Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński DAC na AK4490EQ

Rekomendowane odpowiedzi

Sorki, praca. Już poszło. Diod soft już nie mam. Wartości LT odczytasz z płytki.

Ewentualnie zasilające można na Mlityc'ki ale to już chłopaki niech się wypowiedzą.

ciągłe zmiany ...

Gość

(Konto usunięte)

Ewentualnie zasilające można na Mlityc'ki

Rzekłbym, że trzeba.

Jeśli jednak kasy szkoda, to choć nippony smh lub kmh, ale im troszkę brakuje do mlyticów.

W opisie tej płytki jest 12v a trafko ma 15v. Nie smaży się nic?

Dopłynęło nowe trafo z Chin, wymieniłem i można słuchać :) Wcześniej grzały się wzmacniacze operacyjne i stąd te mini radiatory na nich. Teraz też się grzeją, ale mniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rzekłbym, że trzeba.

Jeśli jednak kasy szkoda, to choć nippony smh lub kmh, ale im troszkę brakuje do mlyticów.

O, tu też nipponowe nosy się sprawdzą.

Że ja się wcześniej Ciebie nie słuchałem, to bym i do iAmpa munda wsadził :)

Zawsze pomysł na przyszłość, no i może w końcu rozlutownice sobie kupie bo już zdążyłem ręczną załatwić pare ścieżek w tym jedną w słuchawkowcu :(

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

• 2 tygodnie później...

Próbował ktoś może tego. Kiedyś miałem ES9018 ale po problemach ze zrywaniem sygnału i podchodzę do Sabre z pewną nieśmiałością. Czy ES9018K2M jest pod tym względem lepszy?

Próbował ktoś może tego. Kiedyś miałem ES9018 ale po problemach ze zrywaniem sygnału i podchodzę do Sabre z pewną nieśmiałością. Czy ES9018K2M jest pod tym względem lepszy?

ES9018K2M w większości płytek jest bylek jak zaimplementowany, teraz na ali i ebayu są ES9038Q2M, cena vs jakośc super. Wrzuciłem do wzmaka słuchawkowego zamiast dotychczasowego PCMa.

Trzeba tylko dać dobre zewnętrzne zasilanie symetryczne +/-15V, działa też poprawnie na +/-9V.

Układ ma zaimplementowane wejścia SPDIF optyk i COAX oraz wejscie na I2S, zmiana za pomocą zworek.

Kupiłem ten.

Ukryta Zawartość

Majątku nie kosztuje a ciekawość mnie swędzi.

Ukryta Zawartość

Kupiłem ten.

Ukryta Zawartość

Majątku nie kosztuje a ciekawość mnie swędzi.

Zrobiłem dobre zasilanie, Amanero z oddzielnym zasilaniem, srpp jako analog i cieszę się bardzo dobrym dźwiękiem :)

Słucham teraz DSD z Tidala na na Audirvanie i jest super.

Ukryta Zawartość

Nie mam, ale to prosty układ. Usuwasz zbędne elementy zasilania, dajesz dobre 5v a analogówkę podpinasz bezpośrednio pod przetwornik. Tak zrobił chociażby Fikus w jednej ze swoich konstrukcji.

Zamiast ES9018k2m polecam ES9038Q2M, warte każdego dolara

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@pierote

Hej, te 8 niebieskich philipsów na coś lepszego i bocznikowanie dobrym mkp (nie wimy) 1-1,5nf. Diody wymień na sbyv-27 i ewentualnie Lmy na LT ale to koszt.

Co do LT to dałem radę i już mam.

Nie jestem doświadczony proszę o podpowiedź jakiej firmy, model:

Co zamiast 8 philipsów (22u 40V) na opisie płytki 10u?

I który element bocznikuje i czym go zamienić?

Czy dioda VISHAY SBYV27-100-E3/54 - Dioda szybka / ultraszybka, 100 V, 2 A, Pojedyncze, 1.07 V, 15 ns, 80 A będzie dobra?

Gość

(Konto usunięte)

Czy dioda VISHAY SBYV27-100-E3/54 będzie dobra?

Dioda będzie dobra :)

Philipsy nie są złe, te 10uf, ale można lepiej. U mnie i chyba nie tylko u mnie, najlepiej się sprawdziły nippony kme. Jak chcesz bocznikować to wszystkie kondy przy kości dac i obydwa zasilające. A jak dasz radę to wszystkie elektrolity.

Edytowane przez boomaga

Koledzy, czy ktoś już składał ten model dac'a (nie koniecznie od tego sprzedawcy) bo widać we wcześniejszych wpisach pewne zainteresowanie:

Ukryta Zawartość

Pod tym linkiem są zdjęcia.

Przyszła paczka z chin z dac-iem i symetryzatorem. Zabrałem się za montaż na deseczce.

Mam wątpliwości co do opisu symetryzatora. Wyjścia z płyty dac-a nie leżą na przeciwko wejść symetryzatora, tzn. lewe naprzeciwko prawego, prawe naprzeciwko lewego. Płytki wydają się być z jednego źródła aidiy.cc

Czy tak się projektuje? Mogę oczywiście skrzyżować kable ale pytam z ciekawości i obawy czy opisy są ok bo pomylenie + z - może przynieść nie ciekawe efekty.

Miałem nadzieję uruchomić go dzisiaj ale się wstrzymam na razie i poprzyglądam się okiem laika. Cóż kolega będzie musiał poczekać jeszcze z dzień czy dwa (jest jeszcze większym niż ja laikiem a w zasadzie zupełnym laikiem).

Drugi pytanie: nigdzie nie znalazłem schematu. Może ktoś się natknął w przepastnym internecie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez payong

@boomaga

Tak, płytka jest kompletna i polutowana. Nie udało mi się jej wczoraj a własciwie dzisiaj w nocy odpalić. Powalczę popołudniu.

wieści z frontu walki,

płytka jest polutowana ok. Błąd był w moim lutowaniu grzebienia w amanero.

Zapewne jesteście ciekawi jak to brzmi. Ekspertem od dźwieku jest mój kolega dla którego to składam ale na moje laickie ucho w stosunku do dac-a 4490 (mam takiego), który jest zaczątkiem tego wątku, na pierwszy słuch laika jest lepiej.

Na czym polega to lepiej (mam nadzieję, że nie jest to autosugestia) dźwięk jest bardziej "mięsisty", jest więcej przestrzeni w górę i w bok. Co do basu wydaje sie być nieco lepszy. Ale dajmy się wygrzać tej konstrukcji.

Uwagi:

1. Miałem oczywiście (patrz pytanie moje powyżej) odwrócony prawy/lewy kanał, zmieniłem czyli trzeba podłączać zgodnie z opisem.

2. Nie działa DSD z foobara ale nie przykładaem do tego wymaganej staranności, chciałem sprawdzić czy działa cokolwiek. Problemem zajmę się w wolnej chwili chociaż nie ukrywam, że jest on dla mnie ważny. Jak nie będzie działać na płytce to oprogramuję to na jakimś arduino lub lepszym ale tanim procesorze.

W poniedziałek przekażę deseczkę koledze dla którego to składam i on odpowie na pytanie jak toa deseczka brzmi w porównaniu do M-DAC i płytki dodatkowej DAC-a w Audia.

Teraz DAC się wygrzewa.

Panowie. Na Ebay'u w USA znalazłem coś takiego.

Ukryta Zawartość

Wiecie może dlaczego na niemieckim Ebay'u tego mi nie pokazuje.

Właśnie zuważyłem że w adresie wystarczy zamienić com na de. Zadziwiające jest to że na niemieckim Ebay'u nie poakzuje mi wszystkich ofert. Trochę to denerwujące.

Ukryta Zawartość

Kupiłem ten.

Ukryta Zawartość

Zamiast ES9018k2m polecam ES9038Q2M, warte każdego dolara

Ukryta Zawartość

Które z chińskich krzaczków odpowiadają któremu wejściu?

Drugie pytanie. Zworki J8 do J10 ustawione są na podwójne napięcie zasilające czy na pojedyncze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wieści z frontu walki, cz. 3

Odtwarzanie z foobara natywnego DSD działa ale trzeba ustawić w konfiguracji w sekcji Playback>Output > Device na "DSD : ASIO : Combo384 ASIO 1.03"

a w sekcji Tools>SACD ustawić Output Mode: DSD

Zauważone problemy z DSD:

1. Zamienione kanały lewy z prawym (nie wiem jak to przestawić w foobarze - nie wyszło mi przemapowanie kanałów)

2. Czasami są trzaski przy starcie odtwarzania (zapewne nie ma wyciszenia przy przełączaniu trybów AK4497)

wieści z frontu walki, cz. 4

Problem zamienionych kanałów rozwiązałem poprzez zmianę konfiguracji w amanero (flash).

Jest OK.

Nie napisałem jaki jest tor muzyczny:

1. PC z foobarem2000

2. Wyjście z PC przez USB na Amanero

3. Z Amanero magistralą I2S do DACa 4497

.........

Edytowane przez payong

Kupiłem ten.

Ukryta Zawartość

Które z chińskich krzaczków odpowiadają któremu wejściu?

Drugie pytanie. Zworki J8 do J10 ustawione są na podwójne napięcie zasilające czy na pojedyncze?

Defaultowo ustawione są na zasilanie symetryczne, sporo się naszukałem w necie bo gamonie wszystko oznaczają i opisują po swojemu, X-oznacza brak połączenia.

Polecam zamówienie na Aliex... bo na Ebayu koleś mi to wysyłał 1,5 miesiąca, a z ali przyszło po 3,5 tygodnia w czym na tydzień paczka utknęła w WER Wawa. Mam w sumie 2sztuki, jak kumpel nie weźmie to jedna sztuka wyląduje w "kostkach do wzięcia"

Ukryta Zawartość

A masz może schemat? Chińczycy mogliby się postarać i dawać opis przynajmniej po angielsku.

Kupiłem też tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie wiem czy można go zasilać napięciem symetrycznym zmiennym bez przestawiania czegokolwiek. Na zdjęciach nie widać żadnych zworek a w opisie jest napisane że można zasilać pojedyńczym stabilizowanym albo symetryznym zmiennym. W zasadzie jest napisane zmienny trzy żyły albo stały dwie żyły.

Ukryta Zawartość

Chinese ES9018K2M I2S DAC Na diyaudio masz cały opis dot zasilania symetrycznego. Strona chyba nr7

Edytowane przez jurek1

dokładnie jak napisał jurek1, ES9018k2m został rozłożony na czynniki pierwsze tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dokładnie jak napisał jurek1, ES9018k2m został rozłożony na czynniki pierwsze tutaj

Ukryta Zawartość

O to mi chodziło, tylko link w telefonie się nie kopiował dlatego tak gmatwałem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki ludzie bo szukałem ale tego nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

Poszukuje DACa z ktorego sygnal podam na HA-2015 (chyba 2015, w kazdym badz razie ostatnia forumowa wersja). Plytka z DAC powinna miec wejscie USB i podawac sygnal na HA-2015. Calosc bedzie sluzyla do sluchania muzyki podczas pracy na kompie czyli zrodlo sygnalu PC a "wyjscie" poprzez sluchawki albo glosniki MA BR1. Chcialbym zastosowac jedna z wymienionych w tym watku konstrukcji. Poradzcie prosze ktora (link mile widziany np. do alli). Z gory dzieki.

Edytowane przez SebeQ

przecież linków powyżej dostatek :)

Jeżeli bawisz sie DIY to zrozumiesz o czym piszemy i poskładasz to sobie z różnych kolcków (płytka z DAC, XMOS/AMANERO, zasilanie)

Natomiast jeżeli nie do końca wiesz o co chodzi to poszukaj gotowca. Wpisz na ali XMOS ES9018 lub XMOS AK4490 lub XMOS PCM179a i będziesz miał spory wybór.

Jeżeli chodzi o słuchawkowca HA z tego forum to były HA-2012 i 2013 w różnych podwersjach, osobiście dłuuugo słuchałem AK4490 by Waldi + HA-2013 (ostatnia wersja z zasilaniem Spencera) i mogę ten zestaw polecić. Trochę czasu minęło zanim się mi to zestawienie znudziło, obecnie płytki kurzą sie w szufladzie, a obudowy wyposażyłem w nowe płytki :)

Z utęsknieniem czekam aż Waldi opublikuje schemat bufora na Nuvistorach do PCM1794A, który można także wykorzystać do DACów opisywanych w tym wątku.

• Pokaż nowe odpowiedzi