Skocz do zawartości
IGNORED

Trochę inaczej - prośba o radę przy pierwszym zestawie do muzyki

Kefa

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Moi drodzy, jak wielu przede mną przywiodła mnie tutaj potrzeba uzyskania konkretnej odpowiedzi na, mam nadzieję konkretne wątpliwości przy zakupie zestawu do muzyki.

Przeglądałem sporo wątków, i jestem przerażony jak z tematu o zestawie do 4000zł w przedziwny sposób rodzą się potrzeby dołożenia kolejnych 4000zł i nieszczęśnik i tak nie kupi niczego sensownego.

Po tym wstępie - tak, ja poszukuję zestawu do 4000zł i nie widzę sensu wydania więcej.

Proszę o drogowskazy w poszukiwaniu konkretnych elementów zestawu 2.1, amplitunera i czegoś co odtworzy płyty. Wszystko.

Pomieszczenie jest nierugularnym kształcie, ok. 40m2.

Chcę podłączyć to do dekodera nc+ by kanały HD i audycje w dolby dawały popalić trzewiom.

Słucham każdej muzyki; siesta w radiowej trójce, Massive attack, Vaya con Dios, Leonard Cohen, Marek Grechuta. Na deser Skrillex i Pete tong. Na imprezie Michael Jackson i Flo-rida i Prodigy. Uważam że dobrej muzyki jest za duzo by zamykać się w jednym gatunku. Ciężko więc wybierać coś z jednego kierunku.

Nienawidzę słowa uniwersalny, ale okazuje że tego muszę szukać....

Czytałem dobre opinie o chińszczyznie TAGA TAV-606, tylko pojawia się pytanie, jaki sub do tego dołożyć. Czytałem o Melodice BL40, potem RELT5, a nagle Nubert... mózg staje... Co wątek to lepsze modele.

A jeśli sub, to jaki piecyk? Za dużo jest pytań, a tak mało konkretnej odpowiedzi. Podobnież obawiam się odsłuchu, bo mój dom nie jest akustycznie identyczny jak pokój w sklepie.

Pomóżcie proszę, wiem że to mało wyszukane potrzeby, mimo wszystko liczę na zrozumienie.

Po tym wstępie - tak, ja poszukuję zestawu do 4000zł i nie widzę sensu wydania więcej.

Jeszcze.

W miarę nabywania doświadczenia sens się pojawi ...

Gdyby to była kwota 40.000 to też mógłbym tak powiedzieć. Pod warunkiem, że myślimy o sprzęcie używanym ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jak to ma byc nowe, to ciezko bedzie.

Błagam... ja naprawdę rozumiem, że dla osób w temacie, w tym budżecie powinno się kupować subwoofer, ale na Boga....

Chcę nowy sprzęt, bo gdybym był w stanie ocenić wartość używanego, to pewnie bym nie pytał o porady, tylko sam je dawał.

2 kolumny, ewentualnie bez suba, bo jestem przekonany że to co jest na rynku w tej cenie, również może dobrze grać. Do tego sprawdzony budżetowy ampli i coś do włożenia płyty. Chciałbym później do tego dołożyć jakiś gramofon.

Proszę o pomoc, bo gdyby w tych pieniądzach nic nie było nowego, to by się tego nie produkowało.

Chyba że trafiłem na audio odpowiednik forum Bentleya, to może spytam gdzie indziej :)

Ale wtedy bedzie skazany na sprzedawce. To prawie to samo.

Otóż to. Jestem handlowcem i nie ufam ludziom za ladą. Wcisną coś z leżaków magazynowych, albo o najlepszej marży. Taki nasz biedny kraj i ja to rozumiem. Podziękuję.

Jeszcze.

W miarę nabywania doświadczenia sens się pojawi ...

Gdyby to była kwota 40.000 to też mógłbym tak powiedzieć. Pod warunkiem, że myślimy o sprzęcie używanym ;-)

heh, za 40kPLN można życie poukładać. Dać tyle za kilka pudełek do wydawania dźwięków to jest abstrakcja.

heh, za 40kPLN można życie poukładać. Dać tyle za kilka pudełek do wydawania dźwięków to jest abstrakcja.

Też tak mówiłem, jak kupowałem pierwsze swoje klocki w listopadzie 2014 . Miałem kupić stereo (wzmacniacz i dwie kolumny ) do 5000, skończyło się na wzmacniaczu za 5000, DAC za 2500, kolumny za 4000 i okazały się najsłabszym elementem toru, dlatego pójdą zaraz do wymiany. 40k to pewnie kwestia czasu.

Z tego można wyjść tylko nogami do przodu.

Idz do sklepu muzycznego i posluchaj kolumn aktywnych wszelkiej masci (+ ewentualnie suba do zestawu).

Inna opcja to JBL Authentics L16 lub Naim Muso.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja też miałem podobną sytuację: ostatecznie zdecydowałem się kupić BC Acoustique EX222 z BC Acoustique EX602 z kolumnami Pylon Pearl 25. Słuchałem w salonie tego zestawu i mi się podobało

Sporym ograniczeniem naszego hobby są pokoje odsłuchowe. Na pewnym etapie trzeba wymienić mieszkanie/dom żeby rozwijać się dalej ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nowe glosniki, ktore naglosnia Twoj pokoj beda pewnie kosztowac min 3tys. Tak naprawde to w nowym sprzecie za ta cene nie ma specjalnie w czym wybierac. Poszukaj sprzetu z drugiej reki. Jedyne co znalazlem w tej cenie (moze zamiast vx4 znajdziesz mx5 one chyba wieksze byly):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

Na pewnym etapie trzeba wymienić mieszkanie/dom żeby rozwijać się dalej ;-)

Dom/mieszkanie to nie tak duże ograniczenie, ja z kolei zwróciłbym uwagę na klimat i ukształtowanie terenu.

Taga 606 słuchałem. Po dosłownie sekundzie wiedziałem, że to nie to. Dźwięk był strasznie stłumiony jak na słuchawkach za 20 zł ...

Ja proponuję

Wzmak: Yamaha A-S301 (1300zł)

CD: Yamaha CD-S 300 (800zł)

2100 wydane zostaje 2k na kolumny. 40m to sporo więc trzeba mocnych dlatego

kolumny: Magnat Quantum 677 (2000zł)

i taka to moja propozycja ^^

Witaj,

wspomniałeś o systemie 2.1, moim zdaniem znacznie lepszym rozwiązaniem będzie skupienie się na wyborze możliwie najlepszej konfiguracji, opartej na dobrym wzmacniaczu, odtwarzaczu oraz kolumnach.

Spójrz proszę na konfiguracje, opartą na francuskiej elektronice BC Acoustique. W Twoim przypadku optymalnym rozwiązaniem będzie zestaw, oparty na wzmacniaczu BC Acoustique EX-322.1, odtwarzacz EX-602.1 oraz zestaw polskich kolumn Pylon Audio Pearl 25. Zestaw minimalnie przekracza założony budżet, jednak jakość dźwięku powinna Cię w pełni usatysfakcjonować. Masz duże pomieszczenie, które po prostu wymaga pewnej mocy.

Drua opcja, która bardziej sprawdzi się w muzyce rozrywkowej, rockowej jest zestaw oparty na wzmacniaczu Yamaha A-S301, odtwarzaczu CD-S300 oraz także kolumnach Pylon Audio Pearl 25 lub trochę droższych Melodika BL-40. W tej konfiguracji uzyskamymicny, dynamiczny, efektowny dźwięk.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przeglądałem sporo wątków, i jestem przerażony jak z tematu o zestawie do 4000zł w przedziwny sposób rodzą się potrzeby dołożenia kolejnych 4000zł i nieszczęśnik i tak nie kupi niczego sensownego.

W niektórych wpisach jest sporo przesady, ale generalnie to hooby do tanich nie należy. Drugim problemem jest to, że w wypadku audio apetyt bardzo szybko rośnie w miarę jedzenia.

Wyjścia masz dwa. Pierwsze - odwiedzić kilka sklepów, posłuchać i wybrać opcję, która Ci najbardziej przypadnie do gustu. Drugie - zbierać pieniądze, zaliczać kolejne odsłuchy gdzie się da i nauczyć się samemu dobierać sprzęt z drugiej ręki. W pierwszym wypadku zapomnij o porównaniach, nie odwiedzaj ludzi, który mają zestaw za np. 12k lub lepiej itd. W ten sposób istnieje szansa że nie doznasz rozczarowania. W drugim, będziesz się musiał nauczyć cierpliwości i opanowania wewnętrznych impulsów (typu: To jest to! Wreszcie trafiłem!).

Króliczka nigdy nie dogonisz, ważne jest to żebyś był zadowolony z tego co posiadasz.

4k i 40 m kw. Jeśli jesteś wymagający i rzeczywiście chcesz nagłośnić całą przestrzeń, to czarno widzę przyszłość (dobre kolumny klasy budżetowej to ok. 3k). Do głowy przychodzą mi jedynie jakieś większe kolumny z drugiej ręki z dużymi wooferami, kupione na zasadzie okazji (np. Infinity) i do tego jakiś mniej lub bardziej leciwy, wydajny piec. Większość z nowych zabawek gra plastikowym, technicznym dźwiękiem i dodatkowo nie poradzi sobie z nagłośnieniem takiej powierzchni.

Chcę nowy sprzęt, bo gdybym był w stanie ocenić wartość używanego, to pewnie bym nie pytał o porady, tylko sam je dawał.

Ups... nie zauważyłem powyższego.

Nastaw się więc wyłącznie na kilka osobistych odsłuchów i zakup tego co Ci się spodoba. O drugiej opcji, o której wspomniałem powyżej zapomnij.

ja poszukuję zestawu do 4000zł i nie widzę sensu wydania więcej.

Ja bym sugerował takie podejście: połowa kwoty na kolumny, druga połowa na elektronikę. O brzmieniu decydują kolumny i akustyka pokoju, to są elementy, w które warto inwestować. Kolumny przed zakupem wypada odsłuchać i wybrać wg własnych upodobań. Możesz pójść w układ 2.0 lub 2.1, przy ograniczonej kwocie, to zawsze będzie jakiś kompromis, Modeli Ci nie doradzę, bo nie jestem na bieżąco.

W elektronice sugeruję pójść na nowoczesność, tzn. amplituner z dobrymi systemami korekty akustyki. Przy Twoim budżecie to chyba kwalifikuje się tylko Denon AVR-X1100W lub Pioneer VSX-924. I na koniec pozostałe drobne przeznaczyłbym na odtwarzacz BD 3D, za 300zł jest parę modeli do wyboru.

Dom/mieszkanie to nie tak duże ograniczenie, ja z kolei zwróciłbym uwagę na klimat i ukształtowanie terenu.

Obstawiam, że ironizujesz.

Natomiast to co Piopio pisze, to prawda.

Spójrz proszę na konfiguracje, opartą na francuskiej elektronice BC Acoustique. W Twoim przypadku optymalnym rozwiązaniem będzie zestaw, oparty na wzmacniaczu BC Acoustique EX-322.1, odtwarzacz EX-602.1 oraz zestaw polskich kolumn Pylon Audio Pearl 25. Zestaw minimalnie przekracza założony budżet, jednak jakość dźwięku powinna Cię w pełni usatysfakcjonować. Masz duże pomieszczenie, które po prostu wymaga pewnej mocy.

Drua opcja, która bardziej sprawdzi się w muzyce rozrywkowej, rockowej jest zestaw oparty na wzmacniaczu Yamaha A-S301, odtwarzaczu CD-S300 oraz także kolumnach Pylon Audio Pearl 25 lub trochę droższych Melodika BL-40. W tej konfiguracji uzyskamymicny, dynamiczny, efektowny dźwięk.

Wzmacniacze to nie amplitunery. Ani radio, ani podłączenie dekodera nc+.

O Pearlach czytałem, Melodice również. Będziemy słuchać.

Ja bym sugerował takie podejście: połowa kwoty na kolumny, druga połowa na elektronikę. O brzmieniu decydują kolumny i akustyka pokoju, to są elementy, w które warto inwestować. Kolumny przed zakupem wypada odsłuchać i wybrać wg własnych upodobań. Możesz pójść w układ 2.0 lub 2.1, przy ograniczonej kwocie, to zawsze będzie jakiś kompromis, Modeli Ci nie doradzę, bo nie jestem na bieżąco.

W elektronice sugeruję pójść na nowoczesność, tzn. amplituner z dobrymi systemami korekty akustyki. Przy Twoim budżecie to chyba kwalifikuje się tylko Denon AVR-X1100W lub Pioneer VSX-924. I na koniec pozostałe drobne przeznaczyłbym na odtwarzacz BD 3D, za 300zł jest parę modeli do wyboru.

Dobrze się czyta funkcje tych ampli, ale pytanie jak się ma siedmiokanałowy ampli do pary kolumn? Czy do tego typu urządzeń powyżej zaproponowane kolumny będą się nadawać?

Amplituner obsługuje wiele kombinacji podłączonych kolumn. Nie ma problemów ze stereo, dostajesz jeszcze ekstra bonus w postaci rezerwy mocy. Jak dokupisz subwoofer, to amplituner oferuje cyfrową zwrotnicę. Czyli nie tylko będziesz miał niski bas, ale także poprawi się brzmienie frontów, bo zbyt niskie częstotliwości zostaną odcięte i nie bedą dodawać zniekształceń. Możesz też kombinować z wolnymi końcówkami mocy, np. zrobić sobie niezależny odsłuch w drugim pokoju albo podłączyć fronty w trybie bi-amping.

To co jeszcze mi się podoba w amplitunerach, to korekta brzmienia w zależności od głośności. Proste wzmaczniacze stereo też miewają podobną funkcję (loudness), ale tam to działa fatalnie. W amplitunerze po kalibracji taka regulacja ma sens i faktycznie zachowuje balans tonalny niezaleźnie od głośności. Niestety nie jest dostępna w prostych amplitunerach, ale te wymienione poprzednio ją mają.

Wzmacniacze tranzystorowe nie są wybredne, zasilają wszelkie kolumny, może poza najbardziej egzotycznymi, gdzie konstruktor przegiął z impedancją. Nie obawiałbym się problemów, ale jak napisałem wcześniej, kolumny wypada odsłuchać przed wyborem.

Sporym ograniczeniem naszego hobby są pokoje odsłuchowe. Na pewnym etapie trzeba wymienić mieszkanie/dom żeby rozwijać się dalej ;-)

No to wlasnie doszedlem do tego etapu...

Amplituner obsługuje wiele kombinacji podłączonych kolumn. Nie ma problemów ze stereo, dostajesz jeszcze ekstra bonus w postaci rezerwy mocy. Jak dokupisz subwoofer, to amplituner oferuje cyfrową zwrotnicę. Czyli nie tylko będziesz miał niski bas, ale także poprawi się brzmienie frontów, bo zbyt niskie częstotliwości zostaną odcięte i nie bedą dodawać zniekształceń. Możesz też kombinować z wolnymi końcówkami mocy, np. zrobić sobie niezależny odsłuch w drugim pokoju albo podłączyć fronty w trybie bi-amping.

To co jeszcze mi się podoba w amplitunerach, to korekta brzmienia w zależności od głośności. Proste wzmaczniacze stereo też miewają podobną funkcję (loudness), ale tam to działa fatalnie. W amplitunerze po kalibracji taka regulacja ma sens i faktycznie zachowuje balans tonalny niezaleźnie od głośności. Niestety nie jest dostępna w prostych amplitunerach, ale te wymienione poprzednio ją mają.

Wzmacniacze tranzystorowe nie są wybredne, zasilają wszelkie kolumny, może poza najbardziej egzotycznymi, gdzie konstruktor przegiął z impedancją. Nie obawiałbym się problemów, ale jak napisałem wcześniej, kolumny wypada odsłuchać przed wyborem.

Z Twojego opisu wychodzi, ze amp 7kanalowy zagra lepiej muze niz tej samej klasy wzmacniacz stereo...

Wieza STEREO Technics :)

Nie ma różnic w brzmieniu wzmacniaczy, to wiadomo 30 lat. Wszystko, o czym pisze dotyczy dodatkowej funkcjonalności, którą udostępnia amplituner, dzięki wbudowanemu DSP.

Do prostego wzmaczniacza stereo też możesz to dodać. Aktywną zwrotnicę możesz kupić za ~300zł. minDSP kosztuje rzędu $100 i możesz na tym zrobić korektę charakterystyki głośników, korzystając z oprogramowania REW. Mikrofon pomiarowy to cena rzędu 200-300zł.

Nie ma różnic w brzmieniu wzmacniaczy, to wiadomo 30 lat.

Z tym stwierdzeniem nie można się zgodzić.

Być może nie ma różnic pomiędzy kablami zasilającymi, kablami USB a nawet DACami (w pewnych okolicznościach) ale wzmacniacze zdecydowanie różnią się miedzy sobą.

A już zrównanie amplitunera ze wzmacniaczem stereo to wielka przesada.

Otóż to. Jestem handlowcem i nie ufam ludziom za ladą. Wcisną coś z leżaków magazynowych, albo o najlepszej marży. Taki nasz biedny kraj i ja to rozumiem. Podziękuję.

Bez obrazy ale nigdy nie napisałbym czegoś takiego. To źle o Tobie świadczy, zgodnie przysłowiem każdy sądzi w/g siebie skoro napisałeś że jesteś handlowcem. Nie jestem handlowcem, ale wiem że nie każdy handlowiec to oszust i złodziej.

Ale do rzeczy skoro wykluczasz używany sprzęt to też jak inni proponuję pochodzić po sklepach i nie mam na myśli tu Saturna czy MM. Na pewno coś doradzą umożliwią odsłuch a końcowy wybór zawsze należy do Ciebie.

Powodzenia i pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

możesz to rozwinąć?

Tu jest opis szerokiego testu publikowany przez Stereoreview, chyba rok 1987:

Ukryta Zawartość

Tu jest opis testu Stereophile, 1989, trzeba też przeczytać listy czytleników, bo tam jest poprawna analiza wyników:

Ukryta Zawartość

Tu jest publikacja najstarszych testów ABX jakie znam, 1977, wzmaczniacze lampowe słychać:

Ukryta Zawartość

Tutaj jest oferta $10000 za wykazanie różnic w brzmieniu wzmaczniaczy, istnieje chyba od 1990:

Ukryta Zawartość

Nie będę komentować w tym wątku, bo nie mam zamiaru kraść go autorowi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.