Skocz do zawartości
IGNORED

Sposób użytkowania a żywotność lampy projektora

Jacgues

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Posiadam projektor Optoma HD151x.

Zastanawiam się jakie czynniki mają decydujący wpływ na żywotność lampy projektora.

Na pewno kluczowym jest ilość przepracowanych godzin oraz tryb projekcji (używam trybu eco).

Za pewne nie bez znaczenia jest także temperatura pracy urządzenia, być może wilgotność powietrza.. ale co jeszcze?

Lubię odpalać projektor często (np. kilka razy w ciągu kilku dni) ale na krótko - 30-60 minut.

Zastanawiam się, czy np. włączenie projektora np. 3 razy w ciągu dnia na 30 minut będzie znacznie gorsze dla jego żywotności (mam tu na myśli przede wszystkim lampę) niż jednorazowe odpalenie go na 1,5 godziny?

Degradacja lampy postepuje od pierwszego dnia jej uzycia a za zuzyta uwaza sie taka, ktora stracila polowe swojej sily (jasnosci)

Producent w kazdym projektorze podaje czasy zywotnosci lampy przy czym trzeba je traktowac jako parametr orientacyjny w praktyce jezeli zalezy Ci na dobrej jakosci obrazu to wymienisz ja duzo wczesniej, w koncu taka lampa do entry level projektora kosztuje zaledwie 500-700zl. Bardziej trzeba sie obawiac naglego odciecia zasilania wtedy lampa moze Ci nawet puknac.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Witajcie,

Posiadam projektor Optoma HD151x.

Zastanawiam się jakie czynniki mają decydujący wpływ na żywotność lampy projektora.

Na pewno kluczowym jest ilość przepracowanych godzin oraz tryb projekcji (używam trybu eco).

Za pewne nie bez znaczenia jest także temperatura pracy urządzenia, być może wilgotność powietrza.. ale co jeszcze?

Lubię odpalać projektor często (np. kilka razy w ciągu kilku dni) ale na krótko - 30-60 minut.

Zastanawiam się, czy np. włączenie projektora np. 3 razy w ciągu dnia na 30 minut będzie znacznie gorsze dla jego żywotności (mam tu na myśli przede wszystkim lampę) niż jednorazowe odpalenie go na 1,5 godziny?

lampa mimo wszystko ma jakas tam swoja zywotnosc. przelicz sobie taki czas przez sredni czas filmu. to wcale nie jest tak malo, oczywiscie jesli nie ogladasz na tym ciagle tv lub nie zostawiasz bez sensu wlaczonego.

poza tym lampy nie kosztuja juz majatku (pisze o popularnych projektorach), wiec bez sensu jest to eko itd. ja wole obejrzec o 1000 filmow w lepszej jakosci niz 1010 w gorszej.

wlaczanie i wylaczanie sprzetu na pewno bardziej wplywa na zuzycie niz pozostawienie go na jakis czas wlaczonym. tym bardziej, ze sporo projektorow ma jakies wygaszacze, tryby uspienia itd.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

@leon28 z Twojej wypowiedzi można wywnioskować że tryb eko lub low w projach daje obraz o gorszej jakości..... :)

Niektóre proje są tak głośne że tylko tryb eko jest na siłe akceptowalny jeśli chodzi o db ...

z tego co ja wiem to lampa sporo więcej się zużyje przy częstszym włączaniu (zresztą w instrukcji mojego proja jest to opisane) - czyli w twoim przypadku to 3-krotne włączenie bardziej ją zużyje. Ale jak ze wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek - ja nie trzymam proja "pod parą" żeby za godzinę obejrzeć następny film. Wtedy wiadomo że lepiej powtórnie włączyć natomiast na 15-20 minut to lepiej niech chodzi.

@leon28 z Twojej wypowiedzi można wywnioskować że tryb eko lub low w projach daje obraz o gorszej jakości..... :)

Niektóre proje są tak głośne że tylko tryb eko jest na siłe akceptowalny jeśli chodzi o db ...

no bo daje. tryb eko powoduje, ze lampa swieci zauwazalnie slabiej. sprawdz sobie. z glosnoscia mozesz miec racje, niektore sa glosne. ale taki to juz ich urok.

Oczywiście zauważyłem. ....że kolory są mniej soczyste i na pewno kontrast jest mniejszy.... ale nieznacznie. ....

Ale jak dla mnie obraz w low jest ok.....

Oczywiście zauważyłem. ....że kolory są mniej soczyste i na pewno kontrast jest mniejszy.... ale nieznacznie. ....

Ale jak dla mnie obraz w low jest ok.....

nieznacznie, czy znacznie, nie ma znaczenia. przy ewentualnej cenie wymiany lampy i jej zywotnosci ten tryb moim zdaniem nie wnosi tyle,zeby rezygnowac z tego nieznacznie. skoro widzisz, ze jest gorzej to po co sie meczyc?

A kto powiedział że się męczę na low trybie...... napisałem tylko że w low jest ok... :)

Mój proj w trybie "high" pracuje ciszej niż inne w trybie eko czy low....

<br />to po co sie meczyc?<br />

wg mnie to zalezy od warunkow projekcji. Ja, w warunkach totalnej ciemnicy, preferuje low mode dla lampy, bo na normal czy high jest po prostu za jasno i mniej vedeofilsko :))) I raczej 'strat' contrast+kolory+czern raczej nie dostrzegam...

To że jest mniejszy kontrast w trybie low to jest potwierdzone pomiarami... natomiast jak wspomniałem wcześniej kolory są mniej "soczyste"....

To że jest mniejszy kontrast w trybie low to jest potwierdzone pomiarami... natomiast jak wspomniałem wcześniej kolory są mniej "soczyste"....

Jak napisałem wyraźnie wczesniej to sa moje preferencje, a nie o tym co mowia pomiary. Po prostu wg mnie w warunkach, gdzie jest mało odbić, a w związku z tym bardzo dobre warunki projekcji, ja osobiscie nie dostrzegam gołym okiem degradacji lub dyskomfortu z powodu obniżenia któregoś parametru. Mysle rowniez, ze nie ma czegoś takiego jak uniwersalne parametry dla wszystkich.

Z tego co pamiętam z "pomiarów" w jakimś teście. Różnica kontrastu w trybie low - high dla sonego hw55es była - 500 - mniej w low. Jasność to wiadomo.

Z tego co pamiętam z "pomiarów" w jakimś teście. Różnica kontrastu w trybie low - high dla sonego hw55es była - 500 - mniej w low. Jasność to wiadomo.

...około 1400.... :) ;) cytat: "Przy wyłączonej przesłonie współczynnik kontrastu on/off wahał się od 7450:1 (lampa „Low”, Gamma Off) do 8780:1 (lampa „High”)."

Jacgues,

jak wrażenia z Optomy? Jakie masz warunki projekcji (ekran, zaciemnienie, odległości)?

Na dniach ten sprzęt będzie u mnie (zadecydowały m.in. możliwości montażowe - szeroka regulacja Throw Distance, ale również oczywiście dobre parametry i opinie), jedyne, czego się obawiam to nadmierna jasność - ekran 120" ma gain 1.0, rzucane będzie z 420cm...

I jeszcze - jak mocno hd151x się grzeje?

W temacie wątku - ponoć w trybie Dynamic Black lampa w tej optomie pochodzi 5.000 godzin, co jest więcej niż wystarczające (przy tak dużej jasności, jaką ten projektor oferuje - spadek w czasie będzie mniej odczuwalny). Ja w każdym razie na pewno będę hd151x użytkował w najciemniejszym możliwym trybie (oglądam raczej wieczorami), poza tym teraz lampa jest niby droga, ale zanim się wyświeci (oglądam tylko filmy/seriale i wychodzi mi ok. 400h/rok) - technologia się zmieni.

ale zanim się wyświeci (oglądam tylko filmy/seriale i wychodzi mi ok. 400h/rok) - technologia się zmieni.

i wlasnie o tym pisze, jesli ktos oglada w miare normalnie filmy, a nie tv na projektorze, to lampa starczy mu na dlugo.

jak wrażenia z Optomy?

mnie optoma odrzuca glosnoscia wiatraczka.

mnie optoma odrzuca glosnoscia wiatraczka.

Dlatego jeśli tylko warunki lokalowe na to pozwalają polecam rozwiązanie takie jak mam ja - mimo że mam dość cichy projektor (technologia LCoS) stoi na półce w pomieszczeniu obok, wyświetlanie przez prostokątny otwór ok. 20x15 na co dzień zamknięty dobrze dopasowaną kostkę z materiałami dobrze tłumiącymi dźwięk (u mnie to gruba watolina) w środku, do tego jeśli ktoś chce na to ładny obrazek :). Sterowanie proja oczywiście przez przedłużacz pilota - SUPER sprawa, cisza i komfort oglądania jak w prawdziwym kinie :)

Dlatego jeśli tylko warunki lokalowe na to pozwalają polecam rozwiązanie takie jak mam ja - mimo że mam dość cichy projektor (technologia LCoS) stoi na półce w pomieszczeniu obok, wyświetlanie przez prostokątny otwór ok. 20x15 na co dzień zamknięty dobrze dopasowaną kostkę z materiałami dobrze tłumiącymi dźwięk (u mnie to gruba watolina) w środku, do tego jeśli ktoś chce na to ładny obrazek :). Sterowanie proja oczywiście przez przedłużacz pilota - SUPER sprawa, cisza i komfort oglądania jak w prawdziwym kinie :)

w wielu projektorach nie trzeba sie bawic w takie rzeczy, po prostu maja na tyle ciche wiatraki, ze nawet podczas cichego ogladania filmu ich nie slychac. niestety optoma do takich nie nalezy.

Technologia LCoS nie gwarantuje ciszy pracy projektora.... JVC takze jest w tej technologii i nie powiedziałbym ze jest cichy , nawet w trybie low lampy.... ale tez zależy to od tego z jaką "ciszą" proja innej marki lub modelu mieliśmy do czynienia wczesnej....

Co do reszty oczywiście masz zupełna rację ,tylko nie zapominajmy o odpowiednim chłodzeniu, czyli dość dużej ilości miejsca wokół projektora...

w wielu projektorach nie trzeba sie bawic w takie rzeczy, po prostu maja na tyle ciche wiatraki, ze nawet podczas cichego ogladania filmu ich nie slychac. niestety optoma do takich nie nalezy.

no pewnie, jeśli cię stać na 10-12k za sonke to proszę bardzo, tylko po co zawracasz sobie glowe optomą??? A co do głośności - wiem że sonka będzie cicha ale nikt mi nie wmówi że wiszącego 1,5 nad głową projektora nie będzie słychać podczas cichego oglądania w nocy czy wieczorem. A ja mam na tym punkcie bzika i dlatego kombinuje tak aby NAPRAWDE nie słyszeć nic!

no pewnie, jeśli cię stać na 10-12k za sonke to proszę bardzo, tylko po co zawracasz sobie glowe optomą??? A co do głośności - wiem że sonka będzie cicha ale nikt mi nie wmówi że wiszącego 1,5 nad głową projektora nie będzie słychać podczas cichego oglądania w nocy czy wieczorem. A ja mam na tym punkcie bzika i dlatego kombinuje tak aby NAPRAWDE nie słyszeć nic!

Ja mam około 1,5m sonke nad głowa i nie jestem głuchy a mimo to sonki do póki nie zobacze to myslę że jej nie ma.... oczywiscie w trybie low... doświadcz tego a później pisz ze nikt Ci nie wmówi... :) ;)

no tego wymienionego przez ciebie sonego chyba bys nie uslyszal.

a optoma nie zawracam sobie glowy, tylko pisze co wiem na jej temat.

Optoma w eco to 27dB, dla mnie okey - teraz mam epsona 29dB i też jakoś żyję. Inna sprawa, że tym razem już projektor zabuduję (rozsuwana szafa), bo faktycznie chcę się pożegnać z szumem. Ale już jestem ciekawy, jaka jest realnie różnica między 29 a 27dB - spadek o 3dB to subiektywne wrażenie dwukrotnego obniżenia poziomu hałasu.

Optoma w eco to 27dB, dla mnie okey - teraz mam epsona 29dB i też jakoś żyję. Inna sprawa, że tym razem już projektor zabuduję (rozsuwana szafa), bo faktycznie chcę się pożegnać z szumem. Ale już jestem ciekawy, jaka jest realnie różnica między 29 a 27dB - spadek o 3dB to subiektywne wrażenie dwukrotnego obniżenia poziomu hałasu.

...jesli zabudujesz to bedzie chyba problem z cyrkulacja powietrza czyli chłodzeniem...

...To wyobraź sobie ze sony to 21db.... :) ;)

Projektor będzie stał na półce w rozsuwanej szafie, będzie ciągnął chłodne powietrze z pokoju i wydmuchiwał ciepłe do wielokomorowej przestrzeni. Testowałem obecne 200W z zamkniętymi drzwiami i było okey, ale dużo by tłumaczyć układ...

21dB Sony...może tyle właśnie będę miał w swojej konfiguracji;)

Projektor będzie stał na półce w rozsuwanej szafie, będzie ciągnął chłodne powietrze z pokoju i wydmuchiwał ciepłe do wielokomorowej przestrzeni. Testowałem obecne 200W z zamkniętymi drzwiami i było okey, ale dużo by tłumaczyć układ...

21dB Sony...może tyle właśnie będę miał w swojej konfiguracji;)

Jeśli osiągniesz te 21db to bedziesz miał odczucie jakby w projektorze nawalił wiatrak.... :) ;)

Zmierzyłem przed chwilą - rozwiązanie z szafą obniża hałas o 3-4 dB, subiektywnie zejście z 29 na 26 odbieram jako dużą ulgę (tak jest w podbliżu projektora - w miejscu, z którego oglądam jest 1 decybel ciszej), więc jeśli osiągnę 22 decybele w miejscu projekcji to będę nawet-nie-wiem-jak happy! 21 decybeli to mistrzostwo świata - jaki to model?

Zmierzyłem przed chwilą - rozwiązanie z szafą obniża hałas o 3-4 dB, subiektywnie zejście z 29 na 26 odbieram jako dużą ulgę (tak jest w podbliżu projektora - w miejscu, z którego oglądam jest 1 decybel ciszej), więc jeśli osiągnę 22 decybele w miejscu projekcji to będę nawet-nie-wiem-jak happy! 21 decybeli to mistrzostwo świata - jaki to model?

Sony vpl-hw55es. .....

.....ale podobnie mają także hw40...hw50..... chyba..... :)

Musieli coś dobrze pokombinować z chłodzeniem i jego wydajnością bo w hw55 lampa w trybie "low" ma świecić 5000h....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.