Skocz do zawartości
IGNORED

30tys.zł za zestaw do muzyki klasycznej

tomm34

Rekomendowane odpowiedzi

Myslę że przy takiej kwocie warto wybrać kilka najlepszych salonów w polsce które mają bogatą ofertę, niekoniecznie nowych klocków. Przedstawić preferencje muzyczne dilerowi, poprosić najlepiej o pokój podobnych wymiarów w którym się bedzie słuchać i dokonać wyboru swojego najprzyjemniejszego zestawu. Dla mnie taka kwota była by zbyt dużym ryzykiem podejmowania decyzji na podstawie opinii osób które mają swoje własne preferencje dzwiękowe mogące być dosć rozbieżne ze swoimi. Zaufaj własnym uszom :)

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Ciekawe ile salonów w Polsce ma wybór w używanych SF czy Harbethach.

Ale fakt, ze jak bys usiadł w takim q21 czy gdzies na Śląsku na pół dnia, to najszybciej i najlepiej bys wybrał. To musi byc salon gdzie jest duzo stafu i przy odrobinie szczęścia w jeden dzien mozna zamknąć temat.

I zając sie słuchaniem muzy, a nie "wymianą" opinii, i mieć je gdzies te opinie...

A w ogóle to Original Poster gdzies cos....???

pewnie , że tak....jednak nie zapominaj, że mamy do dyspozycji 30 kzł.....wbrew pozorom to nie jest tak wiele...a już na "audiofilstwo" to troszkę zbyt mało......autor wątku nie napisał ale zakładam, że szuka kolumn podłogowych

? audiofilstwo to podejście do tematu a nie budżet ;-)

trzy dychy to sporo, zwłaszcza jeśli się nie wyklucza używanych

Przez allegro patrząc, Nautilus ma Harbeth shl5+ używane ze stendami za kup teraz 9300 zł (nowe 15-16 tys) O dziwo stoją już tak którys tydzień (co do ceny nowych w rodzimym kraju te produkty chodzą drożej, ale nie od dzis wiadomo że lokalny patriotyzm jest wykorzystywany). Przeglądałem któregos razu forum UK by dowiedziec sie w jakim to najmniejszym pomieszczeniu może grać, użytkownicy mają je w pokojach 16m2. W sumie w UK wielkosci przeciętnych pomieszczen są dosc małe, w sumie to i też nie przeciętny produkt. Mysle tez ze nie koniecznie trzeba kupic z salonu nowy klocek który się podoba, ważne ze tam można się dowiedziec że taki klocek się podoba a kupno mozna dokonać w drugim obiegu.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Jestes przekonany ze lepiej jednak nawet dołożyć do ktorychs monitorów Sonusa, niz Venere 2,5. Słyszałem je, grają atrakcyjnie ale jakies audiofilstwo to to nie jest. Do klasyki zbyt "komercyjne" rzekłbym...

Dla mnie Venere 2.5 po odsłuchaniu Dali Epicon 6 grały 3 klasy gorzej.

Totalny szok bo to nie pierwsze SF jakie słuchałem.

SA7003+PM7004 to przeciętny zestaw i powinno się go wymienić jeżeli można.

Ja słuchająć go nie odróżniałem SACD od CD i nie jestem jedyny bo przedtem w tym forum przeczytałem to samo.

Naprawde dobre Marantz'e zaczynają się od serii 8000.

Wybierz się do salonu Denon w Katowicach i porównaj.

Dla mnie Venere 2.5 po odsłuchaniu Dali Epicon 6 grały 3 klasy gorzej.

Totalny szok bo to nie pierwsze SF jakie słuchałem.

SA7003+PM7004 to przeciętny zestaw i powinno się go wymienić jeżeli można.

Ja słuchająć go nie odróżniałem SACD od CD i nie jestem jedyny bo przedtem w tym forum przeczytałem to samo.

Naprawde dobre Marantz'e zaczynają się od serii 8000.

Wybierz się do salonu Denon w Katowicach i porównaj.

Akurat również jestem użytkownikiem serii 7... Marantza. Rozumiem, że Marantz np. 8005 zagra dużo lepiej muzykę klasyczną niż seria 7...?

Venere to nie są kolumny do klasyki

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Panowie hareberty nie do klasyki ,chyba ktoś lubi słuchać małych składów to tak, przy dużej orkiestrze będą się glubic

Harberty to do wokalu albo jazzu są najlepsze i audofilskiego plumkania :)

Trzeba szukasz bardziej rozdzileczych bo herbatniki są średnią rozdzielcze

:)

Czego im brakuje?

Spójności, średnicy i barwy na poziomie Liuto

OK. Widzę, że autor wątku zadał pytanie, a wątek żyje dalej swoim życiem bez autora;-)

Temat jest i dla mnie istotny.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

OK. Widzę, że autor wątku zadał pytanie, a wątek żyje dalej swoim życiem bez autora;-)

Temat jest i dla mnie istotny.

Jestem zainteresowany odsłuchem muzyki klasycznej i poprawą zdolności mojego systemu w tym względzie.

Mój system poniżej (opisany w stopce). Ostatnio rozglądam się z ewentualną wymianą kolumn. Mogą być nowe, mogą być używane. Muszą być to kolumny podłogowe przetwarzające jak najszerszy zakres pasma dźwiękowego (tj. schodzić nisko w basie).

Na razie przyjmuję, że mój obecny wzmacniacz, źródło i kable udźwigną wymianę kolumn na inne.

Obecnie, KEFy r900 sprawdzają się dobrze w każdym względzie (pewnie dla tego chce je wymienić;-))). Jedyny niedosyt jaki odczuwam to właśnie duże składy orkiestrowe oraz dolny zakres basu, który mógłby schodzić niżej (tj. ilość basu jest dobra /każda z kolumn ma po dwa woofery 20sto centymetrowe/ ale bas nie schodzi poniżej ok 35 hz).

Przy muzyce klasycznej obecny zestaw mógłby mieć bardziej soczystą barwę i lepsze wejrzenie w głąb muzyki (w składach jazzowych słychać/czuć szarpnięcia poszczególnych strun, a przy klasyce tak nie jest, ogólne wrażenie jest takie, że słucha się muzyki z ostatniego rzędu krzeseł w filharmonii a nie z powiedzmy rzędu piątego).

Polecicie jakieś kolumny, które można rozważyć do zamiany na KEFy?

Pokój odsłuchowy jest duży (parter w domu jednorodzinnym tj. salon ca 30 metrów otwarty na jadalnie, kuchnie i przedpokój). W tej przestrzeni KEFy rozstawione są od siebie o 3 metry i tyle też stoją od sofy (za KEFami ściana jest 70 cm dalej). Radzą sobie dobrze, tj. dźwięk jest dynamiczny, sprężysty i wypełniony basem. Lokalizacja źródeł pozornych jest precyzyjna a scena dźwiękowa rozciąga się szeroko i głęboko.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

PS. Kolumny które miałyby zastąpić KEF r900 nie nogą być droższe niż 20-25 kPLN.

Zdecydowanie pomyśl o nowym wzmacniaczu i źródłe skoro kolumny dają radę.

Zdecydowanie pomyśl o nowym wzmacniaczu i źródłe skoro kolumny dają radę.

To ciekawe co piszecie. Nie uznawałem dotąd krella za ograniczenie systemu. To dobrze zbudowany wzmacniacz droższy o jakiejś 2.000 EUR według cen katalogowych od kolumn. System teraz dalece odbiega od zakładanych 60% budżetu na kolumny a reszta na elektronikę. Po zakupie Krella który zastąpił Anthema 225 odczułem namacalną zmianę na plus.

Wypowiedzcie się proszę bliższej dla czego tak myślicie.

Dali Epicon 6 są super, z ceną można sie potargować.

Za ile możnanajtaniej kupić te kolumny?

jak poszukasz to powinienes dostac około 30 % rabatu

Pomieszczenie jest przygotowane akustycznie? bo moze przy obecnym systemie wystarczy panele dac na sciany i bedzie ok.

Nie jest przygotowane akustycznie i nie będzie bo to salon. Czyli system musi nadrobić braki akustyczne;-))

Nie jest przygotowane akustycznie i nie będzie bo to salon. Czyli system musi nadrobić braki akustyczne;-))

Chcę Ci podpowiedzieć, że dodanie kilku mobilnych paneli akustycznych wprowadza zmiany na poziomie przeskoku co najmniej o jedną klasę sprzętu wyżej.

Mógłbyś to chować kiedy nie słuchasz muzyki. Na prawdę warto.

Jestem zainteresowany odsłuchem muzyki klasycznej i poprawą zdolności mojego systemu w tym względzie.

Znam taki zestaw, który spełniłby Twoje oczekiwania i nie kosztuje majątek. Czajkowskiego 1812 gra z brawurą. Kotły, tutti, dynamika - żaden problem. Duży skład orkiestry potrafi oddać realnie i to jak.

Składa się z pięciu wzmacniaczy, dwóch niemałych monitorów i suba.

Pięć wzmacniaczy to po dwa na monitor i jeden w subie. Mowa oczywiście o zestawie aktywnym, gdzie aktywny sub stanowi trzecią drogę (monitory są dwudrożne) - sygnał podawany jest z monitorów do suba po XLR.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do tego zestawu potrzebny byłby jeszcze preamp z wyjściami XLR np. taki:

Ukryta Zawartość

Szczególnie efektownie prezentuje się ten zestaw w lakierze fortepianowym wykonywanym przez znanego producenta fortepianów - firmę Calisia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Przy muzyce klasycznej obecny zestaw mógłby mieć bardziej soczystą barwę i lepsze wejrzenie w głąb muzyki (w składach jazzowych słychać/czuć szarpnięcia poszczególnych strun, a przy klasyce tak nie jest, ogólne wrażenie jest takie, że słucha się muzyki z ostatniego rzędu krzeseł w filharmonii a nie z powiedzmy rzędu piątego).

A niby co...systemem chcesz zmieniać sposób realizacji muzyki klasycznej, itp.?

jakieś uzasadnienie?

Słuchałem zestawów z subami i te rozwiązania nie zrobiły na mnie wrażenia. Przy przeciętnych warunkach domowych i takiej kwocie można znaleźć kolumny, które zapewnią bas na wystarczającym poziomie. No chyba, że ktoś chce mieć zejścia non-stop poruszające przeponę to wtedy tak. Mnie taki rodzaj prezentacji po prostu nie kręci.

Wyświetl postUżytkownik dd6 dnia 24.04.2015 - 16:02 napisał

Dali Epicon 6 są super, z ceną można sie potargować.

28-29K za parę

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ukryta Zawartość

Wyzsze modele Dali mozna kupic w dobrych cenach na eBay. Tu helicon 400 mk2. Jak komus sie chce to moze zawsze napisac do sprzedajacego ( aukcja juz sie skonczyla) o rzetelna opinie.

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.