Skocz do zawartości
IGNORED

Modern Houses

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Ta biblioteka? Tam po prostu nie ma dobrej akustyki bo i po co? Za wielka kubatura. Wystarczy tak projektować żeby wyciszyć i tyle da się zrobić.

Poniżej przypadki z poznańskiego biura:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1701-02.jpg

Ukryta Zawartość

post-158-0-89690300-1511984229_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Parę wnętrz z Włoch i Hiszpanii.

Ukryta Zawartość

post-158-0-51117200-1515020594_thumb.png

post-158-0-58644900-1515020613_thumb.jpg

post-158-0-83840600-1515020627_thumb.jpg

post-158-0-53845600-1515020633_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy już o tym domu coś było, ale daję link, bo wczoraj oglądałem w sieci film w którym autor opowiadał historię i tłumaczył całą ideę projektu.

kwk_promes_dom_aatrialny_01.jpg

Ukryta Zawartość

Nie mogę jakoś znaleźć linka to tego filmu, gdyby ktoś znalazł byłbym wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Dzięki słońce ty moje, właśnie ten.

To znaczy nie całkiem, ten jest dłuższy, w tamtym był tylko fragment o domu aatrialnym wycięty z tego dłuższego.

W międzyczasie znalazłem fascynującą (dla mnie przynajmniej) rozmowę-wywiad z Koniecznym. Szczerze polecam lekturę, z pewnością nie będzie to czas stracony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

• 3 tygodnie później...

Który domek ładniejszy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Który domek ładniejszy ?

Ukryta Zawartość

Ostatnio wśród architektów panuje jakaś idiotyczna moda na brak okapów i różne wystające poza obrys dachu ścianki. W efekcie elewacja już po kilku miesiącach jest cała w paskudnych zaciekach.

Ukryta Zawartość

Dzięki słońce ty moje, właśnie ten.

To znaczy nie całkiem, ten jest dłuższy, w tamtym był tylko fragment o domu aatrialnym wycięty z tego dłuższego.

W międzyczasie znalazłem fascynującą (dla mnie przynajmniej) rozmowę-wywiad z Koniecznym. Szczerze polecam lekturę, z pewnością nie będzie to czas stracony.

Ukryta Zawartość

Trzeba przyznać, że życie go nie rozpieszcza.

Niesamowite realizacje domów a właściwie całych obszarów.

Ukryta Zawartość

Okap jest teoretycznie i praktycznie rzeczą zbędną - niech mi ktoś wytłumaczy co niby takiego okap daje?. Deszcz i śnieg na elewacje i tak pada, woda z dachu scieka do rynny a śnieg topnieje. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że w Polsce ludzie przyzwyczaili się do tego jak ma wyglądać dom i tak trzeba budować bo... tak trzeba budować. Jest mnóstwo projektów budynków z płaskimi dachami i tam jakoś problemów nie ma.

Okap jest teoretycznie i praktycznie rzeczą zbędną - niech mi ktoś wytłumaczy co niby takiego okap daje?. Deszcz i śnieg na elewacje i tak pada, woda z dachu scieka do rynny a śnieg topnieje.

Widzisz, tak się składa że, pomijając rzadkie przypadki gdy pada i piździ jednocześnie, krople deszczu poddają się prawu grawitacji i lecą mniej więcej pionowo w dół. W związku z czym przeciętny okapik sprawia, że omijają elewację, a przy okazji nie bębnią w parapety, co mnie zawsze strasznie wk... jak mieszkałem w bloku. Poza tym deszcz padający bezpośrednio na elewację nie robi jej krzywdy. Natomiast woda spłukująca na nią z dachu cały syf który tam osiadł - i owszem. Wewnętrzne rynny - kolejna atrakcja gdy się np. zatkają opadającym igliwiem i trzeba przetkać.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że w Polsce ludzie przyzwyczaili się do tego jak ma wyglądać dom i tak trzeba budować bo... tak trzeba budować. Jest mnóstwo projektów budynków z płaskimi dachami i tam jakoś problemów nie ma.

Na poziomie papierowego projektu nie ma problemów z niczym. Pojawiają się za to gromadnie gdy trzeba go przekuć rzeczywistość. Jeszcze nie widziałem projektu gotowego bez konieczności jego gruntownej przeróbki.

Tradycyjna architektura wcale nie jest głupia, stoją za nią setki lat doświadczeń. Oczywiście pseudomodernistyczne klocki, czy pseudotradycyjne dworki projektowane przez niedouczonych chałturników są beznadziejne. Tyle, że nawet kiczowaty dom zbudowany według tradycyjnych wzorów niejako dziedziczy funkcjonalność, architekt może nie być tego świadomym, ale klient dostanie to z dziedzictwem inwentarza ;-).

Natomiast dom zaprojektowany bez korzystania z doświadczenia pokoleń wymaga od architekta wybitnej staranności, dbałości o szczegóły, świadomości materiału i inżynierskiego podejścia.

Czyli bardzo dużo. I wiele rzeczy może się nie udać, wiele drobiazgów które później odbijają się czkawką można przeoczyć. Jest zabawa, jest ryzyko.

Jestem Europejczykiem.

Nie zgodze się - w ostatnich paru dziesięcioleciach weszły na rynek materiały i technologie które całkowicie powinny zmienić sposób budowania i projektowania budynków - ogromne zmiany widać jedynie w budynkach innych niż domy jednorodzinne.

Nie zgodze się - w ostatnich paru dziesięcioleciach weszły na rynek materiały i technologie które całkowicie powinny zmienić sposób budowania i projektowania budynków - ogromne zmiany widać jedynie w budynkach innych niż domy jednorodzinne.

I jakich materiałów i technologii użyłeś przy budowie swojego?

Nie mówiłem nic o materiałach i technologiach więc w tym zakresie trudno się zgodzić czy nie.

Jeżeli np. nie będziemy mieli okapu to deszcz będzie lał się po szybach i np. latem okna w czasie deszczu nie otworzymy. Tego raczej żaden materiał nie zmieni.

P.S.

Rzuć okiem na "dom podwójny" wklejony wyżej. Widzisz zacieki?

Jestem Europejczykiem.

Poniżej przypadki z poznańskiego biura:

Dom podwójny

Dołączona grafika

Przypadek dość beznadziejny. Blockhauz na płaskim wygwizdowie. Ciasny garaż i mikroskopijny schowek, w efekcie garaż będzie robił za schowek a samochód na podjeździe. Pełno kiszkowatych korytarzy. Ciemna kuchnia, obie łazienki też bez okien. Ale za to modny sufit z betonu oraz cytuję: wideodomofon z funkcją obsługi przez telefon komórkowy np. będąc na wakacjach można podejrzeć kto stoi pod drzwiami. LOL

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.