Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner i głośniki do kina domowego z naciskiem na stereo

Fazerek2008

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem świeżaczkiem i proszę o wyrozumiałość.

No wiec chciałbym kupić amplituner oraz głośńiki do niego. Wszystko ma nagłośnić salon który ma 39m2 powierzchni.

Zalezy mi na przyzwoitym (w miarę) dźwięku stereo na kolumnach. Nie znam się zbytnio i proszę o jakieś sugestie z waszej strony i przykłady co by dobrze grało.

Sprzęt chciałbym nowy lub używany chociaż na gwarancji. Mój budżet na ten cel to około 2500zł.

Na allegro znalazłem taki zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i

Ukryta Zawartość

Czy takie zestawy w ogóle się do czegoś nadają ???

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

napiszę ci krótko zanim będą ci coś wciskać.Za 2500 zł nie kupisz nic nawet używanego co by zagrało w takim pomieszczeniu daj sobie spokój.

kup sobie zwykły wzmacniacz jakiś używany o mocy min 80 wat,oraz dwie duże kolumny mogą być z basowcem z boku,i tyle w tym temacie.

Można coś znaleźć ale na pewno nie na gwarancji. Amplituner musi być mocny, żeby dał radę - przede wszystkim. Bajery w stylu USB, sieć - jeśli tego nie musisz mieć to wybór jakiś będzie. Kolumny też się znajdą po kombinacjach (np z podstawowymi tanimi monitorkami, niekoniecznie tej samej marki, również słabszym centralem)

38 m2 i amplituner z zestawem kolumn 5,0 nie realne,nawet stare modele,muszą być mocne,i z wysokiej półeczki,same kolumny będą kosztowały więcej niż te 2,5 tyś

central powinien być tak mocny jak fronty,jest to najważniejszy głośnik w kinie.

kup sobie zwykły wzmacniacz jakiś używany o mocy min 80 wat,oraz dwie duże kolumny mogą być z basowcem z boku,i tyle w tym temacie.

Akurat OP zaproponował 2 modele o mniej więcej takiej mocy :)

Nie każdy potrzebuje referencyjnego poziomu dźwięku THX. A proponowane zestawy powinny dać ze 100dB głośności, wystarczająco, żeby sąsiedzi się zdenerwowali. Jeżeli faktycznie priorytetem jest stereo, to ja jednak bym zamienił zestawy kolumn 5.0 na 2 przyzwoite kolumny stereo.

Witaj,

jeśli już koniecznie musisz zmieścić się w założonym budżecie, biorąc pod uwagę duży nacisk na odsłuch stereo, zwróć uwagę na amplituner Yamaha RX-V477 lub Harman Kardon AVR151 oraz na początek dwie kolumny Pylon Audio Pearl 25. W przyszłości dokupisz sobie pozostałe kolumny, natomiast na dzień dzisiejszy będziesz miał system, który w miarę przyzwoicie zagra w stereo.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Yamaha RX-V477

moc tego amplitunera nie przekracza z 30 wat,w pomieszczeniu 38 m2 będzie bardzo cicho,polecacie sprzęt nie do tego metrarzu,12-15m może jeszcze wydole,ale nie w prawie 40.,brak dynamiki,zagra to gorzej niż mini wierza za 200 zł.

to co na papierze ni jak się ma do prawdziwej mocy,prosta sprawa wystarczy podpiąć słaby wzmacniacz nawet 2x30 wat i zagra on sporo głośniej niż amplituner który ma na papierze 5x110,piszę to bo testowałem te zabawki w różnych pomieszczeniach ,i kupno czegoś takiego do salonu 38 metrów to nieporozumienie,nie jestem teoretykiem,lecz praktykiem.

za 2500 zł spore wyzwanie obawiam się że nie do zrealizowania w tym budżecie,niestety musisz do kwoty sporo doliczyć żeby grało to przyzwoicie,nowe tańsze sprzęty mają jedną wadę ogólnie rzecz biorąc jest to lipa.Używane no cóż ryzyko jakieś jest ale ja kupiłem kiedyś yamaha dsp ax1 (chyba miała z 15) i używałem 2 lata nic sie nie działo polecił bym ci ten model jest MOCNY-dosłownie potem jakieś dwie frontowe kolumny też z rynku wtórnego do tak dużego pomieszczenia mogły by być dali 808 dzisiaj cena poniżej 1000zł a reszte systematycznie dokupywać,niestety kolego taka prawda a zestawów które proponujesz unikaj jak ognia.Pozdrawiam

Witaj,

Na samym początku nieco cie uspokoję po dość negatywnych komentarzach kolegów.

Ogólnie musisz zastanowić się nad kwestią co u Ciebie oznacza odsłuch stereo. Bo jeśli mówimy o słuchaniu w tle (sprzątasz, grasz, robisz inne rzeczy) to odsłuch stereofoniczny z amplitunera jest wystarczający.

Jeśli natomiast masz specjalny fotel na którym siedzisz i po kupieniu (ściągnięciu) nowej płyty. Słuchasz jej całej z niuansami i się tym delektujesz to będzie to za mało.

większość osób z tego forum właśnie tak działa więc, pytanie do Ciebie jak Ty?

Z nowego sprzętu polecił bym ci amplituner Yamaha 477, jego dobry amplituner z siecią, USB oraz przyjemnym dźwiękiem.

Do tego z kolumn nowych: Heco Victa 701, Wharfedale Obsidian 600, Roth Oli RA4 itp. Faktycznie dobrym wyborem było by kupienie najpierw kolumn przednich lepszych a z czasem dokupienie reszty. Lub jeśli kładziesz nacisk na muzykę zebranie reszty kolumn z innej frmy tańszych: STX, Wharfedale, Quadral Quintas.

Jeśli natomiast w grę wchodził by sprzęt używany. Polecam Ci sprawdzić nie wiekowe:

Onkyo 626, Onkyo 616 Yamahe 675, Denon 2113 itp t wyższe modele lepiej grające w stereo. Nie są jednak na tyle stare aby był "zjechane". Część z nich może być jeszcze nawet na gwarancji.

Z kolumnami podobna sytuacja: Tannoy V4, Heco Metas 501, Magnat Quantum 677, Wharfedale Dimond itp.

Ogólnie, nie jest źle. Mimo pierwszych trudów da się coś zdziałać.

Pozdrawiam i jesli bedziesz miał pytanie śmiało pisz.

to co na papierze ni jak się ma do prawdziwej mocy

Przykładowo audio.com.pl pokazuje pomiary kilkudziesięciu amplitunerów, w tym 5 najtańszych modeli Yamachy serii 3xx i 4xx. Żaden z tych tanich nie schodzi poniżej 2*75W.

prosta sprawa wystarczy podpiąć słaby wzmacniacz nawet 2x30 wat i zagra on sporo głośniej niż amplituner który ma na papierze 5x110,piszę to bo testowałem te zabawki

To wyjasnia sprawę. Piszesz o parametrach technicznych, których nigdy nie sprawdzałeś. Pewnie nawet nie wiesz, przy jakiej mocy słuchasz. Nie wykluczam, że masz problemy ze słuchem i potrzebujesz dużej głośności, ale w przeciętnej sytuacji 1W średniej mocy na kanał to jest bardzo głośno. 80W względem 30W to jest ok, 4dB różnicy, coś co subiektywnie ocenia się jako "trochę głośniej", można nie zauważyć takiej róznicy, jeżeli nie porównuje się dzwięku przy szybkim przełączeniu.

Parametry techniczne sprawdzałem przez 8 lat około 200 amplitunerów,i zapewniam ciebie,oraz redaktorków z czasopism że te moce podawane w nowych amplitunerach to jedno wielkie kłamstwo.Nie będe tego tłumaczył bo pewnie nie zrozumiesz.Pozdrawiam,jak kolega chce kupic 477 do 38 m2 niech wtapia kasę jego sprawa.

Bez odbioru.

Dziekuje wszystkim za rady.

Po namyśle stwierdzam, że macie(ogólnie) racje.

Zdecydował bym się na amplituner + kolumny jesli miało by to jakoś zagrać. W przyszlosci chcialbym dokupic dodatkowe kolumny dlatego chcialbym zeby sprzet byl dobrą bazą do rozbudowy.

Czy kupno Yamaha RX-V477 + 2 kolumn za ok 1500 zł wchodzi w gre ??

Witaj,

Na samym początku nieco cie uspokoję po dość negatywnych komentarzach kolegów.

Ogólnie musisz zastanowić się nad kwestią co u Ciebie oznacza odsłuch stereo. Bo jeśli mówimy o słuchaniu w tle (sprzątasz, grasz, robisz inne rzeczy) to odsłuch stereofoniczny z amplitunera jest wystarczający.

Jeśli natomiast masz specjalny fotel na którym siedzisz i po kupieniu (ściągnięciu) nowej płyty. Słuchasz jej całej z niuansami i się tym delektujesz to będzie to za mało.

większość osób z tego forum właśnie tak działa więc, pytanie do Ciebie jak Ty?

Z nowego sprzętu polecił bym ci amplituner Yamaha 477, jego dobry amplituner z siecią, USB oraz przyjemnym dźwiękiem.

Do tego z kolumn nowych: Heco Victa 701, Wharfedale Obsidian 600, Roth Oli RA4 itp. Faktycznie dobrym wyborem było by kupienie najpierw kolumn przednich lepszych a z czasem dokupienie reszty. Lub jeśli kładziesz nacisk na muzykę zebranie reszty kolumn z innej frmy tańszych: STX, Wharfedale, Quadral Quintas.

Jeśli natomiast w grę wchodził by sprzęt używany. Polecam Ci sprawdzić nie wiekowe:

Onkyo 626, Onkyo 616 Yamahe 675, Denon 2113 itp t wyższe modele lepiej grające w stereo. Nie są jednak na tyle stare aby był "zjechane". Część z nich może być jeszcze nawet na gwarancji.

Z kolumnami podobna sytuacja: Tannoy V4, Heco Metas 501, Magnat Quantum 677, Wharfedale Dimond itp.

Ogólnie, nie jest źle. Mimo pierwszych trudów da się coś zdziałać.

Pozdrawiam i jesli bedziesz miał pytanie śmiało pisz.

Nie mam specjalnego fotela i nie siedze godzinami w nim. Natomiast jestem gdzieś pośrodku i cenie dobry dźwiek. Jestem w stanie dopłacić kilka stówek jeśli była by odczuwalna różnica.

Chciałbym raczej nowy amplituner i ten Yamaha RX-V477 lub jakis inny podobny mysle ze sprostal by moim wymaganiom. Dodam, że lubie słuchać radia internetowego i wolałbym żeby taki amplituner posiadał taką funkcję.

Natomiast nie wiem czy kolumny kupić w sklepie czy szukać jakichś z drugiej ręki ?

zapewniam ciebie,oraz redaktorków z czasopism że te moce podawane w nowych amplitunerach to jedno wielkie kłamstwo.Nie będe tego tłumaczył bo pewnie nie zrozumiesz.

Techniczne argumenty zrozumiem. Zarzucania kłamstwa bez uzasadnienia nie rozumiem.

Podejrzewam, że koledzy w kwocie 2500, proponowali Ci ampli + 2.0.

Jeśli to ma zabrzmieć w stereo, i być bazą do zestawu KD w przyszłości, to obawiam się, że za 1K mniej nic dobrego z tego nie będzie...

Natomiast jestem gdzieś pośrodku i cenie dobry dźwiek. Jestem w stanie dopłacić kilka stówek jeśli była by odczuwalna różnica.

Jeśli cenisz dobry dźwięk to i 25.000 będzie mało ... ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak, jeśli jednak jak mówisz możesz dołożyć to możemy dobrać już solidne fajne głośniczki.

Czy nowe czy używane to już Twoja indywidualna kwestia. Z używanych będziesz miał kolumny o pulkę lepsza.

Trzeba jednak pamiętać o wyborze sprzetu w dobrym stanie. Przy tej kwocie zaryzykował bym stwierdzenie że nie jedne napędzały imprezy (szacunek do sprzętu rośnie wraz z ceną i tu chyba jest to nawet wprost proporcjonalne). Jesli miałbyś mozliwośc zobaczenia na żywo, posłuchania ich przed zakupem sprawa rozwiązana. Jeśli jednak będziesz miał dylemat lub niepewność, możemy wybrać coś z nowych konstrukcji.

Zapraszam.

Zalezy mi na przyzwoitym (w miarę) dźwięku stereo na kolumnach. Nie znam się zbytnio i proszę o jakieś sugestie z waszej strony i przykłady co by dobrze grało.

I myślisz, że tak po prostu przez internet zdobędziesz taką wiedzę?

A co w kwestii preferencji osobistych?

Ja kupując amplituner wybrałem się do salonu audio hi-fi spędziłem pół soboty na odsłuchach porównaniach.

Oczywiście budżet gra rolę i trzeba dobrze wydać pieniądze kiedy nie ma ich za wiele.

Wybrałem wtedy Denona 1910 służy mi do dziś jestem zadowolony gra dobrze w stereo i wielokanałowe SACD po analogu oraz cyfrowe DTS HD MA

Nie wiem czy są jeszcze nowe za jakieś 1300-1500 PLN nówkę warto kupić.

Tak czy inaczej radzę salon i odsłuchy na własnych płytach i nawet odtwarzaczu.

Kolumny mają olbrzymie znaczenie.

Przeciętny laik Kowalski wydaje na kino domowe ~3000pln, przynosi je do domu, podłącza mniej lub bardziej prawidłowo i jest prawie zawsze zadowolony.

Nie jest maniakiem/pasjonatem/melomanem więc mu to "zagra" nawet w 40m2.

Ludzie nie lubią rzeczy używanych, z różnych powodów... już szczególnie jak się na czymś nie znają...

Nie rozumiem po co kogoś straszyć i zniechęcać...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.