Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam FMJ CD37 vs Audiolab 8200 CD vs Cambridge Audio Azur 851C

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

co Ty porównujesz?

-rasowy cd klasy średniej wyższej (wszystko co można mu zarzucić to naturalne ograniczenia adekwatne w tym przedziale cenowym. każdy jego konkurent w tej klasie też ciągle nie będzie źródłem ostatecznym- to nie klasa Accu czy dCS

-dobry cd klasy budżetowa/średnia niższa ,

-chińskie krzykliwe badziewie które ceną chce udowodnić że jest hi-end'em nie nadające się do słuchania muzyki tylko co najwyżej do jej puszczania (by sobie leciała).

jak nie masz pojęcia to zacznij słuchać a nie czytać głupie gazety i szukać poklasku wybierając to co najlepiej ocenione. to że każdy ma inny gust nic nie znaczy, jeśli zamiast samemu zorientować się co i jak, to zadawać pytania na forum ...nawet nie by ktoś Cię wyręczył i podał na tacy odpowiedź TYLKO by zabłysnąć że "interesuję się >> chyba kupie" : Cambridge'a 851 (albo Hegla albo AP albo inne błyszczące g****) => dołączę do elity mającej tandetne ale zdobywające nagrody śmieci.

przepraszam, rozpędziłem się ale CA jest firmą na początek drogi, urządzenia za 1,6-2,0 kzł (NOWE! = kilka stów używki) by zobaczyć że można lepiej niż japońskie blaszaki, ale później są inne firmy - jeśli chcesz słuchać muzyki ...a nie CA, bo mają w katalogu urządzenia za 8-9tyś ..co z tego ?! - to tylko marketing. tak samo Demon, HK itd - to nie gra ani grama lepiej niż modele z początku cennika.

co Ty porównujesz?

-rasowy cd klasy średniej wyższej (wszystko co można mu zarzucić to naturalne ograniczenia adekwatne w tym przedziale cenowym. każdy jego konkurent w tej klasie też ciągle nie będzie źródłem ostatecznym- to nie klasa Accu czy dCS

-dobry cd klasy budżetowa/średnia niższa ,

-chińskie krzykliwe badziewie które ceną chce udowodnić że jest hi-end'em nie nadające się do słuchania muzyki tylko co najwyżej do jej puszczania (by sobie leciała).

jak nie masz pojęcia to zacznij słuchać a nie czytać głupie gazety i szukać poklasku wybierając to co najlepiej ocenione. to że każdy ma inny gust nic nie znaczy, jeśli zamiast samemu zorientować się co i jak, to zadawać pytania na forum ...nawet nie by ktoś Cię wyręczył i podał na tacy odpowiedź TYLKO by zabłysnąć że "interesuję się >> chyba kupie" : Cambridge'a 851 (albo Hegla albo AP albo inne błyszczące g****) => dołączę do elity mającej tandetne ale zdobywające nagrody śmieci.

przepraszam, rozpędziłem się ale CA jest firmą na początek drogi, urządzenia za 1,6-2,0 kzł (NOWE! = kilka stów używki) by zobaczyć że można lepiej niż japońskie blaszaki, ale później są inne firmy - jeśli chcesz słuchać muzyki ...a nie CA, bo mają w katalogu urządzenia za 8-9tyś ..co z tego ?! - to tylko marketing. tak samo Demon, HK itd - to nie gra ani grama lepiej niż modele z początku cennika.

ale o co chodzi?

o Twoje pytanie.

chcesz coś z w/w kupić?

ja sam, nie wyobrażam sobie zadawać takich pytań..

to po co jest te forum? bo tak można odpisać na każde pytanie - coś nie wiesz to sobie posłuchaj i się dowiedz

przede wszystkim chodzi o to że zanim zacznę porównywać to chcę poznać opinie osób które miały któryś z tych cd i znają je dobrze mogą opisać ich brzmienie, polecić w tej cenie lub przestrzec że to słaby model w tej cenie i można lepiej itp.....

sam miałem sporo sprzętu audio i niektóre klocki mogę polecić a od niektórych trzymałbym się z dala itp.

..zajrzałem na Twój system. masz tandetne CD , wzmak wybrany na podstawie testów z gazet i opini (internetowego mlaskania) mam nadzieje że jesteś z niego zadowolony (nie mówię że zły bo to bardzo porządne urządzenie) i znakomite, rewelacyjne kolumny z klasą . Audiolab możliwościami tam już "nie dosięga" (do wzmaka i kolumn) Denon , CA itp nie przystają a Arcam nie tylko z tej trójki jak najbardziej wygrywa i gra już blisko tej ligi ALE najważniejsze, idealnie pasuje charakterem do miękkiego i czarującego Lebena nie mówiąc że jest strzałem w 10 do Spendorów. sam używałem taniego 73 a potem 36 (czyli praktycznie to samo) do SP2/3 - było porażająco dobrze. otwarty dźwięk - calusieńki (dosłownie) pokój wypełnił się dźwiękami. bas niski ale lekki, szybki, coś jak dmuchnięcie z triody.

myślę że jeśli zastanawiasz się nad jednym z tej trójki to .. nie powinieneś się zastanawiać. a jeśli masz jeszcze inne cd w głowię to już Twój wybór.

Pozdrawiam

<br />to nie klasa Accu czy dCS<br />
<br />to nie klasa Accu czy dCS<br />

po co o tym pisać - przecież to oczywista oczywistość tyle że kilkukrotnie cena wyższa także porównanie nie ma najmniejszego sensu

<br />..zajrzałem na Twój system. masz tandetne CD <br />

zaktualizowałem przed chwilą opis o mnie - obecnie jestem na etapie poszukiwania cd a tego Denona 1500 już sprzedałem

<br />wzmak wybrany na podstawie testów z gazet i opini (internetowego mlaskania) mam nadzieje że jesteś z niego zadowolony (nie mówię że zły bo to bardzo porządne urządzenie) i znakomite<br />
<br />wzmak wybrany na podstawie testów z gazet i opini (internetowego mlaskania) mam nadzieje że jesteś z niego zadowolony (nie mówię że zły bo to bardzo porządne urządzenie) i znakomite<br />

wzmak i kolumny kupiony na podstawie wielu odsłuchów - odpowiada mi bardzo

<br />Audiolab możliwościami tam już "nie dosięga" (do wzmaka i kolumn) Denon , CA itp nie przystają a Arcam nie tylko z tej trójki jak najbardziej wygrywa i gra już blisko tej ligi ALE najważniejsze, idealnie pasuje charakterem do miękkiego i czarującego Lebena nie mówiąc że jest strzałem w 10 do Spendorów. sam używałem taniego 73 a potem 36 (czyli praktycznie to samo) do SP2/3 - było porażająco dobrze. otwarty dźwięk - calusieńki (dosłownie) pokój wypełnił się dźwiękami. bas niski ale lekki, szybki, coś jak dmuchnięcie z triody<br />
<br />Audiolab możliwościami tam już "nie dosięga" (do wzmaka i kolumn) Denon , CA itp nie przystają a Arcam nie tylko z tej trójki jak najbardziej wygrywa i gra już blisko tej ligi ALE najważniejsze, idealnie pasuje charakterem do miękkiego i czarującego Lebena nie mówiąc że jest strzałem w 10 do Spendorów. sam używałem taniego 73 a potem 36 (czyli praktycznie to samo) do SP2/3 - było porażająco dobrze. otwarty dźwięk - calusieńki (dosłownie) pokój wypełnił się dźwiękami. bas niski ale lekki, szybki, coś jak dmuchnięcie z triody<br />

no i było tak od razu napisać :)

masz już zaawansowane kolumny i wzmacniacz , przerzuciłeś "tony" klocków a zadajesz pytanie jak typowy młokos bez pojęcia. podział na klasy obowiązuję czy to się podoba czy nie.

Audiolab to na początek przygody (wytrzyma pierwsze zmiany reszty toru) ale nie do tych urządzeń które masz obecnie.

co do CA to bez doświadczenia można sie nabrać że to sprzęt wysokiej klasy (przecież ma cene prawie 10kzł) ale Ty masz już jakies obycie. Widziałeś żeby ludzie na świecie przy Spendorach albo lampach używali CA (że w sklepach tak robią.. ..bo muszą to sprzedawać. błyszczy się, kosztuje, to stoi połączony z klockami z którymi nie powinien stać w jednym pomieszczeniu, tak samo Demon, Yama itd)

Widziałeś żeby ludzie na świecie przy Spendorach albo lampach używali CA (że w sklepach tak robią.. ..bo muszą to sprzedawać. błyszczy się, kosztuje, to stoi połączony z klockami z którymi nie powinien stać w jednym pomieszczeniu, tak samo Demon, Yama itd)

Pewnie tak jest.Zestawienia o ktorym pisalem wyzej,sluchalem w salonie audio.Uwazam jednak ze audiolab to dobry cd w swojej cenie.

Pewnie tak jest.Zestawienia o ktorym pisalem wyzej,sluchalem w salonie audio.Uwazam jednak ze audiolab to dobry cd w swojej cenie.

Potwierdzam Audiolab CD8200 gra bardzo ładnie. Wybrałem go z pośród kilku podobnych cenowo odtwarzaczy które miałem okazje odsłuchać. W moim przypadku bardzo dobrze wpasował się w mój tor (zakładka o mnie).

Panowie, Audiolab to bez dwóch zdań bdb cedek. Tylko sam zainteresowany ma już sprzęt gdzie jego możliwości nie sięgają.

tak jak sami mówicie - porządny w swojej cenie. w rejonach klasy średniej śmiało można go używać. myślę że w towarzystwie do ok 5tyś za element może grać, przechodząc wyżej już można znaleźć coś innego. Niestety kolega/zainteresowany jest już ponad DWA poziomy dalej. Tu gadka o Audiolab'ie nie ma sensu. To ile co kosztuję też nie jest tu wyznacznikiem - Spendory 2/3r to już duża klasa i trzeba trochę się wysilić by pieniądze które poszły na ich zakup nie były na marne (by było słychać co potrafią)

Panowie, Audiolab to bez dwóch zdań bdb cedek. Tylko sam zainteresowany ma już sprzęt gdzie jego możliwości nie sięgają.

tak jak sami mówicie - porządny w swojej cenie. w rejonach klasy średniej śmiało można go używać. myślę że w towarzystwie do ok 5tyś za element może grać, przechodząc wyżej już można znaleźć coś innego. Niestety kolega/zainteresowany jest już ponad DWA poziomy dalej. Tu gadka o Audiolab'ie nie ma sensu. To ile co kosztuję też nie jest tu wyznacznikiem - Spendory 2/3r to już duża klasa i trzeba trochę się wysilić by pieniądze które poszły na ich zakup nie były na marne (by było słychać co potrafią)

na chwilę obecną max co mogę wydać na cd to ok 4.5tyś - w tym wchodzą w grę z drugiej ręki

Gość rydz

(Konto usunięte)

na chwilę obecną max co mogę wydać na cd to ok 4.5tyś - w tym wchodzą w grę z drugiej ręki

Zależy czego oczekujesz od żródła , ale ten odtwarzacz może świetnie wpasować się z Leben + Spendor .

http://allegro.pl/cd-densen-b-400xs-igla-pierwszy-wlasciciel-i5287426978.html

nie wyobrażam sobie byś celował w nowe cedeki.. no chyba że miałbyś +15kzł ..wtedy można sie zastanowić.

obojętnie ile bys nie miał pieniędzy, zawsze kupisz 2x lepsze urządzenie używane. ameryki nie odkrywam, wiedzą to wszyscy wiesz i Ty. Zasada działa tak samo jeśli masz ograniczony budżet (a może tym bardziej).

4,5 za używkę - można kupić niezłe używane źródło tylko trzeba cierpliwie poczekać i z głową dobrać

4,5 za nowe - NAWET SIĘ NIE WAŻ ! (do Twojego "towarzystwa) :-D

Niestety nie znam Densenów.. to może być coś dobrego ale nawet nie wiem jaki ma charakter.. :-(

W tej cenie pomyślałbym o transporcie i DACu. Jest Myryad Z20, jest Arcam irDAC. Dobry transport kupisz za 1000zł.

http://sklep.rms.pl/arcam-irdac-zewnetrzny-konwerter-cyfrowo-analogowy-dac-z-pilotem

http://sklep.rms.pl/myryad-z20-z-20-przetwornik-cyfrowo-analogowy-dac

Mogę zdradzić, że na ostatniej prostej jest też nowy przetwornik od Musical Fidelity, który będzie kosztował ok 3500zł

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Nowy DAC od Musical Fidelity już jest,

zastosowano w nim DAC znany z M6scd (cena 14.000zł), w pełni obsługuje DSD, co więcej przetwarza sygnał w domenie DSD z wszystkich wejść. Cena najpewniej poniżej 4000zł, "Jitter is about 12pps" :):):)

http://www.musicalfidelity.com/mx-dac/

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Pozwólcie, że podłączę się do tematu, bo kwestia DACa wzbudziła moją ciekawość.

Czy jeśli posiadaną Yamahę CD S1000 użyję jako transportu, to połączenie z DACiem w cenie 3-4 tys. zaskutkuje poważną zmianą i poprawą dźwięku?

Czy też należy mierzyć w DACi ze znacznie wyższej półki, żeby osiągnąć wow-effect?

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Bez dwóch zdań - należy wypożyczyć i sprawdzić. Najlepiej zarówno wejście optyczne, jak i koaksjalne.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Nowy DAC od Musical Fidelity już jest,

zastosowano w nim DAC znany z M6scd (cena 14.000zł), w pełni obsługuje DSD, co więcej przetwarza sygnał w domenie DSD z wszystkich wejść. Cena najpewniej poniżej 4000zł, "Jitter is about 12pps" :):):)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzięki za informację ale czy w teych okolicach cen nie jest lepszy M2tech?

nie wyobrażam sobie byś celował w nowe cedeki.. no chyba że miałbyś +15kzł ..wtedy można sie zastanowić.

obojętnie ile bys nie miał pieniędzy, zawsze kupisz 2x lepsze urządzenie używane. ameryki nie odkrywam, wiedzą to wszyscy wiesz i Ty. Zasada działa tak samo jeśli masz ograniczony budżet (a może tym bardziej).

4,5 za używkę - można kupić niezłe używane źródło tylko trzeba cierpliwie poczekać i z głową dobrać

4,5 za nowe - NAWET SIĘ NIE WAŻ ! (do Twojego "towarzystwa) :-D

Niestety nie znam Densenów.. to może być coś dobrego ale nawet nie wiem jaki ma charakter.. :-(

co polecasz w tych kwotach z drugiej ręki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

M2Tech kosztuje nawet 2000zł więcej :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

kolego powiedz mi krótko, czy rozważasz (czyli bierzesz w ogóle taką opcje pod uwagę i jesteś gotów tak to użytkować) zakup DAC'ów , łączenia to z komputerem, przesyłania plików , upsamplingowania itp itd w połączeniu ze wzmacniaczem i kolumnami które posiadasz?

..bo to tak, jakbyś rzucił diamenty w g****o na środku pokoju i próbował wmówić mi i innym że to świetnie do siebie pasuje/ idealna kompozycja

jeśli porządne czyste źródło nie jest dla Ciebie jedynym czego szukasz, to ja już znikam i niech Ci pomagają tu ci co lubią bzdety oraz chłopaki z branży co wciskają śmieci.

wtedy lepiej sprzedaj to co masz i zbuduj sobie system od nowa. bo Spendor + komputery , DACi , usb a najlepiej usb dac i co tam jeszcze jest to największa profanacja.

Stereofan daj spokój z tą profanacją.....spendor to nie magico, czy kef blade ?!

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

i bardzo dobrze że nie sradżiko i haj glosi badziewia dla bogatych tumanów.

spendor i jemu podobne to kolumny, które za normalne pieniądze ktoś stroi i nadaje im klase a nie wymyśla farmazony i buduje tak by godzinami opowiadać jak to się nie na trudził żeby zbudować.

walka ze sztywnością obudowy sraty pierdaty i golenie jeleni z kasy a muzyki zero tak samo jak klasy.

akurat ciągle sie powstrzymuje by nie wypalić i nie wszczynać tu szczeniackich słownych przepychanek ale właśnie to co masz w stopce jest definicją tego co mnie doprowadza do szału. marketing i połysk. sprzęt do słuchania muzyki nie równa się do puszczania. ten co gra z klasą nie pokazuje jej jeśli się nie usiądzie i nie słucha. ten co zadziwia basem i zwraca na siebie uwagę nawet gdy naprawiasz baterie w łazience nie da się słuchac gdy się do niego siądzie. (hegel , Yamaha , high glossy AP, MA, KEF itd - popularny dźwięk- nie klasa

..żeby nie było, nie chce się to kłócić , rozumiem (domyślam się w jaki sposób słuchasz muzyki) po co Ci ten hegel (on nie ma czasem dac'a?) do tego kolejny dac hegla, cd z dac'iem , wimp (nawet nie wiem co to) i tym podobne duperelki w torze,

ale jeśli zainteresowany wykazał się dobrym smakiem przy wyborze wzmacniacza i kolumn to niech skończy tor po prostu dobrym klasowym cedekim i po sprawie. system będzie nie nowoczesny (możliwościami i "dizajnem") nie multimedialnym centrum rozrywki (czyli gównem) ale będzie dawał satysfakcje dźwiękiem a nie "wygodą" - bo tym się kierują wszyscy którzy, sami nie wiedzą po co, zadają pytania na forum o dobry sprzęt a interesuje ich tylko nowoczesny wszystko mający śmietnik.

trole to są w norwegi ;-)

..nie jestem. nie chce sprzeczki . pomagajcie ja już znikam.

jak wypatrzę jakieś porządne źródło to podeśle zainteresowanemu linka. ale wybór należy do niego/ decyzje podejmie sam.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.