Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa do JMLab Mini Utopi

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki możecie polecić wzmacniacz lampowy. Jest tu mały haczyk do ...12k.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

https://www.audiostereo.pl/topic/120682-lampa-do-jmlab-mini-utopi/

Obecnie posiada Musical Fidelity A5 + Audio Aero CD kable głośnikowe Fadel, interkonekt MIT Oracle, sieciówki XLO, Acrolink i gra to bez emocji. I tu uwaga posłuchał chińskiego wzmacniacza Yaqin 100b /wymienione lampy 6SN7 RCA Red Base i 12AX7 RCA/ i strasznie spodobały mu się wokale i nie tylko. Ogólnie niby grało to z chorusów Focala /monitorów/ a było więcej emocj. Pokój w jakim grają Mini Utopie ma ok. 12m2.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Za mały pokój do tych kolumn....

Jak ich nie napędzisz odpowiednio/ czyli będzie tak jak jest teraz to będziesz jak sam piszesz niezadowolony.

Jak uda ci się je napędzić to kolumny z pewnością nie zmieszczą się z dźwiękiem w tym pokoju. Minimum to 20m, max 35.

Źródło masz fajne, które ma całkiem przyzwoity przedwzmacniacz, wystarczy dokupić odpowiednią końcówkę mocy.

Jeśli lubisz przejrzystość i ogólnie szybkie granie pomyśl o czymś mniejszym ze stajni focala bądź od wujka Zollera, np. imagination?

ogólnie ciężka sprawa...

Jaki możecie polecić wzmacniacz lampowy. Jest tu mały haczyk do ...12k.

Od MF A5 wszystko bedzie lepsze :) A powaznie to za kilkanascie kzl to tylko jakis cayin np. Na 805 ktos wystawil na alledrogo wiec sprobuj pozyczyc. Moim zdaniem minimum 40W w SE. Ewentualnie 6900 Maca tylko nie wiem po ile chodzi uzywka.

Od MF A5 wszystko bedzie lepsze :) A powaznie to za kilkanascie kzl to tylko jakis cayin np. Na 805 ktos wystawil na alledrogo wiec sprobuj pozyczyc. Moim zdaniem minimum 40W w SE. Ewentualnie 6900 Maca tylko nie wiem po ile chodzi uzywka.

Dzięki Szymon też myślałem żeby doradzić koledze Cayina. Zastanawiam się czy dałby radę Jadis DA 50 Signature ale to tylko 30W za to w klasie A.

..z tego co wyżej napisali koledzy to jednak mocny tranzystor bardziej się nada do Mini Utopi

....wielokrotnie słyszałem że z lampą Mini pięknie grają.....ciekawe z jaką?

Dzięki Szymon też myślałem żeby doradzić koledze Cayina. Zastanawiam się czy dałby radę Jadis DA 50 Signature ale to tylko 30W za to w klasie A.

Mialem kilka lat JA200 i ten charakter bardzo by pasowal do Focala tylko te 200W wydawalo sie jakies malo mocarne bo stare WM200 graly z kilkakrotnie wieksza werwa. Pozycz GMke jak napedzi Focale to szukaj lampy 40-50W SE w innym wypadku czeka cie PP 100-200W a to juz sa koszty. Moze na poczatek A klasowego starego Krella ?

..z tego co wyżej napisali koledzy to jednak mocny tranzystor bardziej się nada do Mini Utopi

....wielokrotnie słyszałem że z lampą Mini pięknie grają.....ciekawe z jaką?

Znam odpowiedz :)

Słuchałem Mini na Trescholdzie T-100 i grało pięknie powiem nawet że mega, sterowane było Ayonem cd2. Tego Trescholda ostatecznie kupiłem i na pewno długo się jego nie pozbędę, ale widziałem ostatnio takiego samego w ogłoszeniach na hifi.pl. Nie wiem w jakim jest stanie ale z Mini Utopiami zgrywa się pięknie. Zbudowany jest z 12 par tranzystorów IGBT Toschiby i oddaje 60W w klasie A, to nie jest typowo tranzystorowe granie, swoją plastyką i barwą idzie w kierunku lampowemu graniu ale ze zdecydowanie lepszą przejrzystością i kontrolą niskich częstotliwości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od razu zaznaczam że ogłoszenie nie jest moje ani nie znam sprzedawcy i zalecam osobiste sprawdzenie i przetestowanie ze względu na wiek urządzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Usher 1,5 albo Xindak A600P ale w 12 metrach latem będzie sauna .

Ależ bzdety wypisujecie tutaj.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

a co nie jest?

Wszystko jest bzdetem. Dosłownie wszystko.

Samo wstawienie utopii do 12 metrów jest bzdetem.

To jak rozwiązywać długie i trudne zadanie matematyczne robiąc w pierwszej linijce ze stu linijek błąd. No jakbyś nie liczył, na końcu nie wyjdzie dobrze....

Nie wiem jak ten Xindak bo go nie słuchałem, ale od Ushera Treshold jest dużo lepszy. Nie wiem co wy macie za loty że w 12 metrach Mini Utopie nie zagrają przecież to nie są jakieś wielkie kolumienki, są to przecież monitory, a wszystko zależy od akustyki pomieszczenia.

Rozwiń co jest bzdetem w cytowanym wpisie .

Praktycznie wszystko z naciskiem na saunę.

12 metrach Mini Utopie nie zagrają przecież to nie są jakieś wielkie kolumienki, są to przecież monitory, a wszystko zależy od akustyki pomieszczenia.

Akustyka bardzo ważna i owszem.

Zostawiając akustykę na boku, można i do 12m2 wcisnąć nawet Avantgarde Acoustic Trio, jak to niekiedy robią Japończycy.

Micro Utopie bym wstawił ....

Wracając do tematu, faktycznie posłuchałbym tego Jadisa i dla porównania Octave, a z tranzystorów Pass Int. (wersję w klasie AB lub wersję w klasie A)

lub integrę Jeff Rowland Concentra 1 lub 2.

Zakładając oczywiście, że nie szukasz końcówek mocy.

Nie szukaj byle tanio i byle jak bo Mini zagrają tobie tanio i byle jak, zemsta będzie straszna ;)

.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Praktycznie wszystko z naciskiem na saunę.

Rozumiem że miałeś A600P i stąd wnioski ?

Ja miałem . Bardzo , bardzo dobra końcówka z naciskiem na bardzo :p

Tylko nazwa taka jakaś nieaudioflska :)

Grzeje się bo to klasa A . Potężna końcówka ( 63kg i niemałe gabaryty ) która wydziela masę ciepła i w większym pomieszczeniu potrafiła je skutecznie dogrzać .

Jednak Mini Utopie potrzebują mocnego pieca. Chińska lampka 60W nie dała rady. Buła na basie i średnica wycofana, ogólnie słabiutko. Obawiam się, że Jadis i Cayin też nie dadzą rady. Czyli jednak tranzystor. Ciekaw jestem jak zagrają z Passem Int 150, to może być bardzo ciekawy zawodnik.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.