Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

46 minut temu, Ajothe napisał:

W przeciwieństwie do coaxial, usb przez optyk nie płynie prąd, więc jak mogłoby to wpływać  na takie połączenie?

Zasilanie nakładki wpływa na działanie nakładki. 

Jeśli używamy nakładki jako transport po optyku to ma to jakieś znaczenie? 

Chyba zasilanie Dac'a ma dopiero znaczenie? 

Niezależnie czy sygnał wyprowadzamy po optyku czy po coaxial-u to szumy zasilania lub pozostałych elementów zestawu mogą mieć wpływ na sygnał bo potencjalnie zakłócają układy go generujące. Optyk po prostu gwarantuje to, że gdy już ten sygnał wygenerujemy to nic więcej nie powinno się już tam "dołożyć" i przenieść na kolejne urządzenie.  Za to, o ile pamiętam, optyk ma mniejsze pasmo przenoszenia.

W zależności od sprzętu max 192k.

Natomiast łącząc z tej samej nakładki hifiberry po coaxial, a po optyku, różnica jest znaczna...

7 godzin temu, RobG1974 napisał:

Teoretycznie nie powinien ale nigdy nie próbowałem słuchać po optyku, nie mam żadnego dobrego kabla "szklanego".

Jest tez na sabre jak ktoś lubi ostrzej takie coś z obudową dedykowaną:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ewentualnie jak ktoś ma chęć zainwestować troszkę więcej to polecam evo sabre i ma wszystko w jednym(jeśli chodzi o streamer na Malince rzecz jasna) 

Ukryta Zawartość

Polecam bo sam używam. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

52 minuty temu, Ajothe napisał:

Natomiast łącząc z tej samej nakładki hifiberry po coaxial, a po optyku, różnica jest znaczna...

Akurat ja wolę odwrotnie. 😉

Po coaxialu było zawsze bardziej muzykalnie, niezależnie od urządzeń. Optyk jest taki bezduszny 😉

Edytowane przez jar1
26 minut temu, Ajothe napisał:

No widzisz, a u mnie po optyku wszystko jest bardziej nasycone 😁

Może jest zamókł  🙂

26 minut temu, Ajothe napisał:

Może jest zamókł  🙂

Cześć,

Gdyby ktoś był zainteresowany 

AUDIOPHONICS DAC ISabre ES9038Q2M Raspberry Pi

ALLO KALI Reclocker I2S FIFO Sparky SBC and RPI

to zapraszam do kontaktu lub do licytacji. Sprzęt leży już w kartonach od roku tak więc być może komuś pozwoli zrobić upgrade w swoim systemie lub zbudować go od nowa.

Edytowane przez nigel
38 minut temu, nigel napisał:

Cześć,

Gdyby ktoś był zainteresowany 

AUDIOPHONICS DAC ISabre ES9038Q2M Raspberry Pi

ALLO KALI Reclocker I2S FIFO Sparky SBC and RPI

to zapraszam do kontaktu lub do licytacji. Sprzęt leży już w kartonach od roku tak więc być może komuś pozwoli zrobić upgrade w swoim systemie lub zbudować go od nowa.

ile chcesz za to?

4 godziny temu, Ajothe napisał:

W swojej nakładce digi +pro wywalilem trafko wyjściowe i normalnie podłączyłem bez niego. I już było git. 

W dniu 26.11.2022 o 10:12, Marcin.H napisał:

Do zasilania stosuje się wysokiej jakości zasilacz wtykowy klasy medycznej, który zapewnia szczególnie wysoką izolację zakłóceń w sieci energetycznej. Wraz ze złożonym filtrowaniem w urządzeniu i specjalnymi regulatorami napięcia można było zrealizować szczególnie niskozakłóceniowy zasilacz o wartościach hałasu poniżej 10 μV.

Podasz linka do takiego zasilacza?

będzie, sorry za mały off top

Ukryta Zawartość

Cześć. Wiadomo w jakich godzinach można się spodziewać tej promocji? Na razie cisza. Stara cena.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Cześć. Wiadomo w jakich godzinach można się spodziewać tej promocji? Na razie cisza. Stara cena.

Działa, kod kuponu: VOLUMIOCM50
10 minut temu, ramone napisał:
2 godziny temu, Łukasz_72159 napisał:

Działa, kod kuponu: VOLUMIOCM50

działa, wyszlo 140zl

W dniu 21.09.2022 o 11:36, Robsonik napisał:

Kibicuję projektowi nie zapomnij pochwalić się testami.

Długo zeszło zanim to pokleilem do kupy.

W tej chwili zasilam studerami malinę i dac pcm1794.Sigma poszła do zasilania I2SoverUSB.

Nie testowałem elementów po kolei jak miałem zamiar bo z czasem u mnie krucho.

Nie będę się wywodził nad wysokimi czy tam średnicą bo studery są obsadzone innymi kondensatorami.

W skrócie mogę powiedzieć że dźwięk jest po prostu przyjemny. Płynny z ładnie dociążonym dolem , dobrą separacją i czarnym tłem.

W porównaniu do sigmy scena jest bardziej rozciągnięta w głąb .W Sigmie była trochę szerszą na boki.

Wszystkie zasilacze przykręcone do radiatora o wysokości 8cm i szerokiego na 40cm.Tranzystory lekko ciepłe w dotyku.

W sumie za te pieniądze całkiem przyzwoite zasilacze.Koszt wszystkich trzech z trafami wyszedł jakieś 450zl w zaokrągleniu.Mam 5 sekcji zasilających.

2 godziny temu, tomek86 napisał:

działa, wyszlo 140zl

Mam i ja. Będzie słuchane

Edytowane przez ciszyn11
8 godzin temu, EMiL napisał:

Podasz linka do takiego zasilacza?

Jest to orginalny zasilacz byl w zestawie  ale zaraz poszukam 

1 godzinę temu, ciszyn11 napisał:

Mam i ja. Będzie słuchane

Masz usbridge sig z tego co pamiętam? Pamiętaj o Asix bo będą trzaski 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, Divide napisał:

W skrócie mogę powiedzieć że dźwięk jest po prostu przyjemny.

Super ,że jesteś zadowolony - to najważniejsze.

Mile widziane byłyby foty jak to wygląda.

9 minut temu, Robsonik napisał:

Super ,że jesteś zadowolony - to najważniejsze.

Mile widziane byłyby foty jak to wygląda.

Ukryta Zawartość

srzmniejsz.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Divide napisał:

Ukryta Zawartość

srzmniejsz.jpg

Powiem krótko : na wypasie !!!

Piękna i fachowa robota , bardzo lubię oglądać takie projekty , dodają mi motywacji do swoich projektów nie dokończonych.

Dzięki i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, Robsonik napisał:

Powiem krótko : na wypasie !!!

Piękna i fachowa robota , bardzo lubię oglądać takie projekty , dodają mi motywacji do swoich projektów nie dokończonych.

Dzięki i pozdrawiam.

Niestety ale nie obyło się bez wyboi po drodze.przekaznik z opóźnionym wyłączaniem napięcia sieciowego który jest częścią mojego uporu żeby zamknięcie systemu i odcięcie zasilania na jednym przycisku nie działał tak jak myślałem i się sporo naszukalem takiego który będzie pasował ( znalazłem na Amazonie) i następny problem wylazł.Byl zasilany z 12V i external key też działał na 12V a drugi podwójny przekaźnik do zamknięcia systemu był na 5V sterowany GND.Moim szczęściem było to że układ przekaźnika z Amazon działa od 5V i wystarczyło podmienić przekaźnik z 12 na 5v oraz na drugim podwójnym zewrzeć klucz a zasilanie 5V podać z przycisku.Wszystko działa jak zaplanowałem.

Następna wtopa to zamówienie paneli przód/tył ciętych laserowo z blachy stalowej.

Przeliczyłem się z kosztem malowania proszkowego (za drogo) i suma summarum zamówiłem laserowo cięty z perspeksu.

Tak że trochę kasy w błoto ale mam nauczkę.Maj friendy krzyknęli mi za robotę przód 3mm szczotkowanie/anodowane aluminium i tył blacha 1mm proszkowo malowana 128$ i odechciało mi się z nimi dyskutować.

Może do świąt skleje to do kupy bo nadal mam 5km kabla do upchania w obudowę a czasu jak na lekarstwo.

Ps. Nie polecam traf r-core nieznanego pochodzenia produkcji chińskiej.

Kupiłem dwa .

Z jednego kabel wylatał i musiałem francę rozbierać żeby przylutować.

A drugie buczało i w przypływie wściekłości wylądowało w koszu.

Edytowane przez Divide
3 minuty temu, Divide napisał:

Tak że trochę kasy w błoto ale mam nauczkę

Niestety doświadczenie zazwyczaj jest okupione czasem , nerwami i pieniędzmi - znam ten ból.

Ceny obudowy potrafią przyprawić siwych włosów ale jak się chce żeby to wyglądało to nie ma zmiłuj.

4 minuty temu, Robsonik napisał:

Niestety doświadczenie zazwyczaj jest okupione czasem , nerwami i pieniędzmi - znam ten ból.

Ceny obudowy potrafią przyprawić siwych włosów ale jak się chce żeby to wyglądało to nie ma zmiłuj.

Cenę obudowy ciąlem po kosztach .

Taka jak mi potrzebna kosztuje nienormalne pieniądze.

Za w przeliczeniu 100zl kupiłem zepsuty Ampli Pioneera który ma płaski front, gromadę miejsca w środku i ten radiator przez całą obudowę.

Perspex będzie mocowany za pomocą przycisków oraz cienkiej taśmy 3M heavy duty.

Mam już stalowy panel i po przymierzeniu pasuje idealnie do krawędzi ( dzieki koledze który jest geodetą i w Cadzie zrobił mi projekt do cięcia ).Tak że koszt zamknie się w 300zl.

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Masz usbridge sig z tego co pamiętam? Pamiętaj o Asix bo będą trzaski 😉

Digione Signature. Odsłuchy w toku z Qobuza. Czy volumio może być bridgem do roona? Kupiłem z 2 dolary na 3 miesiące do sprawdzenia. Nie wiem czy mój Nas to udźwignie 

1 minutę temu, ciszyn11 napisał:

Czy volumio może być bridgem do roona? Kupiłem z 2 dolary na 3 miesiące do sprawdzenia. Nie wiem czy mój Nas to udźwignie 

Nie wiem, też kupiłem wczoraj i jeszcze nie odpaliłem 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi