Skocz do zawartości
IGNORED

Deck - sposób wykorzystania

ozzy123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako długoletni fascynat dźwięku analogowego z winyla, przymierzam się do wzbogacenia zainteresowań o magnetofon.

Jak koledzy, użytkujecie swoje decki?

Słuchacie oryginalnych kaset wyprodukowanych przed laty?

Myślę o zgrywaniu muzyki z kompa - z formatu bezstratnego na kasetę poprzez DAC USB.

Proszę o podzielenie się uwagami i doświadczeniem.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/120072-deck-spos%C3%B3b-wykorzystania/
  • Redaktorzy

Ma kilkaset oryginalnych kaset magnetofonowych oraz kilkadziesiąt przegrywanych z czasów młodości. Puszczam czasami, żeby deck nie zapomniał jak to się robi :)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Myślę o zgrywaniu muzyki z kompa - z formatu bezstratnego na kasetę poprzez DAC USB.

Nie ma w tym nic zdrożnego, wszak ostatnie modele kaseciaków oraz produkowane do nich taśmy, były optymalizowane w kierunku zgrywania sygnału z odtwarzaczy CD. Miały specjalnie zaprojektowane tory zapisu, bezpośrednie wejścia optymalizowane pod CD, synchronizację startu zapisu itp.

W.

Nigdy nie byłem miłośnikiem nagranych kaset . Zawsze mi coś w nich nie pasowało .

A to poziom nagrania nie taki , a to znowu taśma jakaś nie taka ...

Jeśli sięgniesz pamięciom ok. 25 lat nazad , to na pewno przypomnisz sobie wypożyczalnie płyt CD , w każdym mieście takie były . To już było po śmierci wspaniałych audycji radiowych " Wieczór płytowy " i " Studio stereo " .

I to stamtąd czerpałem materiały do nagrywania na kasety . Wreszcie było tak jak chciałem .

Może to się wydać dziwne , ale teraz też każdą nową płytkę zgrywam najpierw do komputera a potem na te stare nośniki kasetowe . Magnetofon ma swój urok .

Może to się wydać dziwne , ale teraz też każdą nową płytkę zgrywam najpierw do komputera a potem na te stare nośniki kasetowe . Magnetofon ma swój urok .

Nie ma w tym niczego dziwnego. Też tak robię :))

Cały urok tkwi w ceremonii doboru właściwej kasety do właściwego decka (mam ich kilkanaście), regulacji biasu i nasycenia taśmy oraz poziomu nagrania tak aby efekt był jak najlepszy. Dla mnie nie oznacza to absolutnej wierności w stosunku do sygnału wejściowego tylko... no właśnie, tutaj mamy parametr skrajnie indywidualny. Często nagranie jest realizowane wielokrotnie na różnych kasetach i deckach, pozostaje to ... najlepsze.

W.

Wojtek

Właśnie nabyłem PIONEER CT-737m II i zamierzam zgłębić trochę tajników nagrywania.

Filwoj jakie kasety polecisz ?

To pytanie należy raczej skierować pod adresem " Diabolika " z działu " Śliczne kasety audio " .

Tamże zapraszam .

• 2 tygodnie później...

A! Kasety nagrywane fabrycznie (straganowe i "oryginały"), oraz przez kogoś innego (na nie wiadomo czym i z czego) od razu sobie daruj- to nigdy nie gra dobrze- a już w szczególności nie na tym modelu.

To na żadnym modelu nie może dobrze zagrać . Chcesz mieć dobrze - zrób to sam !

W większości to prawda, ale nie zawsze. Wiele razy spotkałem się z sytuacją, że kaseta nagrana na decku "x" brzmi lepiej na decku "y". Na moim CT-S910 90% kaset gra bardzo dobrze. Na CT-757 tylko niektóre. Umownie nazywa się to tolerancyjnością decka (zależy głównie od głowicy i jej ustawienia).

Oczywiście najbezpieczniej nagrywać i odtwarzać na tym samym decku.

• 9 miesięcy później...

Witam,

Jako długoletni fascynat dźwięku analogowego z winyla, przymierzam się do wzbogacenia zainteresowań o magnetofon.

Jak koledzy, użytkujecie swoje decki?

Słuchacie oryginalnych kaset wyprodukowanych przed laty?

Proszę o podzielenie się uwagami i doświadczeniem.

pozdrawiam

Od razu nasuwa sie pytanie. Po co ?. Nie zyskasz na jakości i strata czasu.

• 4 tygodnie później...

Domyślam się, że chodzi ci o model magnetofonu? Tu jest niezła oferta - świetny sprzęt w niezłej cenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie zawiedziesz się, używam takiego i polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ja sobie nagrywam do radia w aucie, mam takie dwa modele i przepinam od czasu do czasu naprzemiennie, jedno to JVC ale nie ma on żadnego db , za to drugie topowy Blaupunkt 49, ma nawet C i dźwiękowo bije na łeb i szyje to co miałem dotychczas.

W Jvc mam zmieniarke na płyty , ale ...... nie ma to jak Modern Talking z kasety na parkingu pod "Tesco"

W domu też sobie nagrywam, magia wskaźników wychyłowych w ciemnym pokoju nie do pokonania ! albo wskaźniki Technicsa z epoki "lotniskowców" czy też obskurne w Nad czy Nakmichi - bezcenne i toi wkładanie kasety, cała ceremonia i niepewność czy na pewno nagrają się dwa kanały równo .

Żona mnie już nie lubi, bo mówi że cofnąłem się do czasów New Romantic, Ultravox, New Order i inne, niestety nowoczesność już nic ciekawego nie przynosi od dawna .

aaaa mam jeszcze walkamanów parę i też odsłuchuję czasem wieczorem, może by się tak na miasto przejść z takim na pasku od spodni ?

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.