Skocz do zawartości
IGNORED

Czy DAC dużo wnosi?

insaimz

Rekomendowane odpowiedzi

Wprowadzasz ludzi cały czas w błąd.

Sugerując że gadżety do Audio są ważniejsze od DAC, jak czytam twoje posty że DAC za 700zł i 7000zł gra podobnie, na jakimś modowanym (większej bzdury dawno nie czytałem) PC to zbiera mnie na salwy śmiechu.

Że DAC na kości ES9018 wszystkie grają podobnie tez bzdury piszesz, podejrzewam że słyszałeś pewnie dwa na krzyż jakieś chińczyki i tyle o nich wiesz.

Między markowymi DAC na ES9018 a no name chinolami z ebaya jest wyraźna róznica na korzyść DAC markowych jednak. I wiele osób to potwierdza.

Najpierw śpiewki o liniowym zasilaczach do laptopów, potem izolacje galwaniczne usb, teraz usb rentgen.

Kiedy bedą podstawki pod kable USB.?

Psujesz wizerunek branży na tym forum, przegoniają Cię z jednej zakładki to w następnej zaczynasz znowu swoje godowo handlowe kuriozum.

Twoje punkty w reputacji pokazują że mało kto stawia kolejki pod twoimi postami, wielu gania Cię za pisanie farmazonów, oderwanych od rzeczywistości.

Zdradza Cię to że wszytko co nie twoje to gra be, tylko twoje gra cacy. Jak dziecko w piaskownicy

I dlatego ten cały USB REGEN służy tylko wyciąganiu kasy od ludzi którzy nie wiedzą, że to jedno i to samo

Jak i reszta gadżetów, w tym w dużej mierze softwarowych typu Fidelizer, Jplay, brendowane kable SATA.

Trzeba być czujnym

Przyzwoity DAC kosztuje 1500~3000zł. Do sytemu np za 10 000zł i więcej.

Na nowoczesnej kości USB zagra tak samo pod każdym laptopem czy innym źródłem.

Czasem się zdarzają urządzenia, które maja wejście usb lepsze niż Spdif, czasem odwrotnie.

Powyżej przyrost środków finansowych wydanych na DAC nie przynosi już tak dużego przyrostu reprodukcji jak miedzy DAC za 1000zł a 2000zł.

Moim zdaniem, do DAC droższego niż 3000zł trzeba już mieć na prawdę bardzo przyzwoity sprzęt, by rozglądać się za DAC który wniesie w nasz tor wyraźnie słyszalną poprawę

Nie mnie są DAC o dużej barwie i DAC o suchym brzmieniu, tu trzeba znaleźć swoją melodię :)

Wprowadzasz ludzi cały czas w błąd.

Sugerując że gadżety do Audio są ważniejsze od DAC, jak czytam twoje posty że DAC za 700zł i 7000zł gra podobnie, na jakimś modowanym (większej bzdury dawno nie czytałem) PC to zbiera mnie na salwy śmiechu.

Moim zdaniem to Ty wraz z kolegami informatykami wprowadzasz ludzi w błąd mówiąc, że "Na nowoczesnej kości USB zagra (DAC) tak samo pod każdym laptopem czy innym źródłem."

Ja mówię, że owszem DACi zagrają podobnie ale z dobrym transportem. Ty niestety nie wiesz co to jest dobry transport. W tym problem.

Ja sugeruję, że gadżety są ważniejsze niż DAC ? Cały czas podkreślam, że transport jest ważniejszy. Transport to nie gadżet.

Równie wiele osób potwierdza, że transport jest bardzo ważny aby uzyskać dobry dźwięk.

np sebna:

"(Topowy) Transport głównie odpowiada za całościową czystość (z potężnym wpływem na reprodukcję basu) i analogowość brzmienia (poprzez redukcję jittera i innych artefaktów) i obniżenie noise floor (jak zebrać te rzeczy do kupy to wpływa też na postrzeganą dynamikę ze względu na obniżenie szumów tła i przez to nowo odkrytą rozpiętość głośności, choć oczywiście nie są to rzeczywiste zmiany przetwarzania dynamiki zapisanej na medium).

DAC w głównej mierze będzie miał wpływ na barwę, przestrzeń, zdolność wyciągania detali (w tym ambientu, który zadziwiająca większość nawet drogich DACów po prostu gubi bo nie operuje na tym levelu detalu), dynamikę.

Różnice między DACami tym lepiej słychać im lepszy tor (i im lepsze DACi oczywiście). Różnice między DACami nie są kolosalne (choć potrafią być duże), ale moim zdaniem są o kolosalnym znaczeniu bo determinują brzmienie całego systemu. Różnice między DACami nie mają większego znaczenia do póki ich nie porównujemy bezpośrednio... i nie wiem co tracimy.... (zresztą jak z większością klocków audio, choć DACi są chyba najbardziej podstępne ;) )

Im lepszy transport tym lepiej słychać różnicę między DACami ale jednocześnie różnice między nimi samymi a rewelacyjnym transportem stają się bardziej marginalne. Co prowadzi do kolejnego wniosku.

Transport da 70% jakości z brzmienia duetu DAC + transport ale to DAC nada charakteru (smaku, finezji i ostatniego szlifu temu zestawieniu i całemu systemowi zarazem). Dla lubiących porównania: transport jest jak samochód, DAC jest jak kierowca. Ferrari będzie szybkie nawet w rękach amatora ale z fanatykiem za kółkiem będzie zupełnie innym doświadczeniem.

Gdybym musiał wybierać. Zawsze wybiorę zestaw - najlepszy transport na jaki mnie stać i przyzwoity DAC niż drogi DAC i słaby transport."

Twoje punkty w reputacji pokazują że mało kto stawia kolejki pod twoimi postami, wielu gania Cię za pisanie farmazonów, oderwanych od rzeczywistości.

Za to Tobie kolejki stawiają tacy sami popaprańcy jak Ty. Zacietrzewieni audio voodoo znawcy co w życiu dobrego systemu nie słyszeli. I właśnie oni mnie banują bo przeszkadzam im głosić ich wiarę.

Porządni forumowicze Ciebie ignorują.

Szkoda, że nie wiesz co mówią o Tobie poza kulisami ;-)

artuku napisał:

"Właśnie zaczynam pierwsze odsłuchy Ariesa z Vega ... na razie powiem tyle, że mój laptak nie ma startu do Ariesa. Aries z Vega gra co najmniej na poziomie pierwszego Lumina, choć to trochę inna sygnatura dźwięku (pewnie przez Vega). W weekend coś więcej skrobnę"

Jednak transport ma znaczenie ... zwykły PC nie jest najlepszym rozwiązaniem ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A przetestowałeś żeby tak autorytarnie twierdzić ?

Rozrysuj sobie to.

PC lub np. Squeezebox Touch -> kabel USB -> TAS1020B -> DAC

lub

PC lub np. Squeezebox Touch -> kabel USB -> USB Hub -> kabel USB -> TAS1020B -> DAC

vs.

PC lub np. Squeezebox Touch -> kabel USB -> USB REGEN -> kabel USB -> TAS1020B -> DAC

I powiedz mi co daje redukcja jittera w USB REGEN?

Gdybyś miał rację to każdy bylejaki PC byłby High-Endowym źródłem.

I to w dodatku na kablu od drukarki.

Po to właśnie na wejściu DAC daje się taki układ jak TAS1020B.

A to, że z tego samego chipu korzysta Arcam i dCS oznacza, że wpływ na brzmienie ma DAC właściwy - czyli to co jest za TAS1020B.

I powiedz mi co daje redukcja jittera w USB REGEN?

USB REGEN nie służy do redukcji jittera. Chyba nie doczytałeś o co w nim chodzi.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pytanie do Piopio:

Jaką zastosowałeś płytę główną w swoim PC ? Na twojej stronie nie ma żadnych info tech.

Obstawim tą płytę ASRock Q1900DC-ITX Intel ;)

To jak Piopio będzie odpowiesz mi ?

ASRock Q1900DC-ITX

Powiedzcie mi...po cholerę walczycie z tym USB ... nie prościej wykorzystać ethernet i serwer NAS...

Bo pomimo wad połączenie DAC z transportem po USB brzmi po prostu dobrze.

Tylko drogie strumieniowce dobrze grają bezpośrednio z LAN: Lumin, Linn itd.

ASRock Q1900DC-ITX

Bo pomimo wad połączenie DAC z transportem po USB brzmi po prostu dobrze.

Dzięki. Co zadecydowało, że to akurat ta płyta, a nie płyta z wyjściem USB przystosowanym do DAC np.http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4819#ov

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To złącze usb w gigabyte ma tylko lepsze zasilanie (może mieć znaczenie jeśli jest wykorzystywane przez konwerter lub cały dac), jeśli konwerter ma swoje źródło zasilania gniazdo ma te same zalety jak każde inne.

To złącze usb w gigabyte ma tylko lepsze zasilanie

i wygląda że można całkowicie zasilanie na tym złączu wyciąć w BIOSe -

ciekawa opcja dla niektórych DACów...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

USB REGEN nie służy do redukcji jittera. Chyba nie doczytałeś o co w nim chodzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ją tu widzę tylko marketingowe brednie.

Ukryta Zawartość

Powiedzcie mi...po cholerę walczycie z tym USB ... nie prościej wykorzystać ethernet i serwer NAS...

Ale to chyba tylko Piopio "walczy" :)

Bo ja korzystam z ethernetu, wifi i usb jednocześnie:

NAS -› kabel sieciowy -› router -› Wi-Fi N -› Squeezebox Touch -› kabel USB -› USB Hub -› kabel USB -› Arcam rDAC

I gra bez problemów.

Ja juz nie walczę. Znalazłem dobre rozwiązanie. Trudno o lepsze na obecnym poziomie rozwoju techniki ;-)

W takim wypadku miałyby rozbudowane wejścia cyfrowe. A nie mają.

Nie wiem o co Ci chodzi. Można też powiedzieć, że każdy CD to DAC + transport. Ale po co ?

Nie wiem o co Ci chodzi. Można też powiedzieć, że każdy CD to DAC + transport. Ale po co ?

Ale to jest Twoja teza.

To wejdź na stronę linn-a pobierz przykładowy plik 24bity i napisz czy gra bez problemu ?

nie każdego interesuje taki szereg połączeń, tylko autobusu brakuje, jakiś Squeezebox Touch, mam taki Touchscreen w Streamer-ze i wystarczy,

mając komputer podłączasz

Komputer -› USB -› DAC

wtedy gra bez problemu z bezpośrednim połączeniem i można sterować nawet grabiami.

Już nie jeden tutaj stwierdził ze po ominiecie Ethernet-u zagrało mu lepiej a Ty na sile chcesz wcisnąć ze Twoje rozwiązanie i urządzenia są najlepsze,

może dla Ciebie

Łóżko też masz w tym samym pokoju? :P

To czy DAC dużo wnosi, zależy od tego z czym współgra. Ludzie popełniają błąd, wydając na DACa więcej niż na kolumny i wzmocnienie. Najważniejsze w torze są odpowiednio: kolumny z głośnikami, wzmacniacz, akustyka pomieszczenia odsłuchowego, DAC i transport. 50% budżetu na sprzęt audio powinno iść w kolumny, 25% we wzmocnienie a reszta w DACa i transport. Wiele zależy od tego, jakie warunki odsłuchowe mamy bo może się okazać że zwyczajnie nie ma sensu ładować kupę kasy w graty, które u nas nigdy nie zagrają tak jak powinny.

Największe różnice między DACami słychać w zestawieniu z czułym wzmacniaczem słuchawkowym i dobrymi słuchawkami. Tutaj dbanie o warunki odsłuchowe sprowadza się najczęściej do ograniczenia źródeł hałasu i zapewnienia sobie wygody. DAC wyższej klasy wprowadza do brzmienia znacznie większą szczegółowość. Sprawia że dźwięki z dobrej jakości nagrania nie zlewają się ze sobą nawet kiedy wiele instrumentów gra jednocześnie. Głos wokalisty lub wokalistki brzmi bardziej naturalnie do tego stopnia że słychać jak język przesuwa się po zębach czy podniebieniu. Po prostu jakby ktoś (np Robert Plant) śpiewał nam do ucha.

DAC wyższej klasy wprowadza do brzmienia znacznie większą szczegółowość. Sprawia że dźwięki z dobrej jakości nagrania nie zlewają się ze sobą nawet kiedy wiele instrumentów gra jednocześnie. Głos wokalisty lub wokalistki brzmi bardziej naturalnie do tego stopnia że słychać jak język przesuwa się po zębach czy podniebieniu. Po prostu jakby ktoś (np Robert Plant) śpiewał nam do ucha.

A gdy zastosujemy dobry transport te efekty uzyskamy z DACiem niższej klasy. Pod warunkiem, że będzie to nowoczesny DAC.

Gerard, no przecież to nie ja napisałem że DACe brzmią tak samo, tylko Piopio :)

Z DOBRYM TRANSPORTEM DACI BRZMIĄ PODOBNIE ! ILE RAZY MAM JESZCZE TO POWTARZAĆ !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.