Skocz do zawartości
IGNORED

Ancient Audio - kolejny odsłuch w Krakowie (lista obecności)

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekaw jestem bardzo jak by się P3 zachował w towarzystwie zestawu audio z wyższej czy najwyższej półki która gra bardzo dobrze.

Można było posłuchać takiego zestawu z P3 i bez niego około 21:30

Koledzy napisali w sumie wszystko tak że dobrego High Endu od Pana Waszczyszyna nie trzeba było procesować bo obronił się dzielnie sam.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Na odsłuchu nie byłem, ale miałem to urządzenie (czy raczej nieco wcześniejszą wersję) u siebie w domu przez parę tygodni. Generalnie zgadzam się z powyższymi opiniami- jest to urządzenie wybitne i o wielkim potencjale. W dobrze zestawionym układzie- wprowadzi zmiany, czy na lepsze? Trzeba spróbować różnych ustawień.

Podleczy zestawy zestawione gorzej. Czy wyleczy? Prawdopodobne.

Głośniki małe- korzyść bardziej niż spektakularna!

Chciałbym zwrócić Kolegom uwagę na sekcję przedwzmacniacza, którą uważam za znakomitą.

Pozdrawiam

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Chciałbym zwrócić Kolegom uwagę na sekcję przedwzmacniacza, którą uważam za znakomitą.

Pozdrawiam

Było za dużo dobrego bo z napędu sygnał wychodził przez jedno regulowane pre na drugie pre w P3 a nie było opcji posłuchania bezpośrednio z P3. Pewnie było by jeszcze wtedy lepiej ale program był inny i na co innego był połozony nacisk.

Można było posłuchać takiego zestawu z P3 i bez niego około 21:30

Koledzy napisali w sumie wszystko tak że dobrego High Endu od Pana Waszczyszyna nie trzeba było procesować bo obronił się dzielnie sam.

to zazdroszczę i szkoda że nie zostałem na drugą zmianę ;-) może kiedyś będzie okazja posłuchać jak brzmi prawdziwy hajend od pana Jarka. I tak powinno być - "prawdziwy hajend żadnych procesorów się nie boi".

Możesz zdradzić w jakiej konfiguracji grał ? Był Lector Air i ten prototypowy wzmacniacz tranzystorowy czy co innego? Jakie kolumny?

dobrego High Endu od Pana Waszczyszyna nie trzeba było procesować bo obronił się dzielnie sam.

Hmm, czy się obronił, to już inna sprawa. K'woli ścisłości później nie grały mające swą zasłużoną renomę wzmacniacze lampowe, lecz prototypy tranzystorowe. Kolumny to wariacja ( proszę mnie poprawić jeśli się mylę) Vintage.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Tak, grały tranzystorowe końcówki mocy zmodyfikowane z końcówek niskotonowych. A kolumn nie znam, pierwszy raz byłem u Pana Jaromira. Wracając do Hi End, dla mnie było jednak lepiej z procesorem, choć może odosobniony jestem w tym poglądzie. Myślę, że mój przyjaciel wizjoner ma rację i ten wynalazek za jakiś czas zostanie mile przyjęty.

Na odsluchu nie bylem ale wyrazę swoją sceptyczną opinię na podstawie odsluchu na AS 2014 i zadam przewrotne pytanie: zamiast poprawiać system takim procesorem nie lepiej złożyć od razu dobry system? I mam też na myśli pomieszczenie odsłuchowe, a nie tylko same klocki. Zazwyczaj korektor parametryczny i aktywne zwrotnice załatwaiają temat raz na zawsze.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Korektor wprowadza dodatkowe szumy.

A taki procesor nic nie wprowadza?

Korektor parametryczny napisałem, a nie popularny equalizer.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Zazwyczaj korektor parametryczny i aktywne zwrotnice załatwaiają temat raz na zawsze.

Trzeba jednak wbić się do kolejki i pójść na odsłuch. Skoro każden jeden głośnik ma pewne zniekształcenia (myślę o kolumnie), to czemu jak twierdzi Pan Jaromir tego nie skorygować. Dla mnie idea wspaniała. Może trzeba będzie poczekać na ideał trochę, ale warto.

Dobre głośniki bez procesora brzmią lepiej. Procesor nie nadaje się do High-Endu. Takie jest moje zdanie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pewnie dobry. Ale to jest bardziej room optimizer. Procesor AA poprawia głównie głośniki. Jak u Devialeta. Na słabych głośnikach poprawa jest spektakularna. Przyznam. Na dobrych wprowadza zniekształcenia. W każdym razie ja to tak odbieram.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Po 21:30 był pokaz na życzenie słuchających :)

Dobre duże kolumny ( jednen z modelów Vintage nie wiem dokładnie który) miały moim zdaniem jeszcze za dużą korekcję procesorem P3. Wpięte to było poza oficjalnym pokazem a sam program był dopiero wczytywany na szybko do pamięci. Na tym etapie dopracowana jest korekta kolumienek budżetowych, różnica na + jest bardzo spora.

Na odsluchu nie bylem

No właśnie. Patrz tytuł wątku - proszę czytać ze zrozumieniem. Koniec, kropka.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.