Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie, po podlaczeniu ekranu hdmi pod gpio i spiciu przez hdmi ekran dzialal od strzalu, co prawda tylko 3/4 ekranu wyswietlalo ale po grzebnieciu w config dziala caly screen, niestety jak podlaczam zasilanie przez usb i kable hdmi to ekran swieci ale nie wyswietla. W instrukcji jest napisane iz jesli chce uzywac ekranu bez touch to wystarczy zasilanie po usb i oczywiscie spiac ekran z malina za pomoca kabla usb, wie ktos czemu to nie dziala?? Gpio bedzie mi potrzebne do digi+, czy bez lutowania sie nie obejdzie??

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Ok, nie bylo pytania, problem ogarniety, wszystko dziala

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Przeczytalem dokladnie instrukcje obslugi i dodalem kilka linijek w pliku config , easy peasy

Awietek, Co za plusy daje Twoja konfiguracja z LMS na drugim serverze?

Mam ok. 3 - 5 TB muzyki i ciagły problem z indeksowaniem zasobòw. Żaden z pròbowanych programòw na malinę nie ogarnał tego należycie. Jakieś doświadczenia w tym zakresie macie?

Edytowane przez szczemirek

Wlasnie dostalem digi+, moge powiedziec ze jest sporo lepiej niz po usb :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Awietek, Co za plusy daje Twoja konfiguracja z LMS na drugim serverze?

Mam ok. 3 - 5 TB muzyki i ciagły problem z indeksowaniem zasobòw. Żaden z pròbowanych programòw na malinę nie ogarnał tego należycie. Jakieś doświadczenia w tym zakresie macie?

No ja uzywam daphile jako serwera na terminallu hp bezwiatrakowym - nie ma co ukrywac jest szybszy od Maliny i daphile jest dobrze skompilowany jesli chodzi o indeksowanie - wydaje mi sie ze tu ma przewage nad Malina. Ale za Chiny nie zamienilbym Maliny na Daphile jesli chodzi o sam odtwarzacz :D

Jeśli chodzi o indeksowanie to oczyść bibliotekę ze wszystkich zbędnych plików - zostaw tylko audio i pojedyncze okładki w jpg. Całą resztę typu png, cue, bmp, pdf, txt, nfo nawet jpg jeśli są zbyt duże, itp. wywal.

Edytowane przez Piotr_57832

Zauważyłem u siebie problem o którym już wcześniej pisałem. Kiedy wpinam jakieś urządzenie do gniazdka w domu np. lutownicę lub włączam subwoofer to znika na moment dźwięk z maliny. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją. Czy problem rozwiązuje porządny zewnętrzny zasilacz ?

Zauważyłem u siebie problem o którym już wcześniej pisałem. Kiedy wpinam jakieś urządzenie do gniazdka w domu np. lutownicę lub włączam subwoofer to znika na moment dźwięk z maliny. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją. Czy problem rozwiązuje porządny zewnętrzny zasilacz ?

To może nie być problem zasilacza, ale instalacji elektrycznej u Ciebie w domu. Podałeś za mało informacji: czy te urządzenia wiszą na jednym bezpieczniku, kablu, gniazdku? Maline masz podłączoną pod wzmak? może to on cichnie? Masz miernik?

Malina jest podpięta do ampli Pioneera. Sam ampli funkcjonuje bez zastrzeżeń. Mieszkam w nowym bloku 1,5 roku temu wybudowanym. Sprzęt podłączony pod listwę i do jednego gniazda. Miernik posiadam.

Edytowane przez Mateusz Wielgos

Nigdy nie slyszalem o takich problemach Maliny. Generalnie elektryczna instalacja moze byc problemem. Moze warto sprobowac inny zasilacz?

Gość aqs

(Konto usunięte)

Panowie, jeśli chciałbym używać tylko wyjścia USB do zewnętrznego DAC-a co należy zakupić, ma to być najlepsze rozwiązanie. Czy wystarczy samo rasberry pi, całą muzykę mam na NAS na którym mam serwer DLNA, LMS i Minimserver

• Moderatorzy

Tak wystarczy samo raspberry. Chociaż lepszy dźwięk uzyskasz łącząc z dac przez hifiberry i wyjście koaksjalne.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Gość aqs

(Konto usunięte)

Tak wystarczy samo raspberry. Chociaż lepszy dźwięk uzyskasz łącząc z dac przez hifiberry i wyjście koaksjalne.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Dzięki, tylko że LKS DA004 gra najlepiej po USB

• Moderatorzy

Próbuj :) Zawsze można później dokupić hifiberry.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Malina jest podpięta do ampli Pioneera. Sam ampli funkcjonuje bez zastrzeżeń. Mieszkam w nowym bloku 1,5 roku temu wybudowanym. Sprzęt podłączony pod listwę i do jednego gniazda. Miernik posiadam.

I jak włączasz lutownicę do tej listwy to się tak dzieje? Czy może do dowolnego gniazdka w mieszkaniu?

Spróbuj podłączyć jakiś inny zasilacz do maliny, na początek bez szaleństw liniowych. Możliwości jest dużo więc musisz drogą eliminacji postępować.

Panowie, jeśli chciałbym używać tylko wyjścia USB do zewnętrznego DAC-a co należy zakupić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jak włączasz lutownicę do tej listwy to się tak dzieje? Czy może do dowolnego gniazdka w mieszkaniu?

Spróbuj podłączyć jakiś inny zasilacz do maliny, na początek bez szaleństw liniowych. Możliwości jest dużo więc musisz drogą eliminacji postępować.

Albo dać prąd Rpi z powerbanka i wykluczyć całkowicie zasilanie maliny.

Albo dać prąd Rpi z powerbanka i wykluczyć całkowicie zasilanie maliny.

Ale dalej nie będzie znał przyczyny.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Ale dalej nie będzie znał przyczyny.

Jeśli będzie ok to winny zasilacz. Jeśli nie to można szukać, wyłączać fazy i przełączać wszystko po kolei od rutera przez inne "mniej logiczne" odbiorniki a malina zawsze będzie pod prądem i będzie działała. Tak po mojemu ;)

Ale do czego mi to potrzebne, jak chce puszczać pliki po USB

wyjście usb jest ogólnie gorsze - taki konwerter je mocno usprawni i zagra dużo lepiej

mozesz tez sprobowac jakies polepszacze z IFI lub SOTM SMS200

Jeśli będzie ok to winny zasilacz. Jeśli nie to można szukać, wyłączać fazy i przełączać wszystko po kolei od rutera przez inne "mniej logiczne" odbiorniki a malina zawsze będzie pod prądem i będzie działała. Tak po mojemu ;)

Zwracam honor, przeczytałem Twój post z taką interpretacją: "podłącz powerbanka i graj". A przecież chodziło Ci zapewne o alternatywę zasilania.

:D

Edytowane przez azael

wyjście usb jest ogólnie gorsze - taki konwerter je mocno usprawni i zagra dużo lepiej

To że wyjście USB w malinie jest niezbyt dobre to wiemy ale czy LKS to przeszkadza. Ja i tak wyszedłbym z maliny sygnałem po I2S jak już takie jest dostępne nawet bez reclockera będzie lepiej jak po USB.

Gość aqs

(Konto usunięte)

To że wyjście USB w malinie jest niezbyt dobre to wiemy ale czy LKS to przeszkadza. Ja i tak wyszedłbym z maliny sygnałem po I2S jak już takie jest dostępne nawet bez reclockera będzie lepiej jak po USB.

Kolega Piotr testował malinę z Lks DA004 po i2s i po USB, i2s z reclockerem ALLO Kali, i2s grało na poziomie zwykłego wyjścia USB z maliny

Próbuj :) Zawsze można później dokupić hifiberry.

Oczywiście, jakie polecasz oprogramowanie na malinie zainstalować

Kolega Piotr testował malinę z Lks DA004 po i2s i po USB, i2s z reclockerem ALLO Kali, i2s grało na poziomie zwykłego wyjścia USB z maliny

Potwierdzam. Ale jakby wymienić zegary w Kali... to kto wie :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Znaczy że dla LKSa to obojętne co piszczy w USB i wybiera z sygnału co potrzebuje a resztę dodaje już na pokładzie i gra gitara.

Pytanie nie do mnie ale ja polecam moodeaudio.

Edytowane przez sebaa1

to świadczy dobrze jedynie o dobrej aplikacji konwertera usb w LKSie - w innych DACach wyjście usb z maliny brzmi gorzej niż chociażby coaxial z digi+pro

• Moderatorzy

Zdecydowanie moode

• Pokaż nowe odpowiedzi