Skocz do zawartości
IGNORED

Demokracja, kapitalizm, wolny rynek - jedno z największych oszustw XXI wieku.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Trzymaj się raczej KK i polowań.

Tak uważa profesor Joseph Stiglitz.

Są tacy, co tak nie uważają.

Mam kilkaset stacji w moim TV. Nadają różne programy różnej jakości. Ich wiarygodność też jest rozmaita.

Jest to tzw. "odpowiedź wymijająca".

Krytyków obecnego systemu - od prawa do lewa i z powrotem - łączy jedno - żaden nie proponuje niczego konkretnego w zamian. Po prostu jedna ściana płaczu. Dotyczy to zarówno rodzimych jak i zagraniczych "krytyków". Niektórzy zrobili sobie z tej krytyki całkiem niezłe źródło dochodu.

Zaślepienie? Totalna niewiedza? Zła wola? Propozycje alternatywne są i to liczne.

. Zlikwidować prywatne korporacje finansowe i przenieść kreacje pieniadza na państwo.

Jak w Kambodży za Czerwonych Khemrów, jak w Korei Płn. UTOPIA.

Zastanów się, co piszesz. NIGDZIE państwo nie gospodaruje lepiej niż kapitaliści.

Trzymaj się raczej KK i polowań.

O tym, czego mam się trzymać będę decydował ja i tylko ja. Suflerzy nie są mi potrzebni.

Są tacy, co tak nie uważają.

Tak. Są. Prezesi wielkich banków. A więc zainteresowani. W światowej nauce jest inaczej.

Jest to tzw. "odpowiedź wymijająca".

Jakie pytanie taka odpowiedź.

Propozycje alternatywne są i to liczne

Wymień kilka całościowych - i podaj przykłady udanego wprowadzenia ich w życie. Żadncyh eksperymentów. Takie eksperymenty zawsze dotąd kończyły się obozami koncentracyjnymi.

O tym, czego mam się trzymać będę decydował ja i tylko ja. Suflerzy nie są mi potrzebni.

Tak. Są. Prezesi wielkich banków. A więc zainteresowani. W światowej nauce jest inaczej.

Światowa nauka jest pojemna, znajdziesz w niej wszystko.

Zastanów się, co piszesz. NIGDZIE państwo nie gospodaruje lepiej niż kapitaliści.

Bredzisz jak Mały Kazio po dużym zsiadłym mleku. Cud gospodarczy Chin wynika właśnie z przeogromnej roli państwa w gospodarce. Podobnie inne azjatyckie tygrysy.

Zamierzasz toczyć dyskusję czy pyskówkę?

Cała koncepcja Stiglitza jest kompleksowa. Pewnie jej nawet nie czytałeś. To co robią Chiny jest kompleksowe.

Cud gospodarczy Chin wynika właśnie z przeogromnej roli państwa w gospodarce. Podobnie inne azjatyckie tygrysy.

Przeciwnie. Właśnie odejście od komunizmu pozwoliło Chinom na rozwój. Zresztą ich cud się kończy - właśnie "dzięki" państwu.

Zamierzasz toczyć dyskusję czy pyskówkę?

Na razie Ty zacząłeś pyskówkę. A ja ja skończę. Od tej pory będziesz ignorowany.

W Chinach nigdy nie było i nie ma komunizmu. Podszkol się trochę zanim zaczniesz dyskutować.

Cud chiński się kończy? Pobożne życzenia Wall Street.

Cud gospodarczy Chin wynika właśnie z przeogromnej roli państwa w gospodarce.

A na czym polega ta przeogromność roli państwa w gospodarce?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

A na czym polega ta przeogromność roli państwa w gospodarce?

Forum to nie miejsce dla wieluset stronicowych wykładów naukowych. Informacje na ten temat są powszechnie dostępne. Więc jeśli Cię to interesuje to sobie postudiuj. Domyślam się, że Tobie nie zależy aby posiąść wiedzę w przedmiotowej sprawie, a wyłącznie o zadawanie zaczepnych pytań na Forum.

to nie miejsce dla wieluset stronicowych wykładów naukowych

Wystarczyłoby kilka zwięzłych i treściwych zdań. Jak np. te

Wolność gospodarcza dla najmniejszych przedsiębiorców jest w Chinach bardzo szeroka, żeby nie powiedzieć nieograniczona. Nie będę się opierał na statystykach czy oficjalnych danych, gdyż w przypadku Chin nie ma to najmniejszego znaczenia. Straganiarz, pucybut, prowadzący ulicznego grilla czy wózek z przekąskami nigdzie się nie rejestruje, nie wnosi żadnych opłat do państwa, nie interesuje go ZUS, US, sanepid czy opłacanie placowego w związku z tym nikt nie jest w stanie prowadzić jakiejkolwiek statystyki na ten temat. Oprę się jedynie na własnych, subiektywnych obserwacjach, które nie pochodzą z tygodniowej wycieczki objazdowej, a z ponad rocznego pobytu w Państwie Środka gdzie mieszkam pośród zwykłych ludzi i wielu z nich znam osobiście, dzięki czemu ogląd na sprawę mam nie tylko powierzchowny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Less is more

To dobrze trafiłeś, albowiem ja dwa lata mieszkałem i pracowałem w Pekinie, a prócz tego byłem w tym kraju dziesiątki razy. I taki np. Bank Centralny jest ściśle zależny od administracji państwowej.

To jeszcze o niczym nie przesądza. Zależy co admnistr. państwowa zechce z tym bankiem zrobić

Ale to jest szczegół na szczytach władzy. To, co bezpośrednio wpływa na los zwykłych ludzi i przedsiębiorców jest bardziej istotne.

Less is more

Inną jakościowo sytuacją jest gdy państwo mówi bankowi centralnemu co ma robić, a inną sytuacja odwrotna, jak w wielu krajach świata.

Straganiarz, pucybut, prowadzący ulicznego grilla czy wózek z przekąskami nigdzie się nie rejestruje, nie wnosi żadnych opłat do państwa, nie interesuje go ZUS, US, sanepid czy opłacanie placowego

XIX-wieczny kapitalizm amerykański.

Film obejrzałem.

Porównanie do kasyna - nietrafione.

Do kasyna idą ludziska, mając nadzieję wygranej.

Włodarze miasteczka - byli pewni.

No i uj strzelił...

Włodarze miasteczka kontra city bank, to tylko motyw zawiązujący. Cały film jest o czymś innym.

Postulat całkowitej niezależności banku centralnego od władz państwowych nie wynika z żadnych przesłanek naukowych, a wyłącznie z przyjętej ideologii. Nie ma żadnych dowodów na tezę, że taka niezależność przynosi skutki dobre. Co więcej: są rozliczne dowody, że przynosi skutki złe.

Tak uważa profesor Joseph Stiglitz.

W przywołanym filmie była mowa o całym systemie bankowym. Dokładniej o tym jakie są skutki deregulacji sektora bankowego i umożliwienia swobodnego przepływu wielkiego kapitału ponad granicami. A także o tym ze odpowiednio wielki kapitał jest w stanie korumpować wielkich, kupując korzystne dla siebie regulacje prawne.

A tak mi się teraz przypomniało że Szwecki zespół ABBA kiedy przyjechał pierwszy raz do Polski (czas totalnej komuny) w czasach kiedy u nich był tak zwany największy dobrobyt ponoć nawet wtedy największy na świecie, a był to czas największego socjalizmu w Szwecji kiedy jeszcze emigranci nie wyssali ich do cna, to w wywiadzie powiedzieli że Polska to jest bardzo szary, smutny i bardzo biedny kraj w którym nie mogliby się odnaleźć. Ogólnie mówiąc to tylko kraje Skandynawskie potrafiły zbudować systemy socjalistyczne które działały lub jeszcze działają na dobrym poziomie. Ale powiem może tak, zauważyłem że poziom życia różnych krajów idzie bardziej nacjami tj, kraje germańskie takie jak Niemcy, Austria, Szwajcaria żyją na podobnych do siebie poziomach, Anglosaskie też, słowiańskie na podobnych do siebie poziomach, tak jak też Skandynawskie itp itd.

Ogólnie mówiąc to tylko kraje Skandynawskie potrafiły zbudować systemy socjalistyczne które działały lub jeszcze działają na dobrym poziomie.

Ten wyobrażony przez prawiczków polskich "system socjalistyczny" działa w całej zachodniej Europie.

Polska w porównaniu z nim obecnie, to bantustan.

Rosja nie może w żaden sposób tego darować krajom skandynawskim, no bo jak to jest możliwe bo przecież to Rosja ma mieć ''najlepszy socjalizm'' i taka Szwecja to jest dlatego od dawna najbardziej inwigilowany kraj przez Rosję niemal w każdej dziedzinie, a także wielokrotnie straszony że ma się im w pełni podporządkować i współpracować na co skandynawowie im już wielokrotnie odmawiali, a także i krajom NATO :

Ukryta Zawartość

Nikt nie kwestionuje wysokiego poziomu życia w skandynawii, są nieco inne zarzuty (w zależności od punktu widzenia) tj głównie bardziej mentalno ideologiczne bo sam system zapewnia dobry poziom życia, ale.. :

Ukryta Zawartość

Tym niemniej jak widziałem w jakich straszliwych mękach umierają u nas ludzie na raka bo rezonans dają głównie jak jest już za późno (mamy jedną z najgorszych wykrywalności na świecie), a tylko bogatych stać żeby robić sobie co kilka lat zapobiegawczo (a zwykłym ludziom lekarz nie może zasugerować bo jak już zasugeruje to jest zobowiązany dać rezonans), to nie mam sumienia wybrać jeszcze systemu gorszej opieki zdrowotnej dla zwykłych ludzi, tym bardziej że wielokrotnie były sygnały że jakieś dziecko umarło bo mu szpital żałował badania za dosłownie 5zł. A sam też byłem świadkiem jak młody człowiek umarł pod szpitalem i mu wzywali karetkę z innego szpitala ba nie miał kto do niego wyjść.

Dlatego powiem tak, jeżeli miałoby się dla zwykłych ludzi pogorszyć pod tym względem jeszcze bardziej, to jestem gotowy strzelać w głowy tych którzy są gotowi to zrobić !. (może i trochę wypiłem ale tak to widzę po tym co mi dane było zobaczyć) Tak ci co się ustawili, to teraz dla innych chcą naturalnej selekcji, takim lekarz głównie powie, więcej optymizmu i się nie denerwować kiedy już na pierwszy rzut oka wyglądają makabrycznie (no ale nie dla psa kiełbasa).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Śmiałe stwierdzenie. Zwłaszcza po serii kryzysów wywołanych przez wielkie korporacje i awansie państw z gospodarką sterowaną centralnie, czyli praktycznie całą Azją.

Demokracja, kapitalizm, wolny rynek - to jedne z najwspanialszych zdobyczy ludzkości.

Przepraszam, ale w przypadku dwóch ostatnich czuję się jak bym słuchał radzieckiej propagandy dotyczącej przewagi komunizmu nad innymi, zapóźnionymi w rozwoju systemami społecznymi.

Demokrację pominąłem ze względu na osobiste przekonanie do tej idei, co od razu uczciwie przyznaję :-).

Jestem Europejczykiem.

Demokracja, kapitalizm, wolny rynek - to jedne z najwspanialszych zdobyczy ludzkości.

Demokracja tak. Reszta nie, co widać.

Śmiałe stwierdzenie.

Bezrefleksyjnego apologety lumpen-liberalizmu, jakim jest T20 i tak nic nie przekona. Jego zdanie jest takie-to-a-takie, a jeśli fakty temu przeczą to tym gorzej dla faktów.

Zwłaszcza po serii kryzysów wywołanych przez wielkie korporacje

Porównaj je ze skutkami kryzysów wywołanych przez wielkich faszystów i komunistów.

Porównaj je ze skutkami kryzysów wywołanych przez wielkich faszystów i komunistów.

Po co?

Nie uważam, że kapitalizm i wolny rynek są złe, ale to bardzo obszerne pojęcia i abstrahowanie od konkretnej realizacji jest bez sensu.

Kapitalizm w obecnym kształcie tak, jak mamy go w Stanach czy w Europie Zachodniej przeżywa niewątpliwy kryzys i do tego warto się odnieść.

Natomiast model gdzie Państwo odgrywa znaczącą rolę wcale nie odszedł, a wręcz przeciwnie. odnosi spore sukcesy.

Jestem Europejczykiem.

awansie państw z gospodarką sterowaną centralnie, czyli praktycznie całą Azją.

Azja pokomunistyczna awansowała dzięki temu, że pogoniła ideologię i wprowadziła wolny rynek, (który ostatnio zaczyna nieśmiało wprowadzać nawet Korea Północna). Wielkie korporacje w Azji tez są znane - panasonic, Sony, Hitashi, Toyota, Sony itd.

Po co?

Dla jaj.

Wielkie korporacje w Azji tez są znane - panasonic, Sony, Hitashi, Toyota, Sony itd.

Tyle tylko że w Korei prawie się nie widuje Japońskich samochodów, tak samo jak w Japonii Koreańskich.

Azja pokomunistyczna awansowała dzięki temu, że pogoniła ideologię i wprowadziła wolny rynek, (który ostatnio zaczyna nieśmiało wprowadzać nawet Korea Północna). Wielkie korporacje w Azji tez są znane - panasonic, Sony, Hitashi, Toyota, Sony itd.

Dla jaj.

Korea Południowa, Filipiny, Malezja, Tajwan, Singapur to nie kraje postkomunistyczne.

Tyle tylko że w Korei prawie się nie widuje Japońskich samochodów, tak samo jak w Japonii Koreańskich.

No właśnie. W tych krajach jest wolny rynek, ale jest go tyle i w takim zakresie, ile zdecyduje władza która prowadzi politykę gospodarczą i to często z wizją na kilkanaście czy kilkadziesiąt lat. Tu doskonałym przykładem jest Singapur

Jestem Europejczykiem.

A na Saharze nie widuje się wielorybów.

Tu doskonałym przykładem jest Singapur

Zapominasz o Anglikach. To oni zbudowali potęgę Singapuru, Hongkongu itd.
Kapitalizm w obecnym kształcie tak, jak mamy go w Stanach czy w Europie Zachodniej przeżywa niewątpliwy kryzys i do tego warto się odnieść.

W/w kryzysy są niczym w porównaniu z kryzysami, jakie swoim i sąsiednim obywatelom obywatelom fundują inne ustroje. Już my wiemy, jakie.

I o tym nie wolno zapominać, krytykując kapitalizm i nie proponując niczego SPRAWDZONEGO w zamian. Kapitalizm demokratyczny - liberalizm - powstawał przez kilkaset lat w różnych krajach w rozmaity sposób. Nie można porównywać sytuacji Singapuru z Polską.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.