Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Nie mogę postu z góry edytować. Zrobiłem aktualizację z 7.6.1 na 8 i już wszystko działa. Nie trzeba szukać portów na routerze.

Ja polecam piCorePlayer na Malince. Testuję czy to czy jednak warto zostac z Roon z którym spędziłem ostatnie 2 miesiące. Cena 1cd miesięcznie nie jest zła ale za tą cenę aplikacja na ipada powinna być stabilniejsza.

Na Malince mam playera i server lms i póki co spoko. Nadal mogę używać mojego za przeproszeniem Spotify i flacow z CD. Pobawie się z miesiąc i przemyśle. Jako darmowa alternatywa LMS jest super. Ale wygoda Roona pewnie przeważy. Gdyby tylko nie był on taki zamknięty do 2 (w Polsce 1) serwisów.

Brakuje mi focus i tagów z Roons. Za to nie pójdzie on na Malince (Core) w przeciwieństwie do LMS. Materiał i ipeng jako UI fajne choć znów - Roon duuużo wygodniejszy. Odkrywanie nowej muzyki z last.fm może będzie porównywalne z tym co oferuje Roon. Ale skakanie po serwisach vs jedno narzędzie...

Co do SQ Malinka 4B i dac  24/96 to coś co mi spokojnie wystarcza. Słucham muzyki nie kodeków. Jakość CD kompletnie mi odpowaiada. Stabilność malinki jest super choć z początku miałem problemy z wifi które się "odpinało" codziennie - podejrzewam że z powodu pasywnie chłodzonej metalowej obudowy... Kupiłem kabel sieciowy ale przełączenie z wifi 5 GHz na 2.4 naprawiło problem. Nie drążę tematu. Testuję dalej 🙂

Edytowane przez w.p.

Cześć. Od wielu miesięcy korzystam z malinki z zainstalowanym Moode Player. Muzykę mam na serwerze NAS i tutaj wszystko pięknie działa. Wszystkim steruję za pomocą telefonu.

A jak wygląda w kwestii puszczania muzyki przez Moode plików, które znajdują się na laptopie? Wchodzę w przeglądarkę, odpalam Moode,jakoś tam przeciągam pliki, które chce odtworzyć i tyle? Czy jest jakiś inny sposób?

Witam serdecznie

mam problem i szukam pomocy

Malinka PI4 z Volumino podpięta do daca Nuforce DAC-80 poprzez USB. Wszystko fajnie gra , problem się zaczyna z odtwarzaniem plików wysokiej rozdzielczości (24bit/96kHz,24bit/192kHz ) flac z podpietego do maliny twardego dysku .Utwory zaczynają popierdziewać .Przy niższych wartościach tego problemu nie ma.Malina podłączona zasilaczem impulsowym . Może ktoś wie jak rozwiązać ten problem bo laikiem jestem totalnym w tych sprawach .Z tego co wyczytałem może być problem z USB w PI4 lub zamiana zasilacza impulsowego na liniowy ?

21 minut temu, mkk1 napisał:

A jaki ten impulsowy masz ? W sensie moc, może nie wyrabiać z dyskiem po prostu

Zwykły dedykowany zasilacz USB C 5,1V / 3A  kupowałem w komplecie z Pi4 

2 godziny temu, filok napisał:

Malinka PI4 z Volumino

Żaden zasilacz, problemem jest volumio. Postaw czyste moode, najlepiej w stabilnej wersji 7.6.1 i problem zniknie, a jakość będzie dużo lepsza 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

18 godzin temu, mkk1 napisał:

No to problematyczne pliki na pendrive albo nasa, odepnij dysk i wtedy sprawdź

Niestety na pendrive to samo 

17 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Żaden zasilacz, problemem jest volumio. Postaw czyste moode, najlepiej w stabilnej wersji 7.6.1 i problem zniknie, a jakość będzie dużo lepsza 

Miałem wcześniej moode ale nie zgrywało się z nuforce dac-80 .Muliło go strasznie a Tidal to już katastrofa .Nie wiem czy to wina daca czy sterów w moode pod niego bo z CA Magicdac 100 nie miałem tych problemów

W dniu 18.03.2022 o 23:29, marcinmarcin napisał:

Masz jakieś dowody na to, że z Moode jakość będzie lepsza np z Tidala niż z Volumio? Bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Grasz po USB czy z jakiegoś HATa?

W dniu 19.03.2022 o 16:43, filok napisał:

Niestety na pendrive to samo 

No ale z pendrive nie wyeliminowałeś potencjalnego problemu z USB.

Do testu skopiuj problematyczny plik na kartę w malinie.

53 minuty temu, klapek39 napisał:

Masz jakieś dowody na to, że z Moode jakość będzie lepsza np z Tidala niż z Volumio? Bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Grasz po USB czy z jakiegoś HATa?

Dowód? W audio? 🙂

Nie, to moja subiektywna opinia, w moim konkretnym systemie, na moje prywatne ucho... (aczkolwiek nie jest powiedziane że ten problem przy rpi4 będzie rozwiązany w moode)

mam usbridge signature (bez hata, czyli gra tak jak został do tego zrobiony  -  po usb)

Edytowane przez marcinmarcin

W zeszłym roku prowadziłeś "prywatną wojnę" z Tidalem i MQA, opisując jak wielka jest przepaść do Qubuz. Teraz od kilku miesięcy widzę że jesteś ostro nakręcony jakie to złe jest Volumio, a dobry Moode. 

Nie traktuj tego jako atak, ale wydaje mi się że w jednym jak i drugim przypadku w ślepym teście miał byś problem z poznaniem co gra, a dobre strzały wynikałyby tylko z rachunku prawdopodobieństwa.

Wiedząc co gra (Todal/Qubuz/Moode/Volumio), nasz mózg z premedytacją robi nas w balona. Dlatego warto się trochę zdystansować.

8 godzin temu, LOBO_M napisał:

W zeszłym roku prowadziłeś "prywatną wojnę" z Tidalem i MQA, opisując jak wielka jest przepaść do Qubuz. Teraz od kilku miesięcy widzę że jesteś ostro nakręcony jakie to złe jest Volumio, a dobry Moode. 

Nie traktuj tego jako atak, ale wydaje mi się że w jednym jak i drugim przypadku w ślepym teście miał byś problem z poznaniem co gra, a dobre strzały wynikałyby tylko z rachunku prawdopodobieństwa.

Wiedząc co gra (Todal/Qubuz/Moode/Volumio), nasz mózg z premedytacją robi nas w balona. Dlatego warto się trochę zdystansować.

Coś gdzieś w którymś kościele dzwoniło....

W MQA nie podoba mi się idea kodeka stratnego, płatnego, zmieniającego dźwięk na dodatek w sposób który jest "tajny". A mamy otwarty, bezpłatny, bezstratny Flac. Porównywałem z Deezer w apkach natywnych. Deezer grał lepiej. 

Nie atakuje Volumio, choć jak na płatna częściowa aplikacje uważam że jest niedopracowana (sterowniki) w związku z czym miałem trzaski i podobne artefakty jak kolega w poście wyżej. 

Jak "czepiam" się czegos faktycznie to Hitide, uważam go za słabe i mocno promowane rozwiązanie, które nic nie wnosi, a jest ryzykowme

deezer/qubuz nie ma to znaczenia bo wiadomo o co chodzi. 

aktualnie gram na moode, bo cena volumio odelaciala w kosmos. Co nie zmienia faktu że przez trzy lata grania naprzemiennie volumio/moode nigdy nie udalo mi sie wylapac roznicy, nigdy tez nie mialem problemow z trzaskami itp problemów, dlatego jednostkowe problemy tego typu nie muszą świadczyć że wina leży po stronie volumio, równie dobrze może stać po stronie DAC.

9 godzin temu, Froju napisał:

No ale z pendrive nie wyeliminowałeś potencjalnego problemu z USB.

Do testu skopiuj problematyczny plik na kartę w malinie.

To fakt i tak zrobię

Na razie walczę od trzech dni z Tidalem w moode 8.0.1 i zero efektów ,chyba będę musiał poprosić o pomoc na forum bo już oczopląsów dostaję 😄

Godzinę temu, LOBO_M napisał:

nigdy tez nie mialem problemow z trzaskami itp problemów, dlatego jednostkowe problemy tego typu nie muszą świadczyć że wina leży po stronie volumio, równie dobrze może stać po stronie DAC

Ale leży po stronie volumio i jest to dokładnie opisane. Dotyczy Rpi3 i braku sterownika Asix, który jest zaimplementowany w moode. Z kolei np nowsze rewizje Rpi4 dzialaja dopiero w moode 8. 

47 minut temu, filok napisał:

To fakt i tak zrobię

Na razie walczę od trzech dni z Tidalem w moode 8.0.1 i zero efektów ,chyba będę musiał poprosić o pomoc na forum bo już oczopląsów dostaję 😄

I o tym właśnie piszę w kontekście hitide... Są 2 świetne aplikacje bubble upnp i mconnect

25 minut temu, marcinmarcin napisał:

I o tym właśnie piszę w kontekście hitide... Są 2 świetne aplikacje bubble upnp i mconnect

tyle ze też nie są one bez wad. mconnect drenuje baterie, dzialajac w tle, testowane na iPad/iPhone/Huawei. Do tego w obu tych aplikacjach jest problem z dodawaniem piosenek w Tidal do swoich playlist, szczegolnie w bubble upnp. 

Dla mnie od strony user friendly najlepiej wypadalo spotify z connect na volumio, ogolnie spotify moim zdaniem najlepiej odrobilo prace domową z funkcjonalnosci. słucham na jednym urzadzeniu, a z latwoscia moge sterowac z innego itd. 

Witam,

Czy Moode obsługuje ekran dotykowy ? Volumio tak ale jak dla mnie jest za drogie jak do budżetowej malinki ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, filok napisał:

walczę od trzech dni z Tidalem

Wczoraj próbowałem uruchomić Hi-Tide na 8.0.1. .Nie chce się za nic uruchomić deamon.

Mam 7.6.1 ,tu działa bez niczego.

Proponuje Mconnect 😀

4 godziny temu, baltfan napisał:

Wczoraj próbowałem uruchomić Hi-Tide na 8.0.1. .Nie chce się za nic uruchomić deamon.

Mam 7.6.1 ,tu działa bez niczego.

Proponuje Mconnect 😀

Mam na drugiej karcie Volumio i jako tako idzie choć Tidal potrafi na nim grać swoim życiem hehe ja swoje a on swoje 😄

10 minut temu, filok napisał:

Mam na drugiej karcie

Proponuje pobrać Moode 7.6.1 i na nim Hi-Tide instaluje i uruchamia się bez problemu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baltfan
6 godzin temu, baltfan napisał:

Proponuje Mconnect 😀

Ja też 😁 albo Bubble upnp.. 

3 godziny temu, filok napisał:

Mam na drugiej karcie Volumio i jako tako idzie choć Tidal potrafi na nim grać swoim życiem hehe ja swoje a on swoje 😄

Już dawno zrezygnowałem z volumio na rzecz roona ale dokładnie to samo miałem z tidalem ,klikam utwór a on sobie tam np 3 do przodu przeskakiwał ,po za tym wiecznie cos nie halo było albo znikało z przeglądarki ,a juz dobili mnie jak mi wyłaczyli roczna subskrypcje która była w pełni opłacona i jak słysze że oni jescze ceny podnieśli to juz mnie w ogóle krew zalewa , typowi Włosi nie robić nic tylko czesać kase bo z tego co tu czytam jest nadal to samo ,a ju z bedzie chyba rok jak z tego wynalzku wyszedłem , Roon jest drogi owszem ale tutaj mam poczucie że wiem za co płacę 😉

11 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Coś gdzieś w którymś kościele dzwoniło....

W MQA nie podoba mi się idea kodeka stratnego, płatnego, zmieniającego dźwięk na dodatek w sposób który jest "tajny". A mamy otwarty, bezpłatny, bezstratny Flac. Porównywałem z Deezer w apkach natywnych. Deezer grał lepiej. 

Nie atakuje Volumio, choć jak na płatna częściowa aplikacje uważam że jest niedopracowana (sterowniki) w związku z czym miałem trzaski i podobne artefakty jak kolega w poście wyżej. 

Jak "czepiam" się czegos faktycznie to Hitide, uważam go za słabe i mocno promowane rozwiązanie, które nic nie wnosi, a jest ryzykowme

Ciekawe.  Ja gram od tygodnia z Tidala natywnej apki na Androidzie przez Tidal Connect z Volumio. Trzaskow ani zadnych anomalii nie ma. Jedyne co to gdy idzie kilka utworów i nic w tym czasie nie dlubie na telefonie (ekran wygaszony) to gdy odblokuje telefon i wrócę do apki Tidala musi uplynac pare sekund (5-6) zanim w apce zatrybi wyswietlony aktualny utwór w aktualnym statusie (przez te 5-6 pierwszych sekund pokazuje taki jaki był w momencie jak zablokowałem ekran). Może to przypadłość Androida, mojego smartfona, nie wiem nie chce mi sie wnikać, nie przeszkadza mi to w żadnym stopniu. Gram z Rpi 4 - wersja z 8 GB RAM i digione signature, volumio w najnowszej wersji, włączam maline na zasilaczu tylko jak gram, nie chodzi 24/7, odpala sie około 20s wiec też nie problem dla mnie. Póki co działa stabilnie i z punktu obsługi "gracza" tak prosto jak chromecast audio. 

Edytowane przez klapek39

Ja nie mówię że nie działało wcale ,były miłe chwile ;)) ale to apka muzyczna czy loteriada 😩temat się powtarza i trwa rok  np ,czyli nic nie jest zrobione poprawione ale cene trzeba podnieść ,płatne apki mają działać stabilnie i jeśli np usbridge sig w Botlandzie się kupuje z kartą i w kpl z volumio to rozumiem że ten sprzęt ma być w 100% kompatybilny a tak nie jest 😉

Ja przełączyłem picoreplayer z LMS ze Spotify na Tidal i zaczęło trochę zgrzytać. Tak raz dwa na godzine potrafi się zająknąć granie na 2-3 sekundy. Ale tak to bajka. Malinka 4B odpala w parę sekund, mam wyłącznik w listwie to wyłącza mi całość koło 9 rano i potem włącza wieczorem. Tak to non stop podlaczone. Player wszystko trzyma w pamięci więc restarty są bezpieczne. Gorzej z LMS bo to baza danych na karcie/pendrive/dysku więc trzeba delikatnie ale można ogarnąć. Ale bardzo stabilne i szybkie rozwiązanie. Prawie jak Roon który jednak startuje sporo dłużej. Ale na Malince teraz mam i serwer i playera dzięki czemu mogę zabierać muzykę na wyjazdy. Flac na pendrive, do tego Tidal. Dac po usb albo granie na na tablecie (chyba tylko z ipeng).

Słuchajcie, a jakie macie wrażenia po instalacji najnowszej wersji Moode względem wersji 7? Czy coś się zmieniło w sensie jakości brzmienia? 

A propos picoplayer'a ja używam go już dłuższy czas ze względu na wygodę obsługi wyświetlacza dotykowego i wyświetlanie okładek płyt ze Spotify, Tidal i NAS. Różnicy w dźwięku w porównaniu do Moode czy Volumio nie słyszę, jedyne co mnie czasami irytuje to losowe zatrzymywanie odtwarzania utworów przez Spotify connect. Szukałem rozwiązania problemu na forach, wpisywałem Spotify id ale nie pomogło. 

11 godzin temu, Łukasz_62438 napisał:

Słuchajcie, a jakie macie wrażenia po instalacji najnowszej wersji Moode względem wersji 7? Czy coś się zmieniło w sensie jakości brzmienia? 

A piszesz to żeby potwierdzić czy to co się Tobie zdaje, innym też się zdaje? 😉

Ja mam wrażenie że z 801 gra trochę bardziej punktowo i jakby szybciej się wygasza dźwięk.  Na 761  jest jakby bardziej dociążone i uwypuklone gitary i wokal. 

A teraz bijcie 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi