Skocz do zawartości
IGNORED

HDR = nowa jakość reprodukcji; kto, jak i kiedy ...

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Ale wypalenia OLEDów to fakt, a ty dywagujesz tylko ... przynajmniej LCD wypalenie nie grozi ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A mógłby ktoś wyjaśnić jak krowie na rowie lub chociaż link zapodać, o co chodzi z tym hadeer w viedo?

HDR w fotografii to wiem, ale w video to nic sensownego nie wynalazłem - i mam na myśli nie rejestrację obrazu (bo to to samo co w fotografii), tylko w urządzeniach wyświetlających.

Bo co, ekran będzie świecić "bielej niż biel"?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Bo co, ekran będzie świecić "bielej niż biel"?

Przecież widać na filmie, że właśnie tak będzie.

Nawet twarz aktorów świeci jasnym światłem. O figurach szachowych nie wspomnę. Jakby grali świetlówkami.

Chciałbym zobaczyć srebrne auto na zaśnieżonych drogach w HDR.

A tam film, nie wiadomo jak dobrana była ekspozycja, więc ten film to o 4 litery. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Najpierw wszyscy piszą, aby po przyniesieniu nowego telewizora do domu nie zapomnieć wyłączyć trybu sklepowego, który jest za bardzo jaskrawy, tak bardzo że nie da się go oglądać na dłuższą metę.

Potem wszyscy pieją peany zachwytu na HDR, który jest kilkanaście (jeśli nie więcej) razy bardziej jaskrawy i oczojebny niż tamten tryb sklepowy.

Dostrzegam tu niekonsekwencję.

W HDR ponad standardową jasność dostaną tylko te pixele, które reprodukują źródła światła lub refleksy a nie cały ekran. Taka informacja będzie zaszyta już w materiale. Po to jest HDMI 2.0a.

LG demonstrates 4K HDR via streaming, HbbTV, DVB & satellite

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

On one TV LG, BBC and EBU demonstrated a 25 Mb/s 4K HDR picture (50fps & 10-bit) streamed over HbbTV 2.0,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potem wszyscy pieją peany zachwytu na HDR, który jest kilkanaście (jeśli nie więcej) razy bardziej jaskrawy i oczojebny niż tamten tryb sklepowy.

Ja nie "pieję" :-) .

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W HDR ponad standardową jasność dostaną tylko te pixele, które reprodukują źródła światła lub refleksy a nie cały ekran.

W takim układzie każdy TV będzie potrafił to wyświetlić. Oczywiście pod warunkiem że nie będzie miał ograniczeń w jasności zbyt nisko położonych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Najpierw wszyscy piszą, aby po przyniesieniu nowego telewizora do domu nie zapomnieć wyłączyć trybu sklepowego, który jest za bardzo jaskrawy, tak bardzo że nie da się go oglądać na dłuższą metę.

Dostrzegam tu niekonsekwencję.

Dlatego właśnie pozostanę przy swojej plaźmie panasonica aż wyzionie ducha....;-) gdzie obraz jest dla mnie naturalny i przyjemny dla oka. Ponadto wolę ten niż każdy oczoj...y inny TV..

HDR wg Sony:

"Technologia HDR rozszerza dostępny zakres poziomów jasności i nadaje wyświetlanemu obrazowi większy kontrast. W rezultacie ujawniają się szczegóły ukryte w głębokich cieniach oraz niuanse kolorystyczne w najjaśniejszych fragmentach. Zgodność telewizora z materiałami HDR oznacza więc żywsze kolory, lepszą widoczność szczegółów, wyraźnie odwzorowane światła i większą głębię obrazu."

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A demo HDR "Życie Pi" widziałeś ?

Możne je opisać dokładnie za pomocą sloganów Sony ...

Nie widziałem, ale mam alergię na ten cały marketingowy bełkot. Z którego wynika, że wszytko dotychczas było do d..y, dopiero teraz TO JEST TO. Mija jakiś czas, ukazuje się coś jeszcze nowszego i raptem okazuje się, że to coś co miało być tym CZYMŚ i wcieleniem doskonałości wszelakiej - również było do d..y, albowiem tylko ten najnowszy produkt kwalifikuje się do najwyższej oceny. I tak dalej, w kółko Macieju.

To się nazywa postęp ;-)

HDR mądrze wykorzystany na pewno poprawi jakość obrazu. Oczywiście jak się przesadzi to efekt będzie ... odwrotny do zamierzonego.

A to przy okazji ;-)

A swoją drogą to HDR schodzi pod strzechy.

Najtańszym TV ze wsparciem dla HDR jest Sony 55X8507C. Za 5.999 albo i mniej.

HDR wg Sony:

"Technologia HDR rozszerza dostępny zakres poziomów jasności i nadaje wyświetlanemu obrazowi większy kontrast. W rezultacie ujawniają się szczegóły ukryte w głębokich cieniach oraz niuanse kolorystyczne w najjaśniejszych fragmentach. Zgodność telewizora z materiałami HDR oznacza więc żywsze kolory, lepszą widoczność szczegółów, wyraźnie odwzorowane światła i większą głębię obrazu."

Jedna rzecz mnie zastanawia, "żywsze kolory" . Jeśli po kalibracjach mamy odbiorniki które odwzorowują bliskie ideałowi kolory to co będziemy mieli, ponadnaturalne kolory? Czyli lepsze, czy bardziej efektowne, przesycone ale nie mające z oryginałem nic wspólnego. Jestem w stanie zrozumieć zabawę kontrastem i co za tym idzie lepszą głębię. Tylko jeśli to pisze sony to zaczynam mieć obawy, koncern od kilku lat dołujący i na siłe szukający oszczędności. Może to trochę szukanie wyjścia aby kolejnym poprawiaczem odchudzić jakościowo/kosztowo choćby matryce. Coś jak w projektorach sony które w nowszych modelach optyka bez poprawiaczy radzi sobie gorzej niż modele kilka lat starsze i słabą plastikową optykę poprawiają poprzez RC. Choć akurat to im wyszło.

Akurat HDR jest niezależne od Sony. To ogólnie przyjęta wizja na przyszłość ;-) Matryce muszą być lepsze, żeby mogły "udźwignąć" HDR. Z oszczędzaniem nie ma to nic wspólnego.

Jedna rzecz mnie zastanawia, "żywsze kolory" . Jeśli po kalibracjach mamy odbiorniki które odwzorowują bliskie ideałowi kolory to co będziemy mieli, ponadnaturalne kolory?

Dobre pytanie....;-) jeśli ktoś ma wykonaną profesjonalną kalibrację swojego TV lub projektora to jak to się ma do HDR?...;-)

Upraszczając - HDR rozświetla obraz. Pokazuje szczegóły ukryte w cieniu. Tym samym pojawia się więcej "żywych" kolorów.

A demo HDR "Życie Pi" widziałeś ?

Możne je opisać dokładnie za pomocą sloganów Sony ...

A nie że jest "oczojebne" ? ;-). Nie lubię "oczojebnego" obrazu. HDR oczywiście pełnego nie widziałem.

Do HDR dodamy procesor "Darbee" nastawiony na 120% i będziemy mieli piękny obraz jaki uwielbia np. 'sittek'. "Naturalny" inaczej.

Akurat HDR jest niezależne od Sony. To ogólnie przyjęta wizja na przyszłość ;-) Matryce muszą być lepsze, żeby mogły "udźwignąć" HDR. Z oszczędzaniem nie ma to nic wspólnego.

Czy te matryce będą lepsze to się pewnie przekonamy. Choćby takie Darbee "bawi się kontrastem" żeby uzyskać ostrość , niezależnie od matrycy, projektora etc. Nie widzę więc związku albo konieczności wystąpienia tej zależności jaką jest poprawianie programowe obrazu a jakością matrycy. Dlatego przytoczyłem przykład projektora sony nie żeby dyskredytować tą firmę ale pokazać o ile lepszy obraz zrobiono przy pomocy RC mając do dyspozycji jeszcze gorszą optykę niż wcześniej.

Co nie zmienia faktu że chciałbym się mylić, tylko jakoś ostatnimi czasy tylko utwierdzany jestem w opini że gó.... o opakowywane jest w coraz ładniejszy papierek.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Upraszczając - HDR rozświetla obraz. Pokazuje szczegóły ukryte w cieniu. Tym samym pojawia się więcej "żywych" kolorów.

Teoria wygląda pięknie, filmik pokazuje jakby karykaturę tego co tutaj opisujecie.

HDR trzeba zobaczyć na żywo a nie na monitorze, który nie jest ... HDR ...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

HDR trzeba zobaczyć na żywo a nie na monitorze, który nie jest ... HDR ...

Oczywiście, że tak by było najlepiej.

Ale w takim razie co z filmikami porównującymi np. OLED, LED i PDP?

To trzeba by mieć monitor złożony z trzech technologii.

Ciągle mylony jest HDR dla fotografii z HDR dla telewizorów.

W TV to ponad standardowa jasność elementów (kolorowych także) emitujących lub odbijających źródło światła.

Powtórzę raz jeszcze.

HDR wg Sony:

HDR w TV nie różni się aż tak bardzo od fotografii.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.