Skocz do zawartości
IGNORED

Velodyne czy Rel ?

Yodas

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego adek - juz kiedyś to przerabialismy ...

Dla ciebie to bzdura bo z tego co pamiętam to ty zakochany jestes w swoim subwooferze i nie dasz się przekonac.a wystarczy posłuchać kilku różnych subwooferow..

twój model byl również i u mnie i długo nie zagościł.

Kolego adek - juz kiedyś to przerabialismy ...

masz rację , po co rozgrzebywać bo nigdy nie dojdzie się do jakiegokolwiek porozumienia z kimś kto zmienia sprzęt jak rękawiczki i ma nie wiadomo jak wysokie wymagania albo po prostu wydziwia, albo kaprysi, zwał jak zwał a mi po prostu podchodzi brzmienie tego DT a nie, że jestem w nim zakochany a o ile pamiętam nadmieniłem wtedy , że gdybym wcześniej wiedział o takiej firmie jak Earthquake i MiniMe Pe12 miałbym jego zamiast DT a zaraz po nim dowiedziałem się o takich firmach jak BK Elektroniks (nie wiem czy dobrze napisałem) i SVS więc chcac kupić suba miałbym niezły zgryz.

.a wystarczy posłuchać kilku różnych subwooferow.

wiesz co , nie wiem skąd przekonanie , że żadnego innego nie słuchałem, zresztą , dla mnie koniec tematu wyraziłem swoją opinię na temat suba z membraną bierną do czego miałem prawo a Ty widać nie zgadzasz się z moją opinią i też masz do tego prawo ale przekonywać mnie do czegoś wybacz ale chyba trochę przesadzasz, chcesz mi narzucić coś co Tobie nie wiadomo czy podchodzi patrząc na te liczne sprzety, które przeszły przez Twoje ręce , czym to się chwalić. No doświadczeniem ale czy na pewno. O gustach się nie dyskutuje i nikogo nie przekonasz do swojego gustu. Bez jaj. No i co z tego, że posłuchałbym jakiegoś np proponowanego przez Ciebie i co, miałbym kisiel w gaciach bo Tobie się on podoba. Wszystko zależy. A od czego, od mojego gustu Kolego :) Ja mam taki a Ty taki , pozdrów krewnych :)

Pozdrowionka.

Nic się nie zminiles - jak zawsze bezmyslnie sie unosisz...

Nie wiem co masz na mysli piszac ..pozdrow krewnych..-rozwin to proszę...

Ja nie neguje czyjegoś gustu i bynajmniej nie pisze ..bzdura. . o czyjejs opini jak ty to czynisz a to juz o tobie co nieco świadczy

Po przwaleniu sprzetu jak ty to piszesz juz od pewnego czasu mam juz sprzęt docelowy i nie ulega on juz zmianom a ciesze sie ze mialem taka możliwość . Dzięki temu mam ciekawy rezultat oraz doświadczenie. ..

Do tego jakbyś nie zauwazyl nie proponuje nic konkretnego a jedynie pisze o tym co zauważyłem.

Co do ..kislu w gaciach.. to chyba masz go za każdym razem kiedy ktoś napisze cokolwiek złego o tym co ty posiadasz ...

pozdrow krewnych..-rozwin to proszę...

to ze Szreka jeśli nie wiesz a ja to odebrałem jako do widzenia, żegnaj. Tak Szrek powiedział do Osła i odszedł od niego czyli pożegnał się z nim w taki trochę żartobliwy sposób,

bojowo, że tak powiem nastroiło mnie Twoje stwierdzenie

wystarczy posłuchać kilku różnych subwooferow..

w którym wg mnie chciałeś pokazać, że Ty mialeś, słuchaleś tego bez liku a wszyscy wkoło nie a konkretnie ja, tak to odebrałem , przykro mi, że tak to wyszło, szczerze.

Ja nie neguje czyjegoś gustu i bynajmniej nie pisze ..bzdura. . o czyjejs opini jak ty to czynisz a to juz o tobie co nieco świadczy

bo jeśli ta opinia oparta jest jak mi się wydaje na przesłuchaniu jednego suba z membraną bierną (co wywnioskowałem z Twojej wcześniejszej opini, którą znegowałem) w postaci DT ProSub 1000 w dodatku , patrząc na ich produkty z przedziału można śmiało rzec budżetowego to dlaczego nie określić jej bzdurą (ProSub 600 800 i 1000 to seria najniższej półki ich subów, teraz weszły Super Cube). A membranę bierną ma nie tylko DT.

Nie mam kiślu w gaciach :) gdy ktoś powie zle o tym co posiadam, poza tym o czym wspomniałem chwilę temu nie tylko DT ma zabawki z membranę bierną, ma go też REL, wspomniany wcześniej Earthquake Mii Me Pe12 (REL mi nie podszedł) i inne jego produkty więc moje negowanie czyjejś w tym przypadku Twojej opinii nie miało wogóle związku z moim DT a kisiel w gaciach ma się gdy się podjara a ja nie jaram się na tyle sprzętem a już na pewno gdy ktoś mówi o moim zle, żeby się tak podniecić, zeby mieć ten kisiel w majtach :).

Kocham normalnie i jarają mnie fajne laski. A Ciebie :)

Gdyby wszyscy byli tacy poukładani to świat byłby nudny :)

Nie wiem jak w kinie spisują się ich suby z najwyższej serii Gibraltar, ale na tym forum chyba nikt takiego nie ma.

Nie wiem czy jestem jedyny na tymn forum, ale moj sub jest napewno najblizej serii gibraltar, bo ma taki sam driver.

To jest ekstremalnie szybki bas, mocny i twardy.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Adek, a czemu Rel Ci nie podszedł ? W czym DT był lepszy dla Ciebie ?

To jest ekstremalnie szybki bas, mocny i twardy.

Pewnie tak jest jak piszesz, chętnie bym kiedyś posłuchał.

Wydaję mi się jednak, że Rel wyspecjalizował się w subach do stereo, w kinie nie szaleją. Co prawda ja miałem u siebie na testach tylko model R-328 jednak jak poczytać w necie, to jeśli ktoś szuka typowo do kina suba to raczej nie kończy na Relu.

Nawet ten najwyższy model, czyli Gibraltar G1, nie imponuje parametrami przy topowych modelach Velodyne, Pradigma czy SVSa.

Właśnie chętnie bym posłuchał tego największego byka od SVSa, choć do mojego pokoju gabarytowo i tak bylby za duży.

Oczywiście wszystko zależy od upodobań. Natomiast to co muszę oddać Relowi, to był najładniejszy sub jaki miałem w domu, to urządzenie, którego nie trzeba chować, a wręcz może być ozdobą salonu.

Ja chetnie porownalbym z velo np tym eq12. Moim zdaniem rel do kina tak, ale max do salki 25m2 i to juz seria R5.. s5 lub gibraltar.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

• 1 rok później...

Odświeżam troszke temat.. stoję przed wyborem zmiany swojego starego suba JBL E150P.. mysle wlasnie nad Rel T9i lub Velodyne eq12.. mam jeszcze opcje na używane Velodyne SPL 1000 ultra.. jak on ma sie do tych dwoch pozostałych? Muzyka/film 50/50

Velodyne SPL Ultra 1000 zamiata pod dywan pozostałe suby, które wymieniłeś. To w ogóle inna liga i jakość basu. Ceny katalogowe też mówią swoje. Nie ma porównania. Jak to nie jest jakiś sfatygowany egzemplarz po 5 naprawach to nawet się nie zastanawiaj, bierz.

• 5 miesięcy później...

Podepnę się pod wątek.

Jak podpiąć subwoofer rel s2 w przypadku gdy mój wzmacniacz stereo jest wzmacniaczem klasycznym bez wyjścia sub-out... ?

Kolumny to kef ls50.

Wzmacniacz (przykładowo) yamaha a-s1100.

By podłączać suba pod wzmacniacz stereo nie mający wyjścia PRE nalezy mieć suba z wejsciami wysokonapięcowymi jak nap. Velodyne SPL1000 Ultra speaker level input. Krótko mówiąc tego RELa nie da się podłaczyć.

velodyne-spl1000ultra-rear.jpg

ZBANOWANY PRZEZ VLADO

Gość

(Konto usunięte)

I mówicie, że dołożenie suba do stereo da mi kopa na dole, czy tylko podszycie basowe i buczenie...potrzebuję tyci tyci więcej kopa na stopie, bez utraty słyszalności zmian dociążenia stopy w death metalu...

Ja chce kopa, ma to grać z LS50 + Rel S2(prawdopodobnie)

Czyli cena taka sama jak KEF R700 który podszycie basowe ma wzorowe.

Liczę że wybieram dobrą drogę, zwłaszcza że mam pomieszczenie tylko 20m2

Na polskich forach NIC nie wyczytasz, u nas polecają tylko podłogówki do 20m2 -najlepiej jak największe.

A prawda taka, że w takim metrażu ustawisz tylko monitorki.

Po prostu zaryzykuję.

Czyli kabel mam taki, i to zagra tak samo dobrze jak po wyjściu SUB-Out ??

0e1535a63ba8cae5c6534c5e7328c205.jpg

Podłączając do wysokopradowego, sub dostanie taki sam pełny sygnał jak kolumny podłączone do integry. W zależności od możliwości sub’a albo zszywasz go ręcznie przy pomocy tylnego panelu suba z Ls-50 albo jeżeli sub ma kalibrację wówczas robisz to przy jej pomocy. Np. w subach B&W serii DB masz kalibrację z poziomu appki, gdzie wybierasz konkretny model kolumn B&W jaki masz. Wówczas kalibracja przebiega wg „wszytych” parametrów kolumn i sub’a i jest powiedzmy ze idealna/optymalna.

Natomiast kanal sub-out/LFE to kanał dedykowany w amplitunerach, nisko cięty na 120hz dla zwartości filmowych. W Twoim przypadku mie ma nic do rzeczy.

Na polskich forach NIC nie wyczytasz, u nas polecają tylko podłogówki do 20m2 -najlepiej jak największe.

Jak chcesz solidny bas to musi być solidna kolumna więc ludzie polecają podłogówki.

A prawda taka, że w takim metrażu ustawisz tylko monitorki.

Żartujesz ?

Przecież monitory na stojakach zajmują tyle samo miejsca co podłogówki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.