Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Pokaż finalnie środek :)

oooooo - lepiej nie ;) - ale jak troche kabelki poprzestawiam to pokaze ;)))

Trudno bylo wszystko ladnie rozwiazac - jeden powod to taki ze nie mam doswiadczen w prowadzeniu przewodow w srodku - nie wiem nawet jakie pzewody powinny byc uzywane itd itp. a drugi to taki ze w srodku trzeba bylo zmiescic sporo rzeczy - obudowa niby duza ale jednak roche zbyt plytka, trzeci powod to taki ze ekran wczesniej byl umieszczony w obudowie niskiej i musialem obciac mu z gory i u dolu takie ramiona z otworami montazowymi - wiec w sumie byly to kombinacje alpejskie :)))

Ale docelowo kiedys znajde troszke wieksza obudowe i kupie nowy ekran ;)

Obiecuje ze pokaze srodek jak troche zorganizuje panujacy tam balaganik :)))

@awietek czy 5 calowy wyświetlacz daje komfort użytkowania w takim sprzęcie?

Przymierzam się do zakupu do swojego systemu. Nie mam jakiegoś parcia na duży (7 calowy) wyświetlacz, ale chciałbym żeby dawał możliwość w miarę komfortowego sterowania (Jivelite).

Wysłane z mojego LG-D855

@awietek czy 5 calowy wyświetlacz daje komfort użytkowania w takim sprzęcie?

Przymierzam się do zakupu do swojego systemu. Nie mam jakiegoś parcia na duży (7 calowy) wyświetlacz, ale chciałbym żeby dawał możliwość w miarę komfortowego sterowania (Jivelite).

Wysłane z mojego LG-D855

Ja nie mam problemu ze sterowaniem. Ekrany 7" maja wieksza rozdzielczosc i sa wykonane w nowszej technologii - lepsze katy widzenia itd itp - mi osobiscie 5" wystarcza alr 7" sa lepsze, nowoczesniejsze - no i do nich tez sppra obudowa byc musi.

A to widzieliście ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze byc fajne - jest sporo Malinowych dacow dobrze ocenianych.

Ja ma Soekrisa i on ma ta przewage ze mozna go wykorzystac takze do innych zrodel.

A tu srodek ustrojstwa - slowo sie rzeklo ;)

post-59062-0-76810400-1459807212_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez awietek

Ukryta Zawartość

Widziałem to, ale nie można było kupić - pewnie bym tego Hegla nie miał :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W końcu sobie powiedziałem "a tam, kupię". Niestety już niedostępne - jak będzie znowu - dajcie znać

Ukryta Zawartość

W końcu sobie powiedziałem "a tam, kupię". Niestety już niedostępne - jak będzie znowu - dajcie znać

Też się czaję

awietek swietnie Ci to wyszlo, aczkolwiek wydaje mi sie ze lekkie pochylenie ekranu (skierowanie ku gorze) bylo by wygodniejsze w jego korzystaniu. Interesuje sie tematem od kilku dni ale chcialbym jeszcze wiedziec czy macie mozliwosc sluchania jakichs stacji radiowych (polskich typu zetka rmffm itp) na softach z ktorych korzystacie? to dla mnie kluczowa sprawa bo radia slucham na przemian z muzyka.

awietek swietnie Ci to wyszlo, aczkolwiek wydaje mi sie ze lekkie pochylenie ekranu (skierowanie ku gorze) bylo by wygodniejsze w jego korzystaniu. Interesuje sie tematem od kilku dni ale chcialbym jeszcze wiedziec czy macie mozliwosc sluchania jakichs stacji radiowych (polskich typu zetka rmffm itp) na softach z ktorych korzystacie? to dla mnie kluczowa sprawa bo radia slucham na przemian z muzyka.

Dzieki - jak kto lubi - estetyka i funkcjonalnosc zaleza od gustu :) a ja nie narzekam ;) pochylenie ku gorze wiazaloby sie z innym typem obudowy - nie spotkalem czegos podobnego do tego z Twojego opisu.

Spoko - radio w max2play dziala przez plugin Tunein Radio - znajdziesz tu prawie wszystko.

Dzieki - jak kto lubi - estetyka i funkcjonalnosc zaleza od gustu :) a ja nie narzekam ;) pochylenie ku gorze wiazaloby sie z innym typem obudowy - nie spotkalem czegos podobnego do tego z Twojego opisu.

Spoko - radio w max2play dziala przez plugin Tunein Radio - znajdziesz tu prawie wszystko.

no to swietnie :) a co to dokladnie za buda? (jakis link do sklepu mozna prosic?)

No to tak wyglada po wstepnym uporzadkowaniu kabli w srodku.

Na tym etapie tak musi zostac ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy warto zamiast łączenia DAC i Raspberry pi jedno na drugim połączyć je kabelkami w odległości np 15cm ?

Ja tak mialem polaczone na poczatku - kabelki pojedyncze o dlugosci ok 10 cm. Mialem maly problem z gestymi plikami 192/24 - haczyly sie jakos dziwnie odtwarzaly dzwiek. Po zmianie na to co mam teraz czyli plytka z wejsciami i teoretycznie bez kabelkow - tylko teoretycznie bo ze wzgledu na krotka obudowe musialem troche poprzesuwac i zatosowalem tasme do polaczenia glownej plytki z DACiem o dlugosci 5cm - nie moglem wlozyc jedno w drugie bezposrednio - przy tym ustawieniu nie mam zadnych problemow z plikami gestymi.

ALe ktos pisal ze jesli polaczenie zrobic kabelkami ekranowymi w miare krotkimi (10cm) to tez nie powinno byc problemu z transferem i odbiorem.

A jak powinny być niby wykonane?

A jak powinny być niby wykonane?

Dobrze ;)

Mysle ze zwykly CAT6 ftp bedzie ok.

Edytowane przez awietek

No i stalo sie to co nieuchronnie sie zblizalo... :) NOWY PROJEKT :)

A wlasciwie wciaz doskonalenie tego co juz jest. Teraz padlo na kontroler DSP z wejsciami/wyjsciami I2S - takowy wlasnie znajduje sie tutaj:

Ukryta Zawartość

Wystarczy go wpiac pomiedzy Maline i DACa i skonfigurowac przy uzyciu PC albo MACa.

Wprawdzie jeszcze nie podjalem ostatecznej decyzji o zakupie... ale mam chrapke i pewnie predzej czy pozniej skonczy sie rozpoczeciem projektu :)))

TO juz bedzie prawdziwy kombajn HiFi :)))

Ukryta Zawartość

To juz malina zostanie u Ciebie chyba na stale, zal bedzie jej sprzedawac ;)

Tyle pracy, tyle marzen, tyle pieniedzy fiu fiu fiu ;)

Nie jest tak zle :) jak pomyslisz o tym jaka funkcjonalnosc urzadzenie ma ;) DAC, transport, streamer z DSP :D

Na dzień dzisiejszy jakie rozwiązanie jest lepsze ( chodzi o walory dźwiękowe ) malina z dedykowanym dac czy z zewnętrznym??

Czy oprócz strony audiophonics można kupić gdzieś złożoną malinę w jakiejś fajne obudowie alu??

Na dzień dzisiejszy jakie rozwiązanie jest lepsze ( chodzi o walory dźwiękowe ) malina z dedykowanym dac czy z zewnętrznym??

Czy oprócz strony audiophonics można kupić gdzieś złożoną malinę w jakiejś fajne obudowie alu??

Napisze tak: rozwiazaniem ktore ma najlepszy stosunek ceny do jakosci bedzie dedykowany DAC. Jesli chodzi o najlepsze obiektywnie walory dzwiekowe to najlepsze da polaczenie Maliny z zewnetrznym DACiem po I2S jak to wynika z moich doswiadczen.

Napisze tak: rozwiazaniem ktore ma najlepszy stosunek ceny do jakosci bedzie dedykowany DAC. Jesli chodzi o najlepsze obiektywnie walory dzwiekowe to najlepsze da polaczenie Maliny z zewnetrznym DACiem po I2S jak to wynika z moich doswiadczen.

Ok a z jakiego przedziału cenowego musi być dac zew, żeby była słyszalna różnica na korzyść rozwiązania malina + dac zew. Czy dac zew za powiedzmy £200 ( uzywka ) zagra już lepiej niz dedykowany z malina.

Ok a z jakiego przedziału cenowego musi być dac zew, żeby była słyszalna różnica na korzyść rozwiązania malina + dac zew. Czy dac zew za powiedzmy £200 ( uzywka ) zagra już lepiej niz dedykowany z malina.

Moze zagrac lepiej albo raczej inaczej - z moich testow wynikalo np ze dac dedykowany gral odrobine mniej poukladanie niz np Benchmark DAC1 ale mial za to szersza scene. W brzmienie praktycznie nie zauwazylem roznicy dlatego w moim kolejnym systemie zastosuje dedykowny iqaudio.

Soekris brzmi pelniej, muzykalniej - scena jest glebsza ale znow nie tak szeroka jak iqaudio.

To sa oczywiscie wszystko subiektywne doznania mojej osoby.

wychodzi na to , że przy kwocie jaką podałem wyżej lepiej pójść w dedykowany DAC i mieć wszystko w jednej obudowie. Gdyby kwota była sporo większa wtedy można by myśleć o zew DAC

Awietek orientujesz się gdzie oprócz audiophonics można dostać już gotowe konstrukcje w obudowach??

Edytowane przez bartek_bart

wychodzi na to , że przy kwocie jaką podałem wyżej lepiej pójść w dedykowany DAC i mieć wszystko w jednej obudowie. Gdyby kwota była sporo większa wtedy można by myśleć o zew DAC

Awietek orientujesz się gdzie oprócz audiophonics można dostać już gotowe konstrukcje w obudowach??

Wiem ze gdzies mozna kupic obudowy takie kompaktowe dla maliny i daca w jednym.

Wiem ze gdzies mozna kupic obudowy takie kompaktowe dla maliny i daca w jednym.

bardziej chodziło mi o złożony gotowy produkt , który podłączasz do wzmaka i słuchasz muzy. ( ewentualnie taki gdzie tylko trzeba system wrzucic )

• Pokaż nowe odpowiedzi