodarowania" duży salon. Chciałbym w jednej jego części przygotować scenę do odtwarzania stereo wspomaganego subwooferem, a w przeciwległej kącik do KD 5.1.

Trudność polega na tym, że chciałbym łatwo przełączać się pomiędzy stereo, a KD korzystającymi w obu przypadkach z tego samego subwoofera. Czyli nie potrzebuję typowego multiroomu z odrębnymi źródłami dźwięku, bo dla uniknięcia kakofonii zestaw 5 kolumn KD nigdy nie będzie grał razem z 2 kolumnami stereo. Zwyczajny speaker A/B selector ale nie odcinający suba dla głośników B.

Wiem, że takie rozwiązanie oferuje Marantz SR7300. Ale trudno dorwać w dobrym stanie...

Co polecacie?

https://www.audiostereo.pl/topic/119026-2-strefy-ten-sam-subwoofer/

To tylko pomysł a więc nie wiem czy będzie działać. Subwoofer ma wejścia i wyjścia na kable głośnikowe. Do nich podłączasz drugą strefę i głośniki drugiej strefy. Następnie ustawiasz poziom subwoofera i podział za pomocą ustawień w subwooferze. Teraz podłączasz amplituner do subwoofera przez cinch i włączasz pierwszą strefę i następnie puszczasz kalibrację w amplitunerze. Kalibcja powinna ustawić podział i poziom głośności subwoofera do satelitów. Myślę że powinno działać jeżeli pasmo satelitów od dołu zachodzi na ograniczone pasmo subwoofera od góry.

Tylko że właśnie chyba tylko Maratnz, ja też szukam

Pioneer VSA E06 też działa w ten sposób. Można przełączać głośniki A/B i sub dalej pracuje. Teoretycznie pewnie też dałoby się amplitunery 7.2 tak ustawiać. Po prostu oba wyjścia subwooferowe są podłączone do tego samego suba (kabel Y)?

To tylko pomysł a więc nie wiem czy będzie działać. Subwoofer ma wejścia i wyjścia na kable głośnikowe. Do nich podłączasz drugą strefę i głośniki drugiej strefy. Następnie ustawiasz poziom subwoofera i podział za pomocą ustawień w subwooferze. Teraz podłączasz amplituner do subwoofera przez cinch i włączasz pierwszą strefę i następnie puszczasz kalibrację w amplitunerze. Kalibcja powinna ustawić podział i poziom głośności subwoofera do satelitów. Myślę że powinno działać jeżeli pasmo satelitów od dołu zachodzi na ograniczone pasmo subwoofera od góry.

Pomysł dobry, tylko upatrzyłem sobie Jamo SUB660 a tam niema high level input :/

Chyba niema dobrej alternatywy dla tego suba (obudowa zamknięta) w tej klasie cenowej.

Pomysł dobry, tylko upatrzyłem sobie Jamo SUB660 a tam niema high level input :/

Chyba niema dobrej alternatywy dla tego suba (obudowa zamknięta) w tej klasie cenowej.

Zastosuj przełącznik RCA . Dwa wyjścia w ampli dla suba --- dwa wejścia w przełączniku RCA ( input 1, input 2 ) ---- wyjście w przełączniku RCA --- wejście w subie . Zakładam , że drugie wyjście w ampli dla suba jest niezależne od pierwszego tzn. iż można ustawić inne ustawienia w ampli dla suba .

Wymuś dodanie kanału sub na system 2.0 = stereo. Pozyskasz 2.1 !

Czyli będziesz miał 2.1 lub 5.1.

To są nastawy (setup) w ampli. Ale zaawansowanym.

Sub nie ważne gdzie stoi bo to jest to samo u Ciebie pomieszczenie.

Niskie przenikają bez barier.

Uwielbiam słuchać mojego suba gdy gra z II-giego piętra a ja w ogrodzie.

Zwracam uwagę, że kanał LFO jest zapisany w źródle ( i to jest opcja dla audio fana) albo jest "sztucznie" generowany (wymuszany) przez system podziału pasma audio wzmacniacza (przez blokowanie niskiego pasma na pozostałe kanały, przez tzw. crossover.

Ta druga opcja pozwala zanacząco zwiększyć głośność zestawu, bo niskie nie "katują" (obciążają) frontów. I FL i FR teraz pracują w ograniczonym na dole paśmie. Grają znacznie głośniej i bardziej liniowo.

Krótko mówiąc na forum niewiele osób ma w tym przedmiocie wiedzę ...

Inne tematy kluczowe w temacie to częstotliwość eliminowana i przesyłana do suba !

Im gorszy (tańszy) masz zestaw frontowy tym wyżej odcinaj niskie (80/ 100/ 120 Hz) !

Wymuś dodanie kanału sub na system 2.0 = stereo. Pozyskasz 2.1 !

Janiunio napisz , że to piszesz w przenośni . Sygnał stereo to dwa kanały L R , a LFE nie ma w zapisie stereo , tam nie ma czego dodawać . W ampli można " wspomóc " sygnał stereo subem tzn. wzmocnić niskie tony , odciążyć fronty od niskich tonów , w przypadku braku suba w systemie przekierować z zapisu 5.1 kanał LFE na fronty itd..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.