Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński DAC na AK4490EQ

Rekomendowane odpowiedzi

@OLES

Czy działa ci odtwarzanie natywnego DSD (tzn. nie poprzez PCM) ? Działa softwareowe przełączanie trybu PCM/DSD ?

Osobiście nie sprawdzałem natywnego DSD, nie mam źródła plików DSD.

Softwerowe przełączanie raczej działa, na trybie PCM próba przełączenia w tryb DSD (przy podanym sygnale PCM) zaowocowała jakimś 'graniem' przebijającym się przez zakłócenia w lewym kanale, więc prawidłowo.

Ogólnie mam skonfigurowany tylko pod 44,1 czyli pod CD. Wydmuchałem AK4396 i sygnał I2S z wej. 4396 podałem na AK4490. Zegar dałem osobny dla 4490, ale tylko dla trybu PCM 44,1 (33.8688).

Kilka uwag

Po pierwsze:

- wymieniłem wszystkie kondensatory, również przy AK oraz w filtrze analoga,

- wymieniłem wszytkie rezystory w analogu,

- wymieniłem jeden stab. LT1763 5V - bo dawał 7,6V !! :D,

- wymieniłem wszystkie WO (moje preferencje),

- dałem 2,2uF polipropyleny sprzęgające między AK a stopniem analogowym (oryginalnie były elektrolity 100uF), dałem polipropyleny na wyjściu analoga (moje preferencje),

-wywaliłem mostek i zasiliłem cyfrę DC (całe zasilanie z prestabilizacją na układach LT1085 i osobnych mostków).

Stabilizatory LT1763 znajdują się blisko AK, to dobrze, można było zastosować na wyj. stab. niewielkie pojemności, ja dałem kanapkę z 2x X7R 50V 10uF (zamiast jakiś kosmicznych pojemności 220uF).

Kondesatory Vcom i zasilaniu cyfr i analog i pozostałe przy AK zmieniłem z 10uF Tantalowych na 10uF X7R 50V, rownoległe do nich 100nF pozostawiłem.

Kondensatory przy VREF: pozostawiłem oryginalne 100uF Tantal i dokleiłem do nich 100uF Elna Simlic II (stosowanie w tym miejscu polimerów to jak wstawienie polimerów jako sprzęgających, efekciarsko i sucho - dla mnie zawsze porażka).

Trochę chaotycznie, ale może komuś się przyda.

Właśnie spojrzałem na poprzednich stronach, że organoleptyczne testy Elny przy VREF wypadły najgorzej :)

I oczywiście tak może być, ważne jakie są pojemności przy stabilizatorach i czy są zastosowane (i jakie) sprzęgające między AK a analogiem.

pozdro

@OLES

Dzięki za odpowiedź.

Teraz twój DAC mało przypomina oryginał. A jaki jest efekt odsłuchowy twoich prac, oczywiście dla twojego ucha.

Na początku to było zadowolenie, że odpalił :)

Potem było parę dni lutowania i znów zadowolenie, że odpalił.

Entuzjazm opadł po paru utworach, popukałem się w głowę że zamieniłem siekierkę na kijek. Zaczęła się żonglerka kondensatorami przy LT1763 oraz VREF.

W 'oryginale' podstawowy problem to niewłaściwe dobranie pojemności za LT1763 3,3 i 5V i VREF, zrobili na odwrót (duże za stabami, niewielkie przy VREF).

Ostatecznie pisałem, co zostało na stałe.

Jeszcze jedno, największy power i wykop i efekciarsko było przy zastosowaniu przy VREF Elny Cerafine (gdzieś znalazłem w szufladzie, jeszcze oryginały), ale przy dłuższym odsłuchu męczyło i scena nie taka. Elna Silmic II to oczywiście kompromis, trochę luźniej na dole pasma ale bez zmęczenia po kilku płytach.

Teraz czekam aż się wszystko ułoży.

Mam inny problem:

Zarówno przy AK4396 jak i 4490, płyty, które są przesterowane brzmią strasznie, wszystko co wychodzi ponad 0 dB to charczenie.

Można jakoś sygnał SPDIF zmodować, aby informacja o poziomie nagrania była niższa o parę dB ??

Może to wina nadajnika lub odbiornika ?

Edytowane przez OLES

Witam

Sytuacja się rozwija, jest znowu źle, tzn. coś mnie drażni w muzyce. Niewielkie składy i akustyczne wykonania pierwsza klasa, leczy gdy materiał gęstnieje to nie da się słuchać.

Czas na krok następny, podpatrując 'wielkich' zamówiłem SANYO z serii WX i AX (w ELFA).

Przebuduję nieznacznie też pierwszy stopień analoga.

PCB już dogorywa, ale jedzie kolejna ;)

• 2 tygodnie później...

W ostatni weekend złożyłem zasilacz salas. Wersja symetryczna do zasilenia opa i wersja 5V i 3,3V do zasilenia anologa AK4490. Cyfra AK zasilana jest ze stabilizatorów na płytce dac'a. Zasilacz ruszył od pierwszego uruchomienia. Jeśli chodzi o wrażenia to muszę napisać , że na razie jeszcze na to za wcześnie, nie miałem jeszcze okazji się porządnie wsłuchać. Jest lepiej, to pewne, ale nie mam w tej chwili bezpośredniego porównania do poprzedniej wersji :D

Zauważyłem, że AK4118 zasilany jest z tego samego stabilizatora co AK 4490. Czy zostawić tak jak jest ?

Zaglądałem do noty katalogowej AK4118 . Sugerują zasilenie kości napięciami 3,3-5V cyfra , 3,3V cyfra i 3,3V analog. W tym dac'u wszystko jest zasilane z jednego stabilizatora + dławiki. Co o tym sądzicie ?

PS: Podziękowania dla kolegi Pkrecz za udostępnienie plików to termotransferu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez henio xyz
  • 3 tygodnie później...

@OLES

Jak zrealizowałeś zasilanie swojego DAC'a. Rozważam jego zakup (lub wersji z AK4497) ale jak zawsze mam kłopot z doborem zasilania. Jeśli znajdziesz chwilę napisz co i jak (czy stosujesz jakieś gotowe komponenty)?

I jak gra? Chyba się wygrzał się już :)

@OLES

Jak zrealizowałeś zasilanie swojego DAC'a. Rozważam jego zakup (lub wersji z AK4497) ale jak zawsze mam kłopot z doborem zasilania. Jeśli znajdziesz chwilę napisz co i jak (czy stosujesz jakieś gotowe komponenty)?

I jak gra? Chyba się wygrzał się już :)

Zasilanie, raczej w standardzie:

-15/+15 zrobiłem na LT1033 i LT1085, osobny odczep trafa i mostek na diodach HEXFRED DSEI8;

Cyfra: wylutowałem mostek i zasiliłem z osobnego odczepu trafa i dalej mostek jak wyżej i prestabilizacja na LT1086.

przy VREF teraz siedzą SANYO WX 330uF;

PS. wygrzewa się znowu ;) po wymianie kondensatorów przy Vref i zegara na 22,5792.

Jest inaczej, ale jeszcze troszkę płyt muszę przesłuchać. Pierwsze odczucie to jakby wyższa średnica lekko uciekła, jakby więcej na skrajach pasma. Jak się ucho przyzwyczai, to 'będzie pan zadowolony' lub nie.

PS.II Uwaga na te płytki, w pierwszej miałem uwalony stab. 5V, w drugiej zlutowane nóżki wyj. +/- na lewym kanale AK4490 i rezystor 0R (przy PDN AK4490) był 10k, co skutkowało 4 minutowym ciągłym restartem AK po włączeniu.

Kondensatory przy WO to na pewno nie ELNA (koszulki miały jak Elny) itp. Co do wartości rezystorów w analogu to nie wiem, bo wszystkie wymieniłem podobnie jak WO.

Muszę jeszcze zegarek z miernikiem cz. ustawić trymerkiem, bo chiński jest 0,1ppm :D; jeszcze nie dawno sprzedawali 1ppm i widać do przodu mocno poszli; wot technika !!

• 2 tygodnie później...

Witam,

Tak czytam ten wątek i spoglądam tu i tam i znalazłem takiego gotowca. I takie pytanie czy warto ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Tak czytam ten wątek i spoglądam tu i tam i znalazłem takiego gotowca. I takie pytanie czy warto ?

Kup, sprawdź a potem nam napiszesz :)

Takich wynalazków jest multum. Możesz sam sobie coś wybrać i potem zrecenzować, albo wziąć co sprawdzone, któryś z tych co były już tu troszkę opisane.

Wybór należy do Ciebie.

Edytowane przez boomaga

Witam,

Ukryta Zawartość

Miałem, słuchałem i mi wyszedł podobnie/gorzej niż SB 5.1 Pro zewnętrzna. Oddałem koledze i kupiłem to co opisywałem- jest dużo lepiej według mnie w każdym aspekcie- ale niestety brak czasu powoduje brak dalszych "zabaw" z AK 4490 .

Ukryta Zawartość

Miałem, słuchałem i mi wyszedł podobnie/gorzej niż SB 5.1 Pro zewnętrzna. Oddałem koledze i kupiłem to co opisywałem- jest dużo lepiej według mnie w każdym aspekcie- ale niestety brak czasu powoduje brak dalszych "zabaw" z AK 4490 .

Dzięki za uprzedzenie.. ;)

• 4 tygodnie później...

na ebay pojawil sie (ciekawe czy przez przypadek czy tak juz zostanie) dac ak4497 czyli nirwana na miare sabre w monauralu....

cena za plytke wynosi okolo 60$ ale znalazlem aukcje gdzie nic nie ma o braku samych scalakow za niecale 100$.

zakupilem i czekam co przyjdzie.

koszt samego scalaka to 50$ co oznacza ze interes w tym genialny.

Coś nie widzę, w opisach nic nie ma, że nie ma, ale fotki nie pozostawiają złudzeń. Podeślij link.

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Opis jest co najmniej mylący:

Details:1.AK4118 is AKM's newest coaxial fiber data demodulator chip

2.AK4495S AKM fourth-generation decoder chip, is also the world's first 32BIT 768K decoder chip support

Package:

1x AK4497EQ DAC Dual-chip Decode support DOP DSD 384K & Led Screen & Remote Control

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Jakiś czas temu badałem ten temat i wszędzie było napisane w ofertach, że jest to bez chipu. Cena z chipem oscylowała w granicach 200$.

Jakiś czas temu badałem ten temat i wszędzie było napisane w ofertach, że jest to bez chipu. Cena z chipem oscylowała w granicach 200$.

napisalem co widze. sam tez szukalem. znalazlem wiec sie podzililem. poprosilem sprzedawce o przeslanie wiecej zdjec. na stronie poprawil juz to ak4495 jak widac (po moim mailu).

na zdjeciach widac kosci dac'a. czekam na zdjecia dobrej jakosc samych plytek i sie wyjasni zanim do mnie plytka dojdzie...

Znalazłem dwie pozytywne opinie na temat tej aukcji (w sensie komentarze od tych co kupili). Zadowoleni, więc...no zobaczymy :)

No to jak bez AK to trochę przepłaciłeś. Widziałem dzisiaj te płytki po 70$.

hehe

troche ;) mnie raczej chodzi o ak4497 niz o sama plytke... a tu trzeba bedzie zamowic w mouserze. koszt 2x50$ plus podatek i koszt wysylki. bedzie bardziej bolalo :(

Ukryta Zawartość

devon ja tam najtaniej widze za 85$. podaj link do tych 70$

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marosik

marosik, masz rację mea culpa, patrzyłem na cenę i nie spojrzałem na koszt dostawy (przyzwyczajenie, że zazwyczaj jest free). Link:

Ukryta Zawartość

Najtaniej z wysyłką znalazłem za 82 $.

Ciekawostka: Ruszyła masowa produkcja tych płytek w cenie od 50$ za sztukę:

Ukryta Zawartość

ciekawe są zdolności produkcyjne: 1000 Carton/Cartons per Month :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Devon

Zamówiłem dla kolegi (ja czekam na dac'a Waldiego06) coś takiego:

Ukryta Zawartość

i stoję teraz przed wyborem trafa:

1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z dwoma odczepami

2) zielony lutowany do płytki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (2 szt. bo dwa napięcia) - swoją drogą to obaj jesteśmy zieloni jak te trafo :)

3) niebieski

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (2 szt. bo dwa napięcia) - czy są lepsze od tych "zielonych" bo droższe?

4) coś z toroid.pl typu audio

co wybrać? odnośniki są przykładowe a nie do konkretnych modeli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

payong

ciekaw jestem tej płytki, widziałem też jako 'kity' ale zdjęć nie ma, więc na razie się wstrzymam;

niepokojące wydają się wyjścia sygnału przez tranzystory mutujące (może źle widzę) i opa1612 na podstawkach

pzdr

@OLES

Są np. takie zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

teraz taniej do 100$ z desymetryzatorem. zdjecia odpychaja zamiast zachecac. luty wygladaja jak moje pierwsze spawy ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marosik

Pany na allpcb zrobia wam taka plytke za 15dolcow moze nawet taniej - musicie rzecz jasna miec projekt. Kolega z pracy tam zamawial i powiem ze niestety ale krajowe firmy wysiadaja.

Ten elektrolit 100u na wyjsciu to porazka jest. Lepiej dc servo wrzucic chyba.

• Pokaż nowe odpowiedzi