Jump to content
IGNORED

Foobar generuje zakłócenia

PietrekBM

Recommended Posts

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Wydaje mi się że już ktoś kiedyś opisywał ten problem ale nigdzie nie mogę tego znaleźć. Podczas odtwarzania przez foobar szczególnie niskich tonów słychać w kolumnach dość wyraźnie zakłócenia tj. szumy (taki sypiący piasek) i jakby przestery. Zjawisko występuje zarówno przy odtwarzaniu przez SPDIF jak i po analogu.

Problemu takiego nie ma np. przy odtwarzaniu przez Winamp lub inne odwarzacze. Proszę o poradę czy to tylko kwestia ustawień w foobarze czy raczej całkowita reinstalka foobara przyniesie (lub nie?) poprawę?

Moja konfiguracja:

- Foobar 2000 v1.3.7 z ASIO4ALL

- karta Asus Xonar Essence STX

- Yamaha R-N500

- Klipsch R-26F

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Harman/Kardon HK980 - Magnat Quantum 1005 - Yamaha CDX-590 - DAC Nostromo Wolf + Nostromo 12V.

Spróbuj zwykłe AISO lub WASAPI jeśli to windows vista w górę.

Ten xonar ma swoje sterowniki AISO i nie potrzebuje protezy jaką jest AISO4ALL.

Hidden Content

Proszę o poradę czy to tylko kwestia ustawień w foobarze czy raczej całkowita reinstalka foobara przyniesie (lub nie?) poprawę?

Tak wyprzedzająco dodam, że prosta reinstalka Foobara zachowuje wszystkie ustawienia, więc albo zrobisz naprawdę „całkowitą”, albo może poszukasz w FB opcji pełnego resetu ustawień (jeśli jest) — wcześniej zrób migawkę systemu, żeby móc się cofnąć w czasie.

Hidden Content

Problem rozwiązałem. Fidelizer w opcji Audiophile załatwił sprawę pozytywnie. Dziękuję za wszystkie sugestie.

Hidden Content

Harman/Kardon HK980 - Magnat Quantum 1005 - Yamaha CDX-590 - DAC Nostromo Wolf + Nostromo 12V.

Czyli nic innego jak konflikt sprzętowy albo sterownikowy w laptopie.

Fidelizer po prostu wyłączył ci jakieś urządzenie, najpewniej LAN albo Wifi, które kłóciło się ze sterownikiem od ASUSA.

Zródłem jest laptop?

Hidden Content

Nie, źródłem jest blaszak z mocnym procesorem i7. Ustawienia LAN i wifi się nie zmieniły, nie mniej jednak Fidelizer coś tam zoptymalizował. Może jakies programy działajace w tle. Ogólnie nie odczuwam jakichś znaczących różnic w działaniu, poza tym że problem który opisałem zniknął. No i nie zmieniałem ASIO na WASAPI ale może poeksperymentuje z czystej ciekawości, czy będzie to miało jakiś wpływ na dźwięk.

Hidden Content

Jeszcze tylko pytanie do znawców tematu. Czy ta optymalizacja Fidelizera działa na stałe? Tzn. nie kasuje jej jakaś ingerencja zewnętrzna jak skanowanie programami typu CCleaner itp, czy chociażby zwykły restart komputera?

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.