Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieje ze jakosciowo przebije daphile z terminala fujitsu :)

Możesz być spokojny. Już malina solo przebija PC.

Napisz koniecznie jak już wszystko do kupy poskładasz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Piotr_57210

Zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego nie próbujecie podłączać maliny bezpośrednio do DAC ? Zakładając, że malina "dogada" się z DAC to rozwiązanie powinno być lepsze. Pomijamy jedno urządzenie, Amanero.

To nie jest takie proste, jak się wydaje.

Pdłączyć się oczywiście da bez problemu i nawet zagra.

Problemem jest jakość zegarowania sygnałów I2S z maliny. Malina nie ma dwóch wydzielonych zegarów taktujących o niskich szumach fazowych dla krotności 44,1 i 48kHz. Korzysta z zegara procesora, co nie wróży nic dobrego dla jakości dzwięku. Dodatkowo powstaje problem przesyłu I2S z maliny do DAC , którego długość powinna być maksymalnie krótka.

Zastosowane konwertera Amanero zapewnia precyzję taktowania / total jiter -2ps/ , zaś łącze USB daje swobodę długości połączenia maliny z DAC.

Sprawdzone na Volumio a nie jak pisałem wcześniej max2play - sorki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To nie jest takie proste, jak się wydaje.

Pdłączyć się oczywiście da bez problemu i nawet zagra.

Problemem jest jakość zegarowania sygnałów I2S z maliny. Malina nie ma dwóch wydzielonych zegarów taktujących o niskich szumach fazowych dla krotności 44,1 i 48kHz. Korzysta z zegara procesora, co nie wróży nic dobrego dla jakości dzwięku. Dodatkowo powstaje problem przesyłu I2S z maliny do DAC , którego długość powinna być maksymalnie krótka.

Zastosowane konwertera Amanero zapewnia precyzję taktowania / total jiter -2ps/ , zaś łącze USB daje swobodę długości połączenia maliny z DAC.

Ale takie właśnie dwa zegary ma nakładka digi+Pro.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A no nie.

To znaczy malina z digi jest spięta po I2s a potem z karty do DAC-a już nie.

Edytowane przez HQ150

W jaki sposób przerzucić dzwięk z telewizora przez maline z hifi b. dac pro do wzmaka, mam wyjście z dzwiękim po hdmi z tv i korzystam z max2play czy w zakładce kodi/xmbc da się to jakoś ustawić? Fajnie by było jakoś z tego skorzystać...

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ale takie właśnie dwa zegary ma nakładka digi+Pro.

Owszem ma i dac+pro też, o czym pisałem trochę wcześniej ( #2182 )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-4767-0-26063200-1493070929_thumb.jpg

ale niestety przy podłączeniu jakie zrobiłem z AK4399 jest cisza (zdjęcie poglądowe podłączenia)

post-4767-0-41186000-1493071131_thumb.jpgpost-4767-0-37092900-1493071213_thumb.jpg

zastanawiam się czy sam dac AK4399 jest sprawny, a może jakiś brak dopasowania?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yogilla

Ukryta Zawartość

Dzięki. Jednak jest jedno ale. Kilka godzin mojej walki z wiatrakami spełzło na niczym gdyż wychodziłem z LKS przez XLR. A chcąc grać w takiej konfiguracji musimy trochę pozamieniać piny:

eb8e3d30a691962cf0e57a216c926b86.jpg

Ukryta Zawartość

Tidal wypuszczam z mconnect

Ile ja się naszukałem takiej aplikacji na iPhone i nie znalazłem :) faktycznie jest git.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

W jaki sposób przerzucić dzwięk z telewizora przez maline z hifi b. dac pro do wzmaka, mam wyjście z dzwiękim po hdmi z tv i korzystam z max2play czy w zakładce kodi/xmbc da się to jakoś ustawić? Fajnie by było jakoś z tego skorzystać...

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

Oj gdyby był jakiś solidny DAC do maliny, który też przyjmował sygnał cyfrowy toslink/coaxial to dajcie koniecznie znać.

Soekris dla Rpi ma mieć wejścia cyfrowe. Niestety komercyjne projekty zepchneły projekt w nieokreśloną przyszłość. Szkoda.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Pewnie już gdzieś takie pytanie było , ale za dużo stron żeby na nowo wszystko przeglądać... goła malina ma tylko wyjście usb. Czy są do niej jakieś moduły umozliwiające wysyłanie sygnału do zew dac po coax lub optyku?? Spora część daców gra gorzej po usb niż po coax i optyku.

• Moderatorzy

Hifiberry digi +

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Hifiberry digi +

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Dzięki Rucia. A jak jest różnica między zwykłą wersją a pro??

Tak bo pro ma dedykowane zegary wiec omijasz slaby punkt jakim jest zegar w malinie.

Przyrost jakościowy na tyle duży żeby płacić 2x tyle co za zwykłą wersję?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tak bo pro ma dedykowane zegary wiec omijasz slaby punkt jakim jest zegar w malinie.

I dodatkowo ma izolację galwaniczą.

czy są jakieś rożnice w dzwieku w zależności od sposobu podania sygnału na malinkę?

mam na myśli NAS po LAN vs pendrive vs twardy dysk po usb vs streaming z Tidala lub własnych dysków itd.

Ukryta Zawartość

kazan a prawa autorskie? ;) Dobrze, że wkleiłeś może komuś się przyda.

Ja poległem z połączeniem i2s na gołej malinie. Z drugiej strony USB do LKS'a mi bardzo odpowiada.

Ukryta Zawartość

kazan a prawa autorskie? ;) Dobrze, że wkleiłeś może komuś się przyda.

Ja poległem z połączeniem i2s na gołej malinie. Z drugiej strony USB do LKS'a mi bardzo odpowiada.

Sorki . Oczywiście to Twoje dzieło !

Ja nadal walczę , tyle , że z wyjściem I2S digi+ pro .

lks I2S.jpg

Podłączyłem dokładnie jak na obrazku i dalej doopa. Dalej tylko 88, 96, 192. DSD też szumi. Jakieś sugestie ?

Zastanawiam się czy to nie mój RPi 3 B nie robi problemów. Na jakim RPi to Ci działało ?

Moode i pozamiatane. Prościej się już nie da.

Chciałbym potwierdzić. Moode Audio - wprawdzie już nowsze wersje (3.5 i 3.6) za $10 ale ilość pracy i wsparcia, ze strony autora warta jest tej drobniutkiej ceny.

Używam Moode Audio na RPi2 wraz z HiFiBerry Dac+ Pro i subiektywnie bardzo sobie chwalę dźwięk.

Sorki . Oczywiście to Twoje dzieło !Ja nadal walczę , tyle , że z wyjściem I2S digi+ pro .

A co chcesz dokładnie osiągnąć ?

Chcesz wyjść z digi+ pro po I2S do LKS ?

Tak , dokładnie .

Daj konieczne znać jak Ci się uda.

Mnie wreszcie udało się uzyskać dźwięk po I2S do LKS. Problemem okazuje się jednak zegar maliny w zakresie 16 bit.

Gdy zrobiłem resampling - wszystko do 24 bit problem zniknął.

Gra to naprawdę nieźle.

Teraz trzeba by pomyśleć o poprawnym samplowaniu.

Czyli np to co Kazan testuje. Potrzebny HAT z zegarami, który się zgra po I2S z LKS.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Używa ktoś WD my cloud lub cos podobnego jako serwera z muza dla maliny?

Tak, ja.

Z moode działa idealnie.

Edytowane przez HQ150
  • Pokaż nowe odpowiedzi