Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słuchać kabli?

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

Zapomnialem napisac jeszcze o stabilizatorach liniowych, stabilizatory sa zasilane zazwyzcaj sporo wyzszym napieciem niz suma napiec Uwy i Udrop

transformator sam w sobie jest dosc dobrym filtrem ze wzgledu na wysoka indukcyjnosc L, dalej mamy spora pojemnosc C

tylko w ktorym kablu masz 100ohm?

musialbys wziasc pol kilometra skretki cat5 aby uzyskac taka rezystcnaje

zwykłego układu RC dołączanego do zacisków na kolumnach

Myślałem, ze "na zaciskach" będzie zrozumiane dla wszystkich, jako równolegle.

Skoro robiles takie zabawy z elementami RC to rozumiem ze robiles to jako symulacje parametrow kabla, odpwoiedz mi wiec skoad w kablu 100ohm bo przeciez o kablach rozmawiamy

Skoro robiles takie zabawy z elementami RC to rozumiem ze robiles to jako symulacje parametrow kabla, odpwoiedz mi wiec skoad w kablu 100ohm bo przeciez o kablach rozmawiamy

Żle rozumiesz. :)

Bum wie, tylko nie wierzy, ze może być słychać. ;)

A ty ją poprawisz dwójnikiem RC? :)

Pokazuję jedynie, ze świat "słyszalny" zalezy też od tego, co niesłyszalne.

Slychac, ale pytam jeszcze raz skad w kablu 100ohm

A co to ma do rzeczy? Poczytaj poprzednie posty, przeczytaj linki, jakie były tu podane. Spróbuj zrozumieć o co chodzi.

Kable maja wartosci na poziomie nF, uH i mOhm

po czym Ty wyskakujesz z wartoscia 100ohm i cieszysz sie jak glupi do sera ze slychac

wiec pytam, skad w kablu wartosc 100ohm

Kable maja wartosci na poziomie nF, uH i mOhm

po czym Ty wyskakujesz z wartoscia 100ohm i cieszysz sie jak glupi do sera ze slychac

wiec pytam, skad w kablu wartosc 100ohm

No juz dobrze. Jakkolwiek w tym doświadczeniu wartości nie są najważniejsze, ale jesli już się szuka tych 100 ohmów w kablu to np. z tego samego, skąd się bierze 100ohm w tym kablu: BELD 9207 twinax PVC/100 Ohm.

wartości sa wazne, bo po zamianie tych 100ohm na 0.2 ohm nagle przestaniesz go slyszec :-)

a rezystancja jest zazwyczaj podawana dla 100m lub kilometra

w przypadku tego kabla co podales jest to impedancja falowa, nie ma nic wspolnego z rezystancja zyl

masz podany jeszcze drugi parametr, rezystancja torow transmisyjnych czyli rezystancja zyl i wynosi 31.1 ohm na kilometr

wartości sa wazne, bo po zamianie tych 100ohm na 0.2 ohm nagle przestaniesz go slyszec :-)

Dalej chyba nie rozumiesz, co oznacza, ze ten dwójnik był wpięty równolegle do zacisków na kolumnie a na to nic ja nie jestem w stanie poradzić.

Dalej chyba nie rozumiesz, co oznacza, ze ten dwójnik był wpięty równolegle do zacisków na kolumnie a na to nic ja nie jestem w stanie poradzić.

Na razie dowiodłeś tylko, że kable z puszkami w których są elementy RLC faktycznie mogą popsuć sygnał:)

ty chyba nie rozumiesz roli takiego dwojnika wpietego rownolegle w zaciski, i nie rozumiesz jaka będzie roznica gdy zmienisz ten rezystor ze 100ohm na 0.1

Rzeczywiście, chyba k...a nie rozumiem :)

Bumpalump

przecież tutaj chodzi o filtr (100 Ohm+10nF) ustawiony na 150kHz i stwierdzenie, że pomimo ustawienia go daleko poza granicą ludzkiej percepcji ma on wpływ na częstotliwości akustyczne.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

gdy jest wpiety równolegle w zaciski to nie chodzi juz tylko o sama czestotliwosc, rozrozniacie wgl typy filtrow i sposob ich podpiecia do zrodla badz odbiornika?

w dalszym ciągu czekam az mi jar wytlumaczy skad wzial 100ohm w kablu

uporzadkujmy cos, rozmowa jest o kablach, ty wyskoczyłes ze slyszysz ten filtr, wiec pomyślałem ze chciałes zasymulowac wpływ kabla

Porządek:

1. Czytanie

2. Zrozumienie

3. Opinie i zdanie własne

Przeszkoczyłeś od razu do punktu 3, omijajając punkty 1 i 2. Dlatego masz problem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.