Skocz do zawartości
IGNORED

High End Audio Show-Monachium 2015

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Stasiop jak dla Ciebie Audiotekne fajnie grało i jestes z Warszawy polecam dr Wakarow z kliniki Otolaryngolodzy 24. Znakomity audiolog i foniatra, uratowała moja córkę.

Moja rekomendacja, ze zacytuje ponownie Twojego kumpla 747

I tak mam na myśli to co w Monachium grało

Odnośnie dyskrepancji opinii o Living Voice Vox Olympian z Kondo:

Słuchałem bodajże rok temu w Monachium setu Kondo z ich kolumnami własnymi i to było słabe wg mojego niewyrobionego słuchu, bo jeśli Masaki Ashizawa to uznawał za referencyjny zestaw, a nie z Living Voicem Vox Olympian, to chyba rzeczywiście chodzi tylko o pieniądze.

W życiu bym nie chciał tego zestawu całego Kondo, nawet za darmo. Natomiast z Living Voicem - jeśli tylko bym miał taką gotówkę- to natychmiast. A co! Nie znam się może, ale się mi podoba ! I to ,że jakiś Masaki kręci nosem - co z tego.

;-)

Stasiop jak dla Ciebie Audiotekne fajnie grało i jestes z Warszawy polecam dr Wakarow z kliniki Otolaryngolodzy 24. Znakomity audiolog i foniatra, uratowała moja córkę.

Moja rekomendacja, ze zacytuje ponownie Twojego kumpla 747

I tak mam na myśli to co w Monachium grało

A o ktory system Audio Tekne ci chodzi?

Jesli uwazasz ze dzwiek Audio Tekne jest niskiej proby, to coz, sam musisz sie zglosic na czyszczenie kanalow usznych chyba ;) lub przyznac ze nie wiesz co to naturalny dzwiek. ;)

Dla mnie dźwięk wystawy to Blumenhofer Acustics + Einstein OTL. Wracałem tam 3 razy.

Fakt zle nie bylo, wszedzie gdzie jest elektronika Einsteina gra dobrze takie ja mam wnioski, n.p. bardzo dobrze ta elektronika zagrala z Gramiakiem Tech DAS Air force two.

No i na koniec news wystawy: Sony zakończył produkcje czipów do napędów SACD wiec wszyscy producenci kończą produkcje odtwarzaczy - nawet Esoteric i Accuphase

No i to jest dobra wiadomosc ze SACD w koncu zdechlo. Co ciekawe zauwazylem ostatnio ze systemy oparte o DSD/SACD maja wybitna stereofonie i przestrzen jednak reszta...szkoda slow plastikowa po prostu.

jeden wyjątek Air Force One Techdas. W 3 lub 4 systemach był i zawsze było nieźle lub dobrze.

Potwierdzam! Bywalo bardzo dobrze.

3. dcs i Wilsony

Jak dla mnie to dźwięk beznamiętny i suchy. Ale wiem, że każdy słyszy inaczej. I piszę to bez kozery.

Byl lepiej zestawiony niz na wczesniejszych prezentacjach, o dziwo sluchalem pierwszym razem podobnego zestawienia z VTL-ami i Nordostem i teraz wrocili do zrodel. Wzmaki Dagostino do Vivaldiego sie nie nadaja tam musi byc lampa. DCS pewnymi rzeczami na nowo mnie zachwycil chociaz fakt suche to jednak granie. Ale i tak byl to dzwiek nr dwa jak dla mnie.

Wielkie rozczarowanie: Audio Tekne i ACapella

A gdzie Audio Tekne gralo z Acapello?

Pozwolę sobie na nieco inne spojrzenie targów w Monachium. Nie jestem częstym bywalcem takowych imprez, ale teraz skorzystałem aby móc poszerzyć wiedzę i nabrać doświadczenia.

Oczywistym założeniem jest, że to były prezentacje sprzętów a nie ich możliwości. Czasami akustyka bywała akceptowalna a zestawy generowały dźwięk dający mi satysfakcję. Dziwiło mnie jednak, że niektórzy wystawcy nie wykazali minimalnej woli aby choć troszkę zadbać o dobre ustawienie głośników.

Odsłuchy najlepszych moim zdaniem zestawów nie spowodowały wielkiego szoku (w pozytywnym znaczeniu tego słowa), gdyż od razu przeszedłem do takiej formy prezentacji dźwięku jako standard, coś co być powinno w tańszych

zestawach. Ot, człowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego. Ocenić można było subiektywnie tylko niektóre aspekty

(szybkość, barwa, dynamika, scena) a to już bywa pomocne w zdobywaniu wiedzy. Najbardziej spodobał mi się dźwięk

TAD, MBL i NAGRA. Odpowiednia mieszanka wszystkich nalepszych cech tych zestawów byłaby dla mnie marzeniem. Co ciekawe w tych pokojach prezentowano muzykę, omawiano co gra. Nie skupiano się zbytnio na systemach, bo one same się broniły jakością dźwięku. Z drugiej strony w wielu innych pokojach panowie tupali nogami i się kiwali chcąc udowodnić, jak te zestawy są muzykalne. Co z tego, jeśli ludzi po minucie wychodzili. To niesprawiedliwe, wiem ale jeśli coś "wrzeszczy i gra beznamiętnie" to nie wiem jaka jest szansa aby mogło dobrze zagrać w innym zestawieniu. Lepiej chyba nie aktywować zestawów niż kształtować w potencjalnych klientach złe wrażenia.

Zauważyłem, że niektórzy prezentujący z wielkim zaangażowaniem "wciskali" różne nowinki jako panaceum na wszelkie

dolegliwości naszych systemów. A byli i tacy, którzy nie mieli tego daru a system i tak grał świetnie. Dla przykładu starszy Pan z Reimyo pokazywał płytkę CD albo cudo, które wtykamy do kontaktu tak jakby musiał to robić i nie było jego. Nie miał daru może, ale co tego jak zestaw grał fajnie.... może zbyt słodko, bo odnosiłem po minucie wrażenie, że na struny gitary ktoś wylał miód. To moje zdanie.

Odnoszę wrażenie, że wiele firm próbuje przez swój marketing i górnolotne słowa bez pokrycia nadmuchać swoje firmy i logo do miana super Hi-Endu, drylując przy okazji nasze kieszenie. Nie mogąc poradzić sobie z wygenerowaniem fajnego dźwięku produkują dziwne twory o różnych kształtach, w różnych materiałach, kolorach itp. Robi się z tego bardziej sztuka, coś co pokażemy sąsiadowi, gościom. Zatraca się natomiast sens, czyli reprodukcja poprawnego dźwięku. Przecież od dziesięcioleci inżynierowie sprawdzili wiele rozwiązań, więc co z tego dalszego kombinowania wychodzi? Nic dobrego. Niektóre dźwięki wręcz kaleczyły moje uszy i jak możńa się odnieść do takiego producenta? Ktoś ma ambicje i chęci i próbuje nam wcisnąć hi-end?

Chciałbym się też odnieść to zestawów tubowych, bo są ich wielbiciele i przeciwnicy. Ja oceniłem te zestawy jako podbarwiające dźwięk. Z tego co pamiętam to Avantgardy chyba w najmniejszym stopniu "cierpiały" i mógłbym takie głośniki posiadać. Bas przynajmniej miały niesamowiecie szybki i konturowy. Ale skrajnością to były zestawy w Marriocie, gdzie ewidentnie dźwięk wychodził z tuby i był "nosowy".

I teraz dojdę do stwierdzenia, którego być może nie mam prawa tutaj zamieszczać, ale każdy z nas pomimo swoich upodobań jest w stanie po części wykazać obiektywizm co do dźwięku. Ja mam różne upodobania co do win, ale powiem, które wino jest lepszej klasy pomimo, że nie jest w moim guście. Tak samo z dźwiękim, moje trzy typy wpisują się w ogólnie pojęty dźwięk zbliżony do realnego a pewne tuby z Marriotu to zaprzeczenie choćby satysfakcjonującej reprodukcji sygnału. Gdyby ktoś pytał to mój prywatny zestaw nie jest dobry jak wiele na targach, ma wady, więc chcę go poprawiać. I jestem tego świadomy i staram się być obiektywnym.

Takie moje dywagacje po targach:) Jeśli kogoś mogłem urazić to przepraszam:)

To jeszcze parę fotek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-14352-0-80079700-1432054432_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-14352-0-64149300-1432054636_thumb.jpg

post-14352-0-49147600-1432054692_thumb.jpg post-14352-0-75078400-1432054779_thumb.jpg

post-14352-0-20505600-1432054851_thumb.jpg post-14352-0-46032000-1432054944_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to za monobloki na ostatnim zdjęciu?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

W pokoju Kaisera (powyzsze zdjecie) zagralo dobrze, chociaz rewolucji nie bylo. Ale trzeba powiedziec ze Rainer Weber zawsze wyczaruje dobry dzwiek i gra rowno. Prawdziwy czlowiek High-Endu. Moje szczere gratulacje! :)

Co to za monobloki na ostatnim zdjęciu?

Niestety nie wiem. Widzę tylko napis na szkle 'Brilliant Edition". Sądząc po obudowach (takie same jak głośnikowe) to jest Kaiser Acoustics.

Ukryta Zawartość

tutaj będzie odpowiedź.

Ukryta Zawartość

A mnie najbardziej podobalo sie stoisko Abyssound z Polski.

Sprzet zacny - szkoda, ze nie zagral w Monachium - w Warszawie to byl jeden z lepiej brzmiacych zestawow.... wymiata nie jeden sprzet z monachijskiego atrium...

Niestety nie wiem. Widzę tylko napis na szkle 'Brilliant Edition". Sądząc po obudowach (takie same jak głośnikowe) to jest Kaiser Acoustics.

Ukryta Zawartość

tutaj będzie odpowiedź.

To nie monobloki tylko pasywne zwrotnice :) Dzięki za podpowiedź :)

crop__106564_t1__1680.jpg

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A tu cos o tym, kto powinien isc do laryngologa :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomijając brzmienie Audio Tekne to są to słabiutkie wzmacniacze i nie wysterują większości kolumn. Może się to podobać lub nie, ale do tego muszą być specjalne kolumny. No i teraz pytanie czy to się nadaje tylko do muzyki klasycznej czy do pop/rock też? Sam nie słuchałem tego bo mnie nie interesują tak słabe wzmacniacze. Wiem jak kolumna jest prowadzona przez mocny wzmacniacz, a jak gra gdy wzmacniacz jest słaby. I wbrew pozorom nie chodzi o ilość watów i głośne granie.

sly30

Pełna zgoda - dla mnie słabe wzmacniacze są śmieszne.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Audio Tekne ma swoje wady ale nie ma bardziej muzycznego sprzetu, tu nie ma znaczenia rodzaj muzyki, sluchalismy zreszta bardzo roznej i ultra gestej i skomplikowanej brzmieniowo, to jest sprzet dla kogos kto kocha muzyke ( Zgodze sie ze slowami Pana Dyby), kazda muzyke.;) To jest muzyczny ODLOT ten sprzet gra 100% muzyki inne sprzety to tylko grajki wlacznie z Kondem! :)

Trudno mi ocenić bo nie słuchałem ale nie bardzo wierzę w te opisy. W audio nie ma cudów. Są lepsze i gorsze sprzęty ale cudów nie ma. Podobnie termin "muzykalność" jest często mocno naciągany i niedefiniowalny. Nie wykluczam, że to może być fajny sprzęt do specjalnych kolumn i małego pokoju. Nie widzę tego w dużym pokoju, a już na pewno nie z dużymi kolumnami. Może z jakąś tubą by to zagrało. Większości kolumn dynamicznych czy elektrostatów takie wzmacniacze nie uciągną, ani żadne inne niskiej mocy.

Audio Tekne to dopiero partyzantka i niestety brzmienie jest po prostu słabiutkie. Tranzystorowa konkurencja w tej cenie maskaruje te urządzonka. A aparycja i jakość wykonania za te pieniądze to skandal jest.

te blachy niechlujnie pomalowane lakierem proszkowym - obrzydlistwo za zilion złotych

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

No właśnie dlatego...mam obawy... :-) To taki Stasiopowy pocałunek śmierci dla Audio Tekne... :-) Ale już tak na serio być może masz rację, być może do małego pokoju to fajny sprzęt. A że w Polsce najczęściej pokoje za duże nie są to byłoby w sam raz, tylko tam poziom cen jest chyba mocno wygórowany.

Ukryta Zawartość

tutaj będzie odpowiedź.

To są opcjonalne pasywne zwrotnice (koszt chyba 60k euro). System zasilany był w bi-ampingu szwedzkimi wzmacniaczami Lars na 300B.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Firma od wzmakow nazywa sie Engstrom and Engstrom , juz w ubieglym roku z Kawero gralo to wysmienicie, kable Bibacord plus total dac.

Wzmaki Engstroma graja pieknie, troche sie napalilem i bylem w kontakcie, ale ceny sa od czapy.

Ukryta Zawartość

Co do Audio Tekne, to w 2013 na AS mnie zachwycilo, w 2014 byly jaja ze wstepem na prezentacje.

To moze byc super sprzet do moich tub, ale wyglad i ceny odstraszaja. Zdjecia srodka sprzetu tez nie zachwycaja.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Słuchałem 2x tych wzmacniaczy i faktycznie dobrze grały, ale znów bez cudów. Max.wersja Amplifona SET42 moim zdaniem gra lepiej za ułamek ceny tych "Szwedów", a o monoblokach Amplifona to nawet w tym porównaniu nie ma co wspominać bo te "Szwdzkie szkiełka" zjadają na śniadanie... :-)

Ale faktycznie o dziwo jak na lampowe sprzęty to "Szwedy" są dobrze wykonane i dobrze grają. Z drugiej strony to są słabe wzmacniacze, więc nadają się tylko do tub i wysoko skutecznych kolumn, albo do małych pokoi.

Bo to nie sa wzmaki do Twoich kolumn, tylko do moich.

Synergia rzecz najwazniejsza. Pamietasz, jaki czad daje niecale 30 W z Crossfire'a u mnie?

U ciebie to moze najwyzej poplumkac:) i to zarowno z jednymi ,jak i drugimi glosnikami.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.