Skocz do zawartości
IGNORED

Który odtwarzacz sieciowy? Cambridge Audio, Azur, Lumin, Linn

Marcin Michalski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mój sprzęt to:

Wzmak: Denon 1520ae

Kolumny Dali Ikon 6 MK2 (planuje wymienić razem z odtwarzaczem sieciowym na Dali Rubicon 6)

Interconnect Oyaide 102, głosniki połączone po bi-wiringu na górze gruby srebrny Genesis, na dole gruby (na pewno więcej niż 17mm) porządny miedziak zakończony bananami

Chcę kupić odtwarzacz sieciowy (w tej chwili mam marantza na6005) i zastanawiam się nad kilkoma wyborami:

Cambridge Audio Stream Magic v2

Cambridge Audio Azur 851n

Lumin D1 (najtańsza opcja z luminów)

Linn Sneaky DSM / Sekrit DS lub Majik DS)

Jaka jest różnica pomiędzy Stream Magic v2 i Azur'em? Warto dopłacać 3k? Słuchałem Stream Magic v2 i podobała mi się muzykalność oraz super funkcjonalność / upsampling nawet z spotify robi wrażenie. Azur 851n nie ma żadnej lepszej funkcjonalności więc gdzie jest największa poprawa?. Zastanawiam się co przy obecnej konfiguracji sprzętu będzie najlepsze pod kątem jakości brzmienia? Nie chcę przepłacić a mieć najlepszą jakość na lata.

Słuchałem z racji dostępności w Warszawie (i możliwości czasowych, sklepy audio są czynne niestety do 17 głównie) Cambridge Audio Stream Magic v2, Linn Sneaky / Sekrit <- nie słuchałem Majika ale zakładam, że nie odstaje? Azur 851n to zbyt nowy sprzęt i jeszcze są chyba problemy z dostępnością.

Muzyka jakiej słucham (dysk NSA podłączony przez LAN i pliki FLAC/ ALAC) to:

- jazz

- pop

- klasyka

- rock

Fajnie gdyby odtwarzacz miał Airplaya i obsługę WiMPA Hi-Fi (ale wimp nie jest wymogiem). Dodatkowo bardzo pożądane jest wejście optyczne abym mógł podłączyć dekoder UPC (wiem, że lumin i większość linn'ów tego nie ma) lecz jestem w stanie z tego zrezygnować na rzecz naprawdę powalającej jakości dźwięku i ewentualnie podłączyć dekoder po RCA do denona - chociaż wtedy wymagany chociaż airplay abym z apple tv mógł film puścić [dźwięk].

Zaznaczam, że jakość dźwięku do obecnego zestawu jest dla mnie najważniejsza :) na drugim miejscu funkcjonalność. Lubię mocny bas, wyrazistą i detaliczną górę, ale także muzykalność. Mam też Marantza PM6005 (na sprzedaż) którego zamieniłem właśnie ze względu na agresywny charakter i brak muzykalności.

Pomożecie? Co będzie miało w moim przypadku najlepszy charakter jakości do ceny i będzie współgrało z obecnym zestawem?

Simple Audio Roomplayer +. Ma WIMPa i gra naprawdę dobrze. Miałem SM 6 i moim zdaniem jest przereklamowany. Naprawdę ciekawy jest także Coctail Audio i Naim chyba 172 z przedwzmacniaczem. Jednak jak masz dużo kasy to Linn i Lumin są naprawdę świetne. Pozdrawiam.

Miałeś jedynkę czy dwójkę SM6 ? Ja słuchałem v2 i co prawda ze świetnym wzmacniaczem (wart 15k) dźwięk był bardzo muzykalny to zastanawiam się nad benchmarkiem do reszty. W ogóle wydaje mi się, że jest dość ubogi wybór odtwarzaczy sieciowych...

A dla mnie te tańsze Linny grają strasznie sucho i niemuzykalnie, słuchałem roomplayera i sneaky'ego na kolumnach Majik 109, jak dla mnie było beznadziejnie (w Warszawie na Górskiego). Podpięte były jeszcze aktywne Akurate z 'systemem' akurate i to było zupełne inne granie, ale i cena też. W sumie byłem nastawiony na LInna, bo wcześniej miałem, ale te nowe brzmiały gorzej niż mój zepsuty staruszek Classik. Lumina ani CA nie słuchałem, mogę za to polecić Atolla ST200, świetne, neutralne granie, bez ostrości. Pozdrawiam

A dla mnie te tańsze Linny grają strasznie sucho i niemuzykalnie, słuchałem roomplayera i sneaky'ego na kolumnach Majik 109, jak dla mnie było beznadziejnie (w Warszawie na Górskiego).

Też słuchałem tego zestawienia w tym samym miejscu i odczucia mam całkowicie inne:) Jak widać spostrzeganie dźwięku u każdego jest bardzo odmienne, dlatego też niestety odsłuchów nie zastąpią żadne rekomendacje. Aczkolwiek jeśli miałbym wybierać pod względem dźwięku pomiędzy Linn Sneaky, SM6v2, a Roomplayerem+ to bym wybrał Linna, potem Roomplayera i na końcu SM6v2. Gdyby brać pod uwagę stosunek jakości do ceny to Roomplayer+ potem SM6v2 i Linn, a jeżeli najważniejsza jest funkcjonalność to SM6v2 na pierwszym miejscu.

Lumina i Azura nie słuchałem to się nie wypowiadam.

Witaj,

różnica pomiędzy CA Stream Magic 6 a najnowszym modelem Azur 851N leży praktycznie tylko w jakości brzmienia. To odtwarzacze z zupełnie innej klasy brzmieniowej, jeśli tylko budżet pozwoli, rekomenduję model 851N. To moim zdaniem w obecnej chwili jeden z lepszym odtwarzaczy strumieniowych na rynku, może spokojnie konkurować z dwukrotnie droższymi urządzeniami.

Jako chyba jedyni w Polsce w tym momencie mamy w salonie 851N, tak więc serdecznie zapraszam na odsłuchy oraz porównanie z innymi modelami.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zamiast wydawać grube tysiące na kembridże proponuje kupić wybitny dac za połowę funduszy, a za 200 zł nabyć mały komputerek typu Fujitsu esprimo itp. Na nim postawić system Daphile, który obsługuje również spotify i wimp. Instrukcję znajdziesz bez problemu, nawet na tym forum.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Witaj,

różnica pomiędzy CA Stream Magic 6 a najnowszym modelem Azur 851N leży praktycznie tylko w jakości brzmienia. To odtwarzacze z zupełnie innej klasy brzmieniowej, jeśli tylko budżet pozwoli, rekomenduję model 851N. To moim zdaniem w obecnej chwili jeden z lepszym odtwarzaczy strumieniowych na rynku, może spokojnie konkurować z dwukrotnie droższymi urządzeniami.

Jako chyba jedyni w Polsce w tym momencie mamy w salonie 851N, tak więc serdecznie zapraszam na odsłuchy oraz porównanie z innymi modelami.

Chciałem wziąć w ciemno :) Właśnie u Was, ale stwierdziłem, że skoro chcę wydać na Azura 851N tyle kasy to czemu nie Linn/Lumin D1 tylko właśnie zastanawiam się czy jakość brzmienia jest na tyle lepsza, że warta dołożenia 4k czy jest wręcz symboliczna...

Zamiast wydawać grube tysiące na kembridże proponuje kupić wybitny dac za połowę funduszy, a za 200 zł nabyć mały komputerek typu Fujitsu esprimo itp. Na nim postawić system Daphile, który obsługuje również spotify i wimp. Instrukcję znajdziesz bez problemu, nawet na tym forum.

Jasne - nad tym się też zastanawiałem, ale dużo się mówi, że transport jest również b.ważny - nie tylko DAC. Inaczej jaki sens miałby Aurender za 6k? Druga sprawa, że nie ma pilota, sterowanie tylko z komórki, tableta. Nie wiem jak z jakością airplaya. Generalnie zbyt dużo obaw mam o to rozwiązanie. Domyślam się, że DAC o wartości np 5-6k będzie dużo lepszy niż te stosowane w odtwarzaczach sieciowych w podobnej cenie, ale mam obawę czy wszystko będzie właśnie chodzić jak trzeba.

Chciałem wziąć w ciemno :) Właśnie u Was, ale stwierdziłem, że skoro chcę wydać na Azura 851N tyle kasy to czemu nie Linn/Lumin D1 tylko właśnie zastanawiam się czy jakość brzmienia jest na tyle lepsza, że warta dołożenia 4k czy jest wręcz symboliczna...

Kolego Marcinie, zacznijmy od tego…że Twój AMP to nie jest demon jakości*. Tutaj (w tym przedziale cenowym) nawet SM 6v2* kompletnie skopie tyłek jakościowo i sprawdzi się aż z naddatkiem. Wąskim "gardłem" w tym systemie będzie zapewne Denon, nie odtwarzacz sieciowy.

Miałem od początku pojawienia się SM 6 w wersji 1 i oczywiście zmieniłem ze względu na poprawne działanie plików 24/192 na v2. Podpięty był do kilku zestawów stereo i…czym wyższe "kloce", tym lepsze brzmienie. Czyli wąskim gardłem były zawsze wzmacniacze. W ostatniej konfiguracji w jakiej grał u mnie SM 6 v2 to Arcam z serii 49 (pre+końcówka).

Oczywiście rozwinął skrzydła SM 6 na tyle, że mozna spokojnie uznać - za te pieniądze nie ma sobie równych.

W tym samym momencie konkurował z CDS27 (wszystko poprzez XLR AudioQuest Niagara).

CDS27 zagrał minimalnie, na granicy odbioru lepszym dołem. Ale…jako odtwarzacz sieciowy ten sprzęt to koszmarek!

Brak wsparcia po sieci AIFF (osobiście mam bibliotekę ponad 700 płyt w tym formacie), aplikacja na iOS to jakaś porażka…na 10 prób logowania poprzez sieć z CDS27 z 7 nieudanych.

Gdybym dziś miał Twój wzmacniacz - zdecydowanie polecam do tego Denona SM 6 v2. Lub przeskoczyłbym do ciut lepszego w wykonaniu (w brzmieniu stawiam dolary za guziki, że bez zmian) CXN tej firmy.

Na 851N szkoda kompletnie pieniędzy. Chyba, że nosisz się z zamiarem zmiany DENON'a na wyższej jakości produkt. Wtedy ma to sens, jest to pomysł rozwojowy. Przy czym jeśli masz Denona i podoba Ci się brzmienie unikaj jak ognia 851E+851W.

Miałem i…na głośnikach był koc. Nie było tego "ostatniego słowa". Ale to dywagacje na osobny temat.

*Za tą różnicę w kwocie i tak niesłyszalną w przypadku połączenia do tego Denon'a proponuję zakup na HDTracks porządnych jakościowo plików w HiRes.

**miałem w zestawie Marantz'a z serii SA-11S3 i w konfiguracji do 12 000 za wzmacniacz nic nie wnosił w ślepym odsłuchu.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Gdybym dziś miał Twój wzmacniacz - zdecydowanie polecam do tego Denona SM 6 v2. Lub przeskoczyłbym do ciut lepszego w wykonaniu (w brzmieniu stawiam dolary za guziki, że bez zmian) CXN tej firmy.

Na 851N szkoda kompletnie pieniędzy. Chyba, że nosisz się z zamiarem zmiany DENON'a na wyższej jakości produkt. Wtedy ma to sens, jest to pomysł rozwojowy.

Ciut lepszy w wykonaniu czyli....? Nie widzę na rynku lepszych od Stream Magic v2 a tańszych od 851N. Ok czyli Linn/Lumin odpada, bo Denon będzie zbyt wąskim gardłem. Zakładając Azura 851N jaki wzmacniacz byś do niego polecił? Denon 2020ae? Pytam o denona konkretnie bo mam możliwość wymiany sprzętu 1520 właśnie. Nie chcę się bawić w sprzedawanie - wystawiłem już na allegro Marantza PM6005 (w b.dobrej cenie) ale raczej nie było chętnych, dlatego wiadomo - wymiana to wymiana.

Ciut lepszy w wykonaniu czyli....? Nie widzę na rynku lepszych od Stream Magic v2 a tańszych od 851N. Ok czyli Linn/Lumin odpada, bo Denon będzie zbyt wąskim gardłem. Zakładając Azura 851N jaki wzmacniacz byś do niego polecił? Denon 2020ae? Pytam o denona konkretnie bo mam możliwość wymiany sprzętu 1520 właśnie. Nie chcę się bawić w sprzedawanie - wystawiłem już na allegro Marantza PM6005 (w b.dobrej cenie) ale raczej nie było chętnych, dlatego wiadomo - wymiana to wymiana.

Denon 2020 byłby świetnym kompanem dla SM 6 v2. Jednak jak pisałem powyżej, osobiście wybrałbym Cambridge z nowej serii CX - CXN. Nie ze względu na dźwięk, idę o duży zakład - to samo…ale ze względu na wyświetlacz.

W przypadku Denon'a 2020 zostałbym przy wyborze albo SM 6 v2, albo właśnie CXN Cambridge'a.

Nie pchałbym się kompletnie w 851N. Róznice kosmetyczne i jak znam zycie po przewaleniu dziesiątek zestawów…w ślepym teście nie do wychwycenia. Dodatkowo CXN (tak jak 851N) odtwarzają DSD- ale tylko poprzez USB. Z sieci nie ma szans.

Tak jak napisałem, wybór mój byłby prosty. Denon 2020+CXN. Reszta kasy na dobre utwory.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Witaj,

Q21. Powiedzcie proszę jak wypada pioneer n-70 na tle ca azur 851n. Oba są dobrze zbudowane i bardzo funkcjonalne. Czy CA jako odtwarzacz struminienio po LAN / WI-FI jest slyszalnie lepszy (dynamika, rozdzielczosc i kolorystyka dzwieku). Dzięki. Kl

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Q21. Powiedzcie proszę jak wypada pioneer n-70 na tle ca azur 851n. Oba są dobrze zbudowane i bardzo funkcjonalne. Czy CA jako odtwarzacz struminienio po LAN / WI-FI jest slyszalnie lepszy (dynamika, rozdzielczosc i kolorystyka dzwieku). Dzięki. Kl

Też się nim interesowałem, ale odrzuciłem ze względu na "korporacyjność" marki Pioneer gdzie pewnie większość ceny to marża korporacji i dziesiątek pośredników pokolei. CA jednak nie jest firmą aż tak masową jak Pioneer n-70. Może głupie przypuszczenia, ale jakoś tak mnie naszło. Stwierdziłem po prostu, że mniej "masowe" marki muszą się bardziej starać, bo te b.znane i tak mają szeroką dystrybucję i "Janusze kupio.". Oczywiście, jeżeli ktoś jest posiadaczem to nie miałem na celu urażenia ;-)

Też się nim interesowałem, ale odrzuciłem ze względu na "korporacyjność" marki Pioneer gdzie pewnie większość ceny to marża korporacji i dziesiątek pośredników pokolei. CA jednak nie jest firmą aż tak masową jak Pioneer n-70. Może głupie przypuszczenia, ale jakoś tak mnie naszło. Stwierdziłem po prostu, że mniej "masowe" marki muszą się bardziej starać, bo te b.znane i tak mają szeroką dystrybucję i "Janusze kupio.". Oczywiście, jeżeli ktoś jest posiadaczem to nie miałem na celu urażenia ;-)

Jak na moje pioneer n-70 jest wykonany w pełni wbrew standardom korporacyjnym - tj. jakość komponentów znacznie przenosi zakres cenowy w którym n-70 jest posadowiony. Dla mnie odpowiednikiem pioneera n-70 pod względem jakości komponentów użytych jest yamaha cd s2100.

Moje pytanie (adresowane do q21 - jedynego w Polsce który może odpowiedzieć) jak Azur 851n ma się do n-70 pod względem klasy brzmienia? Czy azur 851n brzmi lepiej?

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

• 6 miesięcy później...

witam,

temat troche stary ale go odswieze... po prostu nie moglem przejsc obojetnie obok niektórych wypowiedzi :-P

Roznica miedzy SM V2 a 851N jest tak ogromna jak miedzy NP30 a SM6, trzeba byc gluchym żeby tego nie uslyszec.

Osobiscie zabieram sie powoli do wymiany swojego SM6. W glowie siedzi mi NAIM :-) ale biore pod uwage rowniez 851N. Linn raczej odpada ze wzgledu na brak mozliwosci podlaczenia zewnetrznych zrodel i wykorzystania go jako DAC'a.

Pozdro,

A ja kupiłem Pioneer N-50A-K. Teraz dołożyłem zewn DAC. I jest git. Bardzo GIT. Może lepiej średniej (cenowo) klasy transport ale dorzucić dobry DAC?

Miałem w domu Cocktail Audio X30 - te produkty już będę omijał szerokim łukiem. Brak dedykowanej aplikacji na ipadzie do sterowania (chyba że coś wypuścili) oraz praktycznie nie do osiągnięcia gapless przy sterowaniu ipadem. No ale - może coś się zmieniło. Mi nawet ich customer support z UK nie potrafił powiedzieć jaką appką można toto sterować żeby gapless szło....

Naim dodatkowo od wczoraj ma tidal na pokładzie ;)

w których streamerach?

Mało strumieniowców w cenie około 4 tys ma tidal na pokładzie :( A po tym, jak wczoraj pierwszy raz go wypróbowałem na pc z daphile, stwierdziłem od zaraz, że czas CD jest już przesądzony, pliki również ale w dalszej przyszłości.

w których streamerach?

Mało strumieniowców w cenie około 4 tys ma tidal na pokładzie :( A po tym, jak wczoraj pierwszy raz go wypróbowałem na pc z daphile, stwierdziłem od zaraz, że czas CD jest już przesądzony, pliki również ale w dalszej przyszłości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w których streamerach?

praktycznie chyba każdy ma: na pewno nac n 172 - używany kupisz pewnie jednak za nieco więcej niż 4k niestety. na alledrogo wisi akurat teraz unitiqute za ok 4k - też ma. nd5xs pewnie też sporo więcej trzeba będzie zapłacić - z 6k? jak nie gorzej. Ale warto.

????

w których streamerach?

Chyba we wszystkich

na alledrogo wisi akurat teraz unitiqute za ok 4k

To najstarszy model, z wyprzedaży byłego dystrybutora

EDIT:

Pamiętasz, że były chyba jakieś "kwasy" z uznaniem gwarancji na przetrzymywane przez nich Supernait1?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.