Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkim ślicznie dziękuje za zainteresowanie moim problemem. Został rozwiązany. Winny był zasilacz. Mocny ale nie trzymał napięcia. Zasilacz od iPada rozwiązał problem, chociaż nie do końca bo trzyma napięcie ale mimo wszystko jest za słaby. W każdym bądź razie wszystko śmiga po coaxialu oraz optyku. Pełne 192/24.

Wszystkim ślicznie dziękuje za zainteresowanie moim problemem. Został rozwiązany. Winny był zasilacz. Mocny ale nie trzymał napięcia. Zasilacz od iPada rozwiązał problem, chociaż nie do końca bo trzyma napięcie ale mimo wszystko jest za słaby. W każdym bądź razie wszystko śmiga po coaxialu oraz optyku. Pełne 192/24.

Jak ważne okazuje się zasilanie. Fajnie, że jest już ok ;)

Zaloz sobie liniowe! koniecznie :)

• 2 tygodnie później...

Chcę podłączyć ten DAC do RP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko nie wiem co z sygnałem MCK jeśli nie mam na razie

zewnętrznego zegara.

Ukryta Zawartość

tylko nie wiem co z sygnałem MCK jeśli nie mam na razie

zewnętrznego zegara.

Ja nic na ten temat niestety nie potrafie powiedziec. A skad to cudo? Jakis link mozna dostac?

Szukam dobrej szybkiej karty wi-fi do maliny 2.

Możecie coś poradzić co działa bez sterowników? Czyste plug and play. Spróbuję przejść na wireless z moOde.

Choć właśnie obawiam się o tłuste pliki DSD więc przydało by się coś szybkiego, może dual band na przyszłość (bo router mam na razie tylko n 2,4GHz ale szukam nowego z opcją 5GHz).

Szukam dobrej szybkiej karty wi-fi do maliny 2.

Możecie coś poradzić co działa bez sterowników? Czyste plug and play. Spróbuję przejść na wireless z moOde.

Choć właśnie obawiam się o tłuste pliki DSD więc przydało by się coś szybkiego, może dual band na przyszłość (bo router mam na razie tylko n 2,4GHz ale szukam nowego z opcją 5GHz).

Ja mam taka:

Ukryta Zawartość

Nie mam problemow z plikami 192/24

Ukryta Zawartość

Tak sobie pomyslalem ze wielu z nas juz sie z dzwiekiem z Maliny zdazylo zaprzyjaznic :)

W zwiazku z tym byloby fajnie gdybscie mogli podzielic sie swoimi spostrzezeniami na temat dzwieku. Porownania do innych systemow, referencyjnych, nie referencyjnych, rozniste...

Tak sobie pomyslalem ze wielu z nas juz sie z dzwiekiem z Maliny zdazylo zaprzyjaznic :)

W zwiazku z tym byloby fajnie gdybscie mogli podzielic sie swoimi spostrzezeniami na temat dzwieku. Porownania do innych systemow, referencyjnych, nie referencyjnych, rozniste...

U mnie malinka z digi+ zastąpiła laptopa z którego po usb grałem na dacu Hegel HD20.

Obecnie dźwiękowo jest lepiej. Mniej jest wyostrzeń, poprawiła się tzw. scena. Ogólnie gra to z większą klasą.

Być może dlatego też, że w tym Heglu wejście spdif z którego korzystam poprzez digi+ jest uznane za podstawowe (najbardziej dopracowane).

Oprócz tego jest wygoda korzystania z laptopa podczas słuchania muzyki ;)

Porównań do innych streamer-ów niestety nie mam.

Jak bedzie możliwość takowych to dam znać, ale ogólnie warto było zainwestować czas i trochę kasy w malinę+zasilacz liniowy+digi+

Jak ekonomicznie zrobic sobie zasilanie liniowe ?

Najlepiej kupic jakis trafo toroidalny max 30VA z wtornym 9V i nie wiekszym zeby sie nie grzal. WIdzialem takie gdzies za ok 50zl. DO tego jakis stabilizator/regulator np taki:

Ukryta Zawartość

I to w sumie wszystko - mozna zamknac w wiekszej obudowie razem z Malina.

Ukryta Zawartość

Najlepiej kupic jakis trafo toroidalny max 30VA z wtornym 9V i nie wiekszym zeby sie nie grzal. WIdzialem takie gdzies za ok 50zl. DO tego jakis stabilizator/regulator np taki:

Ukryta Zawartość

I to w sumie wszystko - mozna zamknac w wiekszej obudowie razem z Malina.

Jest gdzieś może dostępny w internecie szerszy opis/instrukcja jak to zrobić? Strasznie interesuje mnie ten temat, a jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie i nie mogę znaleźć nic konkretnego...

Ukryta Zawartość

Tu masz na allegro stabilizatorek do 3A.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Dobra ludziska potrzebuje pomocy.

Szukam jakiegoś streamera który obsługiwał by tidal spotify miał najlepiej funkcję dac obsługiwał gęste pliki muzyczne i miał jakąś wizualizację typu ekran lub hdmi do tv.

Obsługa muzy możliwa też przez smartfona i obsługa sterownikow asio.

Tak tu czytam o tej malinie że ją wszyscy tak chwalą.

Pytanie czy rzeczy które wymieniłem da radę obsłużyć rasspiberry i jeżeli tak poproszę o wykaz części które można by do tego użyć bo zielony jestem w temacie aczkolwiek nie straszne mi składanie czegoś samemu więc mogę się pobawić

Jest gdzieś może dostępny w internecie szerszy opis/instrukcja jak to zrobić? Strasznie interesuje mnie ten temat, a jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie i nie mogę znaleźć nic konkretnego...

ale co zasilacz sam? to nic trudnego - trafo polaczyc z modulem i modul z Malina - plus do plusa minus do minusa :)

Dobra ludziska potrzebuje pomocy.

Szukam jakiegoś streamera który obsługiwał by tidal spotify miał najlepiej funkcję dac obsługiwał gęste pliki muzyczne i miał jakąś wizualizację typu ekran lub hdmi do tv.

Obsługa muzy możliwa też przez smartfona i obsługa sterownikow asio.

Tak tu czytam o tej malinie że ją wszyscy tak chwalą.

Pytanie czy rzeczy które wymieniłem da radę obsłużyć rasspiberry i jeżeli tak poproszę o wykaz części które można by do tego użyć bo zielony jestem w temacie aczkolwiek nie straszne mi składanie czegoś samemu więc mogę się pobawić

Wszystko oprocz asio - a co z tym chcesz robic?

ale co zasilacz sam? to nic trudnego - trafo polaczyc z modulem i modul z Malina - plus do plusa minus do minusa :)

Wszystko oprocz asio - a co z tym chcesz robic?

Asio może i nie potrzebne bo malina sama w sobie miałaby mieć dac, tylko pytanie jak on gra.

I czy jest możliwość usługi dsd?

W jaki sposób odbywa się odtwarzanie plików tzn jaki program jest tam zainstalowany i w jaki sposób obsługuje się tidal i spotify? Wiem że mnóstwo pytań ale dopiero natknąłem się na wątek i dlatego pytam

Asio może i nie potrzebne bo malina sama w sobie miałaby mieć dac, tylko pytanie jak on gra.

W jaki sposób odbywa się odtwarzanie plików tzn jaki program jest tam zainstalowany i w jaki sposób obsługuje się tidal i spotify? Wiem że mnóstwo pytań ale dopiero natknąłem się na wątek i dlatego pytam

Duzo jest w tym watku napisane wiec nic tylko kawka dobra i czytac ;)

Pozdrawiam

Mozesz zainstalowacx dedykowany system np Volumio ktory uzywa player MPD ale musisz rozwiazac jakos TIdala. Z obsluga TIDALA i innych serwisow muzycznych jest dostepny system max2play z wbudowanym Squeezeplayarem i serwerem, obsluga MPD i ekranu dotykowego - tu bedziesz mial wszystko czego szukasz. Jest sporo dedykowanych dacow do Maliny obslugiwanych po I2S i ciesza sie dobrymi opiniami np: Audiophonics Sabre z zegarem, iqaudio DAC (ja takiego uzywam) albo mozesz Maline doposazyc w dedykowane wyjscie digital uzywajac HIFIberry digi+. Mozliwosci jest wiele.

Dobra skupmy się na na samym urządzeniu plus dac jak najlepszy gdzie mogę to kupić.

Narazie ekran nie potrzebny bo mam tv pod systemem.

Urządzenie rasspiberry widzę na allegro ale dac już nie ma o którym piszesz.

Na chwilę obecną potrzebne mi są urządzenie jako streamer i dac co i gdzie mogę zakupić

Dobra skupmy się na na samym urządzeniu plus dac jak najlepszy gdzie mogę to kupić.

Narazie ekran nie potrzebny bo mam tv pod systemem.

Urządzenie rasspiberry widzę na allegro ale dac już nie ma o którym piszesz.

Na chwilę obecną potrzebne mi są urządzenie jako streamer i dac co i gdzie mogę zakupić

Maline w POlsce mozesz kupic w botland.com.pl

NIestety nie widzialem zadnego DACa u polskich dystrybutorow (za wyjatkiem Wolfsona ktory chyba jednak jest kompatybilny z Malina versji 1.

DAC dobry i niedrogi i wszystkie inne rzeczy mozna znalesc np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maline w POlsce mozesz kupic w botland.com.pl

NIestety nie widzialem zadnego DACa u polskich dystrybutorow (za wyjatkiem Wolfsona ktory chyba jednak jest kompatybilny z Malina versji 1.

DAC dobry i niedrogi i wszystkie inne rzeczy mozna znalesc np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Jak byś opisał brzmienie tego daca tzn z czym go porównać można nie bezpośrednio porównać ale chodzi mi o klasę tego DAC a

I jeszcze pytanko bo widziałem gdzieś że można dokupić moduł amanero tylko nie wiem czy do maliny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez venom200

brzmienie jest muzykalne z odpowiednim nasyceniem.Lepsze niz np z SM6 ktory gra sucho w porownaniu z Malina.

brzmienie jest muzykalne z odpowiednim nasyceniem.Lepsze niz np z SM6 ktory gra sucho w porownaniu z Malina.

O taką opinię mi chodziło

Bo sm6 v2 niedawno sprzedałem właśnie ze względu na suchość

Edytowane przez venom200

Jako, że zdecydowałem się zacząć przygodę z Raspberry, to poproszę o podpowiedź dla laika:

Ukryta Zawartość

czy potrzebuję kupować taką kartę z oprogramowaniem, czy mogę mieć swoją kartę i oprogramowanie zdobyć z internetu?

A jeśli oprogramowanie, to które? Noobs czy Raspbian?

Druga sprawa, to czy ma znaczenie co wezmę z tego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi