Skocz do zawartości
IGNORED

Scena i 3D to efekt hiendowego systemu czy jego podstawa ?

Gość jt211

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jt211

(Konto usunięte)

Precyzyjna lokalizacja z dwóch kanałów powstaje poprzez wyższe częstotliwości.

Dla mnie najlepiej jest gdy scena jest obszerna,głęboka,trójwymiarowa ale bez mocno i precyzyjnie zaznaczonych źródeł pozornych..

Nie będę wam i tobie narzucać własnego gustu.

Napisałeś cytuje " Częstotliwości których nie powinny lokalizować uszy zaczynają się gdzieś od około 1650Hz w dół bo długość tej często.wynosi 20cm.Taki rozstaw małżowin mniej więcej posiada przeciętny człowiek ".

Czy zdajesz sobie sprawę że mówisz o tak na oko 2/3 każdej muzyki ?

Więc jak tą scenę słyszymy z rozstawem 20cm ???

Aby uzyskać właściwy obraz stereo, plan sceny dźwiękowej, kolumny powinny być rozstawione w odległości około 2,4-3m. od siebie. Ani mniej, ani więcej.Oczywiście odpowiednio też od ścian bocznych i tylnych.

Mnie też tak wychodzi. Za mało nie jest dobrze, bo wszystko zaczyna się kotłować na środku, ale za dużo też źle bo wszystko się rozjeżdża.

Aby uzyskać właściwy obraz stereo, plan sceny dźwiękowej, kolumny powinny być rozstawione w odległości około 2,4-3m. od siebie. Ani mniej, ani więcej.Oczywiście odpowiednio też od ścian bocznych i tylnych.

No nie do końca ludzie słuchają zarówno w mniejszych jak i znacznie większych pomieszczeniach.

Mnie też tak wychodzi. Za mało nie jest dobrze, bo wszystko zaczyna się kotłować na środku, ale za dużo też źle bo wszystko się rozjeżdża.

Słynna dziura po środku w przypadku za szerokiego rozsunięcia kolumn.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ale ja piszę o rozstawie kolumn a nie wielkości pomieszczenia. Piszę, żeby była scena musi być taki rozstaw. Jeśli jest inny rozstaw kolumn efekty są takie jak opisuje Sly.

Ale ja piszę o rozstawie kolumn a nie wielkości pomieszczenia. Piszę, żeby była scena musi być taki rozstaw. Jeśli jest inny rozstaw kolumn efekty są takie jak opisuje Sly.

No ale jak w dużym pomieszczeniu siedzisz 8 metrów od kolumn w rozstawie 3metrów to d4; dla odmiany w małym te rozstawione na 2,4 metra a słuchane z 1 metra to też nie szczególne stereo o scenie 3D nie wspominając.

Gość

(Konto usunięte)

powinny być rozstawione w odległości około 2,4-3m.

Arek...pierwszy raz się z Tobą nie zgadzam...ja mam 170/240...i scena jest spójna, w zależności od realizacji szeroka, wąska...3d...plany, itd.

Pozdrawiam

Nie ma doskonałej proporcji...u mnie zmiana o kilka centymetrów powoduje totalną katastrofę...

Fakt, to jedna i nie jedyna z proporcji dotyczacych 3ta stereo. Mozna roznie, np. w pomieszczeniu do KD słucham czasami stereo z 'drugiego' rzędu i tragedii nie ma i czesto stwierdzam ze przestrzeń jest super, ale tez b. wiele zależy od realizacji. W pomieszczeniu do muzy siedzę w 3kacie i nigdy nie zmieniałem tego ustawienia.

Masz racje i potwierdzam z autopsji, iż czasami kilka centymetrów dla kolumn czyni cuda....

Bardzo przepraszam,ale Pan ma vipa,więc zapytam z ciekawości

Skąd Pan to wszystko wie?

2,2 m między tweeterami to minimum. Mniej to może jakieś małe monitorki od Yamahy

Mógłbym wkleić z Owner' s Manual MBL 101, rozdział 12, str. 17 Pozycjonowanie kolumn MBL 101 z podanymi min. i maksymalnymi danymi dot. rozstawienia.

.., zastanawiam się jednak czy psuć Ci zabawę:))

Dodam tylko, że niejaki Wolfgang G. Meletzky, podaje w w/w, że wymiary to; min 2,0, a max. 3,5m ( toż, to 70 cm różnicy):))

Nie, abym nie ufał VIPom, ale sam chyba przyznasz, ze kto jak kto, ale z dwojga, W. Meletzky jest bardziej godzien zaufania:)

Przy 3,5 m albo będzie rozejścice się dźwięku bezpośredniego z głośników z dźwiękiem odbitym od podłogi albo będzie dziura na środku w obrazie stereo. Jedno albo drugie w zależności od odległości słuchacza od kolumn. 3 m to też jest już dużo.

PS.

Wiedza ta jest z teorii i doświadczenia.

Przy 3,5 m albo będzie rozejścice się dźwięku bezpośredniego z głośników z dźwiękiem odbitym od podłogi albo będzie dziura na środku w obrazie stereo. Jedno albo drugie w zależności od odległości słuchacza od kolumn. 3 m to też jest już dużo.

PS.

A jak to jest z kolumnami wytwarzającymi dżwięk dookólny np. mbl?

Czy mógłby kolega mi to wytłumaczyć?

PS.

.., z MBL 101 w tym 101 Xtreme zapewne:) , które miałeś u siebie, przerobiłeś i znasz temat :)))

Faktem jest, że z tego co widziałem grające MBL 101 Extreme nawet w mega wielkich pokojach, gdzie grały, a nie tylko "robiły do zdjęcia" to wcale nie były rozstawione bardzo szeroko. Najczęściej ok 3m mimo, że miejsca było nawet na 6m rozstaw.

Mnie chodzi o co innego. Mianowicie o to, że kolega podał wymiary, które jego zdaniem nie wolno przekraczać.

kolumny powinny być rozstawione w odległości około 2,4-3m. od siebie. Ani mniej, ani więcej.

a Meletzky, w Owner' s Manual podaje większy, dopuszczalny zakres rozstawu.

Czyli wnioskuję, ze od podanej przez kolegę szerokosci bazy są jednak odstępstwa.

szerokość bazy 75-100% odległości siedziska od linii kolumn; b. wiele zależy od pomieszczenia.

Audio Physic za optymalne uważa ustawienie, w którym szerokośc bazy = 1,2 x odległość kolumn od głowy słuchacza.

Dla bazy 2,4 m oznacza to ok. 1,6 m odległości pomiędzy słuchaczem a linią kolumn (na pierwszy rzut oka - nadspodziewanie blisko).

Warto przećwiczyć tę metodę - wychodzi się w niej z założenia, że właśnie odwzorowanie sceny jest podstawą prawidłowego ustawienia (równowaga tonalna jest tu uważana za drugorzędną, co może się wydawać kontrowersyjne). Szczegóły tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(Link był zresztą już wielokrotnie na forum podawany).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koledzy ale przy tej bazie max 3 metrowej to niski bas sobie możecie sobie darować!

Sam mam 3,5 metra do kolumn przy bazie 2,6 metra i wiem ze to jednak mało! Musieli byśmyprzy 3 metrach bardzo daleko odjechać fotelem i z szkolnego trójkąta audiofilskiego robi się daleki wąski plan!

Wiem to z filharmonii jak siadałem za blisko sekcji kontrabasów :) Oczywiście wiadomo że dla dobrego 3D albo kolumny powinny stać daleko od nieadaptowanych akustycznie ścian lecz sprawę tą można poprawić dobrą adaptacją akustyczną którą np. kończy kolega Sly i wtedy kolumny mogą być szerzej jak i fotel wtedy może odjechać dalej do tyłu żeby usłyszeć ten! naturalny swobodny bas.

Pewnie jako praktyk kolega Sly coś nam już w wakacje napisze.

Audio Physic za optymalne uważa ustawienie, w którym szerokośc bazy = 1,2 x odległość kolumn od głowy słuchacza.

Dla bazy 2,4 m oznacza to ok. 1,6 m odległości pomiędzy słuchaczem a linią kolumn (na pierwszy rzut oka - nadspodziewanie blisko).

To tez i 75-100% mieści sie w tym założeniu.... Zreszta słuchając powyżej 100% nie zauwazylem degradacji dzwieku albo 'zaniku' stereo. Wg mnie decydujące sa kolumny i samo pomieszczenie.

Poza tym chyba nie chodzi o znalezienie uniwersalnego wzoru dla wszystkich kolumn i w każdym pomieszczeniu, prawda? Dyskusja czysto akademicka, bo kwestia bardzoa ale to bardzo indywidualna....

Ale też MBL to nie są typowe kolumny i w tym przypadku może być inaczej.

Dlatego, imho, lepiej gdyby kolega Arek67 napisał, ze ma na mysli np. kolumny kierunkowe, a nie odnosił się do wszystkich konstrukcji.:)

Gość jt211

(Konto usunięte)

PS.

Ja tam sobie nievipowkso myślę że rozstaw zależy od pomieszczenia. W pokoju o wymiarach 5 na 7 metrów mamy dwie opcje 5 albo 7 metrów tak ? Więc dlaczego niby miałbym na ścianie 7 metrów zachowywać taki sam dystans jak na 5 metrach ? Twierdzenie że ma niby być " 2,4-3m. od siebie. Ani mniej, ani więcej " to bzdura ale niby wynika " z teorii i doświadczenia " Proponuje mniej tak kategorycznych opinii drogi Vipie.

Mimo wszystko muszę się przychylić do tezy kolegi Arka. Z moich skromnych doświadczeń, to za szeroka baza bez względu jak wielki mamy pokój powoduje, że scena się rozjeżdża. Sam zawsze byłem zwolennikiem szerokiego rozstawu co dawało wielką przestrzeń w muzyce ale jednak robiło też trochę dziurę w środku sceny. Dziś uważam, że 2.5 do max 3.5m jeśli pokój jest wielki to optimum. Nie mam pewności czy tak jest zawsze. Być może są kolumny, które czują się dobrze gdy baza jest 4m albo 5m. Tego nie wykluczam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.