Skocz do zawartości
IGNORED

Trudny wybór zestawu dla laika, 2500 zł

MojNick

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałem do tej pory kupić gotowy zestaw kina, LG BH9540TW, jednak po namysłach szukam czegoś lepszego.

Nie znam się kompletnie, dlatego też proszę o pomoc.

Do tej pory byłem nastawiony na zestaw 5.1.

Używany będzie - 50% czasu filmy (wszystkie ze ścieżką 5.1), 20% TV, 30% muzyka (każda, ale głównie to co aktualnie jest w radiu i electro house).

Chciałbym oczywiście uzyskać najlepszy efekt surround do filmów i dobre brzmienie do muzyki. TV to bez różnicy, tam byle by to brzmiało.

Na zestaw głośników chciałem dać około 2tys. zł + do tego amplituner (o jak najbardziej kompaktowych wymiarach).

Z jednej strony zawsze chciałem zestaw z 4 dużymi kolumnami, jednak co raz bardziej jestem w stanie zakupić tylko z 2 dużymi przednimi, i mniejszymi satelitkami na tył, które wylądują na jakimś stojaku. Do tego wiadomo centralny i chyba dobrze, aby był SUB, bo bas jednak powinien czasami być, ale ostatnio widziałem parę zestawów 5.0 i nie wiem, jak one dają radę.

Czy zestaw z małymi satelitkami da radę do poprawnego działania?

A teraz moje modele - jeżeli chodzi o 5.0 to zainteresował mnie zestaw Jamo S628 HCS (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Warto dokładać w porównaniu do modelu 626? Domyślam się, że zagra to zdecydowanie lepiej, niż wskazany na wstępnie LG, prawda? Podoba mi się w Jamo to, że kolumny nie są szerokie, co jest zaletą. są jednak trochę długie, co jest sporą wadą...

Czy coś innego polecicie? Czy lepiej jednak pójść w 5.1? Tak jak napisałem - nie chciałbym przekroczyć raczej 2tys zł za zestaw kolumn.

Co do amplitunera to dla mnie czarna magia... Czy Pioneer VSX-329-K da radę? Tylko duuuży... :/

Dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po pierwsze Kolego to jak duże jest pomieszczenie w którym będzie stało kino. Drugie- kwota do wydania na zestaw kolumn nawet 5.0 jest tak niska, że żadnej rewelacji nie będzie chcąc sprostać nawet tym niskim wymaganiom. Jednak to zalezy od wielkości pomieszczenia.

Jeśli pokój masz mały w granicach kilkunastu metrów kw. - do 25 m2 i oczywiście umeblowany to zapomnij o zestawie tego Jamo. Kolumny frontowe mają głośnik basowy z boku klumny (dlatego są takie głębokie) i potrzebują sporo miejsca, żeby zagrały basem. Zazwyczaj kupno tych kolumn do za małego pokoju kończy się ich wymianą prędzej czy później.

Jeśli wystarczy Ci zestaw kolumn do 2 tys to może taki i jest 5.1

Ukryta Zawartość

lub z mocniejszym subem

Ukryta Zawartość

jeśli większe pomieszczenie to z jeszcze mocniejszym subem co nie znaczy, że będzie rewelacja

Ukryta Zawartość

lub taki zestaw ale 5.0

Ukryta Zawartość

lub taki zestaw też 5.0 jednak do niego a konkretnie frontów musi być dość mocny amplituner a gdy zobaczyłem za czym Ty się rozglądasz (Pioneer329) to raczej nie da on rady tym kolumnom

Ukryta Zawartość

Na amplituner musisz wydać co najmniej 1,3 tys zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jeśli chodzi o wersję SLIM to wyjdzie ok 1,5 tys i np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylko ten to jest naprawdę słabiutki i nie patrz na to, że napisali czy piszą 5x85 czy w innych 5x130 bo to jest moc jednego kanału przy podłączonej jednej kolumnie a gdy podłączysz resztę to w tym Marantzu może wynieśc w granicach 5x30-kilka Watów a w innych może być 5x40-kilka W. To żadna rewelacja a im mocniejsze kolumny to wzmak musi mieć (tu ampli) odpowiednią moc żeby napędzić kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki kolego za informację.

Pokoju nie pisałem dość celowo. Na tą chwilę wynajmuję mieszkanie (pokój ma 20m), za rok, półtora pewnie już kupię coś, więc wtedy będzie całkowicie inny układ.

Dzięki za rozjaśnienie tematu co do ampi, muszę szykować budżet 1500zł na niego więc zakup trochę przesunie się w czasie...

Co do kolumn to nie jestem wymagający, jednak te jamo podobały mi się z tego względu, że wyglądają w porównaniu do innych rewelacyjnie, co dla mojej żony ma duże znaczenie, jak już zgadza się na zakup takiego sprzętu przeze mnie.

Jak duże odstępy od siebie potrzebują te kolumny aby mogły zagrać?

Druga kwestia jest taka, że kusi mnie zestaw 5.0 a nie 5.1 bo ten sub jednak zajmuje dość dużo miejsca, co w czasach, gdzie mieszkania nie są jednak za duże ma znaczenie...

Wiem, że budżet ogranicza mnie sporo, jednak nie jestem w stanie pozwolić sobie finansowo na coś lepszego :/

Zadko w ktorym normalnie umeblowanym z racji zamieszkania pokoju/salonie o pow do 25 m kw jest na tyle miejsca dla tych kolumn zeby zagraly. Musialbys miec jesli glosniki basowe beda na zewnatrz to usialbys miec przestrzeni miedzy tymi glosnikami a sciana/meblami co najmniej 1 m a odleglosc ich tylu od sciany i drugiego boku od szafki np rtv ok 0,5 m. Wtedy one zagraja. A sluchales ich wogole czy to na razie na zasadzie podobaja mi sie wizualnie.

Natomiast skoro w przyszlym roku planujesz zmiany poczekalbym do nich zeby wiedziec jaki bedzie uklad i wielkosc salonu. Bo co zrobisz gdy za rok okaze sie ze te kolumny beda za duze do tego Twojego nowego salonu lub nie bedzie miejsca na ich ulokowanie zeby dzwiek z basowcow nie kisil sie bo kolumny wtedy nie zagraja jak powinny.

Poza tym po pierwsze bedziesz mial czas na spokojnie rozejrzec sie za kolumnami roznej wielkosci i o roznym brzmieniu a uwierz mi takie jest, co kolumna to gra inaczej a po drugie dozbierasz troche kasy na lepsze kolumny bo to wazna sprawa bo chyba nie chcesz zeby po miesiacu zaczac rozgladac się za innymi kolumnami. Jesli dopasuje sie brzmienie kolumn do swoich oczekiwan to one moga grac kupe lat a elektronike w sensie amplituner mozna w tym czasie wymienic ze dwa razy.

Jesli ich nie sluchales to nie obraz sie rzucisz sie na nie jak szczerbaty na suchary. Kolumn trzeba posluchac.

Właśnie dlatego się zastanawiałem, czy warto się w nie pakować, jak potem mogę nie mieć miejsca, by stały tak spokojnie.

Słuchać je słuchałem, ale w całkiem innych warunkach i grały bardzo fajnie.

Będę musiał je niestety odpuścić i pójść w stronę czegoś innego, bo mogę ich potem nie móc ustawić nigdzie.

Co w takim razie z zestawów 5.0, 5.1 byście mogli polecić? Ostatecznie, jeżeli na podłogowe kolumny nie wystarczy to mogę pójść w stronę 4 mniejszych + centralny (ewentualnie sub), musiałbym natomiast mieć od Was jakieś sugestie czego szukać do posłuchania. Tak jak wspomniane powyżej - głównie do filmów i muzyki.

Sprzętu pewnie długo nie będę wymieniać i pogra wszystko z 10 lat, albo jak się rozleci, gdyż nie zapowiada się, abym finansowo mógł sobie na to pozwolić.

Dlatego chce raz, a porządnie.

Amplituner już wiem, że te 1400 zł musi kosztować, za kolumny chciałbym jednak dać te 2000 i tu budżetu nie naciągać, bo nie mam z czego...

Ostatecznie, jeżeli na podłogowe kolumny nie wystarczy to mogę pójść w stronę 4 mniejszych + centralny (ewentualnie sub

Decydując się na monitory musisz wiedzieć, że takie , które zagrają , dobrze zagrają kosztują w granicach 450-500 najtańsze więc 4x takie to prawie albo już 2 tys. Do takich kolumn do kina potrzebny musowo sub bo już na pewno będzie brakowało basu. A gdzie centralny.

Podałem Ci wcześniej kilka zestawów i nie wiem czy w tej kwocie znajdziesz coś lepiej grającego w dodatku są to zestawy 5.1. Osobiscie brałbym ten z subem SW200.

Ukryta Zawartość

Lepiej grające kolumny to koszt za parę ok 2 tys zł

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.