Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie nie chcę się wam wpierniczać ale znalazłem coś co dało mi dużo do myślenia. Mianowicie znalazłem filmik z MS Futura na którym ktoś przykleił białą kartkę. No i co się okazało. Okazało się że biały na MS jest dużo ciemniejszy niż na kartce. Oznacza to że ten ekran nie może mieć gaina 1,2 ale ma dużo mniejszy niż 1. Nie chcę naprawdę być złośliwy ale coś takiego potrafi również roleta. Nie wiem być może jest to jakaś starsza wersja tego ekranu. Moglibyście się panowie do tego ustosunkować. Wklejam zdjęcie gdzie to dobrze widać i do tego cały filmik.

Jakoś nie chce mi się wierzyć że jest to ten sam ekran co ten w tym temacie. Mógłby ktoś z was przykleić białą kartkę i zrobić zdjęcie jak to wygląda u was? Nie wyobrażam sobie 120 cali przy tak ciemnym ekranie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widze dalej atakujesz roleta a bylo juz tak fajnie .....

Druga sprawa Kauber grey mat flex, ktory mam ma napisane gain 1.2

Wiesz co powiedzial mi sprzedawca ?? ze te gainy moge sobie wlozyc miedzy bajki........

aha roleta to potrafi sie dobrze rozwinac i zaslonic promyki sloneczka,

that's about it

Nie musisz sobie nic wyobrazac, bo ms i tak nigdy nie kupisz....sam napisales, ze wolisz jakies tam kolumny, wiec po co drazyc ?!

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Panowie nie chcę się wam wpierniczać ale znalazłem coś co dało mi dużo do myślenia. Mianowicie znalazłem filmik z MS Futura na którym ktoś przykleił białą kartkę. No i co się okazało. Okazało się że biały na MS jest dużo ciemniejszy niż na kartce. Oznacza to że ten ekran nie może mieć gaina 1,2 ale ma dużo mniejszy niż 1. Nie chcę naprawdę być złośliwy ale coś takiego potrafi również roleta. Nie wiem być może jest to jakaś starsza wersja tego ekranu. Moglibyście się panowie do tego ustosunkować. Wklejam zdjęcie gdzie to dobrze widać i do tego cały filmik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie chce mi się wierzyć że jest to ten sam ekran co ten w tym temacie. Mógłby ktoś z was przykleić białą kartkę i zrobić zdjęcie jak to wygląda u was? Nie wyobrażam sobie 120 cali przy tak ciemnym ekranie.

Jeżeli zdjęcie to nie fałszywka to faktycznie ciekawostka :) zwykła kartka chyba nie ma tak wysokiego współczynnika odbicia ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zdjęcie wyciąłem z filmu. Może ktoś się przyzna do tego ekranu z filmu? A najlepiej jakby jeden z właścicieli MS przykleił kartkę i zrobił zdjęcie.

Film znalazłem tutaj.

Ukryta Zawartość

Producent twierdzi że ekran ma gain 1.4.

Ukryta Zawartość

Tutaj macie ten film

Dużo ludzi wypowiada się o MS a nawet nie oglądali filmów jak to wygląda chodź żadna kamera nie potrafi zarejestrować jak jest w realu. Przeczytajcie test tego ekranu na HDTVPOLSKA i nic nie trzeba więcej dodawać.

Tutaj macie ten film

Ukryta Zawartość

Dużo ludzi wypowiada się o MS a nawet nie oglądali filmów jak to wygląda chodź żadna kamera nie potrafi zarejestrować jak jest w realu. Przeczytajcie test tego ekranu na HDTVPOLSKA i nic nie trzeba więcej dodawać.

Tak ale na ekranie biel powinna być jaśniejsza niż na kartce papieru a jest na odwrót. Takie filmy nic nie znaczą. Równie dobrze mógłbym wkleić film z roletą i będzie tak samo dobrze tylko że mnie towarzystwo wzajemnej adoracji zakracze że znowu wyjeżdżam z roletą.

Albo ten ekran z filmu to nie MS albo MS ma gain poniżej 1 a podane przez producenta 1.4 wyciągnęli sobie z nosa.

Ukryta Zawartość

Na filmie może i tak się wydaje że kartka jest jaśniejsza lecz w teście i z mojego doświadczenia wynika że biel jest lepsza na MS i na pewno nie ciemniejsza przecież biel ma różne odcienie a na kartce kontrast jest slaby. Wcześniej miałem Ekran G1.0 świecił cały pokój na wszystkie kolory tęczy jak na dyskotece. Teraz jest bardzo kontrastowo i ściany nie zmieniają koloru, jest ciemno. Kolory się bardzo poprawiły, wiązka światłą z projektora jest odbijana w stronę widza i nie obniża kontrastu i poziomu czerni przez odbijanie od ścian. Moim zdaniem jak ktoś ma odpowiednio zaadoptowane pomieszczenie pod projektor wystarczy mu ekran biały lub szary, lecz jak ktoś ma jasne ściany jak ja to tylko ekran ARL da pożądany efekt.

Edytowane przez virus01

Tak ale na ekranie biel powinna być jaśniejsza niż na kartce papieru a jest na odwrót. Takie filmy nic nie znaczą. Równie dobrze mógłbym wkleić film z roletą i będzie tak samo dobrze tylko że mnie towarzystwo wzajemnej adoracji zakracze że znowu wyjeżdżam z roletą.

Albo ten ekran z filmu to nie MS albo MS ma gain poniżej 1 a podane przez producenta 1.4 wyciągnęli sobie z nosa.

Znasz zasadę działania ekranów ALR ( Ambient Light Rejection). ... czy tylko zgłebiasz temat rolet?

Ten gain w przypadku ekranów ALR jest zachowany gdy kąt padania z proja jest zbliżony do kąta oglądania ..chodzi o lustrzane odbicie...Przeczytaj test tego ekranu i tam Maciek na początku wszystko wyjaśnił... i nawet taki ignorant teoretyk jak Ty to chyba zrozumie...mam nadzieję... w końcu uwielbiasz suche dane... :)

.. a poza tym.. masz ekstra i żyj ..... wydałeś 3 tysie i złapałeś Pana Boga za nogi... kurczaki powinieneś być mega zadowolony... wiec odpal to co tam masz u siebie i bądź HAPPY... a My , Ci MS-owcy nabici w butelkę za 5-6 tysi jakoś będziemy musieli żyć z naszymi ekranami... :) i projami...

Edytowane przez Yodas

Na filmie może i tak się wydaje że kartka jest jaśniejsza lecz w teście i z mojego doświadczenia wynika że biel jest lepsza na MS

Na filmie nie wydaje się że jest jaśniejsza ale jest jaśniejsza.

Ten gain w przypadku ekranów ALR jest zachowany gdy kąt padania z proja jest zbliżony do kąta oglądania ..chodzi o lustrzane odbicie...

Wybacz ale producent tego ekranu twierdzi że pod kątem nic się nie zmienia. Nawet w tym wątku komuś dogadał że mu się ściemnia w oczach jak kuca.

Ukryta Zawartość

I bądźmy szczerzy skoro ten ekran ten zmenia jasność aż tak bardo pod tak małym kątem to jest to bardzo gówniay ALR.

Powiem szczerze nie wiem co to za problem przykleić kartkę papieru włączyć biały motyw na projektorze i zrobić zdjęcie. Możesz sobie robić zdjącia pod jakimkolwiek kątem chcesz wystarczy tylko żeby biały na ekranie wyszedł jaśniej niż biały na kartce papieru. Ten ekran z filmu na co najwyżej 0,7 co zresztą potwierdzałyby inne zdjęci beż wyświetlanego obrazu na nim. Ten ekran jest po prostu bardzo jasny. Widać to dokładnie na tym zdjęciu.

fa7f23d5ab32b847ee33ce14f74e57fd.jpg&key=4ef5c57e71855e7aefdd5c17eb796870e7602aca79e8241ddf7b06db08393d7c

Gdyby ekran ALR tak bardzo ściemniał pod kątem to przy normalnym świetle powinien być czarny jak smoła.

Nie wiem jak interpretować to że nikt takowego zdjęcia nie chce zrobić. Ale mam pewne podejrzenie.

Jedz z kartką do salonu w którym mają ms i sprawdź sam

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Myślę że aż tak bardzo mnie to nie interesuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KrzysiekA

Może ktoś z forum zrobi takie zdjęcie ja w tym momencie nie mam proja, kupiłem nową optome HD 151x lecz z wadą i wrócił do sklepu i czekam na drugi egzemplarz .

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Od razu mówię że cały czas mam nadzieję że

Nie wiem być może jest to jakaś starsza wersja tego ekranu.

A i ze specjalną dedykacją dla Yodasa.

.... ....A przypnij tą białą kartkę tam gdzie rzucasz biały kolor z proja...i wtedy porównaj biel.... uzyskaną na kartce i na rolecie... może wtedy zrozumiesz... ale co Ty masz zrozumieć (kiedyś rozmawialiśmy o czerni LCD vs plazma) teraz o bieli a Ty ciągle swoje....

To teraz ty przypinaj.

Nie żebym był złośliwy. To za to że mnie wysyłałeś do mojej kloaki.

A teraz pokaż że masz jaja i przypnij tą kartkę zrób zdjęcie i wklej je tutaj. Amen.

Ukryta Zawartość

Prosze spojrzec jak sie tworzy mityczne ekrany arl ,warstwy projekcyjne.itp

Ukryta Zawartość

Biel na kartce zawsze będzie bielsza od tej na jakimkolwiek ciemniejszym ekranie... w teście Maćka są zdjęcia rzucanego obrazu na MS-a i Ref.White , łeb w łeb... zobacz jaka tam jest różnica w bieli i czerni .... biel na szarym ekranie zawsze będzie ciemniejsza niż na białym... tylko pytanie jak duża to będzie strata w porównaniu do zysku czerni a przez to zwiększenia kontrastu.... i właśnie w tamtym teście na zdjęciach widać czy ta biel na MS jest dużo ciemniejsza niż na Ref.White....

Zobacz ....

A ja jak znajdę chwilkę to zrobię zdjęcia.... i to nie kwesta " jaj" tylko innych moich zajęć.... bo ja nie siedzę przed ekranem i nie eksperymentuje , bo mam ważniejsze sprawy....

I co do tej kartki ,to na chłopski rozum rzucana biel na niej musi być jaśniejsza niż na czymś co jest od niej ( od kartki) ciemniejsze z natury....tylko pytanie brzmi...czy ta biel jest o tyle zdegradowana o ile ciemniejsza jest powierzchnia na którą ta biel jest rzucana. ..?

I na zdjęciach w teście M.K. w bezpośrednim porównaniu wszystko widać czy biel uległa dużej degradacji i czy w ogóle uległa na ms vs ref.white....

Także w tamtym teście także na fotkach widać jak zachowuje się jasność na obu ekranach.. oczywiście ms w środku jest bardziej jasny niż na krańcach ale widzimy to tylko wtedy gdy wyświetlamy białe plansze na całym ekranie...ale podczas normalnego oglądania to zjawisko jest pomijalne i prawie niezauważalne (ponieważ kto siedzi i ogląda białe blansze).... A piszę o tym bo wspomniałeś coś o ściemnianiu pod kątem.... tak działają ekrany ALR że na wprost wypuszczają (skupiają)obraz z np. gainem 1.3 ale na boki już z np. 0.8.... ale nie jest to ich wadą (chociaż dla niektórych może to być wadą) po pierwsze tak duży obraz oglądamy zawsze na wprost po drugie dzięki temu mniej rozświetla pomieszczenie i mniej odbitego światła wraca na ekran zabijając kontrast.... to wszystko też Maciek rozrysował w teście i wytłumaczył jak działają ekrany ALR...

Wszystko w artykule na HDTV dokładnie widac....Maciej nic tam nie ukrywał i wszystko rzetelnie wytlumaczył zarówno jakieś wady i zalety....potwierdził to zdjęciami....

I każdy kto będzie dokonywał wyboru musi rozpatrzyć co dla niego będzie wadą a co zaletą...zsumować i wybrać produkt dla niego i jego warunków odpowiedniejszy. ...

A ta suma wad i zalet to kluczowa sprawa przy planowaniu projekcji bo tutaj są z sobą ściśle powiązane ..jaki proj...jaki ekran...jakie pomieszczenie. ... i jeden nieodpowiedni dobór potrafi zepsuć pozytywny efekt końcowy....

Edytowane przez Yodas

Pytanie tylko dlaczego producent padaje gain 1.2 to są ostatnie dane. Wcześniej twierdził nawet że ten ekran ma gain 1.39

Gain dotyczy jasności ekranu a nie jego kierunkowości. Ten ekran na 100% ma gain poniżej 1. Już abstrachując od tego czy to jest dobry czy zły ekran. Dalej uważam że może to być całkiem niezły ekran. Osobiście próbowałem namalować ekran z wysokim gainem co mi się zresztą nie udało bo przy odblaskowej farbie ekran musi mieć bardzo gładką powierzchnię i tam biały był definitywnie jaśniejszy a czarny definitywnie ciemniejszy. Tak to wyglądało u mnie(Ostatnie zdjęcie). Te kółko to płyta MDF pomalowana farbą srebrną pomieszaną z farbą szarą. Widać że czarny zrobił się dużo ciemniejszy a jasne partie pozostały jasne. Niestety bardzo mocno widać strukturę płyty MDF pomalowanej taką farbą. Miałem nawet pomysł żeby pomalować płyte plexi wałkiem i wtedy uzyskałbym idealną powierznię. Oczywiście strona z plexi skierowana w stronę projektora. Na MS efekt jest jednoznaczny. Biały jest zaesze ciemniejszy na ekranie niż na białej kartce papieru a więc gain 1.2 można między bajki włożyć. Co nie znaczy że ekran musi być zły Wklejam kilka zdjęć

Ukryta Zawartość

post-13669-0-92938000-1489226104_thumb.jpg

post-13669-0-59158800-1489226116_thumb.jpg

post-13669-0-96598000-1489226129_thumb.jpg

post-13669-0-37020300-1489226329_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo wlasnie taki czar arl zeby dobrac takie farby zeby efekt byl zadowalający. I za to sie placi ... cena jest kwestia akceptowania za kogos wiedze prace i wykonanie. A produktow jest masa.

Powiem tak u mnie na scianie gdzie wisi magic screen kolor scian szary . I przy swietle zewnetrzym naturalnym czy sztucznym na scianie mydlo nie da sie ogladac .natomiast w nocy co powiecie.. ze obraz na scianie jest akceptowalny a na magic screenie jest wyrazniejszy i ciemniejszy roznica nie ale tak 20%.projektor 4 k sony.kolir sciany zwykla farba szara matowa zadna specjalistyczna jeslu chodzi o .dlatego zarowno nie podobaja sie mi opinie naganiaczy ze magic screen to super super ekran i slowa zlego nie mozna powiedziec .tak samo w druge strone naganiaczy ze to ekran slaby drogi ze sa rozwiazania konkurencyjne .poprostu jedna ze stron nie moze zrozumiec ze jak ktos kupil projektor np w cenie 3-5 tys to bardzo ciezko bedzie go namowic na kupno ekranu za 6 tys i strona naganiajaca tego nie rozumie.tak samo jesli ktos kupil drozszy projektor 10tys> w gore i ggdzie sama optyka wyswietlajaca obraz przewyzsza ransze rozwiazania szuka ekranu ktory polepszy wyswietlanie obrazu o 10-20% o tyljo tyle albo az o tyle!!!

Edytowane przez llukk

...dla @KrzysiaA....

...napisałem Ci przeczytaj dokładnie test M.K. i jest tam wszystko opisane.... ekran M.S. ma 1.3 gain ale tylko gdy oglądamy obraz tak jak jest przyjęte czyli na wprost...natomiast patrząc z boku ten gain jest prawie o połowie mniejszy... Maciek wszystko rozrysował..

...a teraz spełniam Twoje życzenie...

...przyjrzyj się dokładnie jak działa ten ekran....

....ZDJĘCIA robione Z BOKU...

.....zobacz jak kartka papieru i MS zachowuje się gdy zdjęcie zrobione jest z boku...widać od razu , że kartka jest jaśniejsza od ekranu czyli odbiła w bok dużo więcej światła, zwykły ekran zachowuje się podobnie jak ta kartka i rozświetla boczną jasną ścianę, która to ściana oddaje to światło na ekran co powoduje wyprane kolory i mydło w obrazie i bark kontrastu... doskonale to widać przy obrazie z kolorami.... i zauważ , że to jest tylko kartka w formacie A3, gdyby cały ekran był taki jak ta kartka to w moim pokoju z jasnymi ścianami miałbym świątynię światła odbitego....

... ZDJĘCIA robione NA WPROST...czyli tak jak oglądam....kartka prawie idealnie zlewa się z ekranem....kolory są prawie identyczne.... co do bieli to utrata jest minimalna....

....oczywiście to są tylko fotki, ale dają jakiś "obraz" i zasadę działania MS-a.... patrząc na te zdjęcia musimy brać pod uwagę błędy typu :

-nasz monitor na którym oglądamy te fotki;

-to że ze mnie żaden fotograf ;

-optyka i ustawienia aparatu też dziwnie się zachowuje i może wprowadzać różne przekłamania;

-inne czynniki....

Ukryta Zawartość

post-53640-0-05804400-1489229999_thumb.jpg

post-53640-0-28931500-1489230028_thumb.jpg

post-53640-0-68398700-1489230041_thumb.jpg

post-53640-0-85421600-1489230054_thumb.jpg

post-53640-0-83764100-1489230071_thumb.jpg

post-53640-0-49745200-1489230087_thumb.jpg

post-53640-0-62468800-1489230099_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yodas

To możej inaczej. Tutaj porównanie MagicScreen Future vs Adeo Reference Grey. MS to ten na dole. Adeo Reference Grey ma gain 0.9 a mimo to jest wyraźnie jaśniejszy i piszę tu o jasnych partiach a nie o czarnym. Panowie zróbcie zdjęcie i rozwieje to moje watpliwości. Naprawdę mam nadzieję że to nieporozumienie. Może ma faktycznie ten ekran ma gain 1.3 i po prostu pod tak małym kątem tak ciemnieje. Zróbcie zdjęcie i zaphajcie mi tym zdjęciem mój niewyparzony ryj. Obiecuję że wszystko odszczekam co do tej pory napisałem.

... ZDJĘCIA robione NA WPROST...czyli tak jak oglądam....kartka prawie idealnie zlewa się z ekranem....kolory są prawie identyczne.... co do bieli to utrata jest minimalna....

....oczywiście to są tylko fotki, ale dają jakiś "obraz" i zasadę działania MS-a.... patrząc na te zdjęcia musimy brać pod uwagę błędy typu :

-nasz monitor na którym oglądamy te fotki;

-to że ze mnie żaden fotograf ;

-optyka i ustawienia aparatu też dziwnie się zachowuje i może wprowadzać różne przekłamania;

-inne czynniki....

P3110011.JPG

P3110012.JPG

P3110013.JPG

P3110014.JPG

P3110015.JPG

P3110016.JPG

P3110021.JPG

P3110022.JPG

No i trzeba było tak od razu. Trzeba przyznać że efekt jest naprawdę dobry. Mimo to do podawanego przez producenta gainu podszedłbym z dużą dozą ostrożności. A co do kierukowości tego ekranu to zdjęcia mówią same za siebie. Tu producenta poniosła po prostu fantazja.

Mimo to myślę że to całkiem przyzwoity ekran skoro na wprost jest jasny jak biała kartka mimo że jest wyraźnie szary co oznacza bardzo mocne podbicie kontrastu.

Panowie odszczekuje wszystkie moje insynuacje. Uważam że to bardzo dobry ekran i pewnie wart swojej ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@KrzysiuA... post #3316.... i mój opis ekranu i widoczność obrazu pod kątem....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak swoją drogą to nie uważacie że ta wymiana zdań miała bardzo dużą wartość informacyjną? Wiem że niektórym mocno podniosłem ciśnienie za co przepraszam bo nie to było moją intencją. Faktem jest że w końcowym efekcie dużo można było się dowiedzieć o MS. Inny wniosek z tego wszystkiego jest taki że większość tego co opowiadają producenci to marketingowy bełkot.

MS to dobrej jakości ALR z dobrze wykończoną powierzchnią przez co nie widać jej struktury z wszystkimi wadami techniki ALR przy czym trzymającymi się w granicach. Jak widać kąty widzenia są ograniczony i hotspot też jest widoczny ale trzyma się w granicach normy i nie sądzę żeby był widoczny przy filmach. Cena pewnie też jest adekwatna do możliwości.

A tak swoją drogą to nie uważacie że ta wymiana zdań miała bardzo dużą wartość informacyjną? Wiem że niektórym mocno podniosłem ciśnienie za co przepraszam bo nie to było moją intencją. Faktem jest że w końcowym efekcie dużo można było się dowiedzieć o MS. Inny wniosek z tego wszystkiego jest taki że większość tego co opowiadają producenci to marketingowy bełkot.

MS to dobrej jakości ALR z dobrze wykończoną powierzchnią przez co nie widać jej struktury z wszystkimi wadami techniki ALR przy czym trzymającymi się w granicach. Jak widać kąty widzenia są ograniczony i hotspot też jest widoczny ale trzyma się w granicach normy i nie sądzę żeby był widoczny przy filmach. Cena pewnie też jest adekwatna do możliwości.

... oczywiście , że taka wymiana zdań zawsze coś wnosi....i w naszym przypadku wniosła trochę wiedzy.... ale nie zmienia to faktu ,że najważniejsze jest doświadczenie organoleptyczne....a tylko takie daje pełen obraz co jest dla nas odpowiednie a co nie jest...

W każdym bądź razie ludzie którzy używają tego typu kalkulatorów

Ukryta Zawartość

Nie powinni podawać wartości gain podenego przez producenta bo wyjdą zafałszowane wyniki jasności.

Ukryta Zawartość

Chciałbym mieć ekran w moim jasnym pokoju , który ma wszystkie zalety , wszystkich technologi i pozbawiony jest ich ( mniejszych lub większych) wad... ale byłoby zbyt pięknie...

... oczywiście , że taka wymiana zdań zawsze coś wnosi....i w naszym przypadku wniosła trochę wiedzy.... ale nie zmienia to faktu ,że najważniejsze jest doświadczenie organoleptyczne....a tylko takie daje pełen obraz co jest dla nas odpowiednie a co nie jest...

Muszę przyznać że sprawiło mi dużą satysfakcję że jednak doszliśmy chociaż trochę do jednomyślości. Powiem szczerze że z chęcią zobaczyłbym MS w działaniu ale raczej nie skusiłbym się na kupno z wielu powodów i nie chodzi mi tu o jakość.

Z chęcią uzyskałbym większą jasność na 90 calach przy tym samym kontaście w trybie ECO. Jednak poza tym że MS jest mi trochę za drogi to jest jeszcze trochę nieporęczny bo nie można go zwinąć. Z chęcią też zaopatrzyłbym się w drugi o wiele większy ekran, jakieś 120 cali, w pokoju dziennym do okazyjnego oglądania ale musiałby to być ekran zwijany. Byłby to ekran na szczególne okazje do delektowania się kinem przy naprawdę wartościowych filmach.

Na koniec jako ciekawostka. Wklejam to bo jak widzę ludzie nie wiedzą co to jest gain ekranu i mylą go z kierunkowością ekranu. Ekran może być ALR i mimo to może mieć gain na wprost mniejszy niż 1 z powodu tego że są przyciemniane. Tylko ekrany ALR mogą mieć gain większy niż 1 no chyba że jest jakaś substancja która jest jaśniejsza niż tlenek magnezu.

What is Screen Gain

Screen gain is a measurement of the reflectivity of a screen surface. It is the ratio of light reflected from the screen surface as compared to the light reflected from a reference standard white board; the reference used here is that of a flat expanse of magnesium oxide.

A screen with a gain of 1.0 will reflect the same amount of light as that from a reference white board. There is only one such surface that has a gain of 1; this is the most versatile 'Matte White' projector screen surface.

Instead, a projector screen surface with say a 1.8 gain will reflect 80% more light as that reflected from a white board. In a similar manner, a gray surface with a screen gain less than 1 will reflect less light than that reflected by the same reference white board.

Innymi słowy ekran który ma gain na wprost 1.3 powinien być 30% jaśniejszy od ekranu białego.

Edytowane przez KrzysiekA
tak samo jesli ktos kupil drozszy projektor 10tys> w gore i ggdzie sama optyka wyswietlajaca obraz przewyzsza ransze rozwiazania szuka ekranu ktory polepszy wyswietlanie obrazu o 10-20% o tyljo tyle albo az o tyle!!!

Nie zgadzam się z tą tezą. W moim przypadku (Sony HW30) zakup dobrego ekranu np MS polepszył obraz we wszystkich aspektach kilkakrotnie (tzn min 100%). A miałem wcześniej szmaciany ramowy za Ok 2.500 zł. Uważam odwrotnie jeśli ktoś kupi dobry projektor a nie ma optymalnego ekranu to nigdy nie zobaczy co jego projektor potrafi tylko właśnie 10-20% możliwości bo ekran lipny - to z własnego doświadczenia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Pokaż nowe odpowiedzi