Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor LCD - co i jak?

Antileon

Rekomendowane odpowiedzi

Brencik, spilner -------->>>

o co chodzi z tymi monitorami Belinea? Wielokrotnie spotykałem ludzi, którzy polecali gorąco te monitory, oraz ich zagorzałych przeciwników. Chodzi o obraz, awaryjność czy jest to kolejna dyskusja nt. wyższości świąt... Osobiście mam taki monitor belinea 101751, wszystko działa jak należy, a obraz też jest moim zdaniem w porządku.

Pozdrawiam

Jeżeli nie jest się zawodowym grafikiem/webmasterem/dtpowcem to lepiej zainwestować w lcd. Brencik mówi o teorii lub stanie sprzed 5-6 lat podczas gdy teraz praktycznie nie można kupić dobrego monitora kineskopowego w normalnej cenie. Do końca zeszłego roku Mitsubishi tłukło jeszcze Diamondtrony w Japonii ale i to się skończyło bo teraz montują lampy ze tylko ze swoich zakładów w Chinach. Sony przez ostatnie lata produkcji Trinitronów obniżało jakość tak że ich nowe modele dawały gorszy obraz niż dawne modele dla zawodowców (lampy we wszystkich były takie same - tylko układy sterowania się różniły).

Pozostały jedynie LaCie, EIZO itd a dla ludzi nie mających czego robić z pieniędzmi monitory oparte na lampach Barco. Jedno i drugie kosztuje duuuużo więcej niż monitory powszechnie dostępne na rynku więc nie ma się co tym przejmować. Producenci sami obniżają jakość tańszych monitorów kineskopowych bo chcą "przekwalifikować" rynek na lcd. Dzięki temu zamkną większość serwisów, będzie mniej zwrotów a sam sprzęt jest dużo mniej podatny na uszkodzenia w transporcie (i wogóle się nie rozkalibrowuje). W sumie lcd to dużo większa ergonomia i mniej problemów. Fakt że dobry kineskop da lepszy obraz ale znajdźcie mi taką lampę którą można kupić za równowartość średniego komputera na rynku - nie ma takiej. Reszta to szmelc.

Tak więc rynek skazał nas na lcd :-)

Podobna sytuacja jest na rynku telewizorów - tylko Toshiba trzyma stałą wysoką jakość a wszyscy powoli kończą produkcję.

Chyba ciut przesadzasz. LCD jakie widziałem to kiszka do zastosowań TV - widać ograniczenie palety kolorów i ziarnistość obrazu podczas ruchu. Trzeba zwracać uwagę czy gwarancja obejmuje wadliwe piksele, bo niektórzy producenci nie wymienią LCD nawet jeśli jest upstrzony kropeczkami jakby go muchy obs....

17" CRT można znaleźć przyzwoite np. LG Flatrony czy Phillipsy (bez modnych ostatnio płaskich ekranów) Trzeba tylko zwrócić uwagę że w tej kategorii standard to 85Hz odświeżania przy rozdzielczości natywnej, a w brew pozorom to trochę mało. Lepsze monitory mają 100 i więcej Hz i szerokie pasmo video (cokolwiek to znaczy, ale tak się kształtują parametry wraz ze wzrostem cen modeli CRT)

Pozwólcie, że jako osoba do niedawna jeszcze siedząca zwodowo w temacie napiszę kilka słów.

Po pierwsze: współczesny panel LCD to zupełnie inny produkt niż tez sprzed kilku lat.

Po drugie: największym absurdem, który tutaj usłyszałem jest rzekomo większe promieniowanie wydzielane przez LCD niz CRT. Promieniowanie od strony matrycy LCD ma minimalny zasięg (kilka cm) i praktycznie nie oddziałowuje na zdrowie człowieka. To jest jedna z największych zalet tej technologii.

Po trzecie współczesne panele LCD nadają się już do przetwarzania szybkiej grafiki - tutaj liczy się szybkość odpowiedzi matrycy, czyli czas jaki mija od zapalenia się pojedyńczego piksla do momentu jego zgaśnięcia - do niedawna było to 25ms (nadal spotykane w tańszych modelach), teraz można kupić bez problemu panele z odpowiedzią rzędu 14ms, a nawet 10ms. W tym przypadku wierzcie mi ze nie ma szans na smużenie.

Po czwarte faktycznie musimy brać pod uwagę rozdzielczość nominalną w jakiej pracuje taki monitor - wymuszenie innej spowoduje niestety znaczne pogorszenie jakości obrazu - to wynika z fizycznej ilości pikseli w matrycy (ich ilość określa rozdzielczość matrycy).

Po piąte rzeczywista widzialna przekątna ekranu 15" LCD jest PRAWIE taka sama jak CRT 17". Istotnie LCD wyświetla tyle ile ma w nazwie, ale jest to mniej niż wyświetla klasyczna 17" (ok. 0,5 cala więcej). Mamy tu więc do czynienia z pewnym chwytem marketingowym

Po szóste jeśli chcemy LCD i wysoką jakość obrazu, to konieczne jest kupienie panela z cyfrowym złączem DVI (konieczne jest także posiadanie karty z takowym wyjściem)

Po siódme LCD nie nadaje się do zastosowań graficznych (tam gdzie jest wymagane wierne odwzorowanie barw) i średnio spisuje się jako TV (efekt granulacji i przejść tonalnych miedzy barwami)

Po ósme: jasność i kontrast. To pierwsze powinno być na poziomie +/- 250cd/m2, to drugie 450:1.

Po dziewiąte: ceny LCD tak spadły w ciągu ostatnich 6 miesięcy, że nie ma co się zastanawiac nad wyborem. Jedynym wyjatkiem jest sytuacja wymieniona w punkcie 7.

Po ostatnie: codzienna praca przy LCD jest znacznie lżejsza dla zdrowia i komfortu użytkownika.

Z dobrych LCD zdecydowanie polecam iiyamę.

Amen.

• Redaktorzy

Iiyama droga... Eizo tyż. Dobrym wyjściem może być Samsung z serii P, z tego co słyszłam jest to ta sama martyca co w najnowszym Eizo, tylko sterowanie oczywiście własne. Ale za to coś ok. 1000 pln tańszy.

jozwa - właśnie o to chodzi, że już nie takie drogie są te ustrojstwa. Weźmy np. iiyamę Prolite E435S, z matrycą 10ms, jasnością 350cd/m2 i kontrastem 350:1. Oczywiście ze złączem DVI. Cena w sklepie waha się na poz. 1600 pln. To nie jest dużo. Do tego o ile wiem masz gwarancję, że ani jeden piksel nie jest uwalony. Jeszcze roko temu panel o takich parametrach kosztował ponad 2500.

->Qubric

Widziałem telewizory lcd na bazie matryc MVA (tego też używam przy komputerze) poza nienajwyższą szybkością matrycy kolory i przejścia tonalne były do zaakceptowania. Osobnym zagadnieniem jest przewaga tej technologii nad klasycznymi TFT, ThinFilm itd jeżeli chodzi o jakość i bogactwo barw. Zauważyłem że nie warto podłączać telewizorów lcd poprzez analog - obraz z vhs i dvd przez s-video/scart będzie gorszy niż łącze cyfrowe. Jeżeli tuner i układy sterowania są wysokiej jakości to obraz telewizyjny będzie naprawdę dobry - lepszy niż na większości klasycznych telewizorów. Loewe ma świetne układy korekcji i tunery - jest tam także opcja montażu tunera satelitarnego DVB ze złączami CI z którego wyjście na ekran idzie przez łącze cyfrowe - wtedy oglądamy bezpośrednio mpeg na ekranie. Sam to widziałem i moim zdaniem rozwiązanie jest świetne. W Berlinie telewizja naziemna nadaje już w cyfrze i Loewe, Sony itd posiadają tam już wewnętrzne tunery DVB-T dzięki czemu obraz też idzie w pełni po cyfrze - zero zakłóceń, punkt po punkcie i dzięki temu napisy w tv, programy informacyjne wyglądają nieporównanie lepiej, szczególnie im większa jest przepustowość kanału (Arte, ZDF itd).

Technologia paneli się rozwija i w połączeniu z naziemną telewizją cyfrową pozostają w doskonałej synergii. Nie wiem kiedy u nas będzie DVB-T ale rzecz jest warta zachodu. Na razie musimy się zadowolić DVD z hdmi/dvi. Producenci olewają już rozwój technologii kineskopowej i musimy się z tym pogodzić. Silny rządzi i nic z tym nie zrobimy.

Piotr, 7 Mar 2005, 14:08

Tak. Ale nadal TV na LCD jest kiepskie. Nie chodzi tu o bezwładność matrycy tylko kiepskie przejścia tonalne i ziarnistość obrazu występującą przy dużych polach barwnych i odcieniach np. Samsungi LCD kiepsko wyświetlają szczegóły jak deszcz na białym tle itp. subtelne różnice w odcieniach barw.

Praca na dokumentach to co innego. Tam LCD sprawdza się bardzo dobrze o ile nie ma potrzeby skalowania obrazu - jak np. przy robieniu grafiki.

Za cenę 1600zł. to już chyba niezłą 19" można kupić z szerokim pasmem wideo i wysoką częstotliwością odświeżania.

A kiedy cena LCD spadnie za bardzo to wejdą masowo projektory albo jakies monitory plazmowe, bo producent musi utrzymać założony zysk przy taniejącej technologii. Więc wprowadza nową nieco droższą od poprzedniej.

Mamy zatem inne podejście do sprawy co jest tanie, a co nie. Dla mnie to już jest tanio biorąc pod uwagę jakość jaka otrzymuję. Fakt, można kupić LCD 17" o 500 pln taniej (albo i lepiej). Cóż, dla każdego cos miłego. 19" za 1600 pln jest tym czym 17" za 1100 pln.

exp, 7 Mar 2005, 23:21

>Technologia plazmowa jest o wieeeele gorsza i tansza od LCD<

Nie wiem. Tak sobie chlapnąłem dla przykładu, chodziło o nowość. Może wkrótce będzie lepsza?

Ale że tańsza jest? Czemu TV plazmowe sa takie drogie?

pozwole sobie odpowiedziec cytujac.

"The cost of a nice EDTV 42 inch is well below 3 k and a 50 inch is around 5 k. 60 inch plus are still highly priced per inch. This is substantially less then a LCD TV. 42 inch plasma tv screens cost almost half of a 40 inch lcd."

Problem z LCD polega na tym ze jak na razie nie da sie wyprodukowac matrycy LCD o przekatnej wiekszej niz (o ile dobrze pamietam) 40''.

-> exp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Samsung: 82-calowy telewizor LCD

Koncern Samsung zaprezentował najnowszy model telewizora TFT-LCD 'high definition', o przekątnej ekranu 82 cale, należący do linii technologicznej telewizorów 7 generacji. Wymiary panelu wynoszą 1,87 x 2,2 m. Urządzenie wykorzystuje technologię Super Patterned-ITO Vertical Alignment (S-PVA), zapewniającą kąt widzenia obrazu 180 stopni.

Telewizor wykorzystuje prawie 12,5 miliona cienkowarstwowych tranzystorów TFT, co zapewnia jakość obrazu HD 6,22 miliona pikseli. Kontrast obrazu ma wynosić 1200:1,a jasność - 600 cd/m2. Minimalny czas reakcji telewizora to 8 ms.

Technologię zaawansowanych telewizorów LCD 7G Samsung opracował wspólnie z koncernem Sony w laboratorium w S-LCD Corp. w Korei Południowej. Do tej pory - wskutek ograniczeń technicznych - telewizory o podobnych lub większych rozmiarach ekranów były produkowane jedynie w technologiach PDP (plasma display panel) i DLP (digital light processing).

Premiera telewizora nastąpi podczas zbliżających się targów CeBIT w Hannowerze, natomiast do masowej produkcji telewizory '7 generacji' wejdą do pod koniec marca.

Ukryta Zawartość

dzieki, ciekawe. ale czy mozna wierzyc komus, kto niezlego byka popelnia juz w tytule??

"TFT versus LCD - porównanie zalet i wad obydwu technologii"

pozdrawiam.

paulinka

ps. a ja sklaniam sie coraz bardziej ku laptopowi. jak jest z ekranami lcd w notebookach (tych najnowszych oczywiscie)?

ok, dzieki:-) ale prosilabym konkretniej jak sie da, bo temat mnie mocno interesuje. szukam czegos do 5tys. - i czegos, co ma dobre recenzje w necie i ew. prasie (takze dot. wyswietlacza). ale nadal chetnie bym sie dowiedziala, jakies sa *roznice* pomiedzy wyswietlaczami w roznych laptopach. jak nudze - powiedzcie od razu;-)

pozdrawiam

paulinka

paulinka, dlaczego tak upierasz sie przy laptopie ? Jesli nie jestes zmuszona do pracy poza domem to predzej czy pozniej bedziesz zalowac. Gdzie ty zamontujesz sobie w laptopie audiofilska 24-bitowa karte ?

paulinka ostatnio na pl.rec.foto.cyfrowa przetoczyla sie mala dyskusja o laptopach i ich matrycach... wniosek byl taki ze albo powerbooki appla albo jkaies toshiby sattelity,ibm thinkpady jesli chodzi o jakosc matryc. Wspolna cecha ceny zdrowe zdrowo powyzej 5kpln

P.

dudivan ---> :-))) a co za audiofil slucha muzyki z kompa?

nie upieram sie przy laptopie, ale wydaje mi sie on wygodniejszym rozwiazaniem. mam caly czas jezeli nie mobilnosc, to przynajmniej jej swiadomosc - wiem, ze moge wyjechac, zabrac komputer ze soba itp. praceuje w domu, tzn. nie w okreslonych godzinach, nie w biurze, tylko wtedy kiedy chce/ musze/ powinnam - i tam gdzie chce. teraz korzystam tylko z tradycyjnego desktopa, wiec wydaje sie ze laptop nie jest konieczny. ale nie moge tego powiedziec na 100% - gdyz tego jeszcze nigdy nie sprawdzilam.

zaraz poszukam sobie tej dyskusji o ktorej piszecie. akurat myslalam o satellite toshiby, ma dobre recenzje, miedzynarodowa gwarancje (a mam nadzieje kupic w USA wiec to wazne) i niezly wyglad / gabaryty oraz dobra cene (w USA wlasnie).

pozdrawiam

paulinka

>zaraz poszukam sobie tej dyskusji o ktorej piszecie. akurat myslalam o satellite toshiby, ma dobre recenzje, miedzynarodowa gwarancje (a mam nadzieje kupic w USA wiec to wazne) i niezly wyglad / gabaryty oraz dobra cene (w USA wlasnie).

Właśnie odpisuję z 'satelitki'. Mnie to to wkurza. Głośne, a rozkład klwiszy ins, del, alt wprost doprowadzający do szewskiej pasji....

> Gdzie ty zamontujesz sobie w laptopie audiofilska 24-bitowa karte ?

sa zewnetrzne, prznosne karty usb oferujace wysoka jakosc dzwieku.

Ukryta Zawartość

sa nawet pcimcia

Ukryta Zawartość

a na firewire to do laptopa mozesz podlaczyc profesionalna karte audio za pare klockow.

paulinko droga . . .

>co za audiofil slucha muzyki z kompa?

czasy jaskinniowcow przeminely juz dawno.

Wielu audiofili uzywa kart dzwiekowych np. ja ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.